A ​lány hét névvel 1035 csillagozás

Szökésem Észak-Koreából
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

„Megrázóan ​szép történet egy lányról, akitől még a nevét is elvették, élete mégis azt példázza, mi tesz valakit emberré.”

Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül.
Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Mivel életben akart maradni, Kínában telepedett le. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába.

Ez a vakmerő és különleges történet bepillantást enged a világ legzártabb diktatúrájának mindennapjaiba, első kézből ad számot a történelem egyik legbrutálisabb éhínségéről, miközben megismerhetünk egy kivételes nőt, aki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2015
404 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633103784 · Fordította: Todero Anna
>!
Libri, Budapest, 2015
404 oldal · ISBN: 9789633107515 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Hyeonseo Lee

Helyszínek népszerűség szerint

Észak-Korea · Kína · Andzsu · Phenjan · Hamhung · Hjeszan · Szöul


Kedvencelte 232

Most olvassa 86

Várólistára tette 712

Kívánságlistára tette 642

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

_Eriii P>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Sokféle érzés kavargott bennem olvasás közben, de ami mindent felülmúlt az a düh. Kim Rohadt Dzsongnak megmutatnám, hogy hogyan néz ki egy székely bicska, de nagyon közelről. Dühítő, felkavaró, sokkoló, igazságtalan olvasmány. Egy észak-koreai lány kálvária, egy igaz történet, amelyet minden ember kezébe adnék, de legalábbis azoknak, akik nincsenek megelégedve az életükkel. Nemegyszer görcsbe rándult gyomorral olvastam a fejezeteket, mert féltem, rettegtem, és drukkoltam, hogy sikerüljön Hyeonseo-nak. Egy nagyon erős és kitartó lányt ismertem meg Hyeonseo személyében, aki nem adta fel, bármennyire nehéz, lehetetlen, kilátástalan is volt az élete, egyszerűen nem adta fel. Az utolsó harminc százalékon, nemegyszer könnyes szemmel olvastam, annyira szívszorító volt számomra. SZABADSÁG, igen, muszáj volt nagybetűvel írnom ezt a szót, mert sokan nem tudják mit jelent. Észak-Koreába olyan diktatúra van, hogy egyszerűen nem ismerik a SZABADSÁG szónak a fogalmát. Ezek az emberek börtönbe élik le az egész életüket, nincsen semmihez joguk, nincs életük. Tanulságos, megrázóan szép történet volt. Ajánlom nagyon

6 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Vérlázító, felháborító, elképzelhetetlen, szörnyű tény, hogy a mai világunkban létezhet, egy olyan állam, egy olyan diktatúra, mint Észak-Korea. Hogy van egy olyan ország, ahol az emberek a mai napig méltatlan körülmények között élnek, szinte nem emberként, hanem bábként, fogolyként, ennyire elnyomva.

Közelről, egy olyan szemszögből ismerjük meg ezt az országot, amilyet csak egy született észak-koreai tud nekünk megmutatni, elmondani. A diktatúra annyira hatásos és erős volt, hogy az emberek nagy része boldognak érezte magát, a két zsarnok, Kim Ir Szen és fia Kim Dzsong Il által irányított rendszer azt sulykolta nap nap után az emberek fejébe, hogy Észak-Koreában nagyon jó élni, mindenük megvan, a gonosz Dél-Koreában éheznek a lakosok, az amerikai imperialisták pedig meg akarják támadni az országot. Ezt naphosszat hangszórókon is hallhatták az utcán és munkahelyen is.

Ez egy nagyon fontos könyv, és minden Észak-Koreáról szóló történet az, mert a világnak ismernie kell a borzalmasan elszomorító valóságot, tudniuk kell, hogy bár nagyon sok embernek sikerült elmenekülnie, Észak-Koreában még ma is él a diktatúra és nagyon sokan talán még mindig nem is tudják, hogy a világ egyik legszörnyűbb zsarnoki rendszerében, teljes elnyomás, agymosás alatt élnek, mert nem tudják, hogy lehetne máshogy is.
Bővebben:https://konyvutca.blogspot.hu/2017/08/hyeonseo-lee-davi…

3 hozzászólás
Bla I>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Most olvastam – ez előtt a könyv előtt – Peter Wiss-től az egykori haláltáborokról nyilatkozó tanukat A vizsgálat-ban. Az értékelésben említettem, hogy sajnos, azóta is történik hasonló. Igazam volt. Észak-Korea önmaga egy országnyi haláltábor, s minden ott élő be van zárva saját államába. Azoknak, akik kis hazánkban ágálnak a demokrácia és a nyilvánosság észrevehető korlátozása ellen, mindenképp olvasniuk kellene e könyvet, hogy legyen összehasonlításuk, s tudják: lehet még sokkal rosszabb is. Mert hasonlókat, mint pl. „a portrék kötelező tisztelete” már mi is megértünk, s egyébként mi fordítaná meg a tendenciát, mert pl. az „alaptörvény asztalával” is errefelé megyünk… Nagyon bátor és kitartó Hyeonseo, hogy meg tudta tenni szabadulásáért a szükséges lépéseket. Bár ez csak egyéni dolog, a nagy többség, az észak-koreai nép ott maradt, bezárva, ki tudja milyen kilátásokkal, mikor a hadsereg interkontinentális rakétákat próbál ki a nép éhezése közepette.
25 millióan szenvedik el az elnyomást nap, mint nap. S nem ez a nép az egyedüli… van tennivaló a világon, de nem szabad másra várni…

3 hozzászólás
Málnika>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

„Ekkor értettem meg, hogy minden nélkülözhető – az otthonunk is, a hazánk is. De a többi ember nélkül, a családunk nélkül sosem boldogulhatunk.”

A lány hét névvel egy újabb nagyszerű memoár olvasmányaim között, amelynek bátor szerzője nemcsak bemutatja az észak-koreai rezsim működését, de hihetetlen kitartásával, hatalmas lelki erejével motivációt ad olvasói számára. Egy különleges lány öntudatra ébredésének története, amely egy ismeretlen világba kalauzol és rengeteg érzelmet vált ki olvasás közben.

A szerző gyerekként, a többiekhez hasonlóan, a rendszer szemüvegén át szemlélte a világot, ám 17 évesen győz a kíváncsiság, és átszökik Kínába. A kalandnak hosszútávú következményei lesznek, hazatérésre esélye sincs, ám újonnan szerzett benyomásai nemcsak az álarcát erősítik meg, hanem egy új világot is kitárnak előtte. A feljelentőktől és besúgóktól hemzsegő Kim-dinasztiából Kínában majd Dél-Koreában élve azonban nemcsak a beletáplált hazugságokat leplezi le, megtapasztalja a hazátlanság, a magány és a töredezett identitás érzését is. A benne és családjában kavargó kettősség nagyon jól megjelenik az olvasmányos stílusban megírt regényben. Kivételes könyv egy kivételes nő tollából, amely kiválóan megragadja a diktatúra működését és fojtogató légkörét, illetve kiemeli a szabadság és a család fontosságát.

Timi970120>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Ez a könyv megdöbbentő. Meghökkentett, mert bár már nem hinném, hogy annyira a tündérmesék világában élnék, voltak dolgok, melyekre nem gondoltam volna, hogy még mostanában is megtörténhet.
Nem állítom, hogy minden egyes pillanat kiszámíthatatlan volt vagy egyfolytában ezt akartam volna olvasni. Nem, az nem volna igaz. De igenis összességében tetszett. S nem bántam meg, hogy elolvastam.
Mindenkinek javasolom, akit csak egy kicsit is érdekel az ilyen téma. Mert azt tartottam, hogy engem nemigen tudhatnak lekötni az életrajzok, kivéve ha nagyon érdekel, mi történt az adott emberrel. Aztán jött ez a nő, akinek hét neve van a művével az életéről és megváltoztatta ezt.

gabiica P>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Nehezen tudom szavakba önteni a gondolataimat a könyv elolvasása után. Mostanában elég sok ilyen nehezen emészhető könyvet olvastam, kicsit ráhangolódtam a hasonló témákra.
Nagy hatással volt rám. Kicsit nehéz belegondolni, hogy vannak helyek a világban, ahol még most is ilyen szigorúan irányítják az országot, és ekkora elnyomásban él a nép.
Óriási ereje van ennek a nőnek, amely példaértékű számomra. Olyan dolgokat vitt véghez, amelyre sokan képtelenek lettek volna, és elérte azt, ami számunkra annyira egyértelmű: a szabadságot.
Együtt éreztem Hyeonseoval, drukkoltam neki, hogy sikerüljön, ne bukjon el, és érje el a célját, bármilyen akadályba is ütközik.
Csodaszép történet a küzdeni akarásról és a szabadság iránti vágyról, harcokról és szenvedésről.

ZsúésKrisz_Olvas>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

„Mélységes dühöt váltott ki belőlem ez a könyv. Egyszerűen abszurd az egész úgy ahogy van. Csak olvastam és az a kérdés forgott az agyamban, hogy "ez most komoly?”.
Az észak-koreaiak is ugyanolyan emberek mint mi. Szeretnek nevetni és jókat enni, szomjaznak a gondtalanságra, és a mindennapos apró cseprő örömökre, de nekik ez az ország vezetői szerint nem jár meg. Nem hagyják őket kibontakozni, rájuk kényszerítik a saját gondolataikat, és teljesen függővé teszik őket kiszolgáltatva a rendszer önkényes törvényeinek. De mivel semmit nem tudnak a környező világról, nem is tudják, hogy lehet másképp is élni, hogy alapvető szabadságukhoz ugyanannyi joguk van, mint nekünk. "
A véleményemről tovább olvashatsz, itt:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/02/hyeonseo-lee-david-…

Sippancs P>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Nagyon sok, általában szájhagyomány útján terjedő történetet hallottam már a hazai kommunista rendszerről, amely történeteknek legnagyobbrészt negatív volt a hangvétele, és úgy kezdődtek vagy végződtek, hogy „Jaj, az egy nagyon más világ volt!”. Hát, elolvasva ezt a könyvet, úgy gondolom, hogy ha valami más világ, akkor az Észak-Korea.

Hihetetlen, hogy a 21. században ilyen körülmények között éljenek emberek! Hogy egy ország, hogy 25 millió ember ki legyen téve egy (!) ember, ha nagyon tágítani akarom, egy őrült család kénye-kedvének! Hogyan fordulhat ez elő, és a nagyhatalmak miért nem képesek semmit sem tenni ellene? Hol van ilyenkor az összefogás, hol vannak az alapvető jogok?

Olvasás közben próbáltam beleélni magam a cselekménybe, és elképzelni, hogy milyen lehet egy ilyen közösség tagja lenni: hogy milyen lehet istenként tekinteni egy emberre, mindent neki- és rááldozni, mindenben őt látni, az ő gondolatait, (rög)eszméit követni, „börtönben” és a világtól elszigetelve élni… Felfoghatatlan! Legalábbis számomra az.

Hyeonseo egy hihetetlenül erős és bátor nő, és én hihetetlenül örülök, hogy olvashattam a történetét.
Ajánlom mindenkinek!

2 hozzászólás
gumicukor>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Ez a könyv nagyon sokáig állt a polcomon, konkrétan több mint 5 évig. Anno a szerző budapesti könyvbemutatóján vettem (ez volt az első dedikálás/könyvbemutató, amin részt vettem életemben), szimpatikus volt, de őszintén szólva nagyjából azonnal megfeledkeztem a könyvről. Aztán az évek során mindenfelől azt hallottam, hogy nagyon jó ez a könyv, érdemes elolvasni, de még mindig nem voltam rápörögve. Idén igyekszem a régóta meglévő, még el nem olvasott könyveimre is fókuszálni, így bár megint hónapokig kerülgettem, végül sort kerítettem rá.

Őszintén szólva a 10. oldal után már nem is értettem, hogy miért voltam ilyen előítéletes a könyvvel szemben. Már az elején nagyon megfogott (bár az első részben lehetett volna sokkal résszletesebb leírás az észak-koreai életről), és ahogy haladtam realizáltam, hogy ez nem egy „szokványos” menekülés-történet, hanem egy nagyon különleges életút. spoiler

Összességében nagyon tetszett a történet. Tetszett, hogy úgy éreztem őszintén ír, nem akart úgy csinálni, mintha spoiler. Ilyen történetet olvasva mindig elgondolkozom, hogy egyrészt milyen szerencsés vagyok, hogy a világ jobbik felére születtem, másrészt hogy hány ilyen és ettől sokkal rosszabb észak-koreai életút van. Azokból is olyan jó lenne megismerni még néhányat.

3 hozzászólás
BlackWidow>!
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Még sosem olvastam ilyesmi történetet.
Nem igazán ismertem Észak-Koreát vagy Dél-Koreát azon kívül, hogy tanultam róla történelemórán. Az alapvető dolgokat tudtam róla, hogy mennyire elvannak északon zárkózva a „mocskos imperialistáktól”.
Véleményem szerint csak az ideológiával nincs nagy baj, csak azokkal, akik képviselik. A hatalomtól megrészegülve öldösnek mindenkit, aki rosszul veszi a levegőt, vagy a Nagy Vezér levegőjét veszi el. Bevallom párszor felnevettem, mikor azokat a részeket olvastam, spoiler…. Hihetetlen, hogy milyen nevetséges és mégis szörnyű. Igazi groteszk helyzetek voltak.
Ez egy olyan könyv, ami kicsit rágósabb, mert mégiscsak meg kell emésztened, hogy a mai napig így élnek ott az emberek. Diktatúrában. Persze, a gyerekek sok mindent nem foghatnak fel abból egészen amíg el nem mennek iskolába. Onnantól kezdve agymosás. És sajnos nem is tudják, hogy itt „kint” milyen lehetőségeik lennének, milyen egy demokrácia. Milyen, amikor tényleg van joguk az élethez.
Persze én is inkább olyan ember vagyok, aki szereti, ha megmondják, hogy mit csináljon, minthogy ki kelljen találnia. Így ezért megtudom érteni azokat, akiknek jó ez úgy, ahogy van.
Az írónő története elképesztő. Annyira bátor, elszánt és okos. Hihetetlen, hogy mennyire két lában jár a földön, mármint hogy mindig talált megoldást. Bámulatos egy nő.


Népszerű idézetek

Leánykökörcsin>!

A legjobb tanárom volt: a muszáj.

160. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: Hyeonseo Lee
Niah P>!

Ekkor értettem meg, hogy minden nélkülözhető – az otthonunk is, a hazánk is. De a többi ember nélkül, a családunk nélkül sosem boldogulhatunk.

15. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: Hyeonseo Lee
Pandalány P>!

A szabadság – az igazi szabadság, amikor az ember maga alakítja az életét, maga hozza a döntéseit – olykor kifejezetten rémisztő.

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

ZsúésKrisz_Olvas>!

Ahhoz, hogy valaki tudja, megsértik a jogait, vagy ő sérti meg valaki másét, először azzal kell tisztában lennie, hogy vannak jogai, és tudnia kell, mik azok.

394. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

oltidori I>!

A diktatúrák erősnek és egységesnek tűnnek, de mindig gyengébbek, mint amilyennek látszanak. Egyetlen ember szeszélye irányítja őket, és ez az ember nem meríthet sokszínű véleményekből, vitákból, mint a demokráciákban, mert az ő uralma a megfélemlítésre épül, és egyetlen igazság van, az övé.

396. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: diktátor · Észak-Korea · megfélemlítés
Leánykökörcsin>!

Akkoriban a rendes emberek, akik mások érdekét a sajátjuk elé helyezték, az elsők között haltak meg. Csak a kíméletlenek és az önzők maradtak életben.

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: Észak-Korea
Lunemorte P>!

– Tudod te, hogy a történelem, amit az iskolában tanítanak nektek, mind hazugság?

153. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: történelem
oltidori I>!

Az az igazság, hogy nincs választóvonal a kegyetlen vezetők és az elnyomott állampolgárok között. A Kim család azért tud uralkodni, mert mindenkit a brutális rendszer cinkosává tesz, bevonja az összes társadalmi réteget, a legfelsőtől a legalsóig, elhomályosítja az erkölcs fogalmát, így senki sem maradhat ártatlan. A terrorizált pártkáder maga is terrorizálja a beosztottait, és így tovább; a barátokból besúgók lesznek, mert félnek a büntetéstől.

211. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

Kapcsolódó szócikkek: Észak-Korea
1 hozzászólás
Lunemorte P>!

– Apádnak van a legszebb füle a világon!

33. oldal

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából

2 hozzászólás
Pandalány P>!

Az, amit Dick tett, megváltoztatta az életemet. Megmutatta, hogy létezik egy másik világ, ahol az emberek csak azért segítenek idegeneknek, mert az jó érzés, és ahol a szívtelenség nem szabály, hanem kivétel.

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel Szökésem Észak-Koreából


Hasonló könyvek címkék alapján

Pak Janmi: Élni akartam
Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól
Elizabeth Kim: Tízezer könnycsepp
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk
Csoma Mózes: 1989 – Diszkózene a Kvangbok sugárúton
Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
Salgó László: Kína közelről
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Zöldi Gergely: Koncz Zsuzsa
Paul Fischer: Kim Dzsongil bemutatja