Olaszország ​az első világháborúban 3 csillagozás

Horváth Jenő: Olaszország az első világháborúban

Az első világháborúról gyermekkoromban, az 1940-es évek végén hallottam először. Az udvarunkban álló diófa árnyékában vasárnap délutánonként borozgató parasztemberek Nagy Háborúként emlegették a katonatörténeteikben. Történészként ma úgy látom, hogy hajdani nagyapáink, dédapáink megtapasztalták ugyan, hogy mi a háború, de keveset tudtak a front túloldalán élőkről, a „taljánokról” – ahogy emlegették őket – és az országukról. Eltelt száz év, és úgy látom, most is keveset tudunk róluk. Ebben a könyvben megpróbálom elmondani, hogy milyen is volt az akkori Olaszország, az olaszok, főként a katonák, és milyen szerepet játszott a világháború Itália 20. századi történelmében.

>!
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158086226

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Péter7>!
Horváth Jenő: Olaszország az első világháborúban

Horváth könyve a maga nemében hiánypótló munka, hiszen az első világháborús olasz hadviselő félről ezidáig nem jelent meg egyetlen önálló monográfia sem magyar nyelven, a szerző pedig a témát átfogóan ismerteti, nagy szakmai hozzáértésről téve tanúbizonyságot. Mégis vannak hiányosságok a kötetben, így a légiharcászat és az adriai hadműveletek említésének teljes hiánya, és az, hogy a szerző nem képes érdemben leküzdeni a hagyományos „had- és diplomáciatörténet központú” történetírás merev kereteit. Sok volt bennem a „Galántai-fíling”, ami önmagában nem lenne gond… de Galántai könyvének (https://moly.hu/konyvek/galantai-jozsef-az-elso-vilaghaboru) az első kiadása már több mint negyven éve jelent meg.

A könyvről itt írtam bővebben: https://ujkor.hu/content/horvath_jeno_olaszorszag

Cambrai17>!
Horváth Jenő: Olaszország az első világháborúban

Hiánypótló könyv, végre magyarul olvashatjuk, hogy mi történt a „Domb” túloldalán. Megtudhatjuk, hogy az Isonzónál és Doberdón ahol annyi magyar életet áldoztak fel a Monarchia védelemében, miért áldozták fel az olaszok a saját katonáikat százezrével hogy támadjanak. Milyen volt az út ami ide vezetett, mik voltak a célok, mit akartak elérni ennyi emberélet árán.


Hasonló könyvek címkék alapján

Radnóti Miklós: Bori notesz
Marilyn Miller: Túl a maffián
Zelk Zoltán: A három nyúl
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Ella Steel: Hajsza
Ella Steel: Vágyak dallama
József Attila: Altató
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Marilyn Miller: A királynő
Bálint Ágnes: Mazsola