A ​magyar Iron Lady 78 csillagozás

Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

"Amióta ​először, 2008-ban Katinkával találkoztam, az első sorból nézhettem, ahogy világ- és Európa-bajnoki címeket nyer, megdönt 11 világrekordot. A túláradó érzelmek, a büszkeség, az izgalom, az ámulat ezeken a versenyeken olyami, amit egyszerűen nem tudok szavakba önteni. Még akkor is elakad a szavam, elérzékenyülök, amikor felvételről újra látom őket. De ezek a sikerek meg sem közelítik azt a Katinka által véghezvitt, leginkább lélegzetelállító változást, amit volt szerencsém végigközvetíteni. Az átalakulás, ami a 2012-es londoni olimpia és a 2013-as barcelonai világbajnokság között történt, az egyik leglenyűgözőbb, leginspirálóbb volt aminek valaha tanúja lehettem.

Azt gondoljátok, elfogult vagyok, de a helyzetről való véleményemnek semmi köze az eredményekhez vagy a személyes érintettségemhez. Ez a sportoló hozzáállását tükrözi, mielőtt a verseny egyáltalán elkezdődik.

2012-ben Katinkának megvolt a lehetősége, hogy valóra váltsa gyermekkori álmát. Mégis,… (tovább)

>!
Toos Sports Agency, Baja, 2014
256 oldal · ISBN: 9789631205206

Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Algernon +SP
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Van valami Katinkában, ami nem hagy nyugodni. Sosem voltak példaképeim, emberek, sztárok az életemben, akiknek tudni akartam minden lépéséről, az úszás mégcsak nem is a kedvenc sportom. Ő sem a példaképem. Valami miatt mégsem tudok elmenni mellette, érdekel a története, és a háttérinformációk. De nem nevezném a szó legszorosabb értelmében rajongásnak, még elemi kíváncsiságnak sem. Érdekel az ember a megdöbbentő teljesítmény mögött. fiatalabb, mint én

Meglepő módon elég olvasmányosan van megírva, viszont ahhoz képest, sajnos elég rövidke. Kis betekintőnek nem rossz. Ha nem tudsz amellett szó nélkül elmenni, amit ez a lány véghezvisz, akkor érdemes kézbe venni.

2 hozzászólás
>!
Youditta
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Kedves Katinka!

Nagyon örülök, hogy megírtad ezt a könyvet és annak is, hogy elolvastam. A könyv elolvasása előtt is követtem a pályafutásod, mint sportot szerető ember, és korábban is meghajoltam előtted, a munkád előtt és úgy egyébként is. Ez a könyv elolvasása után mit sem változott, csak megerősített abban, hogy igazi példakép vagy, de nem csak itt Magyarországon, hanem úgy igazából a világon bárhol . Mindig is azokat a sportoló(nők)et tiszteltem, akik a teljesítményük, kitartásuk, elszántságuk mellett „egyszerű” emberek maradnak, példaképet lehetnek! Te ilyen vagy!
Ezt a könyvet el kell olvasni a sportszerető embereknek, meg úgy egyébként mindenkinek, akinek szüksége van erőre.
Én elkövettem azt a „hibát”, hogy egy igen hosszú vonatúton egyszerre olvastam el a könyvet, nagyon nehéz volt. Nem emlékszem, hogy valaha is ilyen sokszor félre kellett volna tennem egy könyvet, mert a gombóc a torkomban csak-csak újra és újra előjött. Olvasás közben jöttek elő a képek a versenyekről, most már éreztem hozzá az érzelmi oldalt is, sokszor elérzékenyültem. Nagyon érzelemgazdag, nyílt gondolatokkal teli írás, amelyben tényleg megmutatod milyen hullámvölgyekkel, nehézségekkel, de csodákkal teli is az utad. Eddig is azt gondoltam/ éreztem, hogy Te vagy az akinek leginkább drukkolok, hogy beteljesítse vágyait, de most már tényleg szívem minden szeretetével kívánom.
Miattad biztosan jó magyarnak lenni, remek páros vagytok Shane-nel! Én is csak azt mondhatom az Iron Lady-nek, hogy „LBJ”!

>!
Szimirza P
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Aki valaha is sportolt és meg volt benne a versenyszellem, az alázat, a kitartás és legfőképpen a sport iránti szeretet, az át tudja élni és érezni ennek a könyvnek minden sorát. Aki meg nem sportol aktívan, az is talál benne számára értékes dolgokat, és kap egy kis morzsát abból a munkából,és küzdelemből, amit egy ilyen kaliberű sportoló átél. Nem mondhatom, hogy én vagyok Katinka legnagyobb rajongója, de tisztelem azért, amit elért, és ahogy azt elérte.

>!
Jaina
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Bevallom őszintén, korábban nem tudtam túl sok mindent Katinkáról. Barátnőim ajánlották ezt a könyvet és abszolút értem, hogy miért tetszett nekik: olvasmányos, jó stílusban van megírva, érdekes és inspiráló. A fél pont levonás annak szól, hogy lehetett volna részletesebb, kidolgozoztabb, de alapvetően tetszett.

>!
B_Niki P
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Egy ideje már terveztem, hogy elolvasom ezt a könyvet, nagyon kíváncsi voltam rá. Több interjút is olvastam már Hosszú Katinkával, amiben meglepő nyíltsággal beszélt a londoni olimpia után történtekről. Szimpatikus megnyilvánulásai voltak ezekben az interjúkban.
Már akkor felcsigázott az edzése részleteit érintő apró részletekkel, amikről mindenképpen többet szerettem volna tudni, mint az ott elhangzottak.
Egriként nekem is van némi közöm a vizes sportokhoz, jó pár évig róttam a hosszakat a Bárány és Bitskey uszodákban. A gimnáziumi érettségikor pedig lehetőségünk volt néhány száz méter teljesítése után egy ún. „úszó érettségit” is megszerezni, amit a szüleim őrizgetnek otthon valahol a fiókban az iskolai okleveleim között. Szóval amolyan jóindulatú kibic módjára nagyon figyeltem az úszástechnikai részletekre, amelyekről azon túl, hogy említésre kerültek, semmi konkrétumot nem tudtam meg. (Nem a szárazföldi és állóképességi edzésekre gondolok, vagy az egyes résztávok ütemezésére, hanem mozgástechnikai részletekre. Meglepődve olvastam, hogy még a profik technikáján is mindig van mit javítani, csak az nem derült ki, hogy mit.)
Minden tiszteletem a könyvben leírt elképesztő fizikai és szellemi átalakulásért a sportolónőnek. Büszkék lehetünk rá. Sokakat motiválhat mindaz, amit leírt. Egy mondata nagyon megragadt bennem (http://moly.hu/idezetek/477657), amelyben magamra is ismertem. A könyv annak a krónikája, hogy ezen a berögződésen hogyan lehet változtatni, hogy szinte semmi sem lehetetlen, ha igazán megdolgozunk érte.
Felmerült bennem azonban, hogy vajon szerencsés-e egy pályafutás adott szakaszáról könyvet megjelentetni, miközben az a fényes pályafutás még nem ért véget. Feltehetően ez a tudatos márkaépítés része, amely nekünk kicsit idegen, de más közegben (pl. Amerika) természetesnek hathat.
Nagyon nehéz pontoznom a könyvet, amely kiválóan olvastatta magát. Talán csak az utolsó fejezetet hagytam volna el, mert az enyhén szólva modorosnak tűnt.
Óhatatlanul Székely Éva könyvéhez hasonlítottam, amelyet bár már régen olvastam, sokkal nagyobb hatással volt rám. Nehezen mérhető ahhoz az olvasmányélményhez.
És majd' elfelejtettem. Csodálatra méltó az átalakulás, amelynek tanúi a könyvben közölt fotók. Nem győztem ámulni rajta, többször is odalapoztam, mert olyan volt, mintha két külön embert látnék a 2012-es és 2013-as fotókon. A legdöbbenetesebb nem is a fizikai változás, hanem az arcon kifejeződő acélos eltökéltség megjelenése volt.

>!
Bi_bi_bi
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Hosszú Katinka szerintem több, mint Iron Lady… és szerencsére már Rió után vagyunk, mindenki tudja, hogy mentette, ami az úszósport számára menhető volt. Nem azért, mert ő a mi hősünk, hanem mert ő a saját élete Hősnője és a két érdek erősen összefüggött. És ez így is van rendjén. (: Őszintén tudtam örülni a győzelmeinek és nagyon drukkoltam neki. Valahogy úgy voltam vele, hogy nyerjen. Csakazértis.

Engem nem igazán szokott érdekelni a sportolók magánélete. Értékelem, tisztelem a teljesítményüket, sokszor rajongok is értük, de a legtöbb esetben megmaradnak sportolóknak. Katinka az utóbbi 2 évben kilépett ebből a szigorú kategóriából. Rió előtt, ha akarta az emer, ha nem, de a tömeghisztéria idején (akár pro, akár kontra) megismerkedett a történetével. Mégis, úgy érzem, hogy így is élvezetes olvasmány volt. Szántó Dávid jó munkát végzett, Katinkának meg jó a stílusa.

És a stílus miatt már elérkeztünk a következő lépéshez, amiről nem tudok nem írni, ami mellett nem szeretnék csak úgy elmenni. Nem tartom korrektnek azt az elvárást, hogy legyen ő a mi Iron Ladynk, amikor aranyakat kell hozni, amikor a vízben teljesíteni kell, de maradjon civilben, a medencén kívül a Mi Kedves, Mosolygós Katinkánk, akinek a természete ugyanaz, mint volt 10 éve… (arról nem beszélve, hogy én nem tartom kevésbé kedvesnek, vagy mosolygósnak, csak a média valahogy ezt vagy vagy-nak állítja be…).

Nagyon okosan építettek ki egy brandet. Lehet ezt is lájkolni, vagy dislikeolni, de ettől még mindenki tisztában van azzal, hogy ez így van. Engem ez a része nem zavar. Igazából az érdeklődésem is mérsékelt eziránt, de én mondjuk sokkal inkább kézis vagyok rajongóként.

Majd érdekel a második könyv is és most azt mondom, hogy nagy valószínüséggel a készülő harmadik is a várólistára fog kerülni.

Amúgy meg ettől jobb könyv, vagy hitelesebb példa nem szükséges a sportpszihológia fontosságának tudatosításához. (:

2 hozzászólás
>!
zsofigirl
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Ha valami távol áll tőlem, az a versenysport világa. Sosem érdekelt, sosem tudtam megérteni, ennek a könyvnek mégis volt mondanivalója a számomra, és ez azért nem kis eredmény.

>!
Sz_Flóra
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Próbálom elsajátítani azt, amit Katinka az évek során tanult a kudarcok által kísért, de lényegében a sikerhez vezető úton. Nagyon szerettem volna elolvasni a könyvét, hiszen nemcsak sportolóként, de úgy vélem, emberileg is közel kerülhet a közönségéhez és a szurkolóihoz. Mostanra megbizonyosodtam, hogy ő valóban az a személy, aki nem csupán a fiatalabb, feltörekvő sportolókat motiválhatja, hanem minden hétköznapi embert, aki nem bízik magában eléggé.
Üdítő energia hullámzik végig Katinka sorain, szinte visszautaztam vele a versenyekre, a küzdelmek, kudarcok és felejthetetlen győzelmek helyszíneire. Imádtam, amikor a kételyeiről és Shane meginghatatlan támogatásáról számolt be, ezek mind teljesebb, valóságosabb képet festettek elém az Iron Lady-ről. Mintha közvetve biztatnák az olvasót, és ez rendkívül jólesik a léleknek. Azt kívánom, lassacskán én is tanuljam meg azt a módszert, ami Katinkának szintén hatalmas erőfeszítésébe és lelkierejébe telt, de apró lépések során mégis sikeresen fókuszált a nagy igazságra: törekedj a győzelemre, hozd ki magadból a maximumot, de közben ne rágódj állandóan azon, mi lesz, ha elbuksz. S ez a tanács számomra biztosan a mindennapok egy túlélési leckéje. Nehezen emlékeztetem magam rá, ha éppen elborít a nyugtalanság és az önbizalomhiány köde, de ugyanakkor hihetetlen erővel vértez fel, ha eszembe jut. Ha még nem is értem el az áhított sikert, már önmagában sikerként könyvelem el, hogy a hozzáállásom részévé tudtam tenni Katinka tanácsát. Köszönöm neki!

>!
Saille P
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Nem is tudom, miért, de Katinka személyisége és eredményei, meg közösségi média szereplései valahogy megragadtak, és egy ideje már figyelemmel kísérem többé-kevésbé a pályafutását. Ezért is voltam kiváncsi erre a könyvre, ami a „kezdetekről” szól, hogyan építette föl magát mint Iron Lady.

Érdekes, közvetlen hangú önvallomás, a londoni olimpiai mélypontról, a begörcsölésről, a küszködésről, az amerikai edző (számomra) felháborító nemtörödömségéről, az egymásra találásról Shane-nel, a kísérletezésről, és arról az 1 évről, amig a közösen kitalált edzésmedotikájuk kiforrt, és eredményeket kezdett hozni.

Katinka belsőleg nekem hasonlít kicsit Sebestyén Julihoz (mindkettő Bika jegyű amúgy), abban, hogy iszonyú kitartóak, soha nem lazsálnak, közös bennük a megfelelni akarás kényszeressége, és annak a hihetetlen igénye, hogy valaki csak velük foglalkozzon személyesen (jó értelemben). Ha ez utóbbi megvan, akkor viszont szárnyakat kapnak.

Nagyon tetszett, ahogy a végére Katinka is ráébred, hogy nem elég a fizikai felkészítés/felkészülés, muszáj megtalálni a megfelelő mentális állapotot is a célok eléréséhez. Ezt nagyon ügyesen az anyagiak megcsillogtatásával és a tétnélküliség lazaságával oldották meg Shane-nel együtt a Világkupa folyamán, ahol nemcsak halomra nyerte Katinka az érmeket, de a pénztárcájuk is kikerekedett. Egy Bikának ez kell: biztos anyagiak és kényszernélküliség.

Katinka e folyamat közben megtanulta az előretekintő pozitiv gondolkodás alapjait (a lehetséges akadályokon való kesergés helyett), és ez azóta a világhírig repítette. Plusz Shane különedzéseivel a testét is irigylésreméltó kondicióba hozta!

Szóval akár módszereket szeretnénk ellesni, akár a mentális felkészülés titkait, akár csak kiváncsiak vagyunk egy ember útjára a gödör legmélyéről felfelé, érdemes elolvasni ezt a könyvet. Sportszerető, sportoló embereknek meg aztán különösen!
Nagyon kiváncsi leszek majd Katinka többi könyvére is ezek után.

Borító 4* (a képregényes rajzolás helyett jobban örültem volna fotónak)

>!
schummyka
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Miért olvasok ilyen könyvet? Tesó polcáról van, ő ajánlotta..
Alapvetően ez szerintem egy motivációs könyv, ami pár hónapot/évet ölel fel Katinka pályafutásából (most már tudjuk h van 2. része is a könyvnek + ha jól tippelem, akkor idővel ki fog jönni egy 3. is, a legújabb történések leírásáról – eléggé mozgalmas volt a tavalyi(?) év: szerződéstépés, Kiss László botrány stb. én igazából ezt a 3. könyvet várom már nagyon, de természetesen el fogom olvasni ennek az első résznek a folytatását is!)
Nagyon jó, hogy található 8 teljes színes oldal a könyvben kb. középtájon, szerintem pont elég is ennyi, mert ez nem egy egész pályafutást összefoglaló mű, hanem 2012-es londoni olimpia és 2013-as barcelonai világbajnokság közötti időszakot.


Népszerű idézetek

>!
B_Niki P

Nem a sikert akartam, hanem a kudarctól féltem, és ez óriási különbség.

49. oldal

>!
uszonyos

Görcsösen ragaszkodtam az álmaimhoz és nem vettem észre, hogy a siker éppen olyan mint a homok: minél erősebben akarod megszorítani, annál könnyebben folyik ki az ujjaid közül.

126. oldal

>!
uszonyos

Nem szabad állandóan csak a nagy célt üldözni, mert akkor örökké elégedetlen és csalódott lesz az ember. Olykor bizony meg kell állni és örülni minden apró pozitívumnak…

78. oldal

>!
Leah P

Fel is hívtam az egyik ismerősömet, aki bokszedző volt Baján. Kokónak hívják, mint Magyarországon mindenkit ebben a sportágban.

92. oldal

>!
Saille P

Legyőzhetnek, de a vérük kell folyjon érte!
/Steve Prefontaine/

>!
Leah P

Ha bármivel is kevesebbet adsz, mint a legjobbad, azzal feláldozod a tehetséged.
Steve Prefontaine

210. oldal

>!
Kukuucs P

Magyarországon minden úszó számára létezik egy abszolút mérce. Úgy hívják: Egerszegi Krisztina. Mindenki, aki úszni kezd, rá akar hasonlítani, őt bálványozza, az ő eredményei bűvöletében él. Ez teljesen természetes, minden idők talán legnagyobb úszójáról, ötszörös olimpiai bajnokról van szó. A nemzet ikonja.

>!
uszonyos

A titok nyitja, hogy nem azzal foglalkozol, mennyi minden áll még előtted, hanem mindig csak az adott versenyszámra koncentrálsz.

95. oldal

>!
Kukuucs P

Olykor teljesen belefeledkeztem a futásba. Az egyik nap lefutottam tíz kilométert különösebb megerőltetés nélkül. Másnap újra mentem. Akkor már tizenkettőig jutottam, mert nem akartam ott megállni, ahol legutóbb. Le akartam győzni magamat. Újra meg újra. Egyre lehetetlenebb célokat tűztem ki magam elé, de mindet teljesítettem. A második héten már eljutottam a Golden Gate hídig meg vissza, ami pont egy félmaratoni távnak felel meg. Azt is könnyedén lefutottam. Akkor jöttem rá, tényleg bármit képes vagyok elérni.

>!
uszonyos

A francba, Katinka, koncentrálj már! Egy olimpiai döntő következik… Nem, nem egy döntő következik… A döntő következik! Az, amire egész életedben készültél, itt a te pillanatod! Csak az a fránya gombóc, az ugrana már ki a torkomból… (…) Nem túl ideális, ugye?

15. oldal, 1. fejezet - London


Hasonló könyvek címkék alapján

Lénárt Ágota: Téthelyzetben
Andre Agassi: Open
Gyömbér Noémi – Kovács Krisztina: Fejben dől el
Simon Kuper – Stefan Szymanski: Fociológia
Molnár Sándor – Szécsényi József: Az edzés tervezés módszertani és gyakorlati kérdései
Faludi Viktória – Kárpáti Róbert – Kurimay Tamás (szerk.): A sport pszichológiája
Orosz Róbert – Bíró Zsolt: A siker kapujában
Kiss Miklós: A versenyúszás alapjainak oktatása
Bob Schaller: Michael Phelps, az úszócsoda
Szepesi Nikolett: Én, a szexmániás