Drága ​Mama 3 csillagozás

Ferenc József levelei édesanyjához
I. Ferenc József: Drága Mama

263 ​császári levél 1840 és 1872 között. E könyv oldalain azok a levelek olvashatók, amelyeket őfelsége Ferenc József császár kora gyermekkorától kezdve édesanyjának, Zsófia főhercegnőnek írt, s melyeket kegyeletből összegyűjtött és megőrzött; emellett Erzsébet császárné és Radetzky néhány, a főhercegnőhöz írott levelét is közreadjuk. Az itt közreadott levelek nem gazdagítják számottevően történelmi ismereteinket, jelentőségük egészen másban áll: egyharmad évszázados ívet rajzolnak fel, amelyben gyermeki éveitől érett férfikoráig fokozatosan kibontakozik előttünk Ferenc József jelleme, megmutatkoznak veleszületett tulajdonságai, akárcsak folyamatos jellemfejlődése, érettsége, és nyomon követhetjük szilárd meggyőződéseinek kialakulását – még politikai szempontból is érdekesek, már amennyire a császár általános politikai kérdéseket feltárt édesanyja előtt. E tekintetben sokszor igazságtalan módon ítélték meg Zsófia főhercegnőt, amennyiben olyan befolyást tulajdonítottak neki fia… (tovább)

>!
Szépmíves, Budapest, 2019
398 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155662744

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

LeonieGray>!
I. Ferenc József: Drága Mama

I. Ferenc József: Drága Mama Ferenc József levelei édesanyjához

Nem sok változatosságot mutatnak ezek a levelek, általában az alábbi témákat foglalják magukban: miért csak ilyen sokára válaszolok; mennyi sok dolgom van; kiket gyakorlatoztattam; vadászaton mit lőttem; hogy vannak a gyerekek; mikor hová utazom; csak lennék már Ischlben!
A kép, ami Ferenc Józsefről és a munkamoráljáról kialakult, tökéletesen tükröződik ezekben az írásokban. Kevés benne a személyes, bensőséges tartalom (nekem legalábbis nem nagyon sikerült a sorok mögé látnom), de azért akad, többnyire egy egy politikai helyzetről, államférfival folytatott beszélgetésről, találkozókról, színházi előadásokról, vagy egy rokonról való személyes vélemény formájában (ez utóbbiak nagyon mókásak szerintem, és váratlanul jelennek meg).
Érdekes volt olvasni őket, miközben a tengernyi lábjegyzet rengeteg plusz infót ad a levelezés során említett személyekről, helyszínekről, eseményekről, stb., szívesen olvasok hasonló köteteket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brigitte Hamann: Erzsébet királyné
Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében
Brigitte Hamann: Rudolf
Gyarmati György: Március hatalma – A hatalom márciusa
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája
Révész Imre: Fejezetek a Bach-korszak egyházpolitikájából
Falvai Róbert: Erzsébet királyné (Sisi)
Békési Sándor: Sisi személyének teológiai portréja
Niederhauser Emil: Merénylet Erzsébet királyné ellen
Nyáry Krisztián: Fölébredett a föld