Te ​döntesz 237 csillagozás

Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Mivel töltenék ki egy napot, ha nem lennék kerekesszékben? Sosem feküdnék le, nehogy véget érjen az a csodanap! Fogócskáznék, dögös magas sarkúkban sétálgatnék, fára másznék és rengeteget táncolnék. Az összes számomra fontos ember nyakába beleugranék. Sétálgatnék a Duna-parton és a Városligetben, angyalkát rajzolnék a hóba vagy az avarba. És egyvalamit biztosan kipróbálnék nemcsak állva, de fejen állva is…
Sokáig kerestem a miértekre a választ. Vajon miért lettem beteg? Miért küzdjek tovább? Mára azonban már tudom. Azért, hogy megmutassam a világnak: nincs lehetetlen!

>!
Libri, Budapest, 2013
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102893
>!
Libri, Budapest, 2013
318 oldal · ISBN: 9789633103289

Enciklopédia 1


Kedvencelte 32

Most olvassa 21

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Mélyen elgondolkodtató könyv. Mindenkivel elolvastatnám, aki úgy érzi, nem tud mit kezdeni az életével, aki szerint őt csak a rossz éri.
Bevallom őszintén, sokszor én is el tudok veszni a rossz hangulatban és a monotonitásban, de ez a könyv egy kicsit más szögből világította meg az életem. Annak ellenére, hogy egyáltalán nem rólam szólt, hanem Mosolykáról, látom, hogy mit is kellene saját magamban megváltoztatni.
Elgondolkodtam. Tegnap pl. alig bírtam magam rávenni arra, hogy leszaladjak a boltba kenyértért. Pedig a bolt velünk szemben van. Csak nem volt kedvem három emeletet lépcsőzni. Fanny örülne neki, ha neki menne. Én képes vagyok rá, ezt kellene értékelnem.
Nagyon nagyon sok olyan dolog van, amit túlzottan természetesnek veszek. Nem szabad. Sajnos tényleg nem.
Kezeltem egy kislányt, akinek szintjén SMA-ja van. Nagyon megszerettem a lányzót. Mindössze 3 éves, de hatalmas arc. :) Sajnos ő rosszabb állapotban van, mint Fanny, de nagyon remélem, hogy majd ez a bizonyos kislány is ilyen jól fogja viselni az életet, ilyen mosolygósan bír majd mindenre tekinteni, még akkor is, ha időnként vannak borúsabb napok.
Igyekszem egy kicsit lopni ebből az életszemléletből, elvégre én döntök, hogy hogyan is látom éppen a világot, hogy melyik szemüveget veszem fel éppen. :)
Annak ellenére, hogy mennyi ideje halogattam ennek a könyvnek az elolvasását, nagyon örülök neki, hogy végül nekiültem. Nem mondom, hogy megváltoztatta az életem, de hatással van az emberre.
Nagyon sok mindenről lehetne még itt írni, a betegségről, az emberek hozzáállásáról a betegekhez, az akadálymentesítésről, de most nem.
Aki gondolkodni akar, olvassa el.

9 hozzászólás
DoreenShitQ>!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

„Mert ez az élet rendje. Elesünk, felállunk. Újra elesünk, újra felállunk. Majd megint elesünk, de mi akkor is újra felállunk. Ettől még nem vagyunk gyengék, sőt.”

    Régóta követtem Fannyt, és végre eljutottam addig, hogy elolvassam a könyvét is. Hihetetlen akaraterővel áldotta meg az Isten, csodálatos, mennyi ereje van küzdeni, és még a legrosszabb helyzetekben is tud mosolyogni. Ez a könyv is tele van fájdalommal, őszinte, mégis fel tudtam nevetni néha, ahogy Fanny még a legfájóbb történeteit is öniróniával meséli. Érdekes volt olvasni az ő szemszögéből, hogy például hogy viszonyulnak a mindennapokban az emberek ahhoz, hogy ő kerekesszékes. Valaki egyszerűen elfordítja a fejét, vagy megy tovább, mit sem törődik vele, hogy egy embertársuk segítségre szorul. Ahogy olvastam, én szégyelltem el magam a helyükben, borzasztó. Én személy szerint irigylem Fannyt, hogy a legrosszabb helyzetekben is képes látni a jót, mert én sem vagyok képes a derűlátásra néha, sőt, átesem a ló másik oldalára. Inkább vagyok pesszimista mint optimista, ami nagy hiba, és elég nagy változás kéne ahhoz a fejemben, hogy ezt kijavítsam. Igaz Fannyról szólt ez a könyv, de mindig visszapillantottam a saját életemre olvasás közben, hogy igen, ezt jó lenne megváltoztatnom magamban, és igen, én erre képes vagyok, akkor miért hisztizek miatta? Más örülne, ha meg tudná tenni, amiért én nyávogok. Az élet rövid, és megfelelően kéne kihasználom, nem csak panaszkodnom amiatt, amim nincs, hanem azt nézni, amim van. Azokra koncentrálni, akik mellettem vannak és szeretnek, nem azokra, akik megbántottak. Csak köszönni tudom Fannynak, hogy felhívta dolgokra a figyelmem, mielőtt túl késő lett volna, mert most van időm változtatni.
    Olvassátok ezt a könyvet, gondolkodjatok el egy picit, mint én, és mosolyogjunk együtt Fannyval :)

2 hozzászólás
Err>!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Nagyon kedvelem Mosolykát és egy ideje már követem a fb. oldalát, így mikor megtudtam, hogy könyve lesz, nem volt kérdés, hogy nekem az kell! :) Aztán amikor elkezdett részleteket kitenni belőle, már alig vártam, hogy végre megjelenjen és, hogy én is a kezem között tarthassam!
(Köszönöm szépen még1x @tündérrózsa, hogy ezzel a könyvel leptél meg. :) Telitalálat volt!)
Ahogy megkaptam rögtön el is kezdtem olvasni, minden más könyvet hátrébb tolva.
Nem gondoltam volna, hogy Fanny-nak ennyi mindenen kellett keresztül mennie. Nem elég a betegsége, jöttek az újabb és újabb csapások/akadályok. És ebben segíthet sokat a könyv azoknak akik olvassák, hogy igenis előbb-utóbb mindent meg lehet oldani és csak rajtad áll, hogy mihez hogy állsz hozzá! Mert Te döntesz! :)
Szerintem mindenkinek el kéne olvasnia ezt a könyvet!
Jó volt olvasni, hogy Fanny életfelfogása sokban hasonlít az enyémhez! :) – Már én is rájöttem, hogy nem amiatt kell szomorkodnunk, amink nincs vagy nem tudunk megtenni, hanem örülni annak amink van és amire képesek vagyunk! :) Napi bölcsességünket olvashatták. :D – És azt is, hogy mennyi mindent elért, megélt és milyen sok élményben, kalandban volt része. :)
Köszönöm Fanny, hogy megírtad ezt a könyvet! :)

4 hozzászólás
Trudiz>!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Megható, számos gondolatot elindító, bátorító, csodálni való.
Ámulat ez a lány. Átértékelteti az élethez, a mindennapi kis „csodákhoz” való viszonyunkat.

Adryenne1991 >!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Teljesen azt kaptam, amire számítottam: egy kerekesszékes lány mindennapi küzdelmeiről, életéről olvashattam.
Ettől függetlenül mégis egy kicsit többre számítottam.
Érdekelt a könyv, de ettől függetlenül nem az a történet, amit izgatottan veszel minden alkalommal a kezedbe, és feszülten várod, hogy mi lesz a következő oldalakon.

Nekem tetszett volna, ha még több fotót láthatok a könyvben, de már ez a pár oldalnyi kép is feldobta.

A fél csillag levonás azért jár, mivel a címben megjelölt névvel (Mosolyka) ellentétben, a könyv nagy részében arról olvastam, hogy állandóan sír, szenved.

Nem tudom, hogy elolvasnám-e még egyszer a történetet, de minden további érdekességre kíváncsi vagyok Mosolyka életéből, mindennapjaiból.

1 hozzászólás
schesztiஐ P>!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Bevallom őszintén, nem szeretek önéletrajzi könyveket olvasni. Jobban szeretem a kitalált történeteket a megélteknél, a meséket, amikben a jó megszenved ugyan a kaland során, de a végén elnyeri méltó jutalmát.

Mégis, Fanny könyve volt az, amit az első perctől fogva tudtam, hogy el akarok olvasni. Nem követtem ugyan annyira nyomon a blogját, facebook oldalát, de itt-ott beleakadva a nevébe, a mosolyába, olvasva egy-két gondolatát, fantasztikus embernek tartottam eddig is.

Lenyűgöző az a természetesség, egyszerűség, ahogyan Fanny bevezet az életébe – hol megható, szomorú-sírós, hol kacagtató pillanatoknak téve részesévé az olvasót. Imádom a humorát, a kedvességét, a báját. A küzdeni akarását, a padló-pillanatait, a hitét.

Sokáig olvastam a könyvet, és közben valahogy megváltoztak a napjaim. A napi 8-9 óra munka után, a tömött villamoson is képes voltam mosolyogva arra gondolni, hogy jó, hogy itt vagyok, hogy élek, zötyögök hazafelé és nincs semmi gondom. Persze, tudom, hogy nem a napok változtak meg és nem a tömeg, hanem a látásmódom.
És jó lett volna még tovább olvasni Fanny könyvét, hogy biztosan kitartson bennem ez az érzés. De igyekezni fogok! :)

Kicsit túl hamar van vége. Hallgatnám még a sztorizgatásokat, a bolondos új ötleteket, a csupaszív lelkesedést, hogy „Ennek így…”
Fanny, nagyon köszönöm, hogy olvashattalak!

tündérrózsa>!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Lassan egy éve, hogy olvastam ezt a könyvet, így sajnos azokat az érzelmeket már nem tudom leírni, amit akkor kiváltott belőlem. Még tisztán emlékszem, betegen feküdtem otthon és el voltam keseredve, hogy pont Karácsonykor vagyok ágyhoz kötve. Ez a könyv megnevettetett, megsiratott. Fanni kitartása példaértékű, úgy hiszem, én már a felénél feladtam volna…
Nagyon szeretem a humorát, azóta facebookon is követem. Sok ember orra alá odatolnám ezt a könyvet, olvassa el.

2 hozzászólás
_Katie_ P>!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Fanny története – azt hiszem – mindenkire hatással van, ha elolvassa. Na persze nem azért, mert nyomi , hanem mert hihetetlen erőről, bátorságról, és tenni akarásról szól. Mindig feláll, ha elesik, és nem hagyja hogy bármi eltántorítsa a kitűzött céltól. Ő a tökéletes példája annak, hogy minden fejben dől el!!
Míg a nekünk természtes dolgokkal ő minden nap megküzd, mégsem keseredett meg, hanem felemelt fejjjel, mosolyogva éli a mindennapjait. Sokan példát vehetnének róla, és ahelyett, hogy azon keseregnek milyük nincs, hálásak lehetnének azért, amilyük van.

A titok a HIT. Hinned kell magadban, abban, hogy eléred az álmod, és a céljaid. Abban, hogy van valaki, akit neked teremtettek, abban, hogy néha beborul, de ahogy a mondás tartja, a felhők felett mindig kék az ég. Abban, hogy – a nagymamám szavaival élve – olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy. :)

Olvasd el, tedd magadévá a gondolatokat, amikkel azonosulni tudsz, és kezdj tiszta lappal a következő reggel :)

Ne gondolkozz túl sokat! Menj és cselekedj! Használd ki az életet! És sose feledd: te döntesz…

zsoka2142>!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Erőt adott nekem ez a könyv.
Csak annyit tudok mondani, hogy mindenkinek ajánlom.
Néha elfeledkezünk értékelni azokat a dolgokat, amelyek mindennaposnak tűnhetnek nekünk. Ezekért is hálát kell adni.

csillagka P>!
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Akiket szeret az isten azoknak több terhet rak a vállára. Fanny téged nagyon szeretnek ott fent az angyalok, ezt vésd jól az eszedbe.
Nagyon megtalált ez a könyv, nem csak az akarat diadalának megismerése miatt, hanem a rengeteg személyes hely és élmény felfedése okán is.
Igen a lányom is a Park uszodában tanult meg úszni, és is Lőrincen születtem, teljesen bele tudtam magam képzelni a szituációkba, ahogy jött az 50-es tuja :)
Nagyon nagy élmény volt, egy csodálatos királykisasszony elmesélésében.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Ne azon dühöngj, hogy mid nincs, hanem azt vedd észre, amid van.

4 hozzászólás
Szelén>!

Felesleges azon idegeskedni, ami már nem rajtunk múlik.

Futtetenne I>!

A „kell” dolgokat felváltom azokkal, amiket szeretek.

9. oldal

cassiesdream>!

Kevés dolgot tudok pillanatok alatt megváltoztatni, de egyet bármikor: a hozzáállásomat. Állandóan a kezemben van a lehetőség, hogy döntsek. Feladom vagy megcsinálom. Sírok vagy nevetek. Depressziós leszek vagy megoldást találok. Pánikba esem, vagy a lehetőségeimre koncentrálok.

DoreenShitQ>!

Hamar rájöttem, hogy az emberi kapcsolatokban a kulcsa a szeretet. Szeress és viszontszeretnek.

44. oldal

1 hozzászólás
Ydna>!

[…] ha félek a kihívásoktól, akkor automatikusan kizárom az életemből az új élmények lehetőségét. Akkor nem is élek igazán.

2 hozzászólás
DoreenShitQ>!

A szerelemnek múlnia kell,
S ha múlik akkor fájnia kell,
Hogy érezd, mennyit ér, míg tart, míg él.
A szerelemnek múlnia kell,
Akkor is, ha égig emel,
És szép, hogy mást hiszel, mert mást ígér…

110. oldal

7 hozzászólás
Futtetenne I>!

Vannak azért, akik mindig mellettünk vannak, de nem mindig tudnak velünk lenni.

39. oldal

DoreenShitQ>!

Mindannyiuknak úgy kellene élnünk, hogy minden nap egy ajándék…

236. oldal

Ydna>!

Ekkor értettem meg, hogy mindent meg kell próbálni, még ha olykor veszélyesnek is tűnik. Mert ha nem teszi meg az ember, azzal eleve kizárja a siker lehetőségét.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Szalóczi Dániel: Mosakodj, Petike, addig nem nézlek indiánnak
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Böszörményi Gyula: Kucó és más életszilánkok
Péterfy-Novák Éva: Egyasszony
Szilasi László: Luther kutyái
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával
Philippe Pozzo di Borgo: Életrevalók