A ​magyar Iron Lady 96 csillagozás

Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

„Amióta ​először, 2008-ban Katinkával találkoztam, az első sorból nézhettem, ahogy világ- és Európa-bajnoki címeket nyer, megdönt 11 világrekordot. A túláradó érzelmek, a büszkeség, az izgalom, az ámulat ezeken a versenyeken olyami, amit egyszerűen nem tudok szavakba önteni. Még akkor is elakad a szavam, elérzékenyülök, amikor felvételről újra látom őket. De ezek a sikerek meg sem közelítik azt a Katinka által véghezvitt, leginkább lélegzetelállító változást, amit volt szerencsém végigközvetíteni. Az átalakulás, ami a 2012-es londoni olimpia és a 2013-as barcelonai világbajnokság között történt, az egyik leglenyűgözőbb, leginspirálóbb volt aminek valaha tanúja lehettem.

Azt gondoljátok, elfogult vagyok, de a helyzetről való véleményemnek semmi köze az eredményekhez vagy a személyes érintettségemhez. Ez a sportoló hozzáállását tükrözi, mielőtt a verseny egyáltalán elkezdődik.

2012-ben Katinkának megvolt a lehetősége, hogy valóra váltsa gyermekkori álmát. Mégis,… (tovább)

>!
Toos Sports Agency, Baja, 2014
256 oldal · ISBN: 9789631205206

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Egerszegi Krisztina


Kedvencelte 14

Most olvassa 3

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Algernon P>!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Van valami Katinkában, ami nem hagy nyugodni. Sosem voltak példaképeim, emberek, sztárok az életemben, akiknek tudni akartam minden lépéséről, az úszás mégcsak nem is a kedvenc sportom. Ő sem a példaképem. Valami miatt mégsem tudok elmenni mellette, érdekel a története, és a háttérinformációk. De nem nevezném a szó legszorosabb értelmében rajongásnak, még elemi kíváncsiságnak sem. Érdekel az ember a megdöbbentő teljesítmény mögött. fiatalabb, mint én Meglepő módon elég olvasmányosan van megírva, viszont ahhoz képest, sajnos elég rövidke. Kis betekintőnek nem rossz. Ha nem tudsz amellett szó nélkül elmenni, amit ez a lány véghezvisz, akkor érdemes kézbe venni.

2 hozzászólás
Youditta>!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Kedves Katinka!

Nagyon örülök, hogy megírtad ezt a könyvet és annak is, hogy elolvastam. A könyv elolvasása előtt is követtem a pályafutásod, mint sportot szerető ember, és korábban is meghajoltam előtted, a munkád előtt és úgy egyébként is. Ez a könyv elolvasása után mit sem változott, csak megerősített abban, hogy igazi példakép vagy, de nem csak itt Magyarországon, hanem úgy igazából a világon bárhol . Mindig is azokat a sportoló(nők)et tiszteltem, akik a teljesítményük, kitartásuk, elszántságuk mellett „egyszerű” emberek maradnak, példaképet lehetnek! Te ilyen vagy!
Ezt a könyvet el kell olvasni a sportszerető embereknek, meg úgy egyébként mindenkinek, akinek szüksége van erőre.
Én elkövettem azt a „hibát”, hogy egy igen hosszú vonatúton egyszerre olvastam el a könyvet, nagyon nehéz volt. Nem emlékszem, hogy valaha is ilyen sokszor félre kellett volna tennem egy könyvet, mert a gombóc a torkomban csak-csak újra és újra előjött. Olvasás közben jöttek elő a képek a versenyekről, most már éreztem hozzá az érzelmi oldalt is, sokszor elérzékenyültem. Nagyon érzelemgazdag, nyílt gondolatokkal teli írás, amelyben tényleg megmutatod milyen hullámvölgyekkel, nehézségekkel, de csodákkal teli is az utad. Eddig is azt gondoltam/ éreztem, hogy Te vagy az akinek leginkább drukkolok, hogy beteljesítse vágyait, de most már tényleg szívem minden szeretetével kívánom.
Miattad biztosan jó magyarnak lenni, remek páros vagytok Shane-nel! Én is csak azt mondhatom az Iron Lady-nek, hogy „LBJ”!

sztinus>!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Ez tènyleg egy motivàló könyv, őszinte, igaz. Szeretem Katinkàt, sokszor inspiràl.

Szimirza>!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Aki valaha is sportolt és meg volt benne a versenyszellem, az alázat, a kitartás és legfőképpen a sport iránti szeretet, az át tudja élni és érezni ennek a könyvnek minden sorát. Aki meg nem sportol aktívan, az is talál benne számára értékes dolgokat, és kap egy kis morzsát abból a munkából,és küzdelemből, amit egy ilyen kaliberű sportoló átél. Nem mondhatom, hogy én vagyok Katinka legnagyobb rajongója, de tisztelem azért, amit elért, és ahogy azt elérte.

Jaina>!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Bevallom őszintén, korábban nem tudtam túl sok mindent Katinkáról. Barátnőim ajánlották ezt a könyvet és abszolút értem, hogy miért tetszett nekik: olvasmányos, jó stílusban van megírva, érdekes és inspiráló. A fél pont levonás annak szól, hogy lehetett volna részletesebb, kidolgozoztabb, de alapvetően tetszett.

Citrompor>!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Egy ideje már terveztem, hogy elolvasom ezt a könyvet, nagyon kíváncsi voltam rá. Több interjút is olvastam már Hosszú Katinkával, amiben meglepő nyíltsággal beszélt a londoni olimpia után történtekről. Szimpatikus megnyilvánulásai voltak ezekben az interjúkban.
Már akkor felcsigázott az edzése részleteit érintő apró részletekkel, amikről mindenképpen többet szerettem volna tudni, mint az ott elhangzottak.
Egriként nekem is van némi közöm a vizes sportokhoz, jó pár évig róttam a hosszakat a Bárány és Bitskey uszodákban. A gimnáziumi érettségikor pedig lehetőségünk volt néhány száz méter teljesítése után egy ún. „úszó érettségit” is megszerezni, amit a szüleim őrizgetnek otthon valahol a fiókban az iskolai okleveleim között. Szóval amolyan jóindulatú kibic módjára nagyon figyeltem az úszástechnikai részletekre, amelyekről azon túl, hogy említésre kerültek, semmi konkrétumot nem tudtam meg. (Nem a szárazföldi és állóképességi edzésekre gondolok, vagy az egyes résztávok ütemezésére, hanem mozgástechnikai részletekre. Meglepődve olvastam, hogy még a profik technikáján is mindig van mit javítani, csak az nem derült ki, hogy mit.)
Minden tiszteletem a könyvben leírt elképesztő fizikai és szellemi átalakulásért a sportolónőnek. Büszkék lehetünk rá. Sokakat motiválhat mindaz, amit leírt. Egy mondata nagyon megragadt bennem (http://moly.hu/idezetek/477657), amelyben magamra is ismertem. A könyv annak a krónikája, hogy ezen a berögződésen hogyan lehet változtatni, hogy szinte semmi sem lehetetlen, ha igazán megdolgozunk érte.
Felmerült bennem azonban, hogy vajon szerencsés-e egy pályafutás adott szakaszáról könyvet megjelentetni, miközben az a fényes pályafutás még nem ért véget. Feltehetően ez a tudatos márkaépítés része, amely nekünk kicsit idegen, de más közegben (pl. Amerika) természetesnek hathat.
Nagyon nehéz pontoznom a könyvet, amely kiválóan olvastatta magát. Talán csak az utolsó fejezetet hagytam volna el, mert az enyhén szólva modorosnak tűnt.
Óhatatlanul Székely Éva könyvéhez hasonlítottam, amelyet bár már régen olvastam, sokkal nagyobb hatással volt rám. Nehezen mérhető ahhoz az olvasmányélményhez.
És majd' elfelejtettem. Csodálatra méltó az átalakulás, amelynek tanúi a könyvben közölt fotók. Nem győztem ámulni rajta, többször is odalapoztam, mert olyan volt, mintha két külön embert látnék a 2012-es és 2013-as fotókon. A legdöbbenetesebb nem is a fizikai változás, hanem az arcon kifejeződő acélos eltökéltség megjelenése volt.

zsofigirl>!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Ha valami távol áll tőlem, az a versenysport világa. Sosem érdekelt, sosem tudtam megérteni, ennek a könyvnek mégis volt mondanivalója a számomra, és ez azért nem kis eredmény.

Sz_Flóra>!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Próbálom elsajátítani azt, amit Katinka az évek során tanult a kudarcok által kísért, de lényegében a sikerhez vezető úton. Nagyon szerettem volna elolvasni a könyvét, hiszen nemcsak sportolóként, de úgy vélem, emberileg is közel kerülhet a közönségéhez és a szurkolóihoz. Mostanra megbizonyosodtam, hogy ő valóban az a személy, aki nem csupán a fiatalabb, feltörekvő sportolókat motiválhatja, hanem minden hétköznapi embert, aki nem bízik magában eléggé.
Üdítő energia hullámzik végig Katinka sorain, szinte visszautaztam vele a versenyekre, a küzdelmek, kudarcok és felejthetetlen győzelmek helyszíneire. Imádtam, amikor a kételyeiről és Shane meginghatatlan támogatásáról számolt be, ezek mind teljesebb, valóságosabb képet festettek elém az Iron Lady-ről. Mintha közvetve biztatnák az olvasót, és ez rendkívül jólesik a léleknek. Azt kívánom, lassacskán én is tanuljam meg azt a módszert, ami Katinkának szintén hatalmas erőfeszítésébe és lelkierejébe telt, de apró lépések során mégis sikeresen fókuszált a nagy igazságra: törekedj a győzelemre, hozd ki magadból a maximumot, de közben ne rágódj állandóan azon, mi lesz, ha elbuksz. S ez a tanács számomra biztosan a mindennapok egy túlélési leckéje. Nehezen emlékeztetem magam rá, ha éppen elborít a nyugtalanság és az önbizalomhiány köde, de ugyanakkor hihetetlen erővel vértez fel, ha eszembe jut. Ha még nem is értem el az áhított sikert, már önmagában sikerként könyvelem el, hogy a hozzáállásom részévé tudtam tenni Katinka tanácsát. Köszönöm neki!

schummyka >!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Miért olvasok ilyen könyvet? Tesó polcáról van, ő ajánlotta.. Alapvetően ez szerintem egy motivációs könyv, ami pár hónapot/évet ölel fel Katinka pályafutásából (most már tudjuk h van 2. része is a könyvnek + ha jól tippelem, akkor idővel ki fog jönni egy 3. is, a legújabb történések leírásáról – eléggé mozgalmas volt a tavalyi(?) év: szerződéstépés, Kiss László botrány stb. én igazából ezt a 3. könyvet várom már nagyon, de természetesen el fogom olvasni ennek az első résznek a folytatását is!)
Nagyon jó, hogy található 8 teljes színes oldal a könyvben kb. középtájon, szerintem pont elég is ennyi, mert ez nem egy egész pályafutást összefoglaló mű, hanem 2012-es londoni olimpia és 2013-as barcelonai világbajnokság közötti időszakot.

KBCsilla P>!
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Nagyon szeretem Katinkát, mert emberi, természetes, kedves, bájos, aranyos. Örömmel olvastam a könyvet, mert az is természetesre sikeredett.
A férjét ki nem állhatom, egy nagyképű pasasnak tartom, és biztos vagyok benne, hogy nem ő általa lett Katinka az, aki.
Jó volt olvasni, hogy ő is ember, mint mi, neki is voltak fájdalmai, gyengeségei, hisztijei, nem szégyellte bevallani, hogy neki is vannak és voltak hibái. De kérdezem én, hogy ezek valóban hibák? Emberek vagyunk!
Ha ismerném, megölelném, mint Bika a Bikát, és elmondanám neki, hogy büszke vagyok rá.


Népszerű idézetek

Citrompor>!

Nem a sikert akartam, hanem a kudarctól féltem, és ez óriási különbség.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kudarc · siker
uszonyos>!

Nem szabad állandóan csak a nagy célt üldözni, mert akkor örökké elégedetlen és csalódott lesz az ember. Olykor bizony meg kell állni és örülni minden apró pozitívumnak…

78. oldal

uszonyos>!

Görcsösen ragaszkodtam az álmaimhoz és nem vettem észre, hogy a siker éppen olyan mint a homok: minél erősebben akarod megszorítani, annál könnyebben folyik ki az ujjaid közül.

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom · siker
Leah P>!

Fel is hívtam az egyik ismerősömet, aki bokszedző volt Baján. Kokónak hívják, mint Magyarországon mindenkit ebben a sportágban.

92. oldal

>!

Legyőzhetnek, de a vérük kell folyjon érte!
/Steve Prefontaine/

Leah P>!

Ha bármivel is kevesebbet adsz, mint a legjobbad, azzal feláldozod a tehetséged.
Steve Prefontaine

210. oldal

Kukuucs>!

Magyarországon minden úszó számára létezik egy abszolút mérce. Úgy hívják: Egerszegi Krisztina. Mindenki, aki úszni kezd, rá akar hasonlítani, őt bálványozza, az ő eredményei bűvöletében él. Ez teljesen természetes, minden idők talán legnagyobb úszójáról, ötszörös olimpiai bajnokról van szó. A nemzet ikonja.

Kapcsolódó szócikkek: Egerszegi Krisztina
Kukuucs>!

Olykor teljesen belefeledkeztem a futásba. Az egyik nap lefutottam tíz kilométert különösebb megerőltetés nélkül. Másnap újra mentem. Akkor már tizenkettőig jutottam, mert nem akartam ott megállni, ahol legutóbb. Le akartam győzni magamat. Újra meg újra. Egyre lehetetlenebb célokat tűztem ki magam elé, de mindet teljesítettem. A második héten már eljutottam a Golden Gate hídig meg vissza, ami pont egy félmaratoni távnak felel meg. Azt is könnyedén lefutottam. Akkor jöttem rá, tényleg bármit képes vagyok elérni.

Kukuucs>!

Vagy nyaralni megyünk, vagy a világkupára. A kettő együtt nem fér bele.
Ekkor összesen nagyjából tízezer dollár spórolt pénzünk volt. Vagyis tényleg dönteni kellett, úszás vagy lubickolás. Medence vagy tengerpart. Munka vagy pihenés.

Kukuucs>!

Nem igazán szerette, ha két versenyzője összejön egymással, mert tartott tőle, hogy az a munka rovására mehet. Nálunk viszont éppen fordítva működött, Shane a lehető legjobbat hozta ki belőlem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Székely Éva: Sírni csak a győztesnek szabad!
Székely Éva: Megúsztam
Juszra Márdini: Pillangó
Csurka Gergely: Az edzőfejedelem
Edith Eva Eger: A döntés
Kárpáti György: Medencék, gólok, pofonok
Tamás Rita: Ne pánikolj, sportolj!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában
Thuróczy Bertalan: Futni, hinni, élni
Amanda Palmer: A kérés művészete