Horváth Ilona népszerű szakácskönyvének XIV., – F. Nagy Angéla által – átdolgozott kiadása, megőrizve azokat az erényeit, amelyek eddig is kedveltté tették kezdő és gyakorlott háziasszonyok körében, korszerű, egészségesebb táplálkozás kívánalmainak megfelelő tájékoztatással is segíti az olvasót. Ismerteti a legújabb konyhatechnikai eljárásokat, az újfajta főzőedények használatát, a konzerv- és mirelitkészítmények, a félkész ételek, porok, ízesítők felhasználását és előnyeit. Az előkészítő eljárások ismertetése mellett sok jó tanácsot ad a korszerű otthoni és a szabadban való vendéglátás változatossá tételére is.
Szakácskönyv 179 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 1955
Enciklopédia 5
Kedvencelte 11
Most olvassa 6
Várólistára tette 17
Kívánságlistára tette 28
Kölcsönkérné 1
Kiemelt értékelések
Jamie Oliver ide, Kovács Lázár oda, Horváth Ilona szakácskönyve mindig a háziasszonyok alapműve marad.
El se hiszem, hogy a végére értem. Sokáig tartott, mire végigfőztem-végigsütöttem, egyrészt mert nagyon sok régi és (szerencsére) új kedvenc gyakran került az asztalunkra, másrészt voltak olyan alapanyagok, amikhez nem szívesen nyúltam egyedül, pl. pacal (pedig szeretem!!!) és segítséget kellett kérnem hozzá.
Összességében elmondható, hogy ez egy hagyományos, profi szakácskönyv, nemcsak receptek vannak benne, hanem különböző hasznos praktikák, tanácsok, arra vonatkozóan is, hogy mit tegyünk, ha elrontottunk valamit vagy egy beteg etetésénél mire kell figyelni. Kétféle tartalomjegyzéke van, így áttekinthető a könyv és a kedvenc étel pikk-pakk kikereshető.
Mióta belevágtam, megkaptam a könyvnek az illusztrált kiadását is, ami gyönyörű. A konyhabútorom ékköve :))
Ajánlom mindenkinek és jó étvágyat kívánok az elkészült finomságokhoz! :)
Nagyon szeretem ezt a szakácskönyvet, még a nagymamántól kaptam, ebből tanultam meg főzni. Minden segítség benne van, alapos és jól tagolt, érthetően leírja az alapokat, hogyan készül a rántás, habarás, mennyi hozzávaló kell egy kéttagú családnak. Remek a tagoltsága is, künnyű benne keresgélni. Később már a bonyolultabb recepteket is ki mertem próbálni. Sütémények is nagyon finomak benne, a kedvencem a habcsók.
Új értékelés írtam hozzá. A konyhai ténykedésem ezzel a szakácskönyvvel kezdődött anno, az 1986-os (13. kiadás) van meg nekem. Már meglehetősen saláta és vannak belefirkálások is. Ami hasznos: Tartalmazza a helyes testsúlyarányokat, a szervezet napi tápanyagigényét, az élelmiszerek kalória-, fehérje,- zsír, – és szénhidráttartalmát. Ez segített nekem, mert a férjem cukorbeteg. Foglalkozik a könyv a vitaminokkal, a fűszerekkel, konyhatechnikai eljárásokkal. Ezek egy kezdő háziasszonynak nagy segítséget jelentenek. A kötet végén Egyéb tanácsok találhatók, konyhatechnikai és egyéb hasznos ötletek. Külön fejezet szól a betegek élelmezéséről és az elrontott ételek helyrehozásáról. A végén pedig Tárgymutató és Tartalomjegyzék található.
Kép nincs benne, ezért nem lehet összehasonlítani az „alkotást” a szakácskönyv írójának remekeivel. Kezdő háziasszonynak ez nem is mindig negatív, de persze ha vannak képek az is segít néha „megvilágosodni”, hogy valamit hogyan is kellene csinálni.
Mostanában már az Internet is a recept lelőhelyek közé tartozik, a Startlap és a facebook is, sőt ismerősökkel is cserélünk kipróbált recepteket. Képet is mellékelve. Az én konyhámban a lányom 1 éves olaszországi élete meghozta az olasz ételek szeretetét: a sokféle tészta, a pesto, az olívaolaj és a sajtok változatosabbá tették a főzést, az pedig, hogy a Dunántúlra költözött ismét újabb ismeretekkel bővítette az asztalra kerülő ízeket.
Népszerű idézetek
Túrós pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg száraz tehéntúró szitán áttörve, 30 dkg vaj, 1 egész tojás, 1/2 dkg só.
Az anyagokat a tojás kivételével egy kávéskanál só hozzáadásával deszkára téve, széles késsel jól eldolgozzuk, kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát, utána 1 cm vastagra kinyújtva apró pogácsákat szaggatunk. Tetejét tojással megkenjük, vigyázva, hogy az oldalára le ne csurogjon, és jó tűznél sütjük.
368. oldal (1977)
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 25 dkg margarin, 25 dkg juhtúró, 2 tojássárgája (el is maradhat), 2 dl tejföl, 1 dkg só, 1/2 dl tej.
Az élesztőt langyos tejjel, csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, s a juhtúróval jól elvegyítjük. Közepébe fészket készítünk, beleadjuk az élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a tejfölt, és rétestészta keménységűvé jól eldolgozzuk. Egy óráig langyos helyen kelesztjük. Utána 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, tetejét tojással megkenjük, a tesiben legalább 15 percig kelesztjük és nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük. A pogácsa napokig puha marad. Juhtúró helyett használhatunk Hóvirág sajtot is, amit reszelve dolgozzunk a pogácsába.
368. oldal (1977-es kiadás)
KAKAÓ
Hozzávalók (1 személyre): 1 kávéskanál kakaó, 2 1/2 dl tej, 2 kávéskanál cukor.
A kakaót lábasban összekeverjük a cukorral, ráöntjük a tejet és felforraljuk. Leszűrve csészékbe vagy kannába öntjük. Ízesíthetjük vaníliával vagy sűríthetjük 1-2 tojássárgával (4 személyre 1 tojássárga), amit a kakaóval és a tejjel keverünk el. Hidegen vagy melegen egyformán kellemes ízű, tápláló ital. Vízzel is főzhetünk kakaót, tej nélkül, diétás étrendben.
350. oldal (Szalay, 2008)
„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész, orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjön meg a nő előjogait megtartani!” – írta Jókai Mór, aki nemcsak a regényírásnak volt mestere, de hosszú tanulmányt szentelt a nők problémáinak is.
(első mondat)
Hasonló könyvek címkék alapján
- Borbás Marcsi: Édes békeidők 96% ·
Összehasonlítás - Lajos Mari – Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség 96% ·
Összehasonlítás - Péter Jánosné: Süteményeskönyv 96% ·
Összehasonlítás - Kárai Dávid: 50 édesség, amit el kell készítened 95% ·
Összehasonlítás - Gabula András – Halmos Monika – Korpádi Péter – Patyi Árpád: Nagy Süteménykönyv 93% ·
Összehasonlítás - Fördős Zé: Megúszós sütik 93% ·
Összehasonlítás - Bereznay Tamás: Süteményeskönyv ·
Összehasonlítás - Nagy Elvira – Pelle Józsefné: Nagy süteményeskönyv ·
Összehasonlítás - Losonczi Zsuzsanna: Házi sütemények ·
Összehasonlítás - Márk Szonja: Édesem süteményei ·
Összehasonlítás