Mesteralvók ​viadala (Mesteralvók-duológia 2.) 26 csillagozás

Huszti Gergely: Mesteralvók viadala

A 2020-ban Év Gyerekkönyve Díjat kapott Mesteralvók hajnala folytatása

Miután Korhosból mágikus úton elrabolták a mesteralvók csontjait, a városokat ismét háború fenyegeti. A Márvány Horda élén Asa Zufar áll, akit egy titokzatos tanácsos is támogat. Vulgarus fejére vérdíjat tűztek, azonban a részeges cellariusnak és maroknyi csapatának meg kell találnia az élőszent földi megtestesülését, mielőtt az ellenség lelne rá. Miló egy titok nyomába ered, ami a Setét Vadkan sozóihoz vezeti a fiút. Miközben minden vágya, hogy végre hazajusson, egy átok akár örökre megakadályozhatja ebben. Admira csak most kezdi megismerni újdonsült erejét. Vajon az eszére, vagy a szívére hallgat, ha választania kell Maurice és Milán között?
A három szál összefonódik, a végső viadal elkerülhetetlen, de kinek az oldalán állnak a mesteralvók? Kiből lesz áruló, ki áldozza fel magát társaiért, és mennyit ér a barátság és a szerelem ott, ahol sötét erők uralják a világot?

>!
Ciceró, Budapest, 2020
296 oldal · ISBN: 9789634321453
>!
Ciceró, Budapest, 2020
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321408

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Tótisz Milán · Admira · Vulgarus Pokk


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pat P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók viadala

2021-et sikerült néhány kortárs magyar fantaszikus mű olvasásával kezdeni (meg 2020-at is azzal zárni), és szerencsére ezek nagyobb része korrekt, kellemes, vállalható olvasmány volt. A mezőny legkellemesebb darabja pedig ez a Mesteralvós kötet: nem ért ugyan fel az előző kötet 4.5 csillagos magaslataihoz, de azért szépen teljesített. Az elején ugyan nehezen kaptam el a fonalat – az előző kötetre sem emlékeztem, valamelyest stílusnehéznek is tűnt (az előző kötetet is ennyire dominálta volna annak bemutatása, hogy az író milyen kiválóan szövi a mondatokat?), de aztán megbarátkoztunk. A történet izgalmas, érdekes, a lezárása is szép. És remek arányérzékről tanúskodik a két kötetes terjedelem: az alapötlet erre nagyjából elég volt, további kötetekre már biztosan nem lett volna.
Kíváncsian követem majd az író további munkásságát.

1 hozzászólás
kratas P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók viadala

Sajnálom, hogy vége, de így volt pont jó. Nagyon tetszett ez a világ, de talán pont így marad meg jó szívvel az emlékezetemben – hogy itt is jártam –, ha túlságosan bő lére lett volna eresztve, akkor talán nem sikerült volna ilyen jól. De azért sajnálom, hogy vége…
A szereplők közül Milán lett végül a kedvencem, de Vulgarus uram is fokozatosan elnyerte a szimpátiám. A végén pedig imádtam a „magyarázatot”, hogy ez az eset hogy esett :)

3 hozzászólás
PTJulia P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók viadala

Az első rész függővége után tűkön ülve vártam a folytatást, és tudtam, hogy mindkét részt meg fogom vásárolni, ha megjelenik a folytatás. Nemcsak a gyönyörű borítók, hanem a tökéletes beltartalom miatt is.
Aki az első könyvvel végezve egy kicsit is úgy gondolta, hogy belelát a folytatás elejébe – mint én ugye –, az elég tisztességesen pofára esik. Én ettől méginkább szerettem ezt a sorozatot. Szerettem a sok egyediség miatt, szerettem, hogy mindig van egy csavar, egy újabb kaland, Miló egy újabb remek kiszólása – s hogy egyik sem fullad ki, egyik sem azért következik, hogy történjen még valami csak úgy. Ebben a világban mindennek helye van. A lezárásban Admirának is, valóban az a megvalósulás egy jó folytatás lehetne. spoiler
Külön elismerésem az író felé amiatt, hogy be merte vállalni, hogy duológiát ír: ez a történet így kompakt, ennyi van benne. Nem kell minden sztorit nyújtani X részre, még akár egy trilógiára sem. Szuper, hogy manapság be lehet még vállalni, hogy nem adok alá a minőségből a piac miatt. S biztos vagyok benne, hogy @Huszti_Gergely tarsolyában vannak még jó történetek, és abban is biztos vagyok, hogy olvasni fogom őket.

2 hozzászólás
snowwolf P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók viadala

Nagyon szerettem. Talán még jobban is, mint az első kötetet. Hajrá, bármilyen korú gyermekek, ti, akik még nem savanyodtatok-keseredtetek meg, olvassátok.

A könyv titkos fűszere:
Mindegyik fejezet első mondata kivételesen szép, míves (az első kötetben is az volt), mint egy kézzel írt, réges-régi könyv remekbe festett iniciáléja.

off.

3 hozzászólás
julicsenge IP>!
Huszti Gergely: Mesteralvók viadala

A Visszaverődések viharában után úgy voltam vele, hogy kell valami, de gyorsan és azonnal, mert ha nem húzok el egy teljesen másfajta világba, akkor hónapokig olvasói válságom lesz, ezt meg nagyon nem akartam. Szóval, mondhatni, kis hátránnyal indult a Mesteralvók második része, ugyanakkor nem véletlenül válaszottam ezt. Bíztam benne, hogy pont ezt a könyvet keresem a nyűgömre, és tényleg így volt.
Sorozatoknál mindig necces a második rész – pláne, ha egyben utolsó is –, a Mesteralvók viadala viszont abszolút egyben volt. Azt hiszem, még jobban is sikerült, mint az első rész (hozzáteszem, az is baromi jó). A szálak összeértek, az események pörögtek – nem nagyon akadt idő letenni a könyvet, ha lépést akartam tartani a szereplőkkel (akik mellesleg sokat fejlődtek, mégis tökéletelenek és esendőek maradtak, nice). Az író pedig érezhetően magabiztosabban mozgott a saját világában, ami szintén jót tett a történetnek.
Nagyon tetszett, hogy maradtak elvarratlan szálak spoiler, ettől nem lett egy klisés, cukormázas YA regény, mégis kerek egész a lezárás.
Gyönyörű és okos könyv, gyönyörű és okos gondolatokkal.

2 hozzászólás
Póli_Róbert >!
Huszti Gergely: Mesteralvók viadala

Igazán kitűnő folytatása volt ez első könyvnek a Mesteralvók hajnalának ez, a Mesteralvók viadala.
Kezdem azzal, hogy a borító remekbe szabott, szemet gyönyörködtető.
Folytatom azzal, hogy a stílus maradt, a sztori magával ragadó, pörgő, és váratlan fordulatokban sincs híján.
Férfiasan megvallom, volt egy pillanat a vége felé, amikor már-már egy könnycsepp is kicsordult szemem sarkán, de aztán erőtt véve magamon, lapoztam tovább.
Nálam a letehetetlen kategória a csúcs, ez az.
Tekintsünk el attól a néhány nyomdai hibától ami van benne, ezek csak az én sasszememet és könyvegomat birizgálták.
Remek könyv, remek folytatás, úgyhogy hajrá! Kalandra fel!

2 hozzászólás
RandomSky>!
Huszti Gergely: Mesteralvók viadala

A fekete borítós első kötetet a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Ifjúsági Könyv Írója-díjjal jutalmazta (vagyis nyilván a szerzőt), és a hasonlóan szép, ám fehér borítós folytatás nem is okoz csalódást. Persze folytatásról, pláne befejezésről elég nehéz spoiler nélkül írni, azzal meg, hogy a három mesélő-főhős szemén és szavain keresztül elénk tárt történet nem várt fordulatokon keresztül eljut a végkifejlethez, még semmit nem mondtam. Ki látott még olyat, hogy egy író félbehagyja a sztorit?! De a cselekményről tényleg nem szabad sokat elárulnom, legyen elég annyi, hogy ha Huszti uram remekül felépített egy másik világot, beletéve számtalan sajátos, üdítően egyéni „dolgot” és szereplőt, hát a folytatásban mindezeket jó alaposan összerázza és összehozza, és számos olyan pillanat vár az olvasóra, amikor a lélegzetéért fog kapkodni.
Bővebben: http://ekultura.hu/2020/12/15/huszti-gergely-mesteralvo…

1 hozzászólás
Gnocchi7 I>!
Huszti Gergely: Mesteralvók viadala

Az első rész után vártam a folytatást/befejezést. Nem egészen az volt, amire számítottam.
Míg az előző kötetben Milán karakterének stílusa zavart, most megfordult a helyzet. A fennköltebb beszéd volt most nekem sok, Milán szlengje pedig kevés volt, hogy ezt ellensúlyozza. Nem is a szleng, inkább a stílus.
Az elején nagyon nehezen haladtam, ez annak is betudható, hogy megjelenéskor olvastam az elsőt, és a karakterek és események felére már nem emlékeztem. Viszont ez abból a szempontból probléma volt, hogy nagyon sok esemény ismételte magát valamilyen szinten, én meg nem tudtam, hogy az előző kötetben mi is történt.
Igazából jó volt, és kerek lett a történet, de valahogy a kötetnek csak a második fele vitt magával. Igazából azzal se lett volna bajom, ha a két kötet egyben van, mert ennek a lényege már tényleg csak a végső harc, addig viszont van egy hosszabb felvezetés/átkötés, ami miatt nehezen haladtam, mert untam.
Összességében egy jó történetet kap az ember ezzel a duológiával, viszont nekem az első erősebb és jobb volt, ehhez a másodikhoz képest.
Egyébként a borítója ennek is szemet gyönyörködtető!


Népszerű idézetek

Póli_Róbert >!

Ezek úgy ragadnak rám, mint sztreccsgatya a seggre.

Kapcsolódó szócikkek: Tótisz Milán
TiszlaviczMarcsi IP>!

Na, Tótisz, fel van adva a házi feladat, ezt hekkeld meg, ha tudod.

223. oldal, Kettő, Miló, Ciceró 2020.

julicsenge IP>!

– Álljatok őrt idelent, és kiáltsatok, ha gond van, én túlélők után nézek – szólok Hirhez, és eskü, nem értem, mikor váltam vöröskeresztes nővérkévé, de elfog a vágy, hogy legalább valami jót is tegyek, ha már itt héderelek a jégvarázsban.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tótisz Milán
julicsenge IP>!

(…) Mondd, gyermekem – fordulok ekkor ismét a fiúcska felé –, miként neveztek otthon?
– Égverésnek, ebadtának, mikor minek – szól, majd kiölti reám nyelvét, mire elmosolyodom.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Admira
snowwolf P>!

A balsors nesztelen árnyéka lassan kúszik felfelé testemen, hogy nyakam köré oldhatatlan fojtóhurkot kössön. Érzésem szerint térdeimnél járhat, mitől lábam úgy kihűlt és elnehezült, akár az alabástrom, és bár fejvesztve kéne futnom társaimmal a vész elől, én mégis a madárdalos Marathei egyik vásári bodegájában ülök, bélnyugtató itókát szürcsölgetve.

62. oldal

snowwolf P>!

Erős mudradánik hátán zötyögünk a Korhost övező dombok kaptatóin, hogy mire felérünk az egyiken, és a ködön át felsejlik a távoli városfal, már vágtathatunk is lefelé a soron következőn.

131. oldal

snowwolf P>!

Korhos falai akként tekeregnek a város körül, mint kövér baknyulat nyelt kígyó, kinek hasát majd széjjelfeszíti friss zsákmánya.

140. oldal

julicsenge IP>!

Mind egyformák vagyunk a halálban (…)

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Admira
julicsenge IP>!

Úgy hiszem, a ló könnyedebben ülné meg az embert nyúlánk lábaival, mint fordítva

39. oldal

snowwolf P>!

– Igazvérű, segíts felülnöm – hörgi felém, nekem meg a torkomban dobog a szívem, ahogy bizonytalanul egyensúlyozok a fa- és kőtörmelék tetején, és elnézem a lábamnál fekvő Setét Vadkant.

105. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szép Zsolt: Kárpát Walzer
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: A jósnő hercege
Bánki Éva: Elsodort idő
Tarja Kauppinen: A nép igazsága
J. Goldenlane: Isteni balhé
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Németh Gábor – Szilasi László: Kész regény
Spirit Bliss: A múlt árnyai