Aranyhorda 15 csillagozás

Hunyady József: Aranyhorda Hunyady József: Aranyhorda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ami ​ezt a könyvet illeti: IV. Béla a véres magyar história egyik legérdekesebb egyénisége volt. Élete teli volt olyan eseményekkel, amelyeket „mindenki ismer”, olvasmányai vagy tanulmányai alapján. – Szemtanúja anyja, Meráni Gertrud meggyilkolásának. Ez a tragédia döntő módon befolyásolja egész további életét. Ifjabb király korában rádöbben: apja nem jól uralkodik, s a néphangulat élére állva kikényszeríti az emlékezetes Aranybullát. Amikor király lesz, az egész néppel szembefordulva egy emberöltővel akarja visszaforgatni az idő kerekét: a III. Béla korabeli abszolút királyi hatalmat akarja visszaállítani. Amikor már mindenkitől visszaacsarkodott mindent, és magára haragította az egész uralkodó osztályt, megkondult Batu kán, a Tündöklő buzogánya a Kárpátok kapuján… Muhi pusztai tragédia!
Szörnyű esztendő: az ország fele lakosságát lemészárolja az Aranyhorda…
Aztán sátáni tökéllyel elpusztított országba visszaóvakodik a lelkiismerete által halálra mardosott IV. Béla, és… (tovább)

A második honalapító címmel is megjelent.

>!
Gondolat, Budapest, 1972
492 oldal · Illusztrálta: Kolozsváry György
>!
Gondolat, Budapest, 1968
492 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Kolozsváry György

Kedvencelte 4

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Bibliotekarius P
Hunyady József: Aranyhorda

Milyen furcsa jelensége a magyar irodalomnak a 60-70-es évek ifjúsági irodalomnak álcázott történelmi regényáradata. Nagy baj, hogy ők mára kiestek az irodalmi kánonból, hisz valahogy a 20-as 30-as évek konzervatív irodalmi vonalát követve (vagy azt hitték róluk!) nem lettek igazán Támogatottak, csak Tűrtek, de legalább, nem Tiltottak!
Valamiért nem azonosították ezeket a „nyugatos és progresszív” irodalommal és a rendszerváltás után sem állt helyre az egyensúly… viszont, most hogy kb. 20 éve történelmi regény reneszánsz van Európa-szerte, s kb. 10 éve már itthon is ezek a nevek sorra előjönnek. Disszertációt lehetne kanyarítani a jelenségből – nem teszem-- , de ha tehetem előveszek egyet-egyet közülük.
Hunyady József mindössze 62 évet élt és 13 könyvet tett le az asztalra, köztük biztos 4-5 db rangos irodalmi mű. Amikor elindult még Baumgartner-díjas lehetett és Várkonyi Nádorral lapot szerkesztett Pécsett. Amikor velemkorú lett a Magyar Horgásznál kapott állást. :-(((
Egyik kitűnő regénye az Aranyhorda. Eredetileg a Gondolatnál jelent meg 1968-ban és 1972-ben és mainapság is, de már a didaktikus A második honalapító címmel. Nagyon érdekes megfigyelni rajta Ady – Szabó Dezső és aztán történelmi „regényítetten” Gulácsy Irén stílusjegyeit: expresszionista-dinamikus nyelvi formák, csupa ige, csupa nominálissal „mondatváltva” variálva stb. stb. Érdekes, hogy az elfeledett Karczag György szintén ez az iskola, s olvashatóbban, mint pl. az ebbe kicsit belefulladt Kodolányinál.
A regény maga egy felkészült, a történelmi hátteret abszolúte kereken feldolgozó jó szerkesztő és kitűnő stiliszta nagy formátumú regénye IV. Béla körül. Ha valaki elolvassa, pl. a kis Béla hercegben hogy képződik le a merániak gyűlölete anyja iránt, mindez a Melinda-affér és a Petúr-gyilkosság drámai összefoglalójával 10 oldalban… igazat fog nekem adni.

>!
Swoosh
Hunyady József: Aranyhorda

Nagyon tetszett. Tortenelmi regeny a javabol, Gardonyi irt ilyeneket, ez is felveszi Gardonyival a versenyt. Kedvencelem.
Olvasok meg Hunyady-tol haddlam milyen a tobbi irasa, ha ilyen a tobbi is, akkor lehet hogy kedvenc irom lesz :)

Miutan kiolvastam ezt, azutan megneztem mi lett IV.Bela fiaval Istvannal. spoiler

>!
nyolcadikutas
Hunyady József: Aranyhorda

Történelmi tabló egy vérzivataros évszázadról Magyar honból.
Ezerkétszázas évek… II. Endre… elherdált ország… Aranybulla… IV. Béla… kun betelepítés… talpnyalók ármánykodása… önkényurak… Batu kán… tatárjárás… hazaszeretet… hit… becsület… élő, lélegző magyar történelem.
Olvasmányos darab Hunyadi regénye és bár nem hiba nélküli kellemesen szórakoztató.
Egy biztos, nem bántom Pottert, de eme regény még inkább ifiak kezébe való!!

>!
Elithia
Hunyady József: Aranyhorda

Tiniként olvastam és nagyon tetszett! Igazán érdekes törénelmi regény, kár, hogy nem ismerik többen.

>!
Eraviscus
Hunyady József: Aranyhorda

Mostanában annyit beszélnek történelmi regényről, és elhanyagolják a csak történelmi regényeket író, már inkább elfeledett írókat.
A sok unalmas, okoskodó történelmi regényünk mellett itt van Hunyadi klasszikusa. Izgalmas, helyenként mulattató, ízes mű. Az író itt eléri a kívánt hatást. Ajánlott a sok sikerkönyv mellett. Vagy helyett….

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
engs P

– Kemény dolgot mondok , uram, de ha igazán nem akarunk tovább is elérhetetlen szivárványokat kergetni, végre tudomásul kell vennünk: Magyarország sorsa nem érdekli a környező országokat. Ha él, ha elpusztul, édes mindegy. Szomszédaink legföljebb egykedvűen megvonják a vállukat……Értsd meg végre, uram, csak ennyit jelentünk Európának…..Végre meg kell értenünk a sors parancsát: ha megakarunk maradni itt a Kárpátok bérc-gyürüjében, magunknak kell a kezünkbe vennünk sorsunk irányítását. Nem hadakoznunk kell keleti szoszédainkkal,…..hanem szövetségre kell velük lépnünk!
Lengyel, cseh, orosz, ladomér és a magyar együtt akár Hannibál vagy Nagy Sándor világhódító seregét is föltartóztathatná!

360. oldal, Gondolat kiadó 1972. Budapest.

>!
engs P

De Hénoch látatlanban is tudta: adni fognak. Nem szerelemből, illő szép kamatra, és megértik majd, hogy rettenetes nagy bajban van szegény Magyarország. S azt is tudják, hogy ők: Európa csak azért nem osztoznak vele iszonyú sorsában, mert… Magyarország, akár a hullámtörőgát, tulajdon testével felfogta a gyilkos hullámokat!

400. oldal, Gondolat kiadó 1972. Budapest.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz
Benkő László: A végső tenger I-III.
Kristó Gyula (szerk.): Kun László emlékezete
Urbánszki László: Az Arany Horda árnyékában
Font Márta – Barabás Gábor: Kálmán (1208-1241)
Kodolányi János: Boldog Margit
Makkai Sándor: Táltoskirály
B. Szabó János: A tatárjárás
Sayous Eduard: A mongolok betörése Magyarországba
Makkai Sándor: Sárga vihar / Táltos király