A ​második honalapító 8 csillagozás

Magyar históriák
Hunyady József: A második honalapító

IV. Béla ifjabb korában rádöbben, apja nem jól uralkodik, s a néphangulat élére állva kikényszeríti az Aranybullát. Amikor király lesz, a néppel szembefordulva, vissza akarja forgatni az idő kerekét: célja a III. Béla korabeli abszolút királyi hatalom visszaállítása. Miután mindenkitől visszaszerzi apja adományait, és magára haragítja az uralkodó osztályt, a Kárpátok kapuján megkondul Batu kán, a Tündöklő buzogánya az ország fele lakosságát lemészárolja az Aranyhorda.
A lelkiismerete által halálra mardosott király visszaóvakodik az elpusztított országba, és nekilát, hogy egy évtized alatt újjáteremtse Hungáriát! De ennek nagy ára van. Akiknek 1235-ben a királyi tanácsból kihajíttatta és elégettette a székét, azok alá ő tol valóságos trónust: újjászüli a régi nagybirtokos arisztokráciát. Felnő fia, és a ravasz bárók kijátsszák egymás ellen apát és fiát, és lezajlik a magyar történelem egyik legördögibb ütközete: az isaszegi csata, amelyben magyar öldökli halomra a magyart.

Aranyhorda címmel is megjelent.

>!
624 oldal · ISBN: 9786155054693

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
MaRo
Hunyady József: A második honalapító

Ez a könyv sikeresen kiváltotta belőlem a vegyes érzelmeket.
Egyfelől már a téma sem egy kifejezetten dicső korszak bizonyos szempontból.

Úgy gondolom meglehetősen kor és történelemhűre sikerült a regény bár túl mélyen ezután nem kutattam és gond nélkül eltudom képzelni azt a förtelmet ami ez időben lejátszódott.

Maga a tatár vész elég kegyetlen és kellemetlen momentum és abszolút nem értem a király miért dirigált több háborúban is ha egyszer nem értett hozzá.
A másik dolog ami annyira nem volt szimpatikus az a hatalmas pálfordulás ami bekövetkezett a tragédia után legalábbis felfogási szinten.
Elég sajnálatos, hogy a fia ellen fordult aki a könyv alapján és a történelmi adatok szerint is lesöpörhette volna a trónról de még sem tette. Tehát… mondhatjuk, hogy ez elég komoly hibához vezetett Béla részéről.
A könyvben egyébként meglehetősen gyenge esetlen és már-már szánalmasnak mutatkozott a tatárjárás után arról nem is beszélve, hogy butává is vált… attól eltekintve, hogy valóban újraalakította az országot és bizonyos szempontok szerint azt hiszem a várak miatt meg is erősítette valahogy nem éreztem a karakteren azt a nagyon bölcs és hatalmas uralkodót ami az emlékezetünkben alapvetően ott van és amit ifjú kora jellemzett a könyv szerint.

Ugyanakkor ez a korszak is a történelmünk része benne tanulságokkal szóval mindenkinek csak ajánlani tudom aki a magyar történelmet szereti még ha ez nem is a legdicsőbb korszakok közül való.

>!
Petya15
Hunyady József: A második honalapító

Remek„ olvasmányos történet.
Bár kissé gyerekes, nem törődömséggel ábrázolja IV. Béla királyt, akit ifjú korában józan gondolkodásúnak ír le a szerző. Ez az ellentmondás bolygatta az embert a további olvasáskor.
Ettől függetlenül igazi történelmi regény.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Vaszilij Akszjonov: Moszkvai történet
Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.
Bán Mór: A Holló háborúja
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Wass Albert: Kard és kasza
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Irving Stone: Michelangelo
Szabó Magda: Für Elise