Requiem ​for a Dream 8 csillagozás

Hubert Selby, Jr.: Requiem for a Dream Hubert Selby, Jr.: Requiem for a Dream Hubert Selby, Jr.: Requiem for a Dream Hubert Selby, Jr.: Requiem for a Dream

Sara Goldfarb is devastated by the death of her husband. She spends her days watching game shows and obsessing over appearing on television as a contestant—and her prescription diet pills only accelerate her mania. Her son, Harry, is living in the streets with his friend Tyrone and girlfriend Marion, where they spend their days selling drugs and dreaming of escape. When their heroin supply dries up, all three descend into an abyss of dependence and despair, their lives, like Sara’s, doomed by the destructive power of drugs.

Tragic and captivating, Requiem for a Dream is one of Selby’s most powerful works, and an indelible portrait of the ravages of addiction.

Eredeti megjelenés éve: 1978

>!
280 oldal · ISBN: 1560252480

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Hubert Selby, Jr.: Requiem for a Dream

Múltkor a Brooklynt olvasva nem tudatosult bennem, de most annál inkább: hogy Selby milyen végtelenül együttérző.

Meg talán az se tűnt fel múltkor, hogy milyen végtelenül tudatos.

Mert hát csak folynak itt a mondatok és a napok megszakítás nélkül, és végül is miben különbözik az egyik mámoros vagy betépett vagy felspannolt éjszaka vagy nap a másiktól – mind ugyanolyan, nem?
Nem – közben nemsokára elmúlik a nyár (és szépen lassan mindenünk leépül), már nem süt oda a nap a ház elé, már kifakul a vad-vörös haj, már nem elég a szerelem, már nem elég kifejezőek a szavak, már túl sok minden kimondhatatlan, már nem elég az álom (és miért és hogy is lenne elég, ha egyszer nem lesz belőle valóság úgysem), már nem már nem már nem.

És Selby közben együtt-érez, és én is vele érzek (mindenkivel), és világos, hogy függőnek lenni nem morális hiba vagy gyengeség vagy akármi, csak megtörténik/lesz, leszek annyira könnyű, vagyok annyira szét, bárki lesz, lehet, leszek – mert nem mindenki vágja, hogy amit csinál, az (már) az, és ha vágja is, talán akkor is inkább az, mint a valóság, és talán már egyébként is túl késő – és hogy jönne ahhoz bárki, hogy ítélkezzen, és hogy mondhatná bárki is, aki véges-végig mindig birtokában volt józan eszének és nem adta fel és nem is akarta soha feladni az önkontrollt és nem akart soha semmilyen drog-jellegű eszközt igénybe venni ahhoz, hogy máshogyan legyen, mint ahogy van – hogy mondhatná bárki ilyen ember, hogy: szar vagy és gyenge, és egyszerűen csak mondj nemet; Selby nem is ítélkezik és nem is mond ilyet (talán mert ő is volt benne).

És Selby közben rém tudatos – a dolgok nem összevissza b*szódnak el, hanem fokozatosan, logikusan, kérlelhetetlenül; és olyan könnyen.
(Ez nem a dolgokat romantikus/vagány/cool fényben ábrázoló drog-regény, annyi szent.)

2 hozzászólás
Banditaa P>!
Hubert Selby, Jr.: Requiem for a Dream

Valószínűleg nagyobb hatással lett volna rám a könyv, ha nem olvastam volna a Trainspottingot (meg úgy az egész Welsh életművet). Sajnos a tagolatlan, egybefolyó írásmód engem inkább idegesített, de a szakadékba vezető út azért érdekes volt, különösen a vég. Az utolsó kijárat Brooklyn felé megnézése óta azért sejtettem, hogy Selby nem ismeri a happy end fogalmát…

BarbieB>!
Hubert Selby, Jr.: Requiem for a Dream

A könyv, amiből az a film készült. Amiről mindenki elmondja, mennyire durva, meg hogy a rendezői változat milyen kemény és hogy ő alig bírta végignézni. De vajon a brutális képek okozta sokkon túl érződik-e, hogy mi is az igazi tragédiája ennek a történetnek? A nehezen olvasható, központozást nélkülöző szöveg először egy merő mondhathalomnak tűnik, ám az embert hamar elkapja a gépszíj, és onnantól nem ereszti a sztori. A könyvön már túl vagyok, a filmen még innen, de hát ez egy könyves blog, szóval jöjjön aminek jönnie kell.
https://litfan.blog.hu/2020/07/25/hubert_selby_requiem_…

Aglareth>!
Hubert Selby, Jr.: Requiem for a Dream

Több alkalommal is nekiálltam a filmnek, bár egyszer sem jutottam a végére. Most, hogy végre elolvastam, ha legközelebb nekiállok, akkor végig is nézem. Bár a végén a szívem szakadt meg. Depresszív ez az amerikai álom. Leginkább Sara sorsa vágott mellkason. De szépen fel volt építve minden karakter összeomlása. Bár végül azt hiszem kicsit hirtelen jött el a vég, összesűrítve. Először nem tudtam, hogy az én példányom hibás-e, vagy tényleg így van megírva a könyv, de tényleg. Ez felettébb érdekes volt, bár kicsit nehezítette néhol az értő olvasást. Nehéz csillagozni, mert nagyon vegyesek az érzéseim vele kapcsolatban. Egy olvasásnak roppant érdekfeszítő volt, talán szemnyitogató élmény is, de még egyszer nem hiszem, hogy elolvasnám.


Népszerű idézetek

edka P>!

Daytime is a drag, when the sun is shining, the sunlight bouncing off windows and cars and buildings and the sidewalk and the goddamn glare pushing on your eyeballs like two big thumbs and you look forward to the night when you can get some relief from the assaults of the day and start to come alive as the moon rises, but you never get the complete relief you look forward to, that you anticipate.

edka P>!

Tony lived in a converted loft in an old industrial building. Actually what was meant by converted was that there was a bed at one end and a stove and a refrigerator at the other end. In between was a lot of space. Usually the space was dotted with people getting high, getting higher, or wondering why they werent high yet.

edka P>!

The voice so filled with nostalgia that you could almost see the memories floathing through the blue smoke.

edka P>!

Tempus really fugits, eh? Sometimes. Sometimes it seems to stand still. Like youre in a bag and you cant get out and somebodys always telling you that it will get better with time and time just seems to stand still and laugh at you and your pain.


Hasonló könyvek címkék alapján

Philip K. Dick: A Scanner Darkly
Philip K. Dick: Do Androids Dream of Electric Sheep?
Bret Easton Ellis: American Psycho
Alice Walker: The Color Purple
Hunter S. Thompson: Fear and Loathing in Las Vegas
Bret Easton Ellis: Less than Zero
Mark Z. Danielewski: House of Leaves
J. D. Salinger: The Catcher in the Rye
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Anthony Burgess: A Clockwork Orange