Szakácskönyv 169 csillagozás

Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv Horváth Ilona: Szakácskönyv

Horváth Ilona népszerű szakácskönyvének XIV., – F. Nagy Angéla által – átdolgozott kiadása, megőrizve azokat az erényeit, amelyek eddig is kedveltté tették kezdő és gyakorlott háziasszonyok körében, korszerű, egészségesebb táplálkozás kívánalmainak megfelelő tájékoztatással is segíti az olvasót. Ismerteti a legújabb konyhatechnikai eljárásokat, az újfajta főzőedények használatát, a konzerv- és mirelitkészítmények, a félkész ételek, porok, ízesítők felhasználását és előnyeit. Az előkészítő eljárások ismertetése mellett sok jó tanácsot ad a korszerű otthoni és a szabadban való vendéglátás változatossá tételére is.

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tartalomjegyzék

>!
Pannon-Literatúra, Kisújszállás, 2020
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632518770
>!
Szalay, Kisújszállás, 2016
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632518381
>!
Pannon-Literatúra, Kisújszállás, 2016
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632518770

33 további kiadás


Enciklopédia 9


Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Az egyik legjobb. Nem tud régimódivá válni, újra és újra előkerül.

2 hozzászólás
husza68>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Jamie Oliver ide, Kovács Lázár oda, Horváth Ilona szakácskönyve mindig a háziasszonyok alapműve marad.

2 hozzászólás
tmezo P>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Mai napig hasznos a konyhában, és mindig fedezek fel benne számomra újdonságot.

>!
Kulturtrade, Budapest, 1994
404 oldal · ISBN: 9637826416
korneliak>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

El se hiszem, hogy a végére értem. Sokáig tartott, mire végigfőztem-végigsütöttem, egyrészt mert nagyon sok régi és (szerencsére) új kedvenc gyakran került az asztalunkra, másrészt voltak olyan alapanyagok, amikhez nem szívesen nyúltam egyedül, pl. pacal (pedig szeretem!!!) és segítséget kellett kérnem hozzá.
Összességében elmondható, hogy ez egy hagyományos, profi szakácskönyv, nemcsak receptek vannak benne, hanem különböző hasznos praktikák, tanácsok, arra vonatkozóan is, hogy mit tegyünk, ha elrontottunk valamit vagy egy beteg etetésénél mire kell figyelni. Kétféle tartalomjegyzéke van, így áttekinthető a könyv és a kedvenc étel pikk-pakk kikereshető.
Mióta belevágtam, megkaptam a könyvnek az illusztrált kiadását is, ami gyönyörű. A konyhabútorom ékköve :))
Ajánlom mindenkinek és jó étvágyat kívánok az elkészült finomságokhoz! :)

Cicu>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Ez volt a legelső szakácskönyvem amit kaptam. Azóta már rongyos szegény, de szinte minden étel elkészítését amit tudok, anno ebből tanultam meg :)

Kisanna>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Nagyon szeretem ezt a szakácskönyvet, még a nagymamántól kaptam, ebből tanultam meg főzni. Minden segítség benne van, alapos és jól tagolt, érthetően leírja az alapokat, hogyan készül a rántás, habarás, mennyi hozzávaló kell egy kéttagú családnak. Remek a tagoltsága is, künnyű benne keresgélni. Később már a bonyolultabb recepteket is ki mertem próbálni. Sütémények is nagyon finomak benne, a kedvencem a habcsók.

olvasóbarát>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Új értékelés írtam hozzá. A konyhai ténykedésem ezzel a szakácskönyvvel kezdődött anno, az 1986-os (13. kiadás) van meg nekem. Már meglehetősen saláta és vannak belefirkálások is. Ami hasznos: Tartalmazza a helyes testsúlyarányokat, a szervezet napi tápanyagigényét, az élelmiszerek kalória-, fehérje,- zsír, – és szénhidráttartalmát. Ez segített nekem, mert a férjem cukorbeteg. Foglalkozik a könyv a vitaminokkal, a fűszerekkel, konyhatechnikai eljárásokkal. Ezek egy kezdő háziasszonynak nagy segítséget jelentenek. A kötet végén Egyéb tanácsok találhatók, konyhatechnikai és egyéb hasznos ötletek. Külön fejezet szól a betegek élelmezéséről és az elrontott ételek helyrehozásáról. A végén pedig Tárgymutató és Tartalomjegyzék található.
Kép nincs benne, ezért nem lehet összehasonlítani az „alkotást” a szakácskönyv írójának remekeivel. Kezdő háziasszonynak ez nem is mindig negatív, de persze ha vannak képek az is segít néha „megvilágosodni”, hogy valamit hogyan is kellene csinálni.
Mostanában már az Internet is a recept lelőhelyek közé tartozik, a Startlap és a facebook is, sőt ismerősökkel is cserélünk kipróbált recepteket. Képet is mellékelve. Az én konyhámban a lányom 1 éves olaszországi élete meghozta az olasz ételek szeretetét: a sokféle tészta, a pesto, az olívaolaj és a sajtok változatosabbá tették a főzést, az pedig, hogy a Dunántúlra költözött ismét újabb ismeretekkel bővítette az asztalra kerülő ízeket.

2 hozzászólás
szilviap>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

A SZAKÁCSKÖNYV csupa nagybetűkkel mostmár generációk óta a mi családunkban is…

Sakura>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Szuper szakácskönyv, szuper receptekkel. Házias ízek, egyszerűbb és bonyolultabb fogások, mindegy milyen étkezéshez.

Kovács_Heni>!
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Kissé zavarban vagyok, vajon lehet-e egyáltalán értékelni egy szakácskönyvet – főleg a Horváth Ilona szakácskönyvet, aminek itthon úgymond eszmei értéke van –, elvégre nem olvastam el minden betűjét, akár egy regénynek, nem is történik benne semmi érdemleges, esetleg annyi, hogy több hússal találkozom benne, mint egy horrorfilmben és egyébként is, ha a könyvet értékelem, akaratlanul értékelem az étkezési szokásokat is, hiszen ez az egész mű alapja. Félek is egy kicsit, nehogy elküldjenek a fenébe a molyos háziasszonyok, akik az anyjuktól örökölték vagy ebből tanultak meg főzni :)

A 2008-as kiadást kaptam meg anno ajándékba (hogy kitől és főleg miért, azt a feledés őrzi), tisztességesen átnyálaztam az egészet és nem tetszett. Elavult, unalmas és végtelenül…. hmmm… pórias. Nem túl változatos. Egészségtelen.

A nemtetszés valószínűleg abból indul ki, hogy én már a modern kor reformkonyhát vezető, internetes receptportálokon szocializálódott gyermeke vagyok, aki egyrészt nagy hangsúlyt fektet a tudatos táplálkozásra, másrészt jóval szélesebb körben válogathat az alapanyagok között (ez nyilván nem Horváth Ilona hibája, abból főzött, ami volt). Talán épp ezért, véletlenül sem ajánlanám manapság ezt a receptkönyvet kezdő szakácsoknak, szerintem már nem érdemes tanulni belőle, minden recept tele van zsírral, cukorral, finomliszttel, habarással, ételízesítővel, són és borson kívül nem igazán használ fűszereket, ráadásul az ételtípusok javarésze egy kaptafára készül és mindez túlságosan egyhangúvá teszi az egészet.

Amolyan szocialista szakácskönyv ez, ahogy valaki egy korábbi értékelésben írta, gasztronómiai kordokumentumnak megfelel, a szakácstudományba bevezető írások sem rosszak, de Horváth Ilona óta sokat fejlődött a táplálozástudomány és a nemzetközi szállítmányozás, szerintem nem érdemes csak azért megtanulni ezeket a recepteket, mert anyáink és nagyanyáink így főztek. Én legalábbis nem akarok úgy főzni, mint nagyanyáink, természetesen mindenkinek adassék a maga szája-íze szerint.

Úgy látom, nemrégiben jelentek meg új kiadások, elvileg kissé átdolgozva a mai elvek alapján, azokról nem mondanék véleményt, hisz nem ismerem őket, bár nehéz elképzelni, mennyire sikerült modernizálni ezt a könyvet, mert ahhoz azt egészet át kellene írni. Szerintem.

Alapmű volt, igen. Ma már nem az.


Népszerű idézetek

Annigine>!

Nem elég a tudás a sütés-főzéshez,
szív is kell hozzá.

Horváth Ilona

480. oldal (Szalay, 2015)

jancsibohi P>!

Túrós pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg száraz tehéntúró szitán áttörve, 30 dkg vaj, 1 egész tojás, 1/2 dkg só.
Az anyagokat a tojás kivételével egy kávéskanál só hozzáadásával deszkára téve, széles késsel jól eldolgozzuk, kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát, utána 1 cm vastagra kinyújtva apró pogácsákat szaggatunk. Tetejét tojással megkenjük, vigyázva, hogy az oldalára le ne csurogjon, és jó tűznél sütjük.

368. oldal (1977)

Kapcsolódó szócikkek: liszt · tojás · Túrós pogácsa
1 hozzászólás
jancsibohi P>!

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 25 dkg margarin, 25 dkg juhtúró, 2 tojássárgája (el is maradhat), 2 dl tejföl, 1 dkg só, 1/2 dl tej.

Az élesztőt langyos tejjel, csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, s a juhtúróval jól elvegyítjük. Közepébe fészket készítünk, beleadjuk az élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a tejfölt, és rétestészta keménységűvé jól eldolgozzuk. Egy óráig langyos helyen kelesztjük. Utána 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, tetejét tojással megkenjük, a tesiben legalább 15 percig kelesztjük és nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük. A pogácsa napokig puha marad. Juhtúró helyett használhatunk Hóvirág sajtot is, amit reszelve dolgozzunk a pogácsába.

368. oldal (1977-es kiadás)

Kapcsolódó szócikkek: élesztő · juhtúró · liszt · margarin · tejföl
worsi P>!

KAKAÓ

     Hozzávalók (1 személyre): 1 kávéskanál kakaó, 2 1/2 dl tej, 2 kávéskanál cukor.
    A kakaót lábasban összekeverjük a cukorral, ráöntjük a tejet és felforraljuk. Leszűrve csészékbe vagy kannába öntjük. Ízesíthetjük vaníliával vagy sűríthetjük 1-2 tojássárgával (4 személyre 1 tojássárga), amit a kakaóval és a tejjel keverünk el. Hidegen vagy melegen egyformán kellemes ízű, tápláló ital. Vízzel is főzhetünk kakaót, tej nélkül, diétás étrendben.

350. oldal (Szalay, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: cukor · kakaó
3 hozzászólás
wirwil P>!

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész, orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjön meg a nő előjogait megtartani!” – írta Jókai Mór, aki nemcsak a regényírásnak volt mestere, de hosszú tanulmányt szentelt a nők problémáinak is.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Borbás Marcsi: Édes békeidők
Péter Jánosné: Süteményeskönyv
Lajos Mari – Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség
Gabula András – Halmos Monika – Korpádi Péter – Patyi Árpád: Nagy Süteménykönyv
Kárai Dávid: 50 édesség, amit el kell készítened
Bereznay Tamás: Süteményeskönyv
Márk Szonja: Édesem süteményei
Varga Gábor: Gourmandia
Fördős Zé: Megúszós sütik
Losonczi Zsuzsanna: Házi sütemények