A ​beteg bolygó 6 csillagozás

A fenntarthatatlanság és a betegség kultúrtörténete
Horváth Balázs: A beteg bolygó

JOBBAN ÉLÜNK, MINT 12 000 ÉVVEL EZELŐTT?

Egy háromkötetes mű első részét tartja a kezében az olvasó. Az enciklopédikus munka globális látlelete szívderítőnek cseppet sem mondható képet tár elénk korunk környezeti, energetikai és demográfiai problémáinak bemutatásával. A mezőgazdálkodásra való áttérés, valamint a tudományos és technikai forradalom váratlan következményekkel szembesítette az emberiséget: a napjaink korszelleméből fakadó, mindnyájunk által evidensnek gondolt vélekedéssel szemben az egyéni életminőség valójában nem javult, hanem romlott.

Horváth Balázs 2007 óta a győri Széchenyi István Egyetem Környezetmérnöki Tanszékének oktatója. Kutatásai során a figyelme egyre inkább a globális kérdések felé fordult, és humánökológiai problémákkal kezdett foglalkozni. Jared Diamondhoz hasonló közérthetőséggel és alapossággal elemzi civilizációnk állapotát.

>!
Typotex, Budapest, 2019
494 oldal · ISBN: 9789634930617
>!
Typotex, Budapest, 2019
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634930617

Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

luthienlovemagic IP>!
Horváth Balázs: A beteg bolygó

Horváth Balázs: A beteg bolygó A fenntarthatatlanság és a betegség kultúrtörténete

A szerzőnek sok mondanivalója van, és ennek megfelelően a könyv is elég heterogén. Több tudományág ismereteit, forrásait gyűjtötte össze és elemzi a saját, egyedi látásmódjával. A könyv a világegyetem, majd az ember létrejöttével kezdődik, foglalkozik a mezőgazdálkodás és az első civilizációk kialakulásával, majd annak magyarázatában mélyed el, hogy hogyan és miként romlott meg az ember testi és lelki egészsége. Ezek nem könnyű témák, sok tudományterületet érintenek, és kell hozzá némi háttértudás, viszont semmi olyan, amit a középiskolában ne tanítottak volna. De ha valakinek meg is koptak volna ezen ismeretei, az sem probléma, mert a szerző közvetlen, érthető stílusban magyaráz. Az egész könyv olyan volt, mint egy interaktív előadás, mintha olvasás közben egy teremben ültem volna, és élőben fogadtam volna be az információkat. Emiatt annak ellenére, hogy a grafikonok mellett matematikai, csillagászati, fizikai, biológiai, stb. fogalmakat is tartalmaz, könnyen befogadható. Bár azt hozzá kell tennem, hogy más volt öt év szakirányú egyetemi végzettséggel a hátam mögött olvasni. A kötet számomra rendszerező jellegű volt, az eddigi ismereteimet tette tematikai rendbe, és sok mindennel ki is egészítette azokat.

Azonban a kötet a vége felé kissé túlpörög, lelkesen hozza a statisztikai adatokat, téziseket, amiket megmagyaráz ugyan, viszont néhol nekem már túl sok volt a számadat. Értem én, hogy ezeket alátámasztási szándékkal tette bele a szerző, de néhol már majdhogynem unalomba fulladt a próbálkozás. Szerencsére van, ami ezt feledteti, mert minden ilyen részre jut legalább tíz érdekes tény, felfedezés, ami túllendíti az olvasót.

Mindent összevetve a könyv példaértékű olvasmány az emberi tevékenység bolygónkra gyakorolt hatásairól, amit a szerző olvasmányos, már-már könnyed stílusban tár az olvasó elé. Teszi ezt úgy, hogy saját bevallása szerint tankönyvnek szánja a kötetet szakirányú képzésben részesülőknek. Azonban nagy fegyvertény, hogy közérthetősége miatt bárki kézbe veheti, aki érdeklődik a téma iránt.

A teljres cikk az alábbi linken olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/08/07/konyvkritika_…

David_Kenyeres>!
Horváth Balázs: A beteg bolygó

Horváth Balázs: A beteg bolygó A fenntarthatatlanság és a betegség kultúrtörténete

Nagyon jó, bár sugall némi kilátástalanságot az elejétől fogva…
Kellett ez a könyv és kell is, talán ezek kellően szemléletformálók lehetnek. Bár elég vaskos, 500 (inkább 3*500 lesz) oldal, de olvasandó és olvasható – bár engem az „űrutazás” része annyira nem érdekelt kb. 20-30 oldalon keresztül.
Maga a szerző minden elismerést megérdemel, levélben kérdeztem és szívesen válaszolt.

enceladus93>!
Horváth Balázs: A beteg bolygó

Horváth Balázs: A beteg bolygó A fenntarthatatlanság és a betegség kultúrtörténete

A könyvet ugyan nem olvastam, de a linkelt Qubit-cikket igen, ez alapján pedig azt hiszem, kijelenthetem, hogy a szerző tézisei finoman szólva is erősen megkérdőjelezhetőek. Persze, így nem is lenne jogom ide írni, de olyan szinten felháborítónak tartom a mű hozzáállását, hogy ki kellett adnom magamból. Nem is a kiinduló premisszákkal van baj (pl. amit a történelemtanításról, vagy az emberről, mint majomfajról mond), de ami utána jön…

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Takács-Sánta András: A közlegelők komédiája
Farkas Péter: Fenyegetett jövőnk védelmében
Takács-Sánta András (szerk.): Paradigmaváltás?!
Borsos Béla: Azok a bizonyos könnyű léptek
Nagy Imre: Városökológia
Sárközy Péter: Agrárrendszerek
Donella Meadows – Jørgen Randers – Dennis Meadows: A növekedés határai
Molnos Zselyke: Ökopszichológia-alapkönyv
Lányi András: Bevezetés az ökofilozófiába
Nánási Irén (szerk.): Humánökológia