1956 ​hadikrónikája 2 csillagozás

Horváth Miklós: 1956 hadikrónikája

Az ​elmúlt évtizedben az 1956-os forradalom és szabadságharc történetével kapcsolatban megjelent átfogó munkák, részmonográfiák, dokumentumkötetek és tanulmányok sokasága segítette a történtek alaposabb megismerését. Az eddig megjelent szakirodalom a Magyar Néphadsereget leszámítva többnyire érintőlegesen vizsgálta a kormányerők közül a Belső Karhatalom, a Rendőrség és a Határőrség tevékenységét, de szinte alig esett szó a Büntetés-végrehajtási Intézetek forradalom alatti helyzetéről.
E könyv célja, hogy feltárja és bemutassa az erőszakszervezetek karhatalmi alkalmazásának intézményrendszerét, a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok bevetésével kapcsolatos politikai döntések megszületésének körülményeit, a forradalom leverése céljából indított hadműveleteit, illetve azt, hogy a magyar erőszakszervezetek – Belső Karhatalom, a Rendőrség, Határőrség, a Honvédség és a Büntetés-végrehajtási Intézetek – mennyiben feleltek meg a politika általános és folyamatosan változó… (tovább)

>!
Akadémiai, Budapest, 2006
482 oldal · ISBN: 9630580268

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

attatoth P>!
Horváth Miklós: 1956 hadikrónikája

A hadikrónika szó alapján én azt gondoltam, hogy a harci események részletes, időrendi bemutatását tartalmazza a könyv. Valójában inkább a háttér, a nagyobb folyamatok, a politikai döntéshozatal bemutatása az erőssége. Megbízható források hiányában a harccselekmények leírása elnagyolt, november 4. után pedig felsorolásszerű. Néhány helyen még bővíthető lenne, pl. a mosonmagyaróvári sortüzet csak említi. A Köztársaság téri események bemutatását a lincselés előtt szemérmesen befejezi.


Hasonló könyvek címkék alapján

Resperger István – Kiss Álmos Péter – Somkuti Bálint: Aszimmetrikus hadviselés a modern korban
Kertész István: A görög-római hadművészet fejlődése
Kristó Gyula: Az Árpád-kor háborúi
Kristó Gyula: A rozgonyi csata
Kristó Gyula: Az Anjou-kor háborúi
Póka-Pivny Aladár – Zachar József: Az amerikai függetlenségi háború magyar hőse
Csoma Mózes: Koreai csaták és harcosok
Szakály Sándor: A magyar katonai elit
Csikány Tamás: Hadművészet az 1848–49-es magyar szabadságharcban
Barczy Zoltán – Sárhidai Gyula: A Magyar Királyi Honvédség légvédelme 1920–1945