Mesteralvók ​hajnala (Mesteralvók-duológia 1.) 73 csillagozás

Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Egykor ​a mesteralvók viselték az alvás terhét az emberek helyett, kik éjjel-nappal boldogan dolgozhattak és mulathattak. A Vasháborúban azonban a mesterek végleg elhagyták az embereket… azóta az álomtalan álom szedi áldozatait.
    Híre megy, hogy a mesteralvók földi maradványait sorra elrabolják, de hogy ki vadászik a csontokra és mi okból, az rejtély. Dakorleonból is nyomtalanul eltűnik a védőszent, ezért a városmester Vulgarus Pokk borkereskedőt bízza meg a feladattal, hogy a közeli Korhos hadseregét hívja segítségül.
    A csontcsipkéző rend 224. nővére súlyos titkot őriz: ő fedezte fel a védőszent eltűnését, s ezért nagy veszély leselkedik rá. Titokban kell kiszöknie a városból, hogy felkeresse az égi Tamarislánban Ludovik atyát, aki a legenda szerint az utolsó élő mesteralvó.
    A tizenhét éves Milán visszahúzódó fiú, akit leginkább a hackerség érdekel. Nagydumás haverja ráveszi, hogy egy spam üzenet nyomába eredjenek, ami nem várt következményekkel jár.… (tovább)

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321040
>!
Ciceró, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789634321088

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Admira · Maurice Lapp


Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 163

Kívánságlistára tette 200

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

-Sikurat omnipotrae dithasum! – Legyen úgy, ahogyan lennie kell!

El tudtok-e képzelni egy világot, ahol az embernek nincs szüksége alvásra, ahol a nap teljében felhasználható munkára, vígságra s minden huncutságra? Mert hajdan, az aranykorban létezett egy ilyen világ. Ennek a dicső időnek a Vasháború vetett véget, amikor is elhagyták az embereket azok a mesteralvók, akik addig átvállalták tőlük az éjszakai alvás terhét. A mesteralvók városvédő csontjait azonban ereklyeként tartják becsben. A Dakorleon városában őrzött Rufhus mester földi maradványai egyik éjszaka eltűnnek, s éppen két héttel a nagy Éberünnep előtt. A csoda felfedezője az éj leple alatt a sekrestyébe lopakodó 224. szürkegém nővér. Mielőtt kitudódna a nagy baj a városmester, Koriolan Kán titkos küldetéssel bízza meg Vulgarus Pokk cellarus urat, a pince és éléskamra mestert. De nem csak Vulgarus indul útnak, hanem tőle függetlenül a szürkegémek diakonisszája is útra bocsátja a 224. nővért. Ennek a 224. néven nevezett nővérnek van egy különleges tulajdonsága. Teher vagy áldás? – ki tudja-, de nem képes aludni. Akárcsak Milán, azaz Miló, aki napjaink vehemens, kalandvágyó kamasza. Milóval sem történik kisebb csodák, hiszen egyik pillanatról a másikra egy filmforgatásban találja magát, ahol a maszkmesterek és kellékesek tökéletes munkát végeztek.
A Mesteralvók hajnala ennek a három szereplőnek a küldetését kíséri nyomon, mely a történet legvégére szépen összesimul.
Kalandos útjuk mindvégig bővelkedik kihívásokban, jó és csalárd barátokban, megoldásra váró rejtélyekben.

A három szálon futó cselekmény mindegyikébe könnyen képes belehelyezkedni az olvasó. Huszti Gergely olyan, elsősorban nyelvi eszközöket használ, melyek alkalmassá teszik az olvasót erre a tér és időben való utazásra. A nővér és Vulgarus idejében egy nagyon sajátos formát használ a szerző, melyre nem az jellemző, hogy ne értenénk a szavakat a mondatokban, hanem valahogy a mondatszerkezet változik meg, és ehhez társul egy igényes szóhasználat.
„Kétszer jött el a hajnal azóta, hogy kényszerű némaságom börtöne magába zár. Mintha a nap is búbánatra adta volna a fejét miattam, felénk se néz, csak könnyeit potyogtatja az égből. ”
– olvashatjuk például az 56. oldalon, amit most csak teljesen találomra ütöttem fel. Ugyanez igaz Miló fejezeteire. Annyira friss, és mai, hogy egy helyen még a nekem is segítséget kellett kérnem.
„Ideje valami szépre gondolnom, hogy kicsit lenyugodjak. Legyen az a Brigi. Nem, mégsem jó, szépnek szép, de tiszta noob lennék, ha vele pörgetném tovább az amúgy is maxon tekerő szívem…Hát ez über nagy szívás. ”
A regénynek tehát van egyfelől egy ódon, középkori hangulata, melybe integrálódik ez a hiper modern srác a maga számítógép játékos lazaságával, és próbálja beleadni a maga részét a nagy probléma megoldásába.
A könyv műfajilag a fantasyba sorolható, ami ugye nálam nem éppen a befutó, mivel képi világához nem tudok magamból hozzáadni, így sokszor nehézséget jelent összefüggéseket megértenem vagy elképzelnem a jeleneteket. Így volt ez ebben a könyvben is. Sajnos a vége felé nem jöttek át olyan könnyen a miértek, de ezt tényleg saját hiányosságomnak élem meg. Ettől függetlenül egy nagyon érdekes, ízes kortárs ifjúsági regénnyel volt dolgom.

2 hozzászólás
Gelso P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Kíváncsisággal és bizonyos félelemmel vegyesen vettem kezembe a kötetet, mert tartok mindenféle középkorral kapcsolatos és ott kialakult rettentő kínzóeszközöktől, ítélkezéstől meg életkörülményektől – de minden félelmem elszállt, amikor kíváncsiságból beleolvastam az első fejezetbe – kíváncsiságom megmaradt és fennmaradt egészen a kötet végéig.
Jó kis pörgős, eseményekkel, érdekes helyzetekkel, szereplőkkel teli, fordulatokban, fondorlatokkal és intrikákkal, izgalmakban gazdag regényben találtam magamat, ahol van egy komoly küldetés, amiért van értelme szereplőinknek élni, elindulni és küzdeni – az olvasónak pedig van értelme a könyvet felvenni, kinyitni, és ha le is kell tenni, igazi türelmetlenséggel, de van értelme újra kinyitni.
Rendkívül izgalmas és nem túl barátságos a benne ábrázolt világ, ahol a kamaszkorú gyerekhősök korán felnőnek és önállósodnak egy komoly cél elérésére vezető úton. Sokféle jellemük is változik, megerősödik, előjön belőlük a valaha gyermeki kreativitás, ami sokban segíti a küldetés reményeik szerinti teljesítésében.
Igaz, a célhoz vezető útnak a felénél véget ér az első rész, de sok mindent megtudhatunk, sok szereplőt megismerhetünk, kialakíthatjuk hozzájuk fűződő viszonyunkat az első benyomások és tetteik alapján. Nem egyszerű feladat ám, de annyi minden történik, ahol megvillan a szereplők bátorsága, kezdeményezőkézsége, ötleteik, segítőkészségük, tüzességük, kedvességük, szívük, lelkük – hogy szinte automatikusan formálódik előttünk a hősök pozitív személyisége, természetesen felszíni hibáikkal együtt – de ettől lesz olyan emberi ez a fantasy…
Megkedveltem a szereplők nagy részét: Admirát, Maurice-t, Milót, Vulgarust, Potra apátot segítőkész népével együtt.
Örültem pl. az Admira névválasztásnak, teljesen elhittem, hogy középkorban használatos név, aztán kedrült, hogy egyáltalán nem, de a jelentése megadta a viselőjének a hitelességét: a latin admirabilis szóból ered, aminek a jelentése: csodálatos, csodálatra méltó – pont amilyennek megismerhettük a 224-es nővért.

Sok elemről még olvastam volna, a köszönés kialakulásáról a települések neveinek eredetéről, a ködhalászokról, a léghajóról és a velük érkező népről, a Sorstárról – ami szintén eszembe idézte a pálmaleveleket, a sozókról, a tetoválásokról, a Ludovik atyák vakságáról, a szürkegémekről általában, az előzményekről; Tótisz Miló életéről, iskolai dolgairól és szabadidejéről, Koffer (Koppola?)-val való barátságáról – szóval nagyon beindította a fantáziámat és ha vmire mégis ott a válasz, de én nem találtam, annak csak a nagyon gyors olvasás miatti esetleges felületesség lehet az oka és mentségem. Annyira tudni akartam a következőt és az azt követő eseményt.
Kicsit még eszembe juttatta Kertész Erzsi hógömb trilógiájából talán a harmadik részt, ott is ilyen fordulatokban és izgalmakban gazdag küldetésben járnak a gyerekek, és kicsit – és ezért senki ne haragudjon meg rám, mert ez pozitív dicséret részemről – a Trónok harcát.
Nagyon örülök ennek a könyvnek, hogy megszületett – a kisebb fiam, amikor a Trónok harcát néztük, és neki nem igazán engedtük a sorozat nézését, így kiáltott fel bosszúsan: „Ah, mért nem csinálnak már egy Trónok harcát kisgyerekeknek is!” – hát jelentem, ha a címe nem is idézi, a világa a sokszínűsége, a szereplők változatossága sokban emlékeztet rá, és még több is annál nyelvi leleményeinek köszönhetően!
Nagyon örülök, ha a gyerekem kezébe adhatom – olvassa bátran, ő még inkább élvezni fogja, Miló részeinek köszönhetően talán még közelebbinek fogja magához érezni, mint én.

A Merítés ifjúsági zsűrijében jó szívvel fogom támogatni – a top10-ben a helye.
Köszönöm az élményt és várom a folytatását.

Pont anyák napján olvastam ezt a mondatot, így akkor különösen jól esett ez a könyv, amit külön köszönök a szerzőnek, @Huszti_Gergely-nek:
" – Anyád csomagolta? – némán bólintok. – Azért nem semmi, hogy még most is így törődik veled a muterod. Irigyellek, haver.
Csak mosolygok, tudom, hogy sokan cikiznek emiatt, anyuka pici fia, meg a többi hülyeség, de én megtanultam együttélni anyám gondoskodásával. Néha terhes, de legtöbbször azért jól esik, hogy elvagyunk, és ő is számíthat rám. Na, jó, azért többé-kevésbé." (86. old.)

Szavazás!
VI. Merítés-díj 2020 – Ifjúsági kategória
A Merítés-díj tízes listájába szavazott könyv a 2019. évben publikált magyar ifjúsági művek közül
2020. szeptember 30-ig szavazhattok itt arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

4 hozzászólás
CsakSimánDorka>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Nagyon izgalmas fantasy kötet, melyet a tiniknek írt Huszti Gergely. A történet két síkon játszódik, és három szegszögön keresztül ismerik meg az Olvasók a cselekményt. Ez igazán izgalmassá teszi az egészet, mert így várják az Olvasók, hogy mikor és hogyan fognak összeérni a történetek. A kitalált világ és a mesteralvók szerintem érdekes gondolat, bár egy kicsit több ismeret is elfért volna róluk, de talán a második kötetben minden megválaszolatlan kérdésre választ kapok, ahogy az eddigi Olvasók is.

2 hozzászólás
Niitaa P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/07/huszti-gergely-…

"Az alap elgondolás nagyon ötletes. A mesteralvók világa igencsak izgalmasnak ígérkezett, igazi nagy kalandnak. A fiú, a kereskedő és a fiatal növendéklány története is cselekményben gazdag, ám még egy kisebb átgondolást igényelt volna. Egy jól felépített világképpel alátámasztva nagyon ütős történet bontakozhatott volna ki az olvasó szeme előtt. Ennek hiányában minimális ködszerű képződmények fednek el bizonyos dolgokat, jelenléte minimálisan zavaró. Ugyanakkor egy jó kezdetnek tartom, bőven építkezhet rá még a folytatás, és megszülethet egy grandiózus befejezés is.
Olvasni meg igazi élvezet. Fejezetenként változik a nyelvezet, a szofisztikált, középszerű és szleng formák feszülnek egymásnak, melyek találkozása sokszor frappáns, arcokon mosolyt fakasztóra sikerült. Kétségkívül Milán részein szórakoztam a legjobban, ám balzsam volt lelkemre a nővér ékesszólása is.
Meglepő módon most akadt egy olyan szereplő, akit kedvencemnek titulálhatok. Általában nem szokott lenni senki, akit ennyire kiragadna a képzeletem és ily módon dédelgetné képzeletem rejtett zugaiban, de Humbaba teljesen megfogott. Komolyan! Remélem, hogy a folytatásban is nagy szerepe lesz, mert teljesen elrabolta a szívemet ez a mamlasz. Kevés szerepe van, nem is a legfontosabb szereplő, nélküle is megállna a talpán a történet, mégis számomra ő lett az etalon. Érdekes fordulat.
Huszti Gergely, noha kezdő még a szakmában, kétségtelenül jól forgatja a tollát. Ötletei vannak, a megvalósítás sem rossz. Csak arra lenne szüksége, hogy egy kicsit jobban összefogja az egészet, két kezével átérve, megteremve a keretet, tartsa az olvasó számára. A Mesteralvók hajnala felvirradt és álom nélküli kalandra csábít."

pat P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Tisztelettel szeretnék érdeklődni: mikor számíthatunk a folytatásra? Végre, valahára? Ilyen udvariatlan, olvasót-próbáló, alig-alig elvarrott befejezés után?

Egészen meglepő mértékben tetszett. Szerettem, izgultam, hajnalig olvastam. Élveztem az ottani történetszálak eseményeit közvetítő göndör mondatok kacskaringózását, lelki füleimnek kedves ritmusát, dallamát. Még az itteni szál ki tudja, bárki által beszélt-e szlengje sem idegesített, bakker! És humoros, és kedves mondanivalót közvetít, és nem is didaktikus, szinte egyáltalán.
Oké, a világépítés terén nem tesz le mázsás súlyokat az asztalra, és a belső logikája helyenként inkább a szívé, mint a tiszta észé – de amondó vagyok, ifjúsági könyvben ez nem feltétlenül hatalmas hiba.

Nincs valahol egy rajongói oldal?
Team Miló! ♥ :)

(Ja igen, és kifejezetten örülök, hogy egy ilyen inspiráló, érdekes, sokszínű nyelven íródott könyvet adhattam a nem anyanyelvi környezetben nevelkedő keresztfiamnak. Kíváncsi vagyok, mit szól majd hozzá.)

3 hozzászólás
AniTiger P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Szórakoztató stílusban megírt, kalandos és fordulatokban gazdag történet, aminek egyszerre vicces és szép a szövegezése. Öröm a szívemnek, hogy valaki ennyire kihasználja a magyar nyelv sokszínűségét egy regényen belül. Persze Miló szövegétől még a végén is néha besokkaltam, mert ő aztán folyamatosan löki a hunglisht. -.-" De a legnagyobb gondom a regénnyel mégis az, hogy duológia, és nincs a kezemben a folytatása…

Kedvenc karakterek: Admira, Miló, Maurice, Humbaba

Könyvajánló:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/07/huszti-ge…

2 hozzászólás
krlany IP>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Végre! Ez egy remekbe szabott ifjúsági regény. Érdekes, izgalmas, vannak rejtélyek, és még egy új világban is kikötünk, ami egy cseppet sem unalmas. Most kifejezetten személyem elleni sértésnek veszem;), hogy nincs még kész a folytatása… úgy olvasnám… és ez ám a ritka. Általában az ifjúsági regényektől herótom van, mert jön a főhőscsaj, picsog két sort, majd rinyál még párat, jól szerelmes lesz, aztán kezdődik elölről a picsogás, rinyálás… Itt is van főcsaj. Nem picsog. Szerelmes lesz. Nem rinyál. Kiderül a titka. Nem jajistenemezik. Lesz képessége. És még mindig nem nyafog valamiért. Szerintem férfiaknak kellene írni az ifjúsági regényeket. Ugyanis, bár nyilván van kötelező szerelem, de mégis csak a kalandon van a hangsúly, és a fantáziájuk sem merül ki a vámpír-vérfarkas-boszorkány-valamilyen lény tengelyben. Bár alapból a vallási szektákat nem bírom, de itt még ez is jól vette ki magát, a ködhalászokért (az annyira Miyazaki-filing nekem, bár semmi köze ehhez), a toronyért, az üzenetes háttetkókért, a bambuszbütykök sorsolvasásáért és megannyi ötletmorzsáért meg oda voltam. Fantáziadús és kreatív, és akcióban sem fukar. Az ezévi ifjúsági felhozatalban eddig a legjobb!

5 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Kellemeset csalódtam ebben a könyvben. Megvallom őszintén az elején aggódtam. Számomra lassan indult be és többször félre is tettem. Tudom,hogy nem én vagyok a cél közönség mégis megdöbbentem,hogy a nagyon szlenges részeknél időnként bizony halvány fogalmam sem volt,hogy mit jelenthetnek a szavak és sokszor többedszeri olvasásra sem értettem. A régi időkben játszódó részt meg azért volt zavaró,mert túl régiesnek találtam. Azért idővel bele rázódtam és nem adtam fel.De milyen jól is tettem. Izgalmas lett és bizony utáltam ha valamiért félre kellett tennem..na és a vége…most várhatom mikor jelenik meg,mert tuti,hogy el fogom olvasni. Utazókönyvként volt nálam és ezt köszönöm.

4 hozzászólás
furacs>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Borzasztóan tetszett, hatalmas kedvenc lett :) nagyon szerettem olvasni, biztos jókor talált meg, de én most mindenre vevő voltam, ami benne van… Tetszett a történet is, de hát a nyelvezet!!! Ez az archaizáló népies stílus olyan jól volt megformálva, hogy folyton mosolyognom kellett olvasás közben. Csontcsipkéző rend – ezen behaltam, főleg, mikor leesett, hogy a csontokat díszítik fel csipkével és nem a csontokat lyuggatják ki… Szürkegém és aranybogár – mondjuk, hogy nálam kimaxolták a cukiságfaktort :)
Dacorleonról mindig Corleone jutott eszembe, eleinte vártam a maffia felbukkanását spoiler, Korhosról pedig folyton a római cohorsokra asszociáltam, ami már sokkal közelebb állt a regény valóságához :)
Milán fejezeteinél kicsit meglepődtem, már-már öregnek éreztem magam, még szleng szótár segítségére is szorultam néhány kifejezésnél :)) De hát biztos én vagyok a noob, vagy inkább láma?
Egyszóval megelőlegeztem a kedvencelést, noha még nem tudhatom, hogy az egész történet tetszeni fog-e és részemről ment egy szavazat a Merítés-díjra is!
Mindenkinek bátran ajánlom :) off

7 hozzászólás
_minka_ I>!
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Ez a könyv ismét elgondolkoztatott az ifjúsági regények helyéről, szerepéről, tartalmáról. A teljesen szubjektív végkövetkeztetésem egyébként az, hogy számomra valami olyasmit jelent az ifjúsági regény, mint a Mesteralvók hajnala, de rögtön hozzá is teszem, hogy a tömeggyártott regényekkel igencsak jól ellátott könyvpiac már évek óta nagyon másfajta várakozásokat generál, ezért csak sejtem, hogy Huszti Gergelynek sem lesz zökkenőmentes az útja valódi célközönségéhez.

Ami kifejezetten tetszett:
– Nagyon szeretem, ha egy szerzőnek van jól érzékelhető nyelvi koncepciója, amit következetesen végig is visz a regényen. Rettenetesen unom, amikor a nézőpontkarakterek neve csupán címke a fejezetek elején, és valójában minden szereplő ugyanazon a hangon szólal meg – Huszti hangjai remekül elkülöníthetők egymástól, és végig hűek maradnak önmagukhoz. Miló elbeszéléseit különösen üdítő volt olvasni, és szerintem ilyen esetekben nem az a kérdés, hogy tökéletesen lemodellezi-e egy hasonló korú magyar kamasz beszédmódját, ami szinte lehetetlen, hanem, hogy jól illeszkedik-e az elképzelt koncepcióba. Utóbbi akadályt pedig sikerrel vette.
– A világ bemutatása nem annyira apró részletekbe menő, mint amit mondjuk egy elsősorban felnőtteknek szóló fantasytől elvárnék, ám a látható alapossággal beemelt adatok (a fóliánsoktól a csipkeverésen át a léghajókig) számomra elevenné tették a regény tereit.
– A humor is több rétegen működött, a megmosolyogtató névválasztásoktól (Humbaba, Vulgarus Pokk), a szövegtől hátralépő, szatirikus, a fiatalabb olvasók számára talán kevésbé szembeszökő megnyilvánulásokig.

Egyes szereplőknél ugyanakkor hiányoltam az erősebb, vagy legalábbis jobban kiemelt motivációkat, ettől a regény közepe lelassult, bár ezt némileg ellensúlyozták a végére szépen összeérő szálak. Leginkább Maurice-nál éreztem azt, hogy nincs mozgástere a cselekmény által számára kijelölt szerepben, nincsenek kihasználva a jellemében rejlő belső konfliktusok. Úgy gondolom, a második részben neki még fontos szerepe lesz, remélem, hogy akkor már többet láthatunk belőle is. Az időnként elmaszatolt magyarázatokkal, apróbb logikai buktatókkal is akadt némi gondom, igaz, ezek is leginkább azért szúrtak szemet, mert akadtak sokkal szebben kikerekített részek, szinte egész regényen átívelő visszacsatolások és ráismerések is.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Annamarie P>!

A bor nem a fiatalok és együgyűek, hanem a bölcsek és vének itala.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor
Annamarie P>!

A halál, fiam, olyan akár egy macska. Először csak ólálkodik körülötted, megszaglász, óvakodva hozzádsimul, mielőtt az öledbe ugrana. Három napja hallom nyávogását, ahogy házam körül járkál, bebocsátásért könyörögve. Tőlem aztán a végítélet így is várhat, úgysem nyitok ajtót.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
Niitaa P>!

– Hallod! Miért mindig a tilos van előbb, és nem az életveszélyes? Ha lezuhanok, teljesen mindegy, hogy tilosban jártam-e vagy sem, de ha valami életveszélyes, akkor az erősebb indok, hogy ne tegyem, mint az, hogy bünti lesz miatta – (…)

92. oldal

Niitaa P>!

Az idő néha megáll, néha visszafelé csorog, olykor pedig egyszerűen elpárolog, mintha soha nem is nyomta volna terhe a vállunkat.

106. oldal

Annamarie P>!

Tűz és víz között állsz, az egyik éget, a másik fullaszt. Merre indulsz?

217. oldal

Niitaa P>!

(…) ha a fegyverek bevonulnak, a hit visszakozik.

31. oldal

Niitaa P>!

(…) az álmot gyakorta egy világ választja el a valótól.

137. oldal

Niitaa P>!

Mily furcsa, hogy létezik szó, mi életet ad, és létezik olyan is, ami öl. És gyakorta ez a kettő ugyanaz – mint a név, melyet szülőnk könnyek közt mond ki születésünk pillanatában, bíránk pedig könnyek nélkül halálunk órája előtt.

274. oldal

Annamarie P>!

Mikor erőm végleg elhagy, kitárom lelkem ablakát a világra, és hagyom, törjön csak rám az iszonyat, söpörjön el, pusztítson kedvére, ha a mesterek is így akarják.

261. oldal


A sorozat következő kötete

Mesteralvók-duológia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vivien Holloway: Végtelen horizont
Christelle Dabos: A tél jegyesei
Csóti Lili: Hetedvérig
Szakács Eszter: Babilon
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei
Böszörményi Gyula: Monyákos Tuba és a tűzhangyasámán
Lupescu Kata: Végső kezdet
Cassandra Clare: A hercegnő
Peter Sanawad: Hívószó
Virág Emília: Sárkánycsalogató