Jó ​munka 7 csillagozás

Amikor a kiválóság és az etika találkozik
Howard Gardner – Csíkszentmihályi Mihály – William Damon: Jó munka Howard Gardner – Csíkszentmihályi Mihály – William Damon: Jó munka

Milyen stratégiák teszik lehetővé, hogy az emberek megőrizzék morális és etikai értékeiket olyan időkben, amikor a piaci erőknek soha nem tapasztalt hatásuk van, és a munka világa gyökeres átalakuláson megy keresztül a technológiai innovációk hatására?
Ezekre a kérdésekre találhatunk választ ebben az úttörő könyvben.
A kemény döntésekkel szembenéző valóságos személyek történeteivel megelevenített „Jó munka” című könyv hatásos bepillantást enged korunk egyik legfontosabb problémájába, sőt a tudomány, a technológia, és a kommunikáció jövőbeli folyamataiba is.

Eredeti megjelenés éve: 2001

Libri, Budapest, 2016
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633108192 · Fordította: Váradi Judit, Szendi Gábor
Lexecon, 2009
378 oldal · ISBN: 9789638804709 · Fordította: Szendi Gábor, Váradi Judit

danka>!
Howard Gardner – Csíkszentmihályi Mihály – William Damon: Jó munka

erdekes konyv, inkabb analitikusnak mondhato, nem mondja meg a tuti. teljesen kilog a Csikszentmihalyi sorozatbol, de egyaltalan nem bantam meg. annyira gondolatebreszto volt, h meg egy otletem is tamadt, 1 honapja dolgozom rajta.

Howard Gardner – Csíkszentmihályi Mihály – William Damon: Jó munka

2013-ban még Pécsen, a Pécsi Tudományegyetemen részt vettem egy szakkollégiumi online kurzuson, ami közösen valósult meg a Bloomsburgi Egyetemmel. Skype-on jelentkeztünk be: a hallgatók és oktatók egy része Amerikából, a másik része Pécsről. Emlékszem, hogy szurkoltam magamban, csak nekem ne kelljen megszólalni angolul, mert az iszonyú égés lesz. Abban a félévben Howard Gardner Five minds for the future című könyve volt terítéken, középpontban a good work fogalommal. Akkor csak kapizsgáltam, miről is beszélünk pontosan.
Aztán 2020 januárjában – még az itthoni járvány időszak előtt – megláttam egy könyvesboltban Gardner, Csíkszentmihályi és Damon Jó munka, Amikor a kiválóság és az etika találkozik című könyvét, és azt gondoltam ez KELL nekem. Meg is vettem, el is kezdtem olvasni, de aztán félre kellett tennem.
Aztán március 11-én kaptuk a híreket, hogy a járvány miatt az egyetemek bezárnak, átállunk online oktatásra. És azóta otthonról dolgozom. Esténként minimális időm és energiám maradt olvasni, így a megkezdett könyvvel lassan haladtam. Most értem a végére. De már olvasás közben beszippantott az elképzelés. Szinte minden hétköznapi beszélgetésben előkerült, és lelkesen meséltem a könyvről az ismerőseimnek.
A jó munka az egész társadalom számára hasznos szakmai minőségű munkát jelent. – Ez nem egy úgy fogalom. Sőt, már Gardnerék kutatásának is története van. Az eredeti könyv megjelenése után volt 9/11, ami sok munkaterületen hozott jelentős változásokat. Érdekes arra gondolni, hogy most is épp egy ilyen jelentős változásban vagyunk benne.
Azt gondolom, a szerzők utószóban vázolt aggályai ellenére ez a könyv mindig aktuális lesz!

Lovely>!

A közelmúltban, az indusztriális társadalmakban az emberek számára a tömegtájékoztatás vált az információ fő forrásává. Ezért ha az újságíróknak nem sikerül lényegi információt szolgáltatni, elménk súlyosan elsivárosodik – másképpen fogalmazva döntően a rémhírek és a szórakoztatás lesz a tápláléka.

Lovely>!

Vonakodni a jövőnkért való felelősségvállalástól veszélyes. A hatalom, amik a technológia a kezünkbe adott, túl nagy ahhoz, hogy a véletlennek vagy a mohóságnak engedjük át. Milyen alternatívák vannak a jövő menetének irányítására? Bízzunk a jóindulatú istenekben vagy a mindenütt jelenlévő Gaiában, vagy egy olyan gazdasági rendszerben, amelyik csodálatos módon a pazarlást jólétbe fordítja? Vagy alternatíva-e az, ha érzéketlenül önzővé válunk, és abban bízunk, hogy a kollektív katasztrófa nem a mi kertünk virágágyásait tapossa le? Reményünk kristálytisztán a legjobb egyéni és közösségi erőfeszítéseinkben található, bármily tökéletlenek is ezek.

Lovely>!

A biológiai irányultságú kutatókat 1900-ban vagy 1950-ben elsősorban a kíváncsiság hajtotta; a legtöbb biológus ma már nem hagyhatja figyelmen kívül a különféle felfedezésekkel szemben támasztott társadalmi elvárásokat, és a kereskedelmi hasznosíthatóságot.

Kapcsolódó szócikkek: 1900 · 1950 · kíváncsiság
Lovely>!

A legtöbb dilemma, amivel a korai 1900-as években a kutatók szembesültek, intellektuális természetű volt, ma, különösen a genetikai kutatások élvonalában, a dilemmák gyakran etikai jellegűek.

Lovely>!

Világszerte tapasztalt jelenség, hogy a médiahírek tudósításai informatívabbak és érdekesebbek a legfőbb embereknek, mint a közvetlenül megtapasztalt dolgok. Talán túlzás azt állítani, hogy a média helyettesíti a valódi életet, de az biztos, hogy döntő szerepe van abban, hogy mi foglalkoztatja az embereket, hogy miként értelmezik és hogyan élik meg a jelenséget.

Lovely>!

A jövőbeli életünk minősége azon múlik, megtaláljuk-e a módját a változó körülmények közötti jó munkavégzésnek.

Lovely>!

Amikor egy szakma már nem nyújtja az áramlat élményét, csak olyan fiatalok fognak vonzódni hozzá, akik külső jutalmazást várnak tőle. Inkább az anyagi haszon, mint a szellemi kihívás fogja motiválni őket. Ilyen időkben a szakmákban csökken a kreativitás, hajlamosak a stagnálásra, és érzékenyekké válnak a külső befolyásokkal szemben.

Lovely>!

Azokban az országokban, ahol ideológiai okokból az állam az orvosokat a kétkezi munkásokhoz viszonyítva rosszul fizeti meg, a jó ellátást igénylő betegek rendszeresen hálapénzt, sonkát, tojást, cukrot és más hasonló ajándékokat adnak orvosaiknak. Nemrégiben, 1997 májusában a Magyar Orvosi Szövetség etikai bizottsága helyzetjelentést tett közzé, amelyben figyelmeztetett, hogy a hálapénz rendszere „megalázó az orvosnak, mert szuverenitását fenyegeti.”

Kapcsolódó szócikkek: 1997 · cukor · hálapénz · sonka · tojás
Lovely>!

Mindenki megszenvedi, amikor a vallási és politikai tekintélyek egy-egy szakmai birodalom gyakorlatát attól idegen szabályozásokkal próbálják irányítani.

Lovely>!

Az egyik nyilvánvaló veszély, ami egy szakmát fenyegethet, a gyors tudományos vagy technológiai fejlődés.

Kapcsolódó szócikkek: fejlődés