Álmos ​haragja (A turul árnyékában) 6 csillagozás

Hüse Lajos: Álmos haragja

Kr. ​u. 880. Az Etel folyó mellett elterülő sztyeppén élő magyari törzsekre egyre nagyobb nyomás nehezedik kelet felől: a besenyők betörései megszaporodnak, és nyilvánvaló, hogy ezek a támadások csak előszelei egy nagyobb viharnak, az összes besenyő törzs nyugat felé vonulásának. A magyarok lassan, de biztosan harapófogóba kerülnek a keleti lovasnépek és a nyugati birodalmak, Bizánc és a Bolgár Cárság között.

Mindemellett a magyarok törzsszövetsége is megosztott: Levedi, a kündü csak a megyer és a kürtgyarmat törzsek támogatását bírja, a másik öt törzs a gyulát, Álmost támogatja. Álmos célja az, hogy egyetlen vezér alatt egyesítve a magyar törzseket szembeforduljon a keletről közelgő viharral, és az érkező népeket meghódítva, beolvasztva hatalmas pusztai birodalmat hozzon létre. Levedi ezzel szemben a Havasokon túli Pannóniában látja a magyarság új hazáját – és új jövőjét, a frankok és a bizánciak mintájára való letelepedését.

A két vezér szembenállása ha nyílt… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2020
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634265696
>!
Gold Book, Debrecen, 2020
416 oldal · ISBN: 9789634265740

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Hüse Lajos: Álmos haragja

Nem tudom, mennyiben történelmi regény. Persze szerepel néhány (nagyon kevés) történelmi személy is, de ez inkább egy történelmi környezetben játszódó kalandregény. Annak viszont jó. Sandruval igazán minden megtörténik, aminek egy ilyen regényben kell. Harc ellenséggel, sajátjaival, önmagával, szerelem (olyan, amilyen, de szerelem), élet a pusztán, élet Konstantinápolyban. Talál barátokat, szerez ellenségeket, köt szövetségeket. Néhol izgalmasan, néhol unalmasan. Várom a következő köteteket.

ftamas>!
Hüse Lajos: Álmos haragja

Én bevallom egy kicsit csalódtam.
A történet egy félig magyar, félig görög fiatalról szól, még Álmos korában. A történet a magyar pusztákon kezdődik és a Bizánci birodalomban folytatódik. Viszont amit nem lehet tudni előre, az az, hogy a történet inkább a görögöknél, mint a magyar pusztákon játszódik. Nem a leírásra koncentrál, így nem tudunk meg sokat sem az akkori magyar, sem az akkori görög életmódról, sem történelmi összefüggésekről. A karakterek sablonosak, pár mellékszereplő kivételével, nem nőttek a szívemhez, nem csodáltam őket és, ha idő előtt elhunytak volna, nem zavart volna. Nincsenek fordulatok sem.
Ami van, az kaland és harc (ami ugyan nem rossz, de nem is különleges), túltolt vallási/sámáni elemzés, valamint nagyon nagyon sok önismereti vekengés.

Szóval ez egy Álmos korábban játszódó kalandregény, ami nem rossz, de nem is különleges.

Ja és senki ne keresse Álmost, mert nem róla szól a címmel ellentétben. Nem kap csak egy Cameo szerepet.

Petya15>!
Hüse Lajos: Álmos haragja

Igazán nehéz helyzetben vagyok, mikor véleményeznem kell ezen kötetet, ugyanis egy felől örvendetes és hasznos, hogy végre születnek alapos ismeretekkel teli regények a IX-X. századi honfoglalás (visszatérés) korszakából, viszont el kellene dönteni merre viszi az olvasókat. A kötet kétségtelenül jól felépített ismeretekkel rendelkezik, de sokkal inkább kaland történet egy volt szolgáról, aki később, mint kiderül egy rúmi császár neves hadvezérének az elveszett unokája. Majd egy követség tagjaként elindul a rúmik császárához tárgyalni, ám közbe rabságba kerül, majd maffia szerű hálózat tagjaként tengeti életét a görögöknél, amikor egyszer csak visszatér az eredeti cél, a követségbe tárgyalni a görögökkel. Ám olyan sok lelki gyötrődés és lelkizés részletes taglalása, révülések mentén hánykolódik Sandru, a főszereplő, hogy a fejezetek elolvasása unalomba készteti, hol ott amikor meglendül a cselekmény, akkor kifejezetten sodró. A leírások, táj, a tenger, a város részletessége és ismertetése bámulatos, de magáról a magyarokról csupán az elején és a végén olvashatunk, pedig Kund vezér kifejezetten remek karakterként jelenik meg, ahogy a többi két társa is Sandrunak. Ezért egyik szemem örül, de a másik sír, mert többet olvashatunk a görögök történelméről, szokásairól, a palota pletykáiról, a maffia szerű hálózatáról, Sandru örökös veszteségéről, bánatáról, révülésekről, bölcsességekről, mint magáról a követség érdemi helyzetéről, a magyarok taktikájáról, akkori elhelyezkedéséről. Sajnos nem olvasnám újra ezt a történetet, így nem is tudom dicsérni, ám az tény alapos ismeretekkel találkozunk benne, és néhol kifejezetten olvasmányos, de ennyi. Pedig az ígéretes borító, a fülszöveg, mind pozitívan hatottak rám, hogy ezt olvasnom kell, … csalódtam. Remélem a Turul árnyékában további történeteiben izgalmasabb és olvasmányosabb történeteket kapunk (valahol olvastam, hogy több önálló kötet lesz még).

Herbs>!
Hüse Lajos: Álmos haragja

Érdekes, szokatlan megközelítése a honfoglalós témának. Nekem tetszett!


Hasonló könyvek címkék alapján

Urbánszki László: Vérszerződés
Cs. Szabó Sándor: Álmos
Benkő László: Idegen tüzek
Cseke Lajos: Csiglemező
Orosz T. Csaba: Hun
Lipp Tamás: Levedi népe
Ákody Zsuzsanna: Földanyácska gyermekei
Hanczár János: Óperencia
Palotás Petra: Dacszövetség
Robin O'Wrightly: Emlékkönny