Karácsonyfaerdő 5 csillagozás

Elbeszélések a karácsonyról
Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Karácsonyfaerdő

Egyszer egy évben, karácsonykor minden ember angyallá, minden fa karácsonyfává és minden erdő karácsonyfaerdővé változik. E válogatáskötet ezt a pillanatot igyekszik megragadni a karácsonyhoz kapcsolódó tizennyolc elbeszéléssel Gárdonyi Géza, Tömörkény István, Móra Ferenc, Dallos Sándor, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán és mások tollából.

Tartalomjegyzék

>!
Lazi, Szeged, 2011
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632671598

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

stippistop P>!
Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Karácsonyfaerdő

Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Karácsonyfaerdő Elbeszélések a karácsonyról

Egyik nap, mikor a barátnőimmel a színházban a Diótörőt néztük (nem felvágásból írom, most láttam először), eszembe jutott, milyen speciális érzés is ez a karácsony előtti… És szinte mindegy, hogy fehér karácsony van, vagy fekete, van-e a bejgliben elég mák és a forraltborban igazi szegfűszeg, vagy hogy TV-ben adják-e idén is a budspencert… Megfoghatatlan valami ez, talán az emberek nyüzsgésében, a karácsonyfa díszeinek csillogásában lakik vagy a kemény tél füstös illatában, nem tudom. A könyv tizennyolc elbeszélése legalább tizennyolc választ ad erre a kérdésre. Némelyik talán kissé erőltetett, túlságosan tanmeseszerű, propaganda ízű, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig meglakol; akadnak köztük giccsesebb mesék is, ahol az angyalok trombitálnak a felhők fölött. De vannak kevésbé hagyományos történetek, ezek ha lehet mondani, sokkal jobban tetszettek. Kosztolányitól 'A szegény kisgyermek karácsonyi panaszai' zseniális szerintem, de Mikszáth, és Herczeg Ferenc egy-egy novellájáért is érdemes kézbevenni karácsony előtt a válogatáskötetet.

VII.
Az év siralomvölgy, a kötelesség a földi élet: a karácsony a túlvilág, a mennyország. Aki nem viselkedik illedelmesen, az elkárhozik, karácsonyra nem kap semmit.
VIII.
Apám a kellékes. Ő tárgyal az angyallal, egy titokzatos égi bankárral, aki a csekklapján minden elképzelhető s el nem képzelhető játékot kiutalhat. Anyám az ügyelő, a felügyelő, a rendező, az áldott súgó, aki titokban értésemre adja, mit kell hazudnom apámnak.
IX.
A világosító – a fölvilágosító- az a barátom, aki már évekkel ezelőtt közölte velem, hogy a karácsonyfát nem az angyal hozza, hanem a sánta viciné, s az egészet a nagyok találták ki, mert életük oly sivár és szürke, hogy szeretnének gyönyörködni a gyermekek tudatlanságában és ártatlanságában.
X.
Épp ezért tilos őket felvilágosítani. Kegyetlenség volna. Hadd higgyenek egyetlen káprázatuk boldog hazugságában. Csitt, ne beszéljünk a felnőttek előtt. Inkább zsaroljuk őket mi is, a magunk módján, az úgynevezett „tág gyermekszemünkkel”.
XI.
Én erre a napra mindenesetre fehér kívánati lapot kapok, melyet kedvem szerint töltehetek ki.
XII.
Mit óhajtok? Várjatok, hadd gondolkozom! Nem olyant, mint tavaly, hanem másmilyent. Olyan gömbölyűt, amit ki is lehet nyitni és be is lehet csukni, olyan sárgát, olyan kereket, ami muzsikál is, olyan furcsát, olyan görbét, nem szabályost, de azért mégis egyenest, ami magától megy, süstörög, robban, tündököl, ezenkívül föl lehet kapcsolni a fülemre is.

XIV.
Olyant akarok, amit még senki nem látott, ami érdekes és borzasztó, ami csodálatos. Olyant akarok, ami nincs.
XV.
Csodát nekem, a csodát, ide a kezembe. Más nem kell.

(Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek karácsonyi panaszai)

Talán jólesett volna egy melegebb színű borító, és hasznos lett volna tudni az elbeszélések keletkezésének idejét is, de összességében megér egy ünnep előtti olvasást.

Elhaym>!
Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Karácsonyfaerdő

Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Karácsonyfaerdő Elbeszélések a karácsonyról

Herczeg Ferenc: Karácsonyi levelek
Egy vicces történet, amelyben a gonosz kis Izé kalamajkát okoz karácsonykor.
Török Gyula: Fehér virág
A könyv egyik legmeghatóbb története.
Bővebben:
http://elhaym.wordpress.com/2012/12/23/karacsonyi-tortenetek/


Népszerű idézetek

ciemat P>!

Rámutatott az én kicsiny falumra, mely az Ipoly partján, a selmeci hegyek legdélibb dombocskájának tövében kuporog, és amelyet keletről akácfák között őriz egy pléhfeszület, nyugatról két vén hársfa alatt egy másik.

(Sinkó Ferenc: Az ördög karácsonya)

86. oldal

Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Karácsonyfaerdő Elbeszélések a karácsonyról


Hasonló könyvek címkék alapján

Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Szenteste
Linda Jennings: Kedvenc karácsonyi könyvem
Bölcsföldi András (szerk.): Karácsony ideje
Rejtelmes karácsonyok
Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Ezüstfenyő – A karácsony könyve
Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Karácsony
Urbán László (szerk.): Karácsonyi legenda
Urbán László (szerk.): A szeretet kézfogása
Háy János – Gimes Katalin – Kőrössi P. József (szerk.): Karácsonyi történet
Csendes Istvánné (szerk.): Gyermekek karácsonyi könyve