Te ​döntesz 207 csillagozás

Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Mivel ​töltenék ki egy napot, ha nem lennék kerekesszékben? Sosem feküdnék le, nehogy véget érjen az a csodanap! Fogócskáznék, dögös magas sarkúkban sétálgatnék, fára másznék és rengeteget táncolnék. Az összes számomra fontos ember nyakába beleugranék. Sétálgatnék a Duna-parton és a Városligetben, angyalkát rajzolnék a hóba vagy az avarba. És egyvalamit biztosan kipróbálnék nemcsak állva, de fejen állva is…
Sokáig kerestem a miértekre a választ. Vajon miért lettem beteg? Miért küzdjek tovább? Mára azonban már tudom. Azért, hogy megmutassam a világnak: nincs lehetetlen!

Fanny izomsorvadással született. Az orvosok 18 évet jósoltak neki, ám ő ma már 25 éves, dolgozik és valóra váltja az álmait. Mindig mosolyog, pedig folyamatosan harcot vív a betegségével, az élettel, a hétköznapi nehézségekkel. Kerekesszékét oly könnyedén viseli, mint mások a magas sarkú cipőjüket. Bár egyedül nem tud megfordulni az ágyban, vagy egy kupakot lecsavarni az ásványvizes üveg tetejéről, de… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2013
ISBN: 9789633103289
>!
Libri, Budapest, 2013
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102893

Kedvencelte 30

Most olvassa 32

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
GytAnett P
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Mélyen elgondolkodtató könyv. Mindenkivel elolvastatnám, aki úgy érzi, nem tud mit kezdeni az életével, aki szerint őt csak a rossz éri.
Bevallom őszintén, sokszor én is el tudok veszni a rossz hangulatban és a monotonitásban, de ez a könyv egy kicsit más szögből világította meg az életem. Annak ellenére, hogy egyáltalán nem rólam szólt, hanem Mosolykáról, látom, hogy mit is kellene saját magamban megváltoztatni.
Elgondolkodtam. Tegnap pl. alig bírtam magam rávenni arra, hogy leszaladjak a boltba kenyértért. Pedig a bolt velünk szemben van. Csak nem volt kedvem három emeletet lépcsőzni. Fanny örülne neki, ha neki menne. Én képes vagyok rá, ezt kellene értékelnem.
Nagyon nagyon sok olyan dolog van, amit túlzottan természetesnek veszek. Nem szabad. Sajnos tényleg nem.
Kezeltem egy kislányt, akinek szintjén SMA-ja van. Nagyon megszerettem a lányzót. Mindössze 3 éves, de hatalmas arc. :) Sajnos ő rosszabb állapotban van, mint Fanny, de nagyon remélem, hogy majd ez a bizonyos kislány is ilyen jól fogja viselni az életet, ilyen mosolygósan bír majd mindenre tekinteni, még akkor is, ha időnként vannak borúsabb napok.
Igyekszem egy kicsit lopni ebből az életszemléletből, elvégre én döntök, hogy hogyan is látom éppen a világot, hogy melyik szemüveget veszem fel éppen. :)
Annak ellenére, hogy mennyi ideje halogattam ennek a könyvnek az elolvasását, nagyon örülök neki, hogy végül nekiültem. Nem mondom, hogy megváltoztatta az életem, de hatással van az emberre.
Nagyon sok mindenről lehetne még itt írni, a betegségről, az emberek hozzáállásáról a betegekhez, az akadálymentesítésről, de most nem.
Aki gondolkodni akar, olvassa el.

9 hozzászólás
>!
DoreenDelevigne
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

„Mert ez az élet rendje. Elesünk, felállunk. Újra elesünk, újra felállunk. Majd megint elesünk, de mi akkor is újra felállunk. Ettől még nem vagyunk gyengék, sőt.”

    Régóta követtem Fannyt, és végre eljutottam addig, hogy elolvassam a könyvét is. Hihetetlen akaraterővel áldotta meg az Isten, csodálatos, mennyi ereje van küzdeni, és még a legrosszabb helyzetekben is tud mosolyogni. Ez a könyv is tele van fájdalommal, őszinte, mégis fel tudtam nevetni néha, ahogy Fanny még a legfájóbb történeteit is öniróniával meséli. Érdekes volt olvasni az ő szemszögéből, hogy például hogy viszonyulnak a mindennapokban az emberek ahhoz, hogy ő kerekesszékes. Valaki egyszerűen elfordítja a fejét, vagy megy tovább, mit sem törődik vele, hogy egy embertársuk segítségre szorul. Ahogy olvastam, én szégyelltem el magam a helyükben, borzasztó. Én személy szerint irigylem Fannyt, hogy a legrosszabb helyzetekben is képes látni a jót, mert én sem vagyok képes a derűlátásra néha, sőt, átesem a ló másik oldalára. Inkább vagyok pesszimista mint optimista, ami nagy hiba, és elég nagy változás kéne ahhoz a fejemben, hogy ezt kijavítsam. Igaz Fannyról szólt ez a könyv, de mindig visszapillantottam a saját életemre olvasás közben, hogy igen, ezt jó lenne megváltoztatnom magamban, és igen, én erre képes vagyok, akkor miért hisztizek miatta? Más örülne, ha meg tudná tenni, amiért én nyávogok. Az élet rövid, és megfelelően kéne kihasználom, nem csak panaszkodnom amiatt, amim nincs, hanem azt nézni, amim van. Azokra koncentrálni, akik mellettem vannak és szeretnek, nem azokra, akik megbántottak. Csak köszönni tudom Fannynak, hogy felhívta dolgokra a figyelmem, mielőtt túl késő lett volna, mert most van időm változtatni.
    Olvassátok ezt a könyvet, gondolkodjatok el egy picit, mint én, és mosolyogjunk együtt Fannyval :)

2 hozzászólás
>!
Renkaa
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Nagyon kedvelem Mosolykát és egy ideje már követem a fb. oldalát, így mikor megtudtam, hogy könyve lesz, nem volt kérdés, hogy nekem az kell! :) Aztán amikor elkezdett részleteket kitenni belőle, már alig vártam, hogy végre megjelenjen és, hogy én is a kezem között tarthassam!
(Köszönöm szépen még1x @tündérrózsa, hogy ezzel a könyvel leptél meg. :) Telitalálat volt!)
Ahogy megkaptam rögtön el is kezdtem olvasni, minden más könyvet hátrébb tolva.
Nem gondoltam volna, hogy Fanny-nak ennyi mindenen kellett keresztül mennie. Nem elég a betegsége, jöttek az újabb és újabb csapások/akadályok. És ebben segíthet sokat a könyv azoknak akik olvassák, hogy igenis előbb-utóbb mindent meg lehet oldani és csak rajtad áll, hogy mihez hogy állsz hozzá! Mert Te döntesz! :)
Szerintem mindenkinek el kéne olvasnia ezt a könyvet!
Jó volt olvasni, hogy Fanny életfelfogása sokban hasonlít az enyémhez! :) – Már én is rájöttem, hogy nem amiatt kell szomorkodnunk, amink nincs vagy nem tudunk megtenni, hanem örülni annak amink van és amire képesek vagyunk! :) Napi bölcsességünket olvashatták. :D – És azt is, hogy mennyi mindent elért, megélt és milyen sok élményben, kalandban volt része. :)
Köszönöm Fanny, hogy megírtad ezt a könyvet! :)

4 hozzászólás
>!
Trudiz P
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Megható, számos gondolatot elindító, bátorító, csodálni való.
Ámulat ez a lány. Átértékelteti az élethez, a mindennapi kis „csodákhoz” való viszonyunkat.

>!
Adryenne1991
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Teljesen azt kaptam, amire számítottam: egy kerekesszékes lány mindennapi küzdelmeiről, életéről olvashattam.
Ettől függetlenül mégis egy kicsit többre számítottam.
Érdekelt a könyv, de ettől függetlenül nem az a történet, amit izgatottan veszel minden alkalommal a kezedbe, és feszülten várod, hogy mi lesz a következő oldalakon.

Nekem tetszett volna, ha még több fotót láthatok a könyvben, de már ez a pár oldalnyi kép is feldobta.

A fél csillag levonás azért jár, mivel a címben megjelölt névvel (Mosolyka) ellentétben, a könyv nagy részében arról olvastam, hogy állandóan sír, szenved.

Nem tudom, hogy elolvasnám-e még egyszer a történetet, de minden további érdekességre kíváncsi vagyok Mosolyka életéből, mindennapjaiból.

1 hozzászólás
>!
schesztiஐ P
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Bevallom őszintén, nem szeretek önéletrajzi könyveket olvasni. Jobban szeretem a kitalált történeteket a megélteknél, a meséket, amikben a jó megszenved ugyan a kaland során, de a végén elnyeri méltó jutalmát.

Mégis, Fanny könyve volt az, amit az első perctől fogva tudtam, hogy el akarok olvasni. Nem követtem ugyan annyira nyomon a blogját, facebook oldalát, de itt-ott beleakadva a nevébe, a mosolyába, olvasva egy-két gondolatát, fantasztikus embernek tartottam eddig is.

Lenyűgöző az a természetesség, egyszerűség, ahogyan Fanny bevezet az életébe – hol megható, szomorú-sírós, hol kacagtató pillanatoknak téve részesévé az olvasót. Imádom a humorát, a kedvességét, a báját. A küzdeni akarását, a padló-pillanatait, a hitét.

Sokáig olvastam a könyvet, és közben valahogy megváltoztak a napjaim. A napi 8-9 óra munka után, a tömött villamoson is képes voltam mosolyogva arra gondolni, hogy jó, hogy itt vagyok, hogy élek, zötyögök hazafelé és nincs semmi gondom. Persze, tudom, hogy nem a napok változtak meg és nem a tömeg, hanem a látásmódom.
És jó lett volna még tovább olvasni Fanny könyvét, hogy biztosan kitartson bennem ez az érzés. De igyekezni fogok! :)

Kicsit túl hamar van vége. Hallgatnám még a sztorizgatásokat, a bolondos új ötleteket, a csupaszív lelkesedést, hogy „Ennek így…”
Fanny, nagyon köszönöm, hogy olvashattalak!

>!
tündérrózsa P
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Lassan egy éve, hogy olvastam ezt a könyvet, így sajnos azokat az érzelmeket már nem tudom leírni, amit akkor kiváltott belőlem. Még tisztán emlékszem, betegen feküdtem otthon és el voltam keseredve, hogy pont Karácsonykor vagyok ágyhoz kötve. Ez a könyv megnevettetett, megsiratott. Fanni kitartása példaértékű, úgy hiszem, én már a felénél feladtam volna…
Nagyon szeretem a humorát, azóta facebookon is követem. Sok ember orra alá odatolnám ezt a könyvet, olvassa el.

2 hozzászólás
>!
Katie_Sue P
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Fanny története – azt hiszem – mindenkire hatással van, ha elolvassa. Na persze nem azért, mert nyomi , hanem mert hihetetlen erőről, bátorságról, és tenni akarásról szól. Mindig feláll, ha elesik, és nem hagyja hogy bármi eltántorítsa a kitűzött céltól. Ő a tökéletes példája annak, hogy minden fejben dől el!!
Míg a nekünk természtes dolgokkal ő minden nap megküzd, mégsem keseredett meg, hanem felemelt fejjjel, mosolyogva éli a mindennapjait. Sokan példát vehetnének róla, és ahelyett, hogy azon keseregnek milyük nincs, hálásak lehetnének azért, amilyük van.

A titok a HIT. Hinned kell magadban, abban, hogy eléred az álmod, és a céljaid. Abban, hogy van valaki, akit neked teremtettek, abban, hogy néha beborul, de ahogy a mondás tartja, a felhők felett mindig kék az ég. Abban, hogy – a nagymamám szavaival élve – olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy. :)

Olvasd el, tedd magadévá a gondolatokat, amikkel azonosulni tudsz, és kezdj tiszta lappal a következő reggel :)

Ne gondolkozz túl sokat! Menj és cselekedj! Használd ki az életet! És sose feledd: te döntesz…

>!
csillagka P
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Akiket szeret az isten azoknak több terhet rak a vállára. Fanny téged nagyon szeretnek ott fent az angyalok, ezt vésd jól az eszedbe.
Nagyon megtalált ez a könyv, nem csak az akarat diadalának megismerése miatt, hanem a rengeteg személyes hely és élmény felfedése okán is.
Igen a lányom is a Park uszodában tanult meg úszni, és is Lőrincen születtem, teljesen bele tudtam magam képzelni a szituációkba, ahogy jött az 50-es tuja :)
Nagyon nagy élmény volt, egy csodálatos királykisasszony elmesélésében.


Népszerű idézetek

>!
k_annamaria P

Ne azon dühöngj, hogy mid nincs, hanem azt vedd észre, amid van.

4 hozzászólás
>!
Ciccnyog ISMP

A „kell” dolgokat felváltom azokkal, amiket szeretek.

9. oldal

>!
cassiesdream

Kevés dolgot tudok pillanatok alatt megváltoztatni, de egyet bármikor: a hozzáállásomat. Állandóan a kezemben van a lehetőség, hogy döntsek. Feladom vagy megcsinálom. Sírok vagy nevetek. Depressziós leszek vagy megoldást találok. Pánikba esem, vagy a lehetőségeimre koncentrálok.

>!
DoreenDelevigne

Hamar rájöttem, hogy az emberi kapcsolatokban a kulcsa a szeretet. Szeress és viszontszeretnek.

44. oldal

1 hozzászólás
>!
Ydna

(…) ha félek a kihívásoktól, akkor automatikusan kizárom az életemből az új élmények lehetőségét. Akkor nem is élek igazán.

2 hozzászólás
>!
DoreenDelevigne

A szerelemnek múlnia kell,
S ha múlik akkor fájnia kell,
Hogy érezd, mennyit ér, míg tart, míg él.
A szerelemnek múlnia kell,
Akkor is, ha égig emel,
És szép, hogy mást hiszel, mert mást ígér…

110. oldal

7 hozzászólás
>!
Ciccnyog ISMP

Vannak azért, akik mindig mellettünk vannak, de nem mindig tudnak velünk lenni.

39. oldal

>!
winrudi

Egyik nap munkába menet elgurultam egy buszmegálló mellett, ahol épp három tizenhat év körüli fiúcska álldogált. Nagyokat nevetgéltek. Vicces szeretett volna lenni az egyik, ezért felém fordult, és néhány méterről rám mutatott:
– Te, figyu! Nézzétek már, milyen jó feneke van a csajnak! – majd nevettek tovább.
Jót mosolyogtam magamban, mert volt humorérzéke a srácnak. Gondoltam, nem hagyom ennyiben. Visszafordultam.
– Hát még ha látnád, akkor hogy tetszene! – mondtam mosolyogva. Teljesen ledöbbentek. Imádtam.

194. oldal (Libri, 2013)

>!
Ydna

Ekkor értettem meg, hogy mindent meg kell próbálni, még ha olykor veszélyesnek is tűnik. Mert ha nem teszi meg az ember, azzal eleve kizárja a siker lehetőségét.


Enciklopédia 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Szalóczi Dániel: Mosakodj, Petike, addig nem nézlek indiánnak
Philippe Pozzo di Borgo: Életrevalók
Fekete Nikolett: Limited Edition
Kleinheincz Csilla: Üveghegy
Bánki László – Csató Gyula – Varga Lívia Éva: Ne parázz!
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Joni Eareckson Tada: Választások… változások
Wendy Holden: Haatchi és Kicsi Pé
Kádas Mária: Kurgáni napló
Catherine Anderson: Fantomkeringő