A ​nő terei 2 csillagozás

Huszár Ágnes: A nő terei

A ​tanulmánykötet írásai kérdéseket fogalmaznak meg a nő helyéről a társadalom tereiben és a kulturális reprezentációk virtuális világában. A férfi és a nő – az a kettő, amely kiadja az egyet, az embert. A nő és a férfi az ellentét és
az egység, a küzdelem és a szerelem két ágense. Egymás nélkül nem lehetnek, de együttlétük sem harmonikus: két, különböző szabályok és törvények szerinti világban, „tér”-ben élnek. A könyv egyes írásai olyan mûvészi alkotásokat elemeznek, amelyeknek témája a női és a férfi terek közti küszöb átlépése.
A hatalom terébe lépő asszonyok: politikusnők, katonanők, lelkésznők társadalmi kontrollfunkciót testesítenek meg. Szakmai identitásuk felépítésében újszerű kommunikációs stratégiákat kell kialakítaniuk, hogy sikeresek legyenek
a hagyományosan férfidominanciájú területeken. Ezeket világítják meg a kötet más írásai.
A kötet kulturológiai tanulmányai női alakként megjelenő nemzet-metaforákat hasonlítanak össze az adott nemzet… (tovább)

>!
L'Harmattan, Budapest, 2011
216 oldal · ISBN: 9789632364025

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Huszár Ágnes: A nő terei

Nem kell ahhoz feminista élharcosnak lenni (én sem vagyok az), hogy feltűnjön, a genderkérdések az élet igen sok területén ott vannak: a művészetekben, a nyelvben, a közéletben, a magánéletben meg még abban is, hogy hogyan látunk és ábrázolunk olyan absztrakt dolgokat, mint pl. egy város vagy egy nép. Úgyhogy Huszár Ágnes könyve abból a szempontból remek, hogy sok mindennel foglalkozik és jól megmutatja, hogy mindent lehet genderileg elemezni, ráadásul teljes joggal.

Pár téma, véletlenszerűen: Kubrick Tágra zárt szemek c. filmjének elemzése; a női lapok (konkrétan a Nők lapja és a Cosmo) által alkalmazott manipulációs stratégiák; nők a (magyar) politikában és az olyasféle férfias pályákon, mint a katonaság és az egyház; városok és nemzetek nőként való megjelenítése. Stb. Csupa rettentő érdekes téma, a könyv maga pedig nagyon szép és olvasmányos, úgyhogy a kötet szinte letehetetlen.

Cserébe (?) viszont jóformán egyetlen tanulmány sem ás túlságosan mélyre, és én hiányoltam a következtetések levonását meg a konkrét példáktól való elvonatkoztatást.
Pl. tényleg érdekes, hogy H. Á. összehasonlítja a Tágra zárt szemeket meg az alapjául szolgáló irodalmi művet, és (mondjuk) megállapítja, hogy a filmben a női főszereplő többször látható a hagyományosan női térnek számító otthon falain kívül, ez pedig azt jelzi, hogy Kubrick nőalakja kevésbé passzív és nagyobb hatással van az eseményekre. Ez, gondolom, igaz. De azért felvetődik bennem a kérdés: Na és?
Szívesen olvastam volna többet arról, hogy mit jelent mindez tágabb kontextusban, vagy arról, hogy H. Á. szerint pontosan miért változtatta meg Kubrick azokat a dolgokat, amiket megváltoztatott, de a miértek megválaszolása meg a nagyobb összefüggések feltárása, úgy érzem, sok tanulmányban elmarad.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

prupul P>!

A lap mindenekelőtt egy okos barátnő szemszögéből ad párkapcsolati, de még inkább „pasifogási” tanácsokat hogyan bánjunk aranyhörcsögünkkel stílusban […]

129. oldal, II. Nők a hatalom terének egy árnyékos zugában - Barátnők között: női lapok manipulációs stratégiái


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriele Kuby: A nemek forradalma
Kalmár György: „A női test igazsága”
Thomas Laqueur: A testet öltött nem
Nagy Beáta (szerk.): Szervezet, menedzsment és nemek
Női esélyegyenlőség Európában
Dominik Klenk (szerk.): A nemek összezavarása
Bajner Mária: Egymás nemében
George L. Mosse: Férfiasságnak tüköre
Borgos Anna (szerk.): Előhívott önarcképek
Pat K. Chew (szerk.): The Conflict and Culture Reader