Lovagias ​ügy 7 csillagozás

Hunyady Sándor: Lovagias ügy

„…olyan ízes, mint egy dús angol reggeli,… csupa nemes anyag… Nagy, nyugodt, megbecsülhetetlen közvetlenség, tegeződő viszony a világgal, szabadjegy az emberek szép és csúnya titkaiba. Hunyady nemcsak érdekesen és folyamatosan tud elbeszélni, de szerénysége és ravaszkás mosolya sokszor álarc is. Ez az író igen gyakran igazi művész, mert ki tudja mondani, milyen hitvány a hitványság, és milyen gyenge és eladott a magányos ember.” (Illés Endre)

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Millenniumi Könyvtár Osiris · Dráma (új sorozat)

>!
Osiris, Budapest, 2000
140 oldal · ISBN: 9633798396

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Hunyady Sándor: Lovagias ügy

Mint menet közben kiderült, a kötet valamennyi novelláját olvastam már ebben a kötetben:
https://moly.hu/konyvek/hunyady-sandor-razzia-az-arany-sas-ban
De egyáltalán nem bántam, hogy ismét találkoztam velük. Elég rég olvastam őket, és már akkor is nagyon tetszett Hunyady stílusa. Ezek igazi, klasszikus novellák, felvezetéssel, felütéssel, élvezetes történetmeséléssel, csattanóval a végén, és véges-végig gyönyörű nyelvezettel. Hunyady otthonosan mozog bordélytól kastélyig, kispolgári otthonig mindenhol, kitűnő a karakterábrázolása, akár kis cselédlányt, akár a bordélyház „lányait”, akár lecsúszott arisztokratát, akár városi polgárokat tesz novellája főszereplőjévé.
Élvezet volt olvasni.

dapi>!
Hunyady Sándor: Lovagias ügy

Esik az eső, Hunyady szivarozva anekdotázik, várva, elnyeri-e a tetszésemet, amit mond. El, nagyon is. Önmeghatározása szerint nem jó, ha valakinek olyan kapucíner jellege van, mint neki. Hunyady Margit színésznő törvénytelen fiaként született Kolozsváron, később Budapestről oda tér haza. Bródy Sándort, az apát, később ismerte meg, ő mindvégig Sándorka maradt az árnyékában. Otthona sosem volt, szállodákban élt, szerényen. 16 éves kori öngyilkossági kísérletének golyóját élete végéig hordozta. Bejáratos volt Karinthyhoz, anyja, majd később drámái révén a kor színházi nagyságaival tartott kapcsolatot, Kuncz Aladárral együtt bérelt szobát. Mindeközben az irodalmi mozgalmakból kimaradt, azt írta meg, amit látott. Nincs itt harcos lendület, pár mondatban elmondható történeteket hizlal novellákká. Hízik ez a semmiség, jósággal, ítélkezés nélküli jelentéktelennek tűnő részletekkel színezve. Mindent látott, ami az emberábrázoláshoz, az emberi kapcsolatok megmutatásához kell, a szép menyasszony lábán a pihéket is. Eleven, hiteles, a saját határain belül magabiztosan kalauzoló, ízes mesék ezek, jó volt olvasni.

nana1>!
Hunyady Sándor: Lovagias ügy

Soha nem szerettem a novellákat a rövidségük miatt, mert mire beleízelödöm egy történetbe, puff, már véget is ér. És akkor úgy tűnik, egy fordulópont következik be az életembe, amikortól más szemmel nézek rájuk, nem utasítom el őket rögtön, hanem adok egy kósza esélyt nekik. Ez a kötet változtatott meg. Ez a kötet mutatta mg, hogy mit lehet kihozni egy novellából. Ez a kötet nyitotta fel a szemem, hogy a kevesebb néha több, hiszen minek szaporítani a szót, ha ilyen csodálatos tömörséggel is le lehet írni egy történetet, káprázatos csattanókkal a végén. Semmi hiányérzetem nem volt. A nyelvgazdagsága, a szép magyar nyelv magas szintű gyakorlása teljesen elvarázsolt.

nyolcadikutas>!
Hunyady Sándor: Lovagias ügy

Zseniális!
Emiatt végem is van!
Emlékszik valaki Latinovits Zoltán alakítására a Szindbád című filmben? Megvan a jelenet, amikor kiveri a velős csontból a velőt, hogy legszívesebben rohannánk a henteshez csontlevesbe valóért, mert összefutott a nyál a szánkba?
Na, ez irodalomban a Lovagias ügy. Válogatott novellák, de felrémlik előttünk a Bakaruhában, a Lovagias ügy, vagy Vöröslámpás ház filmadaptációja és elcsodálkozunk, jéééé, mennyi filmnek is olvassuk itt az irodalmi origóját.
Csoda ez kérem. A nyelvezete pazar, szinte Gárdonyiként csodáljuk a szavak összefonását. Dallama, íze, zamata van a mondatoknak és Isten uccse, megdobban a szívünk egy-két szókapcsolat felelevenítése okán.
Nyelvében él a nemzet.
Ebben nagyon!
Mindenkinek jó szívvel ajánlom, mert látni, mily gyönyörű a magyar nyelv, s megjegyzem, a mondatok fonása irodalomként sem kutya!


Népszerű idézetek

ppeva P>!

A partit női vacsora előzte meg. A ház ura Bécsben volt üzleti úton. És a vendéghölgyek is otthon hagyták férjeiket. Mindössze egy férfi volt velük mint kibic. Egy szmokingos fiatalember. Gróf különben, de olyan alaposan szegény gróf, hogy már a nagypapája is könyvügynöknek született, és szinte karriernek számított, hogy ő a biztosítási szakmában dolgozik, és vendégként körforog a társaság felső-forsyte-i rétegeiben.

78. oldal, Kártyaaffér, hölgykörökben

ppeva P>!

Lélek ide, lélek oda, óriási szüksége volt már valami gyakorlati megoldásra, amivel segítsen a feszültségén. Hiszen ott tartott, hogy a fejébe ment a vér, és női idomokra gondolt már akkor is, amikor a melegágyban meglátta az érőben levő nagy, gömbölyű görögdinnyéket.
Bement az ebédlőbe, ahol az inas éppen a vacsoraasztalt takarította el. Fehér cérnakesztyűt viselt az inas, nyári vászon vadászlibériát, a pantallóján zöld lampasz, a paroliján ezüst makk. Kékre borotvált, komoly arca volt, tökéletesen angolnak festett, pedig Zala megyei parasztgyereknek született, csak a szibarita gróf házánál nevelték ki ilyen külföldiesnek. Laci egy darabig gusztálta az inast, aztán megszólította:
– Tud maga hallgatni, Károly?
Károly abbahagyta a dolgát, és illedelmesen haptákba állt:
– Tudok, méltóságos úr! – felelte egyszerűen.
– Hát ha tud hallgatni, akkor mondja meg nekem, hogy milyen lány a comtesse komornája? Az a szőke. Gondolom, Licinek hívják. „Olyan” lány az? Lehetne azzal kezdeni valamit?
Az inas angolba oltott magyar arcán a szempilla sem mozdult meg:
– Nem tudom, méltóságos úr! De nem szeretném, ha „olyan” lenne. Mert a menyasszonyom! Őszre készülünk megesküdni!
Az elegáns, fiatal airdale-terrier röstelkedve hallgatott egy kicsit, majd kitört belőle az őszinteség:
– A fene egye meg a dolgukat!

90. oldal, Júliusi éjszaka

ppeva P>!

Visszavonult külön lakosztályába. Fürdött. Pedikűrözött, manikűrözött. Hyperollal gargarizált, és utána pörkölt kávét rágott az üde lehelet kedvéért. Megmosta a haját előbb pixavonnal, aztán ibolya samponnal. Végül gondosan kimosva kívül és belül, mint egy kanalas orvosságnak való üveg a patikában, éjjel egykor, hogy a kapura szerelt csengőt meg ne bolygassa, átmászott a saját udvaruk kerítésén.

109-110. oldal, A tigriscsíkos kutya

Kapcsolódó szócikkek: kávé · sampon
6 hozzászólás
ppeva P>!

Egy júniusi délelőtt a mérnökné bement a patikába, hogy tíz gramm californian poppyt vásároljon. Ez volt a kedvenc parfümje, amely háromliteres, óriási, üvegdugós flakonban állott a gyógyszertár belső pultján.

107. oldal, A tigriscsíkos kutya

2 hozzászólás
ppeva P>!

Sok férfi volt, akinek titokban tervei voltak Lucyval. – Kacér nő, divatos, felvilágosult. Hátha. Miért ne? Pláne most, hogy bajban van. Hasznos dolog lehet segítőkezet nyújtani feléje, az örvénybe. Talán engedékenyebb lesz. Igaz, hogy rajtaragad valami örökre a botrányból, de hát annyi baj legyen. „Jó nő”, kis hibával, a beszerzési áron alul, nincsen ennél ideálisabb a takarékos hajlamú férfi számára.

81. oldal, Kártyaaffér, hölgykörökben

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Őszi vásár
Tar Sándor: Mért jó a póknak?
Bächer Iván: Utóíz
Békés Pál: Csikágó
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós művei
Fekete István: Az erdő ébredése
Fekete István: Régi karácsony
Fekete István: Vadászelbeszélések
Schäffer Erzsébet: Pókfonálon
Bächer Iván: Emberevő