Örökség (A műszak 1.) (A siló 6.) 126 csillagozás

Korszakalkotó vagy végzetes?

2007-ben a Nanobiotechnikai Automatizálási Központ (NAK) felvázolta azokat az alapelveket, melyek egy napon lehetővé teszik, hogy emberi sejtnél kisebb robotok orvosi diagnózisokat állítsanak fel, javításokat végezzenek, sőt, szaporítsák önmagukat.

Ugyanebben az évben a CBS televízió megismételt egy műsort arról, hogy milyen hatással van a propranolol az extrém traumát elszenvedettekre. Felfedezték, hogy egy egyszerű pirula bármely traumatikus esemény emlékét kitörölheti.

Az emberiség hosszú történelmének csaknem ugyanabban a pillanatában az emberek annak módját is felfedezték, miként idézhetik elő végső bukásukat. És megszületett annak képessége is, hogy erről örökre megfeledkezzenek.

Eredeti megjelenés éve: 2012

190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633991626 · Fordította: Varga Tibor

Anna Thurman · Donald Keene · Troy

Szilvi00 P>!
Hugh Howey: Örökség

Nagyon vártam már, hogy végre megtudjam, ki vagy mi a bánat kényszerítette az emberek ezekbe a földbe épített Silókba? A műszak első részében erre a kérdésemre kaptam választ. Persze még messze nem derült ki minden, de jó úton haladunk. Ugyanakkor – mivel két idősíkon folyik a történet – az 1-es Siló kezdeti éveit is figyelemmel kísérhettem és rájöttem, hogy nekem bizony még mindig ezek a részek a kedvenceim. Hátborzongató és mellbevágó, milyen életet éltek ott az emberek. És mint szinte mindig, ezúttal is az utolsó pár mondattól leesett az állam.

Leliana>!
Hugh Howey: Örökség

Hát, ez biza nem volt rossz! :) Sőt, akár még jónak is nevezhetném. :)) A Siló-sorozat legelső része a favorit még mindig, az nagyot ütött, és szerintem soha nem fogja tudni megugrani azt a szintet, de ez is nagyon cselekményes, izgalmas volt. Annyira jó, hogy végre kaptam válaszokat a kérdéseimre, szinte nem is akartam hinni a szememnek, amikor megláttam ezt a három könyvecskét a polcon sorakozni :). Az már mondjuk mellékes, hogy majd' ugyanannyi fel is merült bennem, szóval sokkal előbbre mégsem vagyok. :D Az előzmény-szál volt érdekfeszítőbb, alig vártam, hogy Troy részein túljutva megint felcsipegethessek egy-két információmorzsát az okokról. Igencsak félelmetes és elgondolkoztató a szerző víziója, mert amíg a zombiapokalipszis nem tűnik igazán valószínűnek, ezt annál inkább lehetségesnek tartom.
spoiler
Vadászok tovább a hogyanokra, miértekre, ide a második résszel! :)

Lanore P>!
Hugh Howey: Örökség

Bár a Műszak trilógia a Siló előzménytörténete, mégis úgy érzem, hogy ezt most volt jó olvasni, a Siló 5 kötete után, fordítva nem lett volna ennyire élvezetes és meglepő. Howey, ahogy eddig is, remekül ért a hangulatteremtéshez, teljesen bele tudom élni magam az általa elképzelt világba, mintha én is ott élnék, ott lélegeznék a szereplőkkel. Fény derül pár titokra, néhány miértre még a tervezés időszakából, így pár kérdésre választ kaptam, de ugyanakkor új kérdések is felmerültek. Természetesen azonnal kezdem a folytatást! :)

tmezo P>!
Hugh Howey: Örökség

Rettentően érdekes. Jönnek a válaszok sorban, és sokkol…és megdöbbent.
Annyi dolgot elképzeltem, hogy miért jöttek létre a silók, de ez a megoldás, ami itt elém tárult, nem jutott eszembe. Különleges koponya Howey, hogy ezt így megalkotta.
Kizárólag a Siló sorozat utáni olvasásnak van értelme. Így vált ki olyan élményt, amitől tátva marad az ember szája.

Heni_könyvespolca P>!
Hugh Howey: Örökség

Kicsit nehézkesen ment az olvasása, de ez lehet a csalódottságomnak a következménye, hogy azt hittem fogok még olvasni Juliette-ről és a többiekről. Ettől függetlenül érdekes történet. Megtudni, hogy mi történt..minek mi volt az oka. Kíváncsian várom a folytatását!

julcseee P>!
Hugh Howey: Örökség

A SILÓ könyveket nagyon szerettem, újdonság is volt, érdekes is volt. Az MŰSZAK már a korábbi időket dolgozza fel, és most kezdjük el megtudni hogy mi is történt régen valójában. Bár ebben a részben egyelőre inkább kérdéseket kapunk, mint válaszokat.

Szamღca>!
Hugh Howey: Örökség

Nagyon szerettem a Siló sorozatot is és mivel rengeteg kérdés maradt ott nyitva nagy izgalommam vettem kezembe a következő sorozatot amik a Siló előtti időkről szólnak – mégis jobb a Silók után olvasni.
A történet két idősíkon játszódik – spoiler nekem mind a kettő idősìk nagyon izgalmas volt; az első pill-től beszippantott. Az utolsó pár fejezetet szinte egyhuzamban olvastam végig. Nagyon mellbevàgott ami ebben a hàttèrtörtènetben kirajzolódott okokról azok következményeiről. Rengeteg kérdésem maradt igy mindenképp olvasom tovább.

buzavirág>!
Hugh Howey: Örökség

Jó volt visszatérni a Silók világába, most úgy, hogy már tudja az olvasó mi fog történni a jövőben. Remek ötletnek tartom az előzményköteteket, erőteljesen ráhat az ember érzéseire, hátborzongatóan van ábrázolva, hogy mi várható. A múlt és jelen váltakozásából sok minden megtudhatunk, de ez még mindig nem elég, sőt akiről azt hisszük mindent tud, arról kiderül, hogy csak egy apró láncszem a gépezetben.

Hugh Howey: Örökség

Igazából én nagyon belezúgtam a Siló-szériába, akármennyire is haragudtam a beteg íróra a furcsa történetalakítása miatt. Viszont folyamatosan az kattogott a fejemben, hogy honnan és miért vannak ezek a silók?! Ki volt az a marharépa, aki kitalálta, megépítette, hogyan kerültek bele az emberek?!

Megtudni… sokkoló. Valahogy folyton fáj a szívem Howey könyveiért, szereplőiért… Pedig ez a könyv is nagyon-nagyon tetszett és alig várom a folytatást.

ppuummukli>!
Hugh Howey: Örökség

Körülbelül fél éve olvastam a Silót, ami teljesen beszippantott és egyhuzamban elolvastam az összes kötetet. Utána azonnal kezembe vettem a Műszakot, de mikor megláttam, hogy ez az előzményekről szól csalódottam le is tettem. Most került rá újra sor és nem bántam meg, továbbra is fenntartja az érdeklődésem, bár az egyes silóban játszódó szál jobban tetszett, de a másik sem rossz. spoiler Még két rész maradt hátra, szerintem azok is tartogatnak még számomra meglepetéseket.

AniTiger P>!

Az emeletek kerek gombjai sorra felvillantak, majd kialudtak. Volt belőlük bőven, összesen hetven. Sok gomb közepe teljesen kikopott a hosszú évek nyomkodása alatt. Ez így nem stimmelt. Mintha csak tegnap lett volna, hogy a gombok még fényesek és újak voltak. Tegnap még minden új volt.

30-31. oldal, 2. fejezet

Rin_>!

– Mindenki azt hiszi, hogy a világ minden ideje az övé. […] De abba sosem gondolnak bele, hogy az vajon mennyi lehet.

Kapcsolódó szócikkek: Anna Thurman

Troynak elege volt a felejtésből. Úgy döntött, emlékezni akar.

Oglar>!

Donaldnak voltak olyan barátai, akik a nyomtatott könyvre esküdtek. Nem azért, mert jól mutatott, hanem az olvasás élménye miatt. A vaskos kötettel kezében Donald is kezdte megérteni ezt a nosztalgikus ragaszkodást.

61. oldal, 7. fejezet, 2049 Wasington (Könyvmolképző 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Donald Keene
Renkou>!

AniTiger P>!

Minden reggel ismerős alakokat látott maga előtt ébredés után, és távoli emlékek is derengtek, de mire hozzáfogott reggelizni, már az egész elhalványult, vacsorára pedig végleg elveszett. Troyt szomorúság és nyomasztó érzés töltötte el, és belül ürességet érzett. Nem úgy, mint amikor valaki éhes, hanem mint a gyermek, aki egy esős napon nem tudja, mihez kezdjen az idejével.

59. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Troy

Troy gyermeki késztetést érzett arra, hogy odanyúljon, és ujjával megsimítsa a képernyőt, hogy fejet hajtson a nő szelleme előtt, hogy bocsánatot kérjen, amiért hagyta meghalni.

Ramada>!

– Tudom, hogy mi túléljük – mondta magát is nyugtatva –, de mi lesz mindenki mással?

Rune>!

– Talán mind azt hisszük, hogy mi leszünk az első generáció, amelyik nem hal meg – folytatta –, amelyik örökké él. […] – Ma már elvárjuk, hogy megéljük a százharmincat vagy még többet, mintha jogunk lenne rá. Az az elméletek, hogy… […] – Egykor a gyerekek voltak az örökségünk, nem igaz? Ők voltak az esély arra, hogy kijátsszuk a halált, hogy apró dolgokat továbbadjunk magunkból. Most viszont azt szeretnénk, hogy mi magunk lehessünk ezek.

Renkou>!

Mindenki azt hiszi, hogy a világ minden ideje az övé.

A műszak sorozat · Összehasonlítás
A siló sorozat · Összehasonlítás