Bakancskoptató 16 csillagozás

Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Hullan ​Zsuzsa negyvenkilenc évesen, negyvenkilenc napon át, közel ezer kilométert gyalogol az El Caminón, élete minden egyes évéért egy-egy napot. Zarándokol. Az Út fizikai viszontagságai megviselik, a táj, az időjárás, a szállások, az emberek naponta változnak körülötte. Néhány zarándokkal többször is összeakad – fura, különc, kedves, undok, segítőkész, bolondos, csöndes és kibírhatatlanul lármás emberekkel a világ minden tájáról –, s egyik-másik az „úgysem találkozunk többé" bizonyosságával meséli el neki a saját történetét. Többnyire magányos gyaloglásai közben egy pillangó, egy virágzó százszorszép, egy elhagyatott falu, egy különös eukaliptusz látványa fölidézi benne élete sorsdöntő fordulatait, vidéken töltött gyermekkorát, a balesetet, amely derékba törte balerina álmait, a gyermekeit, a színházat, a szerelmeit, a szexet. S mindeközben tépelődik, válaszokat keres, filozofál. Milyen volt az Út? Megváltozott-e a zarándoklat közben Hullan Zsuzsa? Másként látja-e azóta a… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
302 oldal · ISBN: 9789633832264

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Gabye
Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Minden könyvet elolvasok a témában így ez is hamar felkerült a listára. Azt kell mondjam, hogy ez amolyan jó közepes a maga nemében.
Itt-ott kicsit túl spirituálisra veszi a figurát, de legalább nem a szenteskedő fajta. A közepétől viszont, amikor elkezdi emlegetni hogy hiányzik a szex, majd minden képről és szoborról erre asszociál, na az nagyon nem jött be, ennek semmi köze a Camino-hoz, ennek a távolsághoz van köze, abszolute irreleváns. Emiatt kicsit morcos is vagyok.
Aki most ismerkedik a témával, az inkább ne ezzel kezdje.

>!
Ibanez MP
Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Mikor ír már valaki egy olyan könyvet a Caminoról, amelyik nem duruzsolja húsz oldal után a fülünkbe, hogy az „apám szelleme ott volt éreztem” meg a „templomban megláttam Jézust és éreztem a szeretetét” meg hasonlók! A tököm tele van ezekkel az „írókkal” :-D E könyv felében is vagy spirituális szellemidézést és energiaáramlást ír, vagy a másik felében ugye a saját életét meséli el (ami bocsesz Hullán Zsuzsának érte, de rohadtul nem érdekel, ha caminoról olvasnék) :-D van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezeket a caminos könyveket a zarándokúton részt vevő éttermek-szállások pénzelik és kötelező érvénnyel bele kell írni ilyen spirituális dumát, hogy a következő adag vallásos-meditálós-belsőhangos tömeget megszédítsék és arra menjenek…. Mert őszintén: ha csak egyedül akarsz maradni és gyalogolni xszáz km-t, azt BÁRHOL megteheted. :-D Max, nem lesz ennyire olcsón szállásod minden sarkon, de hülyeséget mondok, mert ha valami olyan országba mész, akár olcsóbban is megúszod. És egyedül leszel, ergo a „belső hangokat” meg fogod tudni hallani és el tudsz gondolkodni a jövődről, ahhoz nem kell spanyol levegő meg bikaplakát az ötvenedik kilométernél :-D Fogadok, hogy ha valaki kiadna egy „szimpla” könyvet, tele sztorikkal de fellegekben Máriával beszélgetéses rész nélkül, akkor az lehúzná az egész lényegét, mert az emberek fejükhöz kapnának, hogy: „bakker, lehet, hogy nincs is semmi és csak kutyagolok nyócszáz kilométert egy távol lévő országban?” Olyan jó lenne egy olyan könyv, ami leírja az egész utat, mert nem hiszem, hogy egy hónapos gyaloglás során nem lehet elég érdekességet tapasztalni-látni-hallani-megélni (szellemek nélkül)… Ez a sokadik caminós könyvem volt, de azt hiszem az utolsó. :-(

>!
eeszter P
Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Olvasás közben derült ki, hogy annyira nem is voltam most zarándokút-leírásra hangolódva, de azért szerettem, csak lassan haladtam vele.

>!
Röfipingvin MP
Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Regényes útleírás minimális spiritualitással. Szeretem az ilyet.

>!
cseresznyeszilva
Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Minden könyvet, amely a Camino-ról szól, elolvasok, így ez sem maradhatott ki.
Fél napig azon gondolkoztam, honnan ismerős a szerző neve! A könyv hátoldalán lévő képen egy fiatal, szőke nő mosolyog, de nem tudtam hová tenni az arcát.
Aztán egyszer csak leesett!
Mivel sorozat-függő vagyok, rájöttem, hogy a Barátok közt egyik szereplője az, aki ezzel a könyvvel megörvendeztetett!

Camino = Bakancskoptató
És milyen igaz lehet! A közel ezer kilométeres, olykor magányos gyaloglás meglepő dolgokkal szembesíti (szembesítheti) az Úton járót!
Szinte együtt jártam én is az utat az írónővel, még úgy is, hogy itthon, kényelmesen olvastam a sorait!

Hiszem, hogy mindenkinek megvan a maga Camino-ja, amit ha sikerül, a Tejút alatt járhat végig.

>!
klaratakacs +SP
Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Nem az első könyv, amit a Caminoról olvastam, de az egyik legjobb. Friss nyelvezetű, magyar szereplős, nem szenteskedő könyv, ez utóbbi nálam szempont volt. Az írót – mivel tévét nem nézek – nem ismertem. A stílusa olyan leheet, mint ő maga, nem érzek benne kényszeredett megfogalmazásokat. A könyvben nemcsak a zarándokútról olvashatunk, úgy kicsit unalmas lenne, de megismerjük az írónő korábbi életét, a küzdelmeit az egyedülléttel, gyerekneveléssel, férje alkoholizmusával és az új boldogsággal. Mert azzal is küzd, de nyer!
Teljesítménytúrázóként is olvastam a könyvet, pontosan átérezve mi az, hogy vízhólyag, fájós láb, bizonytalanság az útvonalban és pontosan tudtam milyen az, amikor gyaloglás közben az ember annyira kiszabadul mindenből, hogy észre sem veszi az erőfeszítéseket, kilép a fizikai létből és szárnyalnak a gondolatai.

>!
Erika_Turi
Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Nem volt rossz, sôt érdekes. Egy- kétt dologgal mégokosabb is lettem.
Még mindig nem mondtam le róla, hogy egyszer én is végig járom ezt az útat mint ahogy Zsuzsa is.

2 hozzászólás
>!
Vikicicca P
Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Nekem ez az első Camino-ról olvasott könyvem. Már régen érdekel a téma, de valahogy eddig nem sikerült ilyen könyvet olvasnom. Nekem tetszett az egyszerű szövegezése miatt. Volt benne némi tájleírás, meg pár vicces részlet. Át tudtam érezni az írónő által leírt történeteket. Alig várom, hogy újabb Caminóról szóló könyvet olvassak.

>!
silona
Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Az elején picit csalódott voltam és azt gondoltam, hogy félbehagyom és elkönyvelem úgy, hogy ez nem az a caminos könyv, amivel egymásra találtunk. De maradtam és ahogy az Úton, itt is minden változott, egyre jobban belelendült, lett egyre mélyebb. Végül örülök, hogy maradtam!


Népszerű idézetek

>!
LAndi P

Néha úgy van, hogy a jó elmarad, aztán váratlanul jön helyette a még jobb.

64. oldal

>!
XDóra

Akárhány évesen is megtalálhatja valaki a párját, a társát, akivel talán nem rohanni fognak az úton, hanem lassan ballagnak, együtt, amíg csak tart az élet.

87. oldal

>!
Hiory

(…) étel nélkül tovább ki lehet bírni, mint olvasás nélkül.

68. oldal

>!
XDóra

Jó egyedül lenni. Az is jó, ami most van. Fáradtság a testemben, béke a lelkemben, szép gondolatok a fejemben, szívem tele szeretettel.

45. oldal

>!
Hiory

Eszembe jut Fischer tanár úr, a főiskolai beszédtanárom, aki gyakran mondogatta: „A hollandok nem beszélnek, hanem gargarizálnak.”

68. oldal

>!
Hiory

Hogyan ismerheti valaki az életet, ha nem vesz részt benne?

161. oldal

>!
Hiory

És mégis miben rejlik a bűn? Mindenki számára másban?

162. oldal

>!
Hiory

Miért olyan nehéz bármit is elengedni? Attól, hogy valami rövid ideig nálam van, még nem a tulajdonom.

169. oldal

>!
Fenycsepp

Amíg csak a vakolat hullik egy házasság faláról, az ember hajlamos a javítgatásra, abban a hiszemben, hogy majd jobb lesz. De amikor már téglák esnek ki, aztán a falak is omladoznak, egyre kevesebb az esély a jobb jövőre. Hiába rakod reggel, ha leomlik estére…

224. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság
>!
Hiory

Egy parányi mozdulat az egész világot a feje tetejére tudja állítani.

66. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szécsi Gábor – Szécsi-Tóth Zsófia: Zarándokok nászúton
Cordula Rabe: Szent Jakab-zarándokút
Szabados Tamás: Újra van másfél millióm! – Zarándokösvényen Spanyolországban
Baán Csaba: Pamplonától Santiagóig
Andreas Drouve: Szent Jakab-út
Paulo Coelho: Egy mágus naplója
Paulo Coelho: A zarándoklat
Varga Lóránt: El Camino – Kis Titkok Könyve
Turóczi Ildikó: Buen camino! – Jó utat!
Sárosi Ervin: Zarándokúton Nyugat-Tibetben