91. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Kivetve (A siló 3.) 333 csillagozás

Hugh Howey: Kivetve

A siló újonnan felesketett seriffjének, Juliette-nek bőséggel akad tennivalója, őt azonban elődje, Holston hivatalosan már lezárt ügye izgatja: mi vitte rá a férfit arra, hogy három évvel felesége halála után önként eldobja magától az életet?
És ott van a nyilvánvalóan gyilkosság áldozatává vált Jahns ügye is, amiben hiába tudja ki a tettes, nemhogy bizonyítékot nem talál, de ellentámadásnak van kitéve.
Munkája során segítséget kér és kap egy fiatal technikustól, aki rejtélyes betű- és számsorokat bányász ki a halott seriff számítógépéből, és Juliette nem is sejti, mekkora veszedelembe sodorta ezzel munkatársát.
A silóban életre kelő lidércnyomás azt sejteti: semmi nem az, aminek látszik…

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
136 oldal · ISBN: 9789633731390 · Fordította: Rákócza richárd
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
136 oldal · ISBN: 9789633731383 · Fordította: Rákócza Richárd
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
134 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633731413 · Fordította: Rákócza Richárd

1 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Juliette Nicols · Bernard Holland · Lukas Kyle · Marnes · Peter Billings


Kedvencelte 15

Most olvassa 2

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Hugh Howey: Kivetve

Végre! Ez a kötet újra izgalmas volt, egy cseppet sem unatkoztam. Nagyobb betekintést nyerhetünk a siló életébe, működésébe.
A főszereplőt kedveltem, igazi érzelmi kavalkádon kellett keresztül mennie. Egyszer fent, egyszer lent, ahogy a mondás tartja.
A vége fenomenális, ez az eddigi legnagyobb fordulat.

bokrichard>!
Hugh Howey: Kivetve

Kedves @raka0328! Igazad van, tényleg haladt a történet az izgalom felé, végre jobb lett a dolog! Megint csak az előzőnél egy fokkal tartalmasabb, és sok fokkal érdekesebb a könyv maga. Eddig is tudtam, hogy Hugh Howey tud írni, de eddig csak a disztópia száraz ízét érezhettem, de itt, különösen a második felében végre kaptam egy jó kis kalandos, igazi hullámvasutas sztorit. Nagyon megkedveltem Jules-t,spoiler nagyon kíváncsi lettem arra, hogy alakul ez tovább. De most tényleg szünet.

1 hozzászólás
Szilvi00 P>!
Hugh Howey: Kivetve

A második rész után kicsit veszítettem a lelkesedésből, de ezzel mindent jóvátett Hugh Howey. Újra visszatért a Holston nyújtotta élmény. Ezúttal végig élmény volt olvasni és nem csak az utolsó pár mondatoktól esett le az állam. Jules okos és szimpatikus karakter, aki a mély-lenti világban szerzett gépészeti tapasztalatát felhasználva, sheriffként is hamar rálelt a Siló működésének gyanús „hibáira”. Ez azonban (sejthetően) még csak a jéghegy csúcsa.

Oriente>!
Hugh Howey: Kivetve

3. rész

A kötet felénél még bizonyosra vettem, hogy eddig tartott közös kalandunk a siló-lakókkal, de ahogy peregtek a lapok, felpörögtek végre az események is, és az elmémre ereszkedett réveteg unalmat közepes erősségű kíváncsiság váltotta fel.
No persze nem kalapál a szívem holmi eget rengető izgalmi avagy érzelmi behatásoktól, és intellektuálisan sem dolgoztatott meg a regény, de elkezdtek érdekelni a miértek, és ez éppen elég motivációt jelent a folytatáshoz.

Csak előbb kicsit pihenek valami mással, mert baromira lefárasztott ez a sok lépcsőzés már megint. :D

(Tartalmasabb értékelésnek szerintem csak a záró kötet után lesz értelme…)

1 hozzászólás
kratas P>!
Hugh Howey: Kivetve

Oké, most már tényleg kíváncsi vagyok, hogy hova vezet ez. A feszültség egyre nő, miközben a politikai játszadozás durvul. Most nem fogok egy évet várni a folytatással :)

Heni_könyvespolca P>!
Hugh Howey: Kivetve

Végre kezd beindulni a történet :D az elején ezt is nehezen kibontakozónak éreztem, de a végére újból nem tudtam lerakni amíg be nem fejezem :D Egy biztos, szerintem ne olvassa senki úgy hogy ha nincs meg a következő rész, mert úgy záródik le hogy újabb kérdéseket vet fel. :)

4 hozzászólás
Sippancs P>!
Hugh Howey: Kivetve

Egyetlen egy szerencséje van Hugh Howey-nak (vagy inkább a KMK-nak?), mégpedig az, hogy mikorra kezembe vettem a sorozatot, már minden része kiadásra került! Mert ilyen befejezés után a falat kapartam volna kínomban, ha nincs nálam rögtön a folytatás.
Egyszerűen zseniális!

KöfférTzitzah P>!
Hugh Howey: Kivetve

Ebben a könyvben van minden, ami az előző részből hiányzott. Nem mondanám, hogy ömlik az információ és halmozódik a bonyodalom, de végre történik valami. A Silóban élő emberek némelyike elkezd kételkedni, kutatni, gondolkodni, és megosztani másokkal az újonnan szerzett életveszélyes tudást. Jules-szal együtt mi is több dolgot kideríthetünk a Siló világáról és rég elásottnak hitt titkairól, ami löketet ad az események beindulásának. Kíváncsi természete miatt ismerősei segítéségével megdöbbentő információkat ás elő az igazságról, elkerülhetetlenül haladva az ezért kijáró büntetés felé, ami szintén meglepő fordulattal kecsegtet.

Viszont elég sok ember hal meg, és ez már kezd kicsit nyomasztóvá válni. Valahogy túl egyszerű ez a megoldás, hogy aki a hatalom szemében kihágást követ el, már búcsúzhat is el az életétől spoiler. Csodálkozom, hogy ebben a világban a gondolatrendőrség off még nem létezik, és nem törölték ki a szótárakból az odakint, csillag és felhő szavakat. Ezen dolgok miatt is sötét és depressziós a könyv hangulata. Ahol a remény megmutatja magát, ott a következő pillanatban már szinte el is tűnik, nem hagyva maga után mást, csak holttesteket és haragot.

Még mindig úgy gondolom, hogy párhuzamosan több szemszögből elmesélve ez a történet többet is tudna adni. Így, szétdarabolva és lassan felépítve sem rossz, viszont az összeszedetlenség és kuszaság hatását kelti, pedig közben tényleg érdekes képet mutat arról, hogy is működik a hatalom és a társadalom viszonya, még ha leegyszerűsítve is. Ráadásul most nem kevés izgalmat is nyújt, feszültséget kelt, közelítve ahhoz a ponthoz, ahol a várt robbanás majd bekövetkezik, ösztönözve az olvasás folytatására.

KönyvParfé>!
Hugh Howey: Kivetve

Határozottan jobb volt, mint a második rész, igaz itt is lépcsőztünk egy keveset. :) A szálak kezdenek kuszálódni, és egyre izgalmasabb a történet is. Kicsit olyan érzésem van, mint amikor a Lost sorozatot néztem. Minden egyes rész úgy ért véget, hogy csak bámultam ki a fejemből, hogy MIVAN?! És persze rögtön elindítottam a következő részt. Most is ezt teszem. Elő a negyedikkel!

jeszan P>!
Hugh Howey: Kivetve

Juliette seriffként új feladatkörrel és problémákkal szembesül, mindezek megoldásában teljesen egyedül marad. Holston után nyomozva rájön a titokra, mely újabb kérdéseket vet fel. Természetesen az IT nem hagyja, hogy bármi is kiderüljön és csakhamar az ajtó előtt találja magát, ő lett az újabb takarító. Tetszik, hogy a rövidsége ellenére a feszültség nem marad el. spoiler


Népszerű idézetek

mandarina>!

Miféle isten készítene odalenn annyi követ, odafenn meg annyi levegőt, közibük meg csak egy ócska silót?

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Nicols
AniTiger P>!

Egy új színt csak a korábban már látott árnyalatokkal lehet leírni. Keverhetjük azt, amit már ismerünk, a semmiből azonban nem teremthetünk különlegeset.

22. oldal

mandarina>!

A képzelet, okoskodott, egyszerűen nem megfelelő arra, hogy a különleges és idegen érzéseket megértsük. Arra jó csak, hogy fokozza, vagy tompítsa a már ismertet. Olyan lenne, mint elmondani valakinek, milyen érzés a szex, vagy egy orgazmus. Lehetetlen. De amint maga is átéli, akkor el tudja képzelni az új érzés különféle fokozatait.

22. oldal

Szilvi00 P>!

De hát a test leeresztése és az érett gyümölcs leszakítása a sírok fölött azzal a céllal történt, hogy belesulykolja az agyakba: az élet körforgása megy tovább; ez elkerülhetetlen; ezt meg kell szokni, üdvözölni és elfogadni. Az ember eltávozik és táplálékot hagy maga után, az élet ajándékát. Helyet csinál a következő nemzedéknek. Megszületünk, árnyékok vagyunk, kijelöljük a saját árnyékunkat, aztán távozunk. A legtöbb, amit bárki remélhet, hogy két árnyékgenerációval később még emlékezni fognak rá.

Szilvi00 P>!

Vajon bolond volt mindenki más, aki menekülésről dédelgetett ábrándokat? Vagy vele nem volt rendben valami?

AniTiger P>!

Akik gyerekkönyveket olvastak, akik egy elfeledett és ismeretlen múlt rejtélyének darabkáit próbálták összerakni, csak áltatták magukat.

10. oldal

Szilvi00 P>!

Juliette a fogát csikorgatta. Felmerült benne, hogy soha életében még senkit nem vágott arcon. Most is csak azért nem így tett pontot a beszélgetés végére, mert tartott attól, hogy elvéti, és valamelyik acélrúdon eltöri az ujjperceit.

>!

Tudta, mi következik – és egy kicsit csodálkozott azon, hogy került ide. Egy lány a Gépészetről, aki soha egy szemernyit sem foglalkozott a külvilággal, aki legfeljebb csak kisebb szabályszegéseket követett el, s aki élete hátralévő részére megelégedett volna annyival, hogy a föld legmélyebb bugyrában, nyakig olajosan törött alkatrészeket javítgasson, mit sem törődve a halál birodalmával, ami körülveszi…

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Nicols
Pömpilla>!

Mintha tudta volna, mit rejteget a lány: titkos fájdalmat, ami a titkos szerelem helyére kövült.

48. oldal (ebook) - 19.


A sorozat következő kötete

A siló sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Octavia E. Butler: A talentumok példázata
Rakel Haslund-Gjerrild: Az ég madarai
Stephen King: A búra alatt
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
M. R. Carey: Kiéhezettek
Peter Heller: Kutya csillagkép
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Margaret Atwood: Testamentumok
James S. A. Corey: Nemezis játékai