Családi ​album 11 csillagozás

Hunyady Sándor: Családi album Hunyady Sándor: Családi album Hunyady Sándor: Családi album

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az önéletrajzi regényben a szerző apja, Bródy Sándor mellett eltöltött éveiről vall. Helyszínei a századelő kávéházai, szerkesztőségi szobái, szállodái, színházak próbatermei és kártyaszalonjai. Miközben a ritka erejű elbeszélő anekdotikus történeteivel elbűvöli, elszórakoztatja az olvasót, az anya hirtelen jött halálának megrendítően őszinte ábrázolásával meghökkent, majd pedig egy apafiú viszony egyszer befogadó, máskor kirekesztő fordulatain keresztül egyszerre szembesít a legfelemelőbb apai és fiúi érzelmeinkkel.

Eredeti megjelenés éve: 1934

>!
Kossuth, Budapest, 2015
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630980715
>!
Noran Libro, Budapest, 2010
218 oldal · ISBN: 9789639996168
>!
Noran, 2001
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639356131

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Gregöria_Hill
Hunyady Sándor: Családi album

Hunyady önéletrajzi regénye, és van mit mesélnie. Apja, Bródy Sándor halálával zárul a történet. A családtagokon kívül jönnek-mennek a lapokon a századelő nagyjai, gyerekkorában színésznő anyjának, aztán az apjának a társasága: színigazgatók, színésznők, újságírók és írók, megminden. Az apja is jön-megy, de ő akkor is jelen van, ha éppen nincs jelen: ő szerintem főszereplője ennek a regénynek (vagy ennek az életnek). Volt egyféle nehéz természete valószínűleg a Bródy Sándornak, akármilyen szép is volt, s ez az apa-fiú kapcsolat… ez sok helyen szinte olyan volt, mint egy elbaltázott szerelem. Mondjuk válással is végződött. Szomorú, szomorú történet, de ugyanakkor érdekes is, pont mint a 33 évig a tüdejében hordott golyó. A kolozsvári napok leírása Török Gyulával és az első nap elkártyázott kabáttal, az például olyan, hogy feltűnés nélkül beférne a Hasítás című, kortárs rocknovellákat tartalmazó kötetbe, és különben is kísértetiesen hasonlít a Metallica zenekar 1983-as New York-i tartózkodására, csak nem thrash metal szól alatta, de csak mert az még nem volt feltalálva. Közben persze vihogni is lehet néhány anekdotán, meg az olyanokon, mint a „hipervasárnapi ruha”, „vasúti restaurácia”, „újságíró és esztétikus” (bár elképzelhető, hogy csak én vagyok ennyire idétlen). Azért próbaképpen képzeljük el Krúdyt, amint SPOILER a szolgálatos csendőrtől kérdezi meg, merre találja a kuplerájt, majd a kuncsaftok hiányában önellátó gazdálkodásra áttért, álmos késmárki kurvaosztaggal kuglizik a bordélyudvaron a setétben.

5 hozzászólás
>!
ppeva P
Hunyady Sándor: Családi album

Szeretem Hunyady Sándor novelláit. (Bródy Sándorból még vannak pótolnivalóim.) Érdekes volt kettőjük története is: a házasságon kívül született, hol elfogadott és szeretett, hol pedig eltaszított és negligált fiú és hírneves apja viszonya.
Ahogy Hunyady írta ebben a könyvében: „apám szeretetének apályai és dagályai”… Ez nagyon szomorú volt.
Minden bája, érdekessége ellenére szomorú könyv ez, a félig-meddig apátlan és hamar anyátlanná váló érzékeny, tehetséges kisfiú története. A bohémság, ami talán nemcsak öröklődik, hanem inkább mintakövetésre késztet.
Nagyon tetszett a kor, az irodalmi, színházi, újságírói élet, a budapesti és kolozsvári környezet, a korhű (mert abban a korban íródott) leírások. Igazi kis csemege ez a 20. század első évtizedei iránt érdeklődőknek.
És egy rossz pont a kiadónak, akinek sikerült a címlapon és a fülszövegben is „Hunyadi”-nak írni a nevet. Pedig csak bele kellett volna lapozni a kötetbe, több helyen is szerepel a Hunyady név.

4 hozzászólás
>!
Ágnes_Ménesi
Hunyady Sándor: Családi album

Zseniális. Hunyady amúgy is az az író, akit nagyon kényelmes olvasnom, mivel nagyon megegyezik az ízlésünk, a gondolkodásunk – mintha csak saját magam egy élesebb szemű, tehetségesebb kiadása volna, de még az ábrázolásmódja is olyan, amit én szeretek. Hagy gondolkodni engem, nem tolja az arcomba az ő véleményét a világról -de azért van véleménye – láttat, de ezt hosszú leírások nélkül éri el…A magyar írók közül most ő a kedvencem. Azt is szeretem benne, hogy minden tragédia ellenére is, valami elemi életöröm van benne, egy feketekávét is le tud írni úgy, hogy kedvünk van élni miatta.
Ezt inkább alkotóértékelés lett. A könyvről magáról azért nem írok többet, mert Gregoria Hill mindent leírt, amit mondani tudnék.

>!
Gádorka
Hunyady Sándor: Családi album

Régen szerettem volna többet tudni Hunyadi Sándorról. Nagyon tetszik a havasi levegőn című novellája, és szerettem volna megismerni az íróját. Ez most a regény olvasása közben sikerült. Nagyon szivetmelengető, ahogy az édesanyjáról írt. Betekintést enged kortársai életéről is. Jó korrajz. Ajánlom azoknak, akiket érdekel a múlt század első felének művészvilága.


Népszerű idézetek

>!
Gregöria_Hill

Krúdy rettenetesen értette a liturgiáját az ilyen vendéglői tartózkodásnak. Már abban is szakértelem volt, ahogy a sóskiflijét eltörte.

Krúdyval Késmárkon

>!
Gregöria_Hill

Erdély moszkvai jellegű decembere nincs berendezkedve olyan fiatalemberek számára, akik elhuszonegyezik a kabátjukat.

Kolozsvár

>!
Gregöria_Hill

Enni jó, aludni jó, a fogantatás pillanata gyönyörűséges. Meg vagyok győződve, hogy ugyanezen az alapon a halálnak is jónak kell lenni.

Egy palánknak támaszkodva...

>!
Gregöria_Hill

…összekötözött újságpapírból szerkesztettünk paplanfélét. […] Viszont nem fűtöttünk, hideg volt. […] Nem bántam tehát, ha a barátom, amikor már lefeküdtem, mindenféle tárgyakat, könyveket, kosarakat, sőt székeket rak rám azon az alapon, hogy a „súly is melegít”. Nem volt itt semmi baj. A nyomorult, repedt ablaküvegű, homályos hónapos szoba teli volt könyvvel. Török [Gyula] akkor olvasta Sorel francia történelmét, mind az öt kötet ott volt éjjeliszekrényén. Részint lapozgattunk benne, részint takaróztam vele, éppúgy, mint Rousseau Társadalmi szerződésé-vel, amíg egy régi kiadású vastag bibliát párnának kezdtem használni…

Kolozsvár

>!
csauperjel 

Olyan egyszerű és megbízható volt, mint a kenyér.

55. oldal (Noran, 2000)

>!
Gregöria_Hill

Abban az időben olyan inasféle voltam az apám oldalán. […] A számlás embereket kidobtam. A kellemetlen vendégeknek és a csúnya nőknek azt hazudtam, hogy nincs otthon. A szép nőket bebocsátottam a nagy, sárga ágy mellé.

Apám mellett

>!
Gregöria_Hill

És a szavaiból pontosan tudtam következtetni rá, hogy mi történt vele a kártyán. […] Ha veszített, elengedte magát. A másvilágról beszélt, Oroszországról, Dosztojevszkijről, a nőkről, hogy csak miattuk érdemes élni.

Apám mellett


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Az ajtó
Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai
Török Sándor: Valaki kopog
Illyés Gyula: Petőfi Sándor
Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Németh László: Égető Eszter
Márai Sándor: Egy polgár vallomásai
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Polcz Alaine: Asszony a fronton