Mesteralvók ​hajnala (Mesteralvók-duológia 1.) 16 csillagozás

Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Egykor ​a mesteralvók viselték az alvás terhét az emberek helyett, kik éjjel-nappal boldogan dolgozhattak és mulathattak. A Vasháborúban azonban a mesterek végleg elhagyták az embereket… azóta az álomtalan álom szedi áldozatait.
Híre megy, hogy a mesteralvók földi maradványait sorra elrabolják, de hogy ki vadászik a csontokra és mi okból, az rejtély. Dakorleonból is nyomtalanul eltűnik a védőszent, ezért a városmester Vulgarus Pokk borkereskedőt bízza meg a feladattal, hogy a közeli Korhos hadseregét hívja segítségül.
A csontcsipkéző rend 224. nővére súlyos titkot őriz: ő fedezte fel a védőszent eltűnését, s ezért nagy veszély leselkedik rá. Titokban kell kiszöknie a városból, hogy felkeresse az égi Tamarislánban Ludovik atyát, aki a legenda szerint az utolsó élő mesteralvó.

A tizenhét éves Milán visszahúzódó fiú, akit leginkább a hackerség érdekel. Nagydumás haverja ráveszi, hogy egy spam üzenet nyomába eredjenek, ami nem várt következményekkel jár. Miló egy… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321040

Enciklopédia 2


Most olvassa 2

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

-Sikurat omnipotrae dithasum! – Legyen úgy, ahogyan lennie kell!

El tudtok-e képzelni egy világot, ahol az embernek nincs szüksége alvásra, ahol a nap teljében felhasználható munkára, vígságra s minden huncutságra? Mert hajdan, az aranykorban létezett egy ilyen világ. Ennek a dicső időnek a Vasháború vetett véget, amikor is elhagyták az embereket azok a mesteralvók, akik addig átvállalták tőlük az éjszakai alvás terhét. A mesteralvók városvédő csontjait azonban ereklyeként tartják becsben. A Dakorleon városában őrzött Rufhus mester földi maradványai egyik éjszaka eltűnnek, s éppen két héttel a nagy Éberünnep előtt. A csoda felfedezője az éj leple alatt a sekrestyébe lopakodó 224. szürkegém nővér. Mielőtt kitudódna a nagy baj a városmester, Koriolan Kán titkos küldetéssel bízza meg Vulgarus Pokk cellarus urat, a pince és éléskamra mestert. De nem csak Vulgarus indul útnak, hanem tőle függetlenül a szürkegémek diakonisszája is útra bocsátja a 224. nővért. Ennek a 224. néven nevezett nővérnek van egy különleges tulajdonsága. Teher vagy áldás? – ki tudja-, de nem képes aludni. Akárcsak Milán, azaz Miló, aki napjaink vehemens, kalandvágyó kamasza. Milóval sem történik kisebb csodák, hiszen egyik pillanatról a másikra egy filmforgatásban találja magát, ahol a maszkmesterek és kellékesek tökéletes munkát végeztek.
A Mesteralvók hajnala ennek a három szereplőnek a küldetését kíséri nyomon, mely a történet legvégére szépen összesimul.
Kalandos útjuk mindvégig bővelkedik kihívásokban, jó és csalárd barátokban, megoldásra váró rejtélyekben.

A három szálon futó cselekmény mindegyikébe könnyen képes belehelyezkedni az olvasó. Huszti Gergely olyan, elsősorban nyelvi eszközöket használ, melyek alkalmassá teszik az olvasót erre a tér és időben való utazásra. A nővér és Vulgarus idejében egy nagyon sajátos formát használ a szerző, melyre nem az jellemző, hogy ne értenénk a szavakat a mondatokban, hanem valahogy a mondatszerkezet változik meg, és ehhez társul egy igényes szóhasználat.
„Kétszer jött el a hajnal azóta, hogy kényszerű némaságom börtöne magába zár. Mintha a nap is búbánatra adta volna a fejét miattam, felénk se néz, csak könnyeit potyogtatja az égből. ”
– olvashatjuk például az 56. oldalon, amit most csak teljesen találomra ütöttem fel. Ugyanez igaz Miló fejezeteire. Annyira friss, és mai, hogy egy helyen még a nekem is segítséget kellett kérnem.
„Ideje valami szépre gondolnom, hogy kicsit lenyugodjak. Legyen az a Brigi. Nem, mégsem jó, szépnek szép, de tiszta noob lennék, ha vele pörgetném tovább az amúgy is maxon tekerő szívem…Hát ez über nagy szívás. ”
A regénynek tehát van egyfelől egy ódon, középkori hangulata, melybe integrálódik ez a hiper modern srác a maga számítógép játékos lazaságával, és próbálja beleadni a maga részét a nagy probléma megoldásába.
A könyv műfajilag a fantasyba sorolható, ami ugye nálam nem éppen a befutó, mivel képi világához nem tudok magamból hozzáadni, így sokszor nehézséget jelent összefüggéseket megértenem vagy elképzelnem a jeleneteket. Így volt ez ebben a könyvben is. Sajnos a vége felé nem jöttek át olyan könnyen a miértek, de ezt tényleg saját hiányosságomnak élem meg. Ettől függetlenül egy nagyon érdekes, ízes kortárs ifjúsági regénnyel volt dolgom.

2 hozzászólás
>!
Arcturus P
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Ami legelőször szembeötlött, az a gyökeresen eltérő szóhasználat és stílus. Dakorleon városában a 224. nővér régiesen és választékosan beszél, Miló pedig egy mai 17 éves srácnak megfelelően sokszor szlenget használ. Miló első fejezeténél nagyon szembetűnő volt az éles váltás, és az első oldalon néhány kifejezésnél úgy éreztem, hogy nem is teljesen mai. Először zavart is mindkét stílus, de pár oldal után vagy hozzászoktam, vagy „normalizálódott” a mennyiség, mintha az elején Huszti Gergely szándékosan túlzásba vitte volna, hogy erélyesebb legyen a különbség. Vulgarus Pokk stílusa a nővéréhez hasonló, de sokkal világibb, hétköznapibb. Az első pár oldalon lévő zavart, amit talán a meglepettség is okozott részemről, hamar elsöpörte az, hogy egyébként nagyon szép nyelvezettel íródott, és hiteles a stílus a szereplők részéről. Pluszpont, hogy rengeteg dologról oszt meg általános vagy kevésbé általános bölcsességeket, csak pár sorban, de ez pont elég egy fiatal tizenévesnek, hogy elgondolkodjon rajta, és talán arra is, hogy kritikusabban gondolkodó felnőtté válhasson, noha ez nem célja az oktatásnak és hatalomnak.

Egyetlen dolgot tudnék kiemelni: bejárjuk a térképet a három főszereplő jóvoltából, de néha az utak célja nem egészen világos. Érdekes kalandokba keverednek, és tényleg alaposan felépített világ, de a sok jövés-menés egy kissé céltalannak hat itt-ott. De igazából ez is a klasszikus fantasy-k egyik ismérve.

Kiemelném még a szereplők szimpatikus gondolatait, hozzáállását a világhoz és mindenhez, különösen Vulgarus Pokk és Maurice Lapp alakját. Vulgarus egy egyszerű ember, aki a szőlőtermelők városából származik, nem tud valami sokat, de a szőlőhöz, borhoz és némileg a kereskedéshez ért. Világnézete és főként az, ahogyan a feleségére, családjára gondol, szimpatikussá tette őt. Maurice Lapp korhosi katona, aki egy fiatal, rendkívül érzékeny lélek, nem önszántából lett az, ami. Mindketten megtestesítenek valamit, de mindkettejükben ott van valami több is: a jóság, a tisztelet, a tisztaság. Ahhoz, hogy szeresd a családodat és tiszteld az embereket, kedves legyél, nem kell sokminden. Talán egy kis belső béke. Az kell. Ha nem szereted magadat, akkor nem tudsz, nem fogsz szeretni mást sem. Ugyanilyen figura egyébként Miló is, az érzékeny, okos srác, aki nem fél kimutatni a szeretetét a családja iránt. Akötet férfi főbb szereplői mind-mind bizonyos szempontból példásak. A szeretet és a tisztelet nem tesz gyengévé. Épp ellenkezőleg.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/05/23/a_mesteralvok_hajnala

>!
Ngie
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

3 szálon futó, ifjúsági, fantasy, új kortárs szerző tollából. Ha nagyon röviden akarnám összefoglalni, van Milán, aki átkerül egy olyan világba, ahol egy mesteralvó földi maradványainak eltűnése miatt, másik két szereplő élete teljesen felborul. Az építkezés lassú, de talán ez a 3 szálon futó alapozásnak is betudható. A világ egyedi, de számomra annyira nem volt megkapó. Milán karaktere üdítő volt, a 224. nővér kissé fásult, Pokk pedig simlis, de a végére megsajnálja az ember. Viszont, a legnagyobb pozitívum, a szerző: érdekes megoldásokkal játszik, érdemes odafigyelni rá.

Bővebben, és másféleképpen: https://www.youtube.com/watch…

>!
Leobelo
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Nagyon tetszett. Érdekes volt a világ, a hit, és a szereplők.
Robin LaFevers sorozata óta egyébként is szeretem az olyan történeteket, amiben a hősnő egy kolostorban él, és onnan indul el a „nagy világba”, és ez itt is tetszett.
Ami először fira volt, az Miló szóhasználata, de egy idő után megszoktam, és nem zavart.
Ami zavar, az a függővég. Mikor jön a következő rész?! :)

2 hozzászólás
>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna I
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Engem ez teljesen levett a lábamról.
Okosan felépített, helyenként lírai, helyenként humoros, de minden ízében nagyon izgalmas történet. Tőlem távol áll a fantasy világa, de ez a könyv a bizonyítéka annak, hogy néha ki kell lépnünk a komfortzónából. Én megtettem, és abszolút megérte.
Imádtam Vulgarust, Miló szövegelését és hitetlenkedését, Admira finom, mégis bátor lelkét, a hazai vonatkozású „átjárót”, de leginkább mind felett azt a vérbeli profizmust, ahogyan a szerző a különböző nézőpontokban lubickolva fogalmaz. Tényleg nagyon élveztem, bátran ajánlom mindenkinek.

>!
Realmistic
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Hmmm… érdekes! És ezt most kivételesen nem rossz értelemben gondolom. Ami a legelején szemet szúrt, az az írás mód volt. Eleinte nehezen szoktam hozzá, a hirtelen váltáshoz, (értem itt azt, hogy míg Admira és Vulgurus régiesen, addig ellenben Miló túlságosan is mai nyelven „beszélt”.) de mikor beindult a cselekmény, már ez cseppet sem zavart.
Egy dologhoz nem tudtam gyorsan hozzá szokni: Miló beszédéhez! Mármint kétlem, hogy egy 21. századi 19 éves így beszél! (Eleve az a becenév, hogy Miló!) Kicsit nekem olyan volt mintha 80-as/90-es szlengeket próbált volna az író belecsempézni a Hacker szövegek mögé. Hisz nekem kicsit vicces volt látni egyoldalon azt, hogy: taposó és, hogy: WTF?! De amint hozzá szoktam ehhez, Milán részei lettek a kedvenceim! :)

Nem mondom, hogy a cselekmény teljesen tiszta volt számomra, legalábbis voltak olyan részek, amiket nem igazán értettem, de remélem ezek a többi részben értelmét nyernek!
Várom már nagyon a fojtatást és kíváncsi vagyok a befejezésre, míg annak ellenére is, hogy sok mindent (szerintem) már lehet előre tudni!
(Ezt tényleg csak az nyissa meg akit, érdekel!
Én szóltam! :D spoiler

2 hozzászólás
>!
Gnocchi7 I
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Be kell vallanom, az elején megvoltak a magam kétségei, főleg Milán részével kapcsolatban, de a végére sikerül összebarátkoznom a történettel, és nagyon megnyert.

Kicsit részletesebben ebben a videóban beszélek róla: https://youtu.be/afYW2-YLWZM


Népszerű idézetek

>!
Annamarie P

A bor nem a fiatalok és együgyek, hanem a bölcsek és vének itala.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor
>!
Annamarie P

Tűz és víz között állsz, az egyik éget, a másik fullaszt. Merre indulsz?

217. oldal

>!
Annamarie P

A halál, fiam, olyan akár egy macska. Először csak ólálkodik körülötted, megszaglász, óvakodva hozzádsimul, mielőtt az öledbe ugrana. Három napja hallom nyávogását, ahogy házam körül járkál, bebocsátásért könyörögve. Tőlem aztán a végítélet így is várhat, úgysem nyitok ajtót.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
JustABookishSoul P

A halál, fiam, olyan akár egy macska. Először csak ólálkodik körülötted, megszaglász, óvakodva hozzád simul, mielőtt az öledbe ugrana.

269. oldal

>!
Annamarie P

Idáig követtelek, de vakságod oly nagy, hogy még ha dobot verve, sípot fújva kísérlek is, akkor sem veszel észre.

205. oldal

>!
Annamarie P

Az előttem pajzsként álló kaktusz csúnyán megszúrja az ujjam – kellett nekem megsimítani a tüskés bőrét. De ki képes ellenállni neki, mikor oly lenyűgözően szép és őszinte? Nyíltan mutatja fegyvereit, tudod, mi vár rád, és mégsem bírsz a késztetéssel, hogy megérintsd.

162. oldal

>!
Annamarie P

Mikor erőm végleg elhagy, kitárom lelkem ablakát a világra, és hagyom, törjön csak rám az iszonyat, söpörjön el, pusztítson kedvére, ha a mesterek is így akarják.

261. oldal

>!
Huszti_Gergely IP

Amint hallom az első harangütést, óvatosan kicsúszom a pokróc alól. – a 224. nővér

(első mondat)

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi

A történelem, kereskedő uram, csakis az, mit mi annak tartunk. … Nem mindennek kell megtörténnie ahhoz, hogy higgyünk létében, és nem mind való emlékezésre, mi megtörténik e ferde világban. A mi feladatunk elválasztani az ocsút a búzától, és másolók ezreivel terjeszteni azt, mit előnyösnek vélünk a magunk szempontjából. Ehhez kell a valódi bölcsesség, nem az írás és olvasás művészetéhez, kereskedő uram.

>!
JustABookishSoul P

Fájdalom és öröm, mi másra teremtettünk e Földön, ha nem e kettő megélésére?

73. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szakács Eszter: A Szelek Tornya
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Martin Kay: Eastern
Nyulász Péter: Ciprián
Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
Böszörményi Gyula: A tündérköd
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Krencz Nóra: A követ
Sophie Taylor: Lángolás