Doktor ​Dolittle és a madárposta (Doktor Dolittle 3.) 7 csillagozás

Hugh Lofting: Doktor Dolittle és a madárposta

Doktor Dolittle-nek Magyarországon is számos rajongója van. A Doktor Dolittle és az állatok, a Doktor Dolittle cirkusza és a Doktor Dolittle utazása után végre újabb Hugh Lofting regény lát napvilágot magyarul. A Doktor Dolittle és a madárposta régi tartozást egyenlít ki, mivel ez az első kötet közvetlen folytatása, vagyis a szerző második olyan könyve, amely az állatok nyelvén beszélő természetbúvár kalandjairól szól. Reméljük, régi és új olvasók egyaránt örömüket lelik benne, és alig várják majd, hogy további Dolittle történetek lássanak napvilágot. Csak megnyugtatásul: utánpótlás van bőven.

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró

>!
Ciceró, Budapest, 2006
270 oldal · ISBN: 9635395485 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor · Illusztrálta: Hugh Lofting

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Hugh Lofting: Doktor Dolittle és a madárposta

Először megrémültem. Ez a tömény ostobaság nekem valamikor tetszett??? De ha már elkezdtem… Aztán megint belemerültem a képtelenségekbe. A emberek, akik lenyalják az édes ragasztót a bélyegekről. A postahivatala, ahol madarak kézbesítenek, és az ügyfeleknek uborkás szendvics jár. A doktor, aki megtanítja a szarvasokat a mogyoróbokor ültetésére, A szamárköhögés-ragasztó… és számtalan egyéb abszurd esemény… Nagyon jól szórakoztam olvasás közben!

Anó P>!
Hugh Lofting: Doktor Dolittle és a madárposta

A NOK-ra választott könyvem. Elolvasása után megállapítottam, ideje lenne újraolvasnom az első két Doktor Dolittle-kötetet, amelyek megvannak nekünk, s amelyeket nagyon rég olvastam. Az állatok nyelvén beszélő tudós doktor kalandjai itt is élvezetesek voltak. A doktor egy kis afrikai országot lendített fel, ahol a postaforgalmat madarak segítségével bonyolították. Közben megmentette egy kis ország népét az önkényuralomtól, s egyben felfejlesztette kereskedelmét, hajózását is. Most is vele voltak kedves állatai, s élvezetes mesebetétek is színesítették a regényt. Szeretem az illusztrációkat is, amelyek szintén a könyv íróját dicsérik, hiszen ő alkotta őket.

>!
Ciceró, Budapest, 2006
270 oldal · ISBN: 9635395485 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor · Illusztrálta: Hugh Lofting
mrumus>!
Hugh Lofting: Doktor Dolittle és a madárposta

A Dolittle történetek (bár csak kettőt olvastunk, úgyhogy nem merek teljesen általánosítani) amolyan lassan csordogáló, kedves történetek. A mai, ingergazdag életet élő gyerekek legtöbbje számára valószínűleg nem elég izgalmasak és lélegzetelállítóak, nem esünk egyik izgalomból a másikba. Egy saját, a kortárs gyerekirodalomhoz mérten már igen szolíd fantáziavilágban játszódik. Két gyermekemnek kezdtem olvasni, a nagyobbik gyorsan feladta, őt már nem kötötte le, a nyolc és fél éves, állatrajongó lányom azonban végig nagy érdeklődéssel hallgatta. Nekem egy kicsit olyan érzés volt olvasni mint a Nils Holgersson történetet, az is ilyen tempójú volt, és körülbelül ilyen hozzáállást közvetített az állatokkal kapcsolatban. Nekem mindegyik kedves és szívmelengető, ugyanakkor megértem, ha nem mindenkit köt le.


Népszerű idézetek

Habók P>!

Szerintem még maga az időjárás sem tudja, mit csinál legközelebb Angliában.

Meteorológiai szolgálat

Habók P>!

Dolittle azonban hamarosan észrevette, hogy miután az emberek lenyalták az édes ragasztót a bélyegekről, visszahozták őket, hogy újból pénzre váltsák. A doktor belátta, hogy valami mást kell kitalálnia, ha azt szeretné, hogy a bélyegek ragadjanak.
Egy nap a király öccse jött a postára. Borzasztóan köhögött, és azt kérte egy szuszra (vagy inkább egy hörgésre), a doktortól, hogy adjon neki öt félpennys bélyeget, és valami gyógyszert a köhögésére. Ez adott egy ötletet a doktornak. A következő ragasztót, amit feltalált úgy hívták szamárköhögés ragasztó. Cukor és köhögés elleni gyógyszer keverékéből készült. Feltalálta a bronchitisz és a mumpsz ragasztót is, és még sok másikat. Valahányszor járvány tört ki a városban, a doktor gondoskodott róla, hogy a megfelelő enyv kerüljön a bélyegek hátoldalára. […] Ő volt az első postaigazgató, aki úgy harcolt a betegségek ellen, hogy a szükséges gyógyszert a bélyegek hátuljára kente, és ezt a módszert elnevezte express gyógyulásnak.

Egy fölöttébb szokatlan postahivatal

Habók P>!

Természetesen az egész világtörténelem folyamán nem volt még egy olyan postahivatal, mint a doktoré. Először is, egy lakóhajón működött. Másodszor délután négy órakor mindenki teát kapott. , a hivatalnokok csakúgy, mint az ügyfelek. Vasárnap uborkás szendvics is járt hozzá.

Egy fölöttébb szokatlan postahivatal


A sorozat következő kötete

Doktor Dolittle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Kemény Gabi: A konkrét hiúz
Wéber Anikó: Örökszerda
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
Jamie Littler: Menekülés Aurórából
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
Patricia St. John: Nyomok a hóban
Anthony Horowitz: Az utolsó bevetés
John Flanagan: Gorlan romjai