A ​lány hét névvel 722 csillagozás

Szökésem Észak-Koreából
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

„Megrázóan ​szép történet egy lányról, akitől még a nevét is elvették, élete mégis azt példázza, mi tesz valakit emberré.”

Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül.
Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Mivel életben akart maradni, Kínában telepedett le. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába.

Ez a vakmerő és különleges történet bepillantást enged a világ legzártabb diktatúrájának mindennapjaiba, első kézből ad számot a történelem egyik legbrutálisabb éhínségéről, miközben megismerhetünk egy kivételes nőt, aki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2015
404 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633103784 · Fordította: Todero Anna
>!
Libri, Budapest, 2015
404 oldal · ISBN: 9789633107515 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Hyeonseo Lee

Helyszínek népszerűség szerint

Észak-Korea · Andzsu · Kína · Phenjan · Hamhung · Hjeszan · Szöul


Kedvencelte 165

Most olvassa 72

Várólistára tette 568

Kívánságlistára tette 475

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Sokféle érzés kavargott bennem olvasás közben, de ami mindent felülmúlt az a düh. Kim Rohadt Dzsongnak megmutatnám, hogy hogyan néz ki egy székely bicska, de nagyon közelről. Dühítő, felkavaró, sokkoló, igazságtalan olvasmány. Egy észak-koreai lány kálvária, egy igaz történet, amelyet minden ember kezébe adnék, de legalábbis azoknak, akik nincsenek megelégedve az életükkel. Nemegyszer görcsbe rándult gyomorral olvastam a fejezeteket, mert féltem, rettegtem, és drukkoltam, hogy sikerüljön Hyeonseo-nak. Egy nagyon erős és kitartó lányt ismertem meg Hyeonseo személyében, aki nem adta fel, bármennyire nehéz, lehetetlen, kilátástalan is volt az élete, egyszerűen nem adta fel. Az utolsó harminc százalékon, nemegyszer könnyes szemmel olvastam, annyira szívszorító volt számomra. SZABADSÁG, igen, muszáj volt nagybetűvel írnom ezt a szót, mert sokan nem tudják mit jelent. Észak-Koreába olyan diktatúra van, hogy egyszerűen nem ismerik a SZABADSÁG szónak a fogalmát. Ezek az emberek börtönbe élik le az egész életüket, nincsen semmihez joguk, nincs életük. Tanulságos, megrázóan szép történet volt. Ajánlom nagyon

6 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Vérlázító, felháborító, elképzelhetetlen, szörnyű tény, hogy a mai világunkban létezhet, egy olyan állam, egy olyan diktatúra, mint Észak-Korea. Hogy van egy olyan ország, ahol az emberek a mai napig méltatlan körülmények között élnek, szinte nem emberként, hanem bábként, fogolyként, ennyire elnyomva.

Közelről, egy olyan szemszögből ismerjük meg ezt az országot, amilyet csak egy született észak-koreai tud nekünk megmutatni, elmondani. A diktatúra annyira hatásos és erős volt, hogy az emberek nagy része boldognak érezte magát, a két zsarnok, Kim Ir Szen és fia Kim Dzsong Il által irányított rendszer azt sulykolta nap nap után az emberek fejébe, hogy Észak-Koreában nagyon jó élni, mindenük megvan, a gonosz Dél-Koreában éheznek a lakosok, az amerikai imperialisták pedig meg akarják támadni az országot. Ezt naphosszat hangszórókon is hallhatták az utcán és munkahelyen is.

Ez egy nagyon fontos könyv, és minden Észak-Koreáról szóló történet az, mert a világnak ismernie kell a borzalmasan elszomorító valóságot, tudniuk kell, hogy bár nagyon sok embernek sikerült elmenekülnie, Észak-Koreában még ma is él a diktatúra és nagyon sokan talán még mindig nem is tudják, hogy a világ egyik legszörnyűbb zsarnoki rendszerében, teljes elnyomás, agymosás alatt élnek, mert nem tudják, hogy lehetne máshogy is.
Bővebben:https://konyvutca.blogspot.hu/2017/08/hyeonseo-lee-davi…

3 hozzászólás
>!
Bla I
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Most olvastam – ez előtt a könyv előtt – Peter Wiss-től az egykori haláltáborokról nyilatkozó tanukat A vizsgálat-ban. Az értékelésben említettem, hogy sajnos, azóta is történik hasonló. Igazam volt. Észak-Korea önmaga egy országnyi haláltábor, s minden ott élő be van zárva saját államába. Azoknak, akik kis hazánkban ágálnak a demokrácia és a nyilvánosság észrevehető korlátozása ellen, mindenképp olvasniuk kellene e könyvet, hogy legyen összehasonlításuk, s tudják: lehet még sokkal rosszabb is. Mert hasonlókat, mint pl. „a portrék kötelező tisztelete” már mi is megértünk, s egyébként mi fordítaná meg a tendenciát, mert pl. az „alaptörvény asztalával” is errefelé megyünk… Nagyon bátor és kitartó Hyeonseo, hogy meg tudta tenni szabadulásáért a szükséges lépéseket. Bár ez csak egyéni dolog, a nagy többség, az észak-koreai nép ott maradt, bezárva, ki tudja milyen kilátásokkal, mikor a hadsereg interkontinentális rakétákat próbál ki a nép éhezése közepette.
25 millióan szenvedik el az elnyomást nap, mint nap. S nem ez a nép az egyedüli… van tennivaló a világon, de nem szabad másra várni…

3 hozzászólás
>!
Timi970120
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Ez a könyv megdöbbentő. Meghökkentett, mert bár már nem hinném, hogy annyira a tündérmesék világában élnék, voltak dolgok, melyekre nem gondoltam volna, hogy még mostanában is megtörténhet.
Nem állítom, hogy minden egyes pillanat kiszámíthatatlan volt vagy egyfolytában ezt akartam volna olvasni. Nem, az nem volna igaz. De igenis összességében tetszett. S nem bántam meg, hogy elolvastam.
Mindenkinek javasolom, akit csak egy kicsit is érdekel az ilyen téma. Mert azt tartottam, hogy engem nemigen tudhatnak lekötni az életrajzok, kivéve ha nagyon érdekel, mi történt az adott emberrel. Aztán jött ez a nő, akinek hét neve van a művével az életéről és megváltoztatta ezt.

>!
gabiica P
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Nehezen tudom szavakba önteni a gondolataimat a könyv elolvasása után. Mostanában elég sok ilyen nehezen emészhető könyvet olvastam, kicsit ráhangolódtam a hasonló témákra.
Nagy hatással volt rám. Kicsit nehéz belegondolni, hogy vannak helyek a világban, ahol még most is ilyen szigorúan irányítják az országot, és ekkora elnyomásban él a nép.
Óriási ereje van ennek a nőnek, amely példaértékű számomra. Olyan dolgokat vitt véghez, amelyre sokan képtelenek lettek volna, és elérte azt, ami számunkra annyira egyértelmű: a szabadságot.
Együtt éreztem Hyeonseoval, drukkoltam neki, hogy sikerüljön, ne bukjon el, és érje el a célját, bármilyen akadályba is ütközik.
Csodaszép történet a küzdeni akarásról és a szabadság iránti vágyról, harcokról és szenvedésről.

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

„Mélységes dühöt váltott ki belőlem ez a könyv. Egyszerűen abszurd az egész úgy ahogy van. Csak olvastam és az a kérdés forgott az agyamban, hogy "ez most komoly?”.
Az észak-koreaiak is ugyanolyan emberek mint mi. Szeretnek nevetni és jókat enni, szomjaznak a gondtalanságra, és a mindennapos apró cseprő örömökre, de nekik ez az ország vezetői szerint nem jár meg. Nem hagyják őket kibontakozni, rájuk kényszerítik a saját gondolataikat, és teljesen függővé teszik őket kiszolgáltatva a rendszer önkényes törvényeinek. De mivel semmit nem tudnak a környező világról, nem is tudják, hogy lehet másképp is élni, hogy alapvető szabadságukhoz ugyanannyi joguk van, mint nekünk. "
A véleményemről tovább olvashatsz, itt:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/02/hyeonseo-lee-david-…

>!
Sippancs P
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Nagyon sok, általában szájhagyomány útján terjedő történetet hallottam már a hazai kommunista rendszerről, amely történeteknek legnagyobbrészt negatív volt a hangvétele, és úgy kezdődtek vagy végződtek, hogy „Jaj, az egy nagyon más világ volt!”. Hát, elolvasva ezt a könyvet, úgy gondolom, hogy ha valami más világ, akkor az Észak-Korea.

Hihetetlen, hogy a 21. században ilyen körülmények között éljenek emberek! Hogy egy ország, hogy 25 millió ember ki legyen téve egy (!) ember, ha nagyon tágítani akarom, egy őrült család kénye-kedvének! Hogyan fordulhat ez elő, és a nagyhatalmak miért nem képesek semmit sem tenni ellene? Hol van ilyenkor az összefogás, hol vannak az alapvető jogok?

Olvasás közben próbáltam beleélni magam a cselekménybe, és elképzelni, hogy milyen lehet egy ilyen közösség tagja lenni: hogy milyen lehet istenként tekinteni egy emberre, mindent neki- és rááldozni, mindenben őt látni, az ő gondolatait, (rög)eszméit követni, „börtönben” és a világtól elszigetelve élni… Felfoghatatlan! Legalábbis számomra az.

Hyeonseo egy hihetetlenül erős és bátor nő, és én hihetetlenül örülök, hogy olvashattam a történetét.
Ajánlom mindenkinek!

2 hozzászólás
>!
BlackWidow
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Még sosem olvastam ilyesmi történetet.
Nem igazán ismertem Észak-Koreát vagy Dél-Koreát azon kívül, hogy tanultam róla történelemórán. Az alapvető dolgokat tudtam róla, hogy mennyire elvannak északon zárkózva a „mocskos imperialistáktól”.
Véleményem szerint csak az ideológiával nincs nagy baj, csak azokkal, akik képviselik. A hatalomtól megrészegülve öldösnek mindenkit, aki rosszul veszi a levegőt, vagy a Nagy Vezér levegőjét veszi el. Bevallom párszor felnevettem, mikor azokat a részeket olvastam, spoiler…. Hihetetlen, hogy milyen nevetséges és mégis szörnyű. Igazi groteszk helyzetek voltak.
Ez egy olyan könyv, ami kicsit rágósabb, mert mégiscsak meg kell emésztened, hogy a mai napig így élnek ott az emberek. Diktatúrában. Persze, a gyerekek sok mindent nem foghatnak fel abból egészen amíg el nem mennek iskolába. Onnantól kezdve agymosás. És sajnos nem is tudják, hogy itt „kint” milyen lehetőségeik lennének, milyen egy demokrácia. Milyen, amikor tényleg van joguk az élethez.
Persze én is inkább olyan ember vagyok, aki szereti, ha megmondják, hogy mit csináljon, minthogy ki kelljen találnia. Így ezért megtudom érteni azokat, akiknek jó ez úgy, ahogy van.
Az írónő története elképesztő. Annyira bátor, elszánt és okos. Hihetetlen, hogy mennyire két lában jár a földön, mármint hogy mindig talált megoldást. Bámulatos egy nő.

>!
Szilvi00 P
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Felfoghatatlan és felháborító!
A legszomorúbb, hogy minden sora IGAZ!
Érdemes volt kilépni a komfortzónámból, Hyeonseo Lee élettörténete letaglózott és elgondolkodtatott. Eddig sem szívleltem Kim Dzsong képét, de most egyenesen rühellem az ürgét. Szörnyű, hogy emberek milliói, ilyen körülmények között kénytelenek élni. Sajnos keveseknek sikerül hasonlót véghez vinni. Csodálattal adózom ereje, kitartása és bátorsága előtt!

>!
Bélabá P
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Úgy tűnik, majdnem minden évre jut egy Észak-Koreáról szóló olvasmányom. Ezt a könyvet már a tények, az ottani állapotok alapos ismeretében olvastam el. Nem volt benne sok új a rezsim dolgaival kapcsolatban. Borzalmas dolgok, így akinek van bátorsága, az menekülni próbál. Hyeonseo Lee is így cselekedett, még pont jó időben viszonylag szerencsés helyről. Az ő és családja megpróbáltatásaihoz az élet írta a legjobb forgatókönyvet. Annyi fordulat, izgalom, szívszorító pillanat van a történetben, mint egy legjobb féle thrillerben. Nem lett volna könnyű ennél kacifántosabb sztorit kitalálni, ez az igazság. A kőkemény valóság, Észak-Korea poklából a déli testvérekhez való vezető úton. Borzongató és egyben felemelő, hogy ebben a lányban mennyi akaraterő található. A sikere záloga mindez, példakép lehet a világ előtt és gyaníthatóan azzá is vált kalandos történetével.
Hibátlan könyv, bár rettenetes dolgokról szól. Olvasmányos, letehetetlen mégis megviseli az olvasót. Még idő kell feldolgoznom a könyvbéli történéseket, és ez az egészben legnagyobb dicséret. 5-ös (4,8 pont), nagy élmény marad a borzalmak ellenére.


Népszerű idézetek

>!
Leánykökörcsin

A legjobb tanárom volt: a muszáj.

160. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: Hyeonseo Lee
>!
ZsúésKrisz_Olvas

Ahhoz, hogy valaki tudja, megsértik a jogait, vagy ő sérti meg valaki másét, először azzal kell tisztában lennie, hogy vannak jogai, és tudnia kell, mik azok.

394. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

>!
Niah

Ekkor értettem meg, hogy minden nélkülözhető – az otthonunk is, a hazánk is. De a többi ember nélkül, a családunk nélkül sosem boldogulhatunk.

15. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: Hyeonseo Lee
>!
Pandalány P

A szabadság – az igazi szabadság, amikor az ember maga alakítja az életét, maga hozza a döntéseit – olykor kifejezetten rémisztő.

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

>!
Leánykökörcsin

Akkoriban a rendes emberek, akik mások érdekét a sajátjuk elé helyezték, az elsők között haltak meg. Csak a kíméletlenek és az önzők maradtak életben.

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: Észak-Korea
>!
lollippi I

A diktatúrák erősnek és egységesnek tűnnek, de mindig gyengébbek, mint amilyennek látszanak. Egyetlen ember szeszélye irányítja őket, és ez az ember nem meríthet sokszínű véleményekből, vitákból, mint a demokráciákban, mert az ő uralma a megfélemlítésre épül, és egyetlen igazság van, az övé.

396. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: diktátor · Észak-Korea · megfélemlítés
>!
lollippi I

Az az igazság, hogy nincs választóvonal a kegyetlen vezetők és az elnyomott állampolgárok között. A Kim család azért tud uralkodni, mert mindenkit a brutális rendszer cinkosává tesz, bevonja az összes társadalmi réteget, a legfelsőtől a legalsóig, elhomályosítja az erkölcs fogalmát, így senki sem maradhat ártatlan. A terrorizált pártkáder maga is terrorizálja a beosztottait, és így tovább; a barátokból besúgók lesznek, mert félnek a büntetéstől.

211. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: Észak-Korea
1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

– Tudod te, hogy a történelem, amit az iskolában tanítanak nektek, mind hazugság?

153. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: történelem
>!
Pandalány P

Az, amit Dick tett, megváltoztatta az életemet. Megmutatta, hogy létezik egy másik világ, ahol az emberek csak azért segítenek idegeneknek, mert az jó érzés, és ahol a szívtelenség nem szabály, hanem kivétel.

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

>!
EsztA

Szerettem volna tartozni valahová, mint mindenki más körülöttem, de nem volt olyan ország, amelyet a hazámnak mondhattam. És nem volt, aki elmagyarázta volna, hogy a világban rengeteg ember él töredezett identitással, nincs ennek semmi jelentősége. Csak az számít, milyen emberek vagyunk.

299. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: Hyeonseo Lee

Hasonló könyvek címkék alapján

Pak Janmi: Élni akartam
Pan-dji: Vádirat
Natascha Kampusch: 3096 nap
Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
Csoma Mózes: 1989 – Diszkózene a Kvangbok sugárúton
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Paul Fischer: Kim Dzsongil bemutatja
Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG