A ​hajótörött (A siló 5.) 156 csillagozás

Hugh Howey: A hajótörött

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mialatt a silóban folytatódik a bernardi zsarnokság ellen lázadók élethalálharca, Juliette és Solo a szomszédos gigászi építményben azon küszködik, hogy valami módon kapcsolatot teremtsen a lázadókkal. Tudatniuk kell velük, hogy nem az ő silójuk az egyetlen, s rajtuk kívül is maradtak még a Földön emberek.

Bernard ifjú választottja és kijelölt utódja, Lucas arra ítéltetett, hogy a siló titkos könyvtárában megismerkedjen a múlttal – az emberiség sorsának tragikusra fordulásával –, ám miután folyamatos rádiókapcsolatban áll Juliette-tel, a kettejük közt kialakuló érzelmi kapcsolat megakadályozza abban, hogy feltétel nélküli hűséggel kövesse Bernard utasításait. Ahhoz azonban gyenge, hogy nyíltan szembeszálljon a zsarnokkal…

Juliette eközben gigászi küzdelmet folytat azért, hogy megszabadítsa a szomszédos siló alsó szintjeit a talajvíztől, s később újabb túlélőkre bukkan, akik kísértetként tengetik napjaikat a hatalmas épületben…

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633737385 · Fordította: Rákócza Richárd
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633737392 · Fordította: Rákócza Richárd

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Juliette Nicols · Bernard Holland · Lukas Kyle · Marck · Shirly · Walker


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Hugh Howey: A hajótörött

Csak ismételni tudom magam: Mr. Howey egy zseni, aki a disztópiák világában olyan mesterien tud alkotni, ami előtt kénytelen vagyok megemelni a kalapom.
Bárcsak lenne folytatás, bárcsak!

Ui.: napok óta azon gondolkodom, hogy milyen lenne egy silóban, vagyis a föld alatt, természet nélkül, egy elszeparált közösség különböző szintjein, ahol minden cselekedetet, gondolatot és érzelmet egy valakik által létrehozott „törvény” határoz meg, élni? Vajon egyszerű? Vajon tényleg megoldaná a problémákat? Vagy pont hogy bonyolultabbá tenné őket?

4 hozzászólás
>!
Szilvi00 P
Hugh Howey: A hajótörött

Hugh Howey végre felhagyott a spórolással és meg sem állt 296 oldal-ig. Hurrá!!!
Elképzelésem sem volt milyen befejezés vár rám, de abban biztos voltam, hogy az írónak ismét sikerül meglepnie. Úgy is lett! Izgalmas és feszült hangulatú volt, párszor megint majd megállt a szívem a döbbenettől, máskor meg nagyokat sóhajtottam a megkönnyebbüléstől. Eddig is tudtam, de most végképp bebizonyosodott, mekkora túlélő ösztönnel rendelkezik Jules. Na és persze Solo is. Belegondolni is szörnyű, min mehetett keresztül.
Nagyjából minden a helyére került, sok kérdésre választ kaptam, de azért van egy kis hiányérzetem. Ezen majd biztosan segít a Műszak sorozat.
Fájó szívvel búcsúzom a 18-as spoiler Siló lakóitól.

>!
Lanore P
Hugh Howey: A hajótörött

Kikészültem a befejező kötet alatt… annyira akartam már tudni a nagy titkot, megismerni az okokat és a miérteket, hogy amikor hirtelen vége lett, én még lapoztam volna tovább, olyan érthetetlen érzés volt, mintha kimaradt volna a lezáró fejezet a könyvből. Imádom az egész sorozatot, az alapötletet, a hangulatteremtést, Howey stílusát, a kétségbeesett, gyomorszorító érzelmeket, mindent! De most hiányérzetem van… még olvasni akarom, több választ akarok, a szereplőket akarom, jövőképet, esélyt, lehetőséget akarok! Bezárva maradtam a Silóban… tudom, hogy lesz még két kapcsolódó rész, és biztosan el fogom olvasni, de az már nem lesz ugyanaz. Ennek a fejezetnek itt van vége, hiába akarok én mást.

6 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Hugh Howey: A hajótörött

Hosszabb kihagyás után visszatértem a Silókhoz, a 18-ashoz és a 17-eshez. Mindkettőben történtek elég nyomasztóan hatottak rám, így ez rányomta a bélyeget az olvasásomra is. Nehezen vettem a kezembe, így olyan nyögvenyelős érzésem volt.
Nagy titkokra nem derül fény, az író még mindig sötétben tart minket, hogy miért is alakult ki ez…viszont, ha másért nem is halt meg a sok felkelő, hát azért legalább igen, hogy egy új korszakot hozhassanak el a 18-as Silóba.
spoiler
A sorozat lezárása után nekem nem volt hiányérzetem. Így volt teljes.

2 hozzászólás
>!
kratas P
Hugh Howey: A hajótörött

Minden jó, ha jó a vége. Ja, nem. Ennek még azért így nem lehet vége, mert még annyi potenciál rejtőzik ebben az alapban, hogy muszáj folytatni.
Szóval nagyon nem érzem befejezettnek a történetet, érdekelne, hogy mi történt Solo-ékkal, mi van a 18-as silóval és mi fog még történni.

2 hozzászólás
>!
TiaManta
Hugh Howey: A hajótörött

Vegyesen teljesített nálam a sorozat. Hullámzó volt.
Nagy dolgok nem derültek ki. A vége nekem nem volt elég jó. Nem illet könyv hangulatához, az egész atmoszférához amit teremtett. spoiler
Szerencsére voltak amik lefoglaltak, de nehezen haladtam vele így is.
Végeredményben az alapötlet tetszik a leginkább, de kiaknázatlannak tűnik. Az egész 5 részes sorozat egy vastagabb könyvben el fért volna. Feszesebb tempóban talán jobban élveztem volna. De volt mikor tényleg bele tudtam élni magam.
Talán bepróbálkozom egyszer A műszakkal, ami folytatás is egyben.

>!
ggizi P
Hugh Howey: A hajótörött

Ez a pasi engem kilóra megvett magának! Részemről a Műszakon túl, a Siló végeztével, nagyon érdekes és izgalmas világgal szembesültem, ahol az a néhány, jég hátán is megélő ember olyan kunsztokra képes, amitől tátva maradt a szám. Nagyon jól kidolgozott karaktereket alkotott a szerző. Juliette méltó párja lehetne Mark Watney-nek túlélőtudásával és szerencséjével együtt. spoiler
És Solo spoiler, egy ötven éves testbe zárt kamasz, akiért nagyon szorítottam, hogy a spoiler magányos életébe jöjjön egy kis változás. Igazán ráfért már.
Irtó kíváncsi vagyok hogyan alakul a további sorsuk és még milyen rémes helyzetekkel kell megküzdeniük. Mikor jön vajon a harmadik sorozat?

6 hozzászólás
>!
Judyt IP
Hugh Howey: A hajótörött

Ezzel a kötettel is lassabban haladtam, mint szerettem volna.
Őszintén bevallom, hogy Juliette szálát szívesebben olvastam, mint a többiekét, pedig azok is érdekesek voltak.
Hugh Howey fantasztikusan ért ahhoz, hogy a csúcsponton vágja meg a fejezeteket és váltson egy másik szemszögre, ezzel pedig a siló legmélyére taszítson.
Valahol egy kicsit azt vártam, hogy spoiler végjáték sem rossz. :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633737385 · Fordította: Rákócza Richárd
>!
AniTiger MP
Hugh Howey: A hajótörött

Annyira vártam már a végét, annyira érdekelt, hogy mi lesz már…
Pofátlanság… ez a könyv megint fájt, megint agyonnyomott. Izgalmas és izzasztó helyzetek, számomra kedves emberek happy endjéért drukkolok – miközben minden omlik össze.
spoiler Ez az író egy szörnyeteg – már sokadszorra fut át az agyamon ez a gondolat. Viszont odáig vagyok érte és érdekelnek a műszakok is, a Dust is. Borzasztó, hogy mennyire addiktívak az írásai.

>!
josageszter
Hugh Howey: A hajótörött

Nehezen rázódtam vissza a világba. Az eleje untatott is, igazsag szerint annyira nem is emlékeztem, hogy ki kicsoda. A középen voltak nagyon izgalmas reszek, de valahogy nekem ez kevés volt es a lezárás sem olyan kerek egész.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
victoria_m997

Amit utunk során teszünk, meghatározza, kik vagyunk.

74. oldal

>!
Katara_Phoenix P

– Ami felett nekünk van hatalmunk – mondta Juliette –, azok a tetteink, bárhová is juttat minket a sors…

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Nicols
>!
AniTiger MP

– De ugyan mi ijesztőbbet találhatnánk ki annál, ami tényleg valójában odakinn van?

262. oldal, 82. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

>!
victoria_m997

(…) soha nem szégyen elismerni, ha valamit nem tudunk. Aki erre nem képes, semmit nem fog soha tudni igazán.

51. oldal

>!
Katara_Phoenix P

Walker nyelt. El kellett ismernie, jólesett, amint a forró étel lefelé haladt nyelőcsövén. Újabb kis falatot vett a villájára.
– Rosszul leszek, ha ezt mind megeszem – mondta.
– Én meg megöllek, ha nem.
Felpillantott, azt várva, hogy mosolyog. Shirly azonban nem mosolygott többé. Senki sem mosolygott.

Kapcsolódó szócikkek: Shirly · Walker
>!
JustABookishSoul P

Az összes könyv és a világmindenség valamennyi csillaga értelmetlen, ha nincs, aki olvasson belőlük, nincs, aki az eloszló felhőkön át kémlelje őket.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lukas Kyle
>!
lapkasajt

Mindennél jobban félek attól, hogy az általam nem látható világ félannyira sem csodálatos és briliáns, mint amilyennek hiszem. A siló ennek a vidám rettegésnek a felderítése. Azt a kérdést teszi fel, megismerhetjük-e pusztán azáltal a világot, hogy egyetlen kivetítőt bámulunk, vagy jobb, ha felkerekedünk, és megnézzük magunknak.

Kérdezz-felelek a szerzővel, Hugh Howey-val

>!
Katara_Phoenix P

– A pokolban fog elégni – mondta a férfinak.
– Kétségkívül – felelte Bernard.

Kapcsolódó szócikkek: Bernard Holland · Juliette Nicols
>!
tmezo P

– Egyesek olyanok, mint a vírus. Ha nem akarja, hogy járvány törjön ki, be kell oltani ellenük a silót.

213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bernard Holland · Lukas Kyle

A sorozat következő kötete

A siló sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Futótűz
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James Dashner: Lázkód
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Rick Yancey: Az ötödik hullám
Nick James: Az invázió
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Ilsa J. Bick: Hamvak
Stephenie Meyer: A burok
Mordecai Roshwald: A hetedik szint