A ​hajótörött (A siló 5.) 267 csillagozás

Hugh Howey: A hajótörött

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mialatt a silóban folytatódik a bernardi zsarnokság ellen lázadók élethalálharca, Juliette és Solo a szomszédos gigászi építményben azon küszködik, hogy valami módon kapcsolatot teremtsen a lázadókkal. Tudatniuk kell velük, hogy nem az ő silójuk az egyetlen, s rajtuk kívül is maradtak még a Földön emberek.

Bernard ifjú választottja és kijelölt utódja, Lucas arra ítéltetett, hogy a siló titkos könyvtárában megismerkedjen a múlttal – az emberiség sorsának tragikusra fordulásával –, ám miután folyamatos rádiókapcsolatban áll Juliette-tel, a kettejük közt kialakuló érzelmi kapcsolat megakadályozza abban, hogy feltétel nélküli hűséggel kövesse Bernard utasításait. Ahhoz azonban gyenge, hogy nyíltan szembeszálljon a zsarnokkal…

Juliette eközben gigászi küzdelmet folytat azért, hogy megszabadítsa a szomszédos siló alsó szintjeit a talajvíztől, s később újabb túlélőkre bukkan, akik kísértetként tengetik napjaikat a hatalmas épületben…

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633737385 · Fordította: Rákócza Richárd
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633737392 · Fordította: Rákócza Richárd

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Juliette Nicols · Bernard Holland · Lukas Kyle · Marck · Shirly · Walker


Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Hugh Howey: A hajótörött

Csak ismételni tudom magam: Mr. Howey egy zseni, aki a disztópiák világában olyan mesterien tud alkotni, ami előtt kénytelen vagyok megemelni a kalapom.
Bárcsak lenne folytatás, bárcsak!

Ui.: napok óta azon gondolkodom, hogy milyen lenne egy silóban, vagyis a föld alatt, természet nélkül, egy elszeparált közösség különböző szintjein, ahol minden cselekedetet, gondolatot és érzelmet egy valakik által létrehozott „törvény” határoz meg, élni? Vajon egyszerű? Vajon tényleg megoldaná a problémákat? Vagy pont hogy bonyolultabbá tenné őket?

4 hozzászólás
Szilvi00 P>!
Hugh Howey: A hajótörött

Hugh Howey végre felhagyott a spórolással és meg sem állt 296 oldal-ig. Hurrá!!!
Elképzelésem sem volt milyen befejezés vár rám, de abban biztos voltam, hogy az írónak ismét sikerül meglepnie. Úgy is lett! Izgalmas és feszült hangulatú volt, párszor megint majd megállt a szívem a döbbenettől, máskor meg nagyokat sóhajtottam a megkönnyebbüléstől. Eddig is tudtam, de most végképp bebizonyosodott, mekkora túlélő ösztönnel rendelkezik Jules. Na és persze Solo is. Belegondolni is szörnyű, min mehetett keresztül.
Nagyjából minden a helyére került, sok kérdésre választ kaptam, de azért van egy kis hiányérzetem. Ezen majd biztosan segít a Műszak sorozat.
Fájó szívvel búcsúzom a 18-as spoiler Siló lakóitól.

KöfférTzitzah P>!
Hugh Howey: A hajótörött

A hajótörött méltó záró kötete a Siló c. sorozatnak, mely megadja az eddigi hangulathoz tökéletesen illeszkedő realisztikus befejezést. De mint azt a szerző maga is kinyilvánította az epilógust követően, minden lezárás egy új kezdet, így még olvashatunk további történeteket a többi silóval kapcsolatban is.

Ebben a részben a cselekmény elérkezik a régóta várt és feszültséggel teli robbanáshoz, megtörténik, amire az eddigi részek felkészítésül szolgáltak. Kikelnek a magvak, amiket a föld alatti építmények tervezői elvetettek, további generációk neveltek, és látszólag meghozza gyümölcsét a titkolózás, mely természetesen egy nagyobb jó érdekét hivatott szolgálni. Az, hogy az átlagemberek feje felett dönt a hatalom, nem szokatlan eljárás, és valljuk be, néhány esetben tényleg célravezetőbb is. Viszont ahhoz, hogy évszázadokon keresztül ezreket a sötétben tarthassanak és megelőzzék a vírusként terjedő kételyt és felháborodást, nagyon erős kezekre és tehetségre van szükség. Elég egy ember, aki megsejti az igazat és aztán mer róla beszélni, a vezetés ereje és az emberek bizalma máris meggyengül.

Ismét több szálon fut a cselekmény a több helyszín érintettsége miatt, így minden „oldal”-nak lehetősége van véleménye megosztására, és az sem marad rejtve, mi történt nem is olyan rég az egyik közeli silóban. A 17-es számú siló olyan, mintha egy párhuzamos univerzum lenne, melyben az emberek keresztülmentek ugyanazokon a szakaszokon, amiken a 18-asban lévők is, életük pedig olyan véget ért, amilyet senki sem kívánna még az ellenségének sem. Jules-nak sikerül megismernie az ő történetüket, tanulni belőle, és szerinte egy jobb jövőt elképzelnie a saját hatalmas otthona számára. Azért írom, hogy szerinte, mert világosan sikerül szemléltetnie a könyvnek, hogy minden érmének két oldala van, egyik ember sem egydimenziós és nem lehet kizárásos alapon kategorizálni még a hatalmon lévőket sem: mert ők is csak túlélni akarnak, ahogy mindenki, csupán eltérő, szélsőségesebb módszerekkel, és az ő tapasztalaik mást mondanak, mint amit a felkelők éreznek helyesnek.

Az, hogy a jövő milyen esélyekkel kecsegtetet a 18-as siló számára, nem derül ki teljesen tisztán, nincs tökéletes boldog vég, mert ahogy a történet visszanyúl hosszú évszázadokra, úgy a jövőbe is ugyanígy csak távlatokban lehet vele kapcsolatban tekinteni. Nem történik egyik napról a másikra (pozitív) változás, és csak jóval később lehet majd ítéletet hozni egyes döntések felől: helyesek voltak-e vagy sem, mely nagy mértékben a nézőponttól is függ. Mindanozáltal nem egy depressziós véget kapunk, csupán kifejezi azt, hogy működik az élet: ha egyet lépsz előre, lehet, hogy közben hátra is lépsz kettőt. A kérdés az, megéri-e az a két lépés hátra a kívánt eredményért?

A szereplők erős személyiségek, akik mernek hangot adni gondolataiknak, akkor is, ha az tiltva van, és akár az életükkel is fizethetnek érte. Kétségbeesetten szeretnének egy jobb világban élni, vagy ha ők nem tehetik, legalább társaik és leszármazottaik számára elhozni az áhított boldogságot. Nem csak Jules, de Walker, Solo, Luke és még az ellenszenves figurák is igazi jellemek, akik hiába szeretnének néha istent játszani, maguk is csak emberek.

Ennél, az utolsó résznél érzem azt, hogy megfelelő hosszúságú a könyv, és hogy mindenki szóhoz juthat, akinek kell, mindenkire van idő. Pontosan így kellett volna ezt csinálni az előző részekben is, de nincs jogom panaszkodni, mert így is imádtam a sorozatot, és nem kérdés, hogy a további kapcsolodó köteteket is el fogom olvasni. Elképesztő, mennyire tiszta képet képes mutatni az író egy mini társadalom működéséről, politikájáról, pszichológiájáról, és hogy mennyire fontos kérdéseket és dilemmákat vet fel. Le a kalappal előtte. Mindenkinek ajánlom a sorozatot, aki érdeklődik a disztópiák és a sci-fik után, de azoknak, is akik nem, mert találkozhatnak benne néhány megdöbbentően valóságos dologgal, és nem árthat, ha az ember szeme néha kicsit tágabbbra nyílik.

Lanore P>!
Hugh Howey: A hajótörött

Kikészültem a befejező kötet alatt… annyira akartam már tudni a nagy titkot, megismerni az okokat és a miérteket, hogy amikor hirtelen vége lett, én még lapoztam volna tovább, olyan érthetetlen érzés volt, mintha kimaradt volna a lezáró fejezet a könyvből. Imádom az egész sorozatot, az alapötletet, a hangulatteremtést, Howey stílusát, a kétségbeesett, gyomorszorító érzelmeket, mindent! De most hiányérzetem van… még olvasni akarom, több választ akarok, a szereplőket akarom, jövőképet, esélyt, lehetőséget akarok! Bezárva maradtam a Silóban… tudom, hogy lesz még két kapcsolódó rész, és biztosan el fogom olvasni, de az már nem lesz ugyanaz. Ennek a fejezetnek itt van vége, hiába akarok én mást.

6 hozzászólás
kratas P>!
Hugh Howey: A hajótörött

Minden jó, ha jó a vége. Ja, nem. Ennek még azért így nem lehet vége, mert még annyi potenciál rejtőzik ebben az alapban, hogy muszáj folytatni.
Szóval nagyon nem érzem befejezettnek a történetet, érdekelne, hogy mi történt Solo-ékkal, mi van a 18-as silóval és mi fog még történni.

2 hozzászólás
TiaManta>!
Hugh Howey: A hajótörött

Vegyesen teljesített nálam a sorozat. Hullámzó volt.
Nagy dolgok nem derültek ki. A vége nekem nem volt elég jó. Nem illet könyv hangulatához, az egész atmoszférához amit teremtett. spoiler
Szerencsére voltak amik lefoglaltak, de nehezen haladtam vele így is.
Végeredményben az alapötlet tetszik a leginkább, de kiaknázatlannak tűnik. Az egész 5 részes sorozat egy vastagabb könyvben el fért volna. Feszesebb tempóban talán jobban élveztem volna. De volt mikor tényleg bele tudtam élni magam.
Talán bepróbálkozom egyszer A műszakkal, ami folytatás is egyben.

Heni_könyvespolca P>!
Hugh Howey: A hajótörött

Ezt a részt találtam a legizgalmasabbnak, bár néhány fejezetet eléggé vontatott és unalmasnak éreztem. Jules részeit vártam a legjobban azok nagyon jók voltak. Jó befejezéssel, mint minden vég egy kezdet…várom a Műszak részeket, hogy hogy folytatódik :D

12 hozzászólás
Lisie87>!
Hugh Howey: A hajótörött

Hosszabb kihagyás után visszatértem a Silókhoz, a 18-ashoz és a 17-eshez. Mindkettőben történtek elég nyomasztóan hatottak rám, így ez rányomta a bélyeget az olvasásomra is. Nehezen vettem a kezembe, így olyan nyögvenyelős érzésem volt.
Nagy titkokra nem derül fény, az író még mindig sötétben tart minket, hogy miért is alakult ki ez…viszont, ha másért nem is halt meg a sok felkelő, hát azért legalább igen, hogy egy új korszakot hozhassanak el a 18-as Silóba.
spoiler
A sorozat lezárása után nekem nem volt hiányérzetem. Így volt teljes.

2 hozzászólás
jeszan P>!
Hugh Howey: A hajótörött

Hát ez a kötet valami fantasztikusan jól sikerült. Végre kaptunk infót a kezdetekről, a múltról, a láthatatlan valóságról. Juliette harca a víz alatt nem volt semmi és a gyerekek jelentik az új jövőt. A vége is csattanós. Mindenki a saját kis „börtönében” éli az életét.

ggizi P>!
Hugh Howey: A hajótörött

Ez a pasi engem kilóra megvett magának! Részemről a Műszakon túl, a Siló végeztével, nagyon érdekes és izgalmas világgal szembesültem, ahol az a néhány, jég hátán is megélő ember olyan kunsztokra képes, amitől tátva maradt a szám. Nagyon jól kidolgozott karaktereket alkotott a szerző. Juliette méltó párja lehetne Mark Watney-nek túlélőtudásával és szerencséjével együtt. spoiler
És Solo spoiler, egy ötven éves testbe zárt kamasz, akiért nagyon szorítottam, hogy a spoiler magányos életébe jöjjön egy kis változás. Igazán ráfért már.
Irtó kíváncsi vagyok hogyan alakul a további sorsuk és még milyen rémes helyzetekkel kell megküzdeniük. Mikor jön vajon a harmadik sorozat?

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

victoria_m997>!

[…] soha nem szégyen elismerni, ha valamit nem tudunk. Aki erre nem képes, semmit nem fog soha tudni igazán.

51. oldal

victoria_m997>!

Amit utunk során teszünk, meghatározza, kik vagyunk.

74. oldal

_Katie_ P>!

– Ami felett nekünk van hatalmunk – mondta Juliette –, azok a tetteink, bárhová is juttat minket a sors…

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Nicols
AniTiger P>!

– De ugyan mi ijesztőbbet találhatnánk ki annál, ami tényleg valójában odakinn van?

262. oldal, 82. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

>!

Walker nyelt. El kellett ismernie, jólesett, amint a forró étel lefelé haladt nyelőcsövén. Újabb kis falatot vett a villájára.
– Rosszul leszek, ha ezt mind megeszem – mondta.
– Én meg megöllek, ha nem.
Felpillantott, azt várva, hogy mosolyog. Shirly azonban nem mosolygott többé. Senki sem mosolygott.

Kapcsolódó szócikkek: Shirly · Walker
JustABookishSoul P>!

Az összes könyv és a világmindenség valamennyi csillaga értelmetlen, ha nincs, aki olvasson belőlük, nincs, aki az eloszló felhőkön át kémlelje őket.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lukas Kyle
Könyvbubus>!

A rossz dolgok pedig, amiket nem lehet megállítani, a hibák, amik miatt itt vagyunk, az a múlt.

Könyvbubus>!

Minden apró barázda az idő múlását mutatta, s valamennyi, a felületbe karcolt név egy-egy férfi vad vágyát jelezte, hogy többet birtokoljon az időből, és ne hagyja, hogy az tovahessentse szegény lelkét.

Kapcsolódó szócikkek: idő
_Katie_ P>!

– A pokolban fog elégni – mondta a férfinak.
– Kétségkívül – felelte Bernard.

Kapcsolódó szócikkek: Bernard Holland · Juliette Nicols

A sorozat következő kötete

A siló sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tükrök városa
T. J. Klune: A bábuk élete
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Peter Heller: Kutya csillagkép
Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány
Mira Grant: Feed – Etetés
Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva
Timothy Zahn: Terminátor: Megváltás – Hamvaiból a főnix
Paolo Bacigalupi: A vízvadász
J. Goldenlane: Csillagok szikrái