Akvarisztika 19 csillagozás

Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Könyvünk az akvárium berendezésével és gondozásával, a technikai segédeszközökkel, az akváriumban végbemenő fontosabb kémiai és biológiai jelenségekkel, az akvárium növényeivel, a halak biológiájával, tartásával és tenyésztésével ismerteti meg az olvasót, majd a leggyakrabban előforduló halbetegségekkel foglalkozik, kitérve a gyógykezelés eredményes módszereire is. A legnépszerűbb halakat színes fényképeken mutatja be.

Új akvarisztika címmel is megjelent.

Mezőgazda, Budapest, 2007
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632863580
Mezőgazda, Budapest, 2005
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632862171 · Illusztrálta: Horn Péter
Mezőgazda, Budapest, 2001
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639358029

Ninácska P>!
Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Azt kell mondjam, hogy remek könyv, de az tény, hogy olyan adatokkal, információkkal is találkozhatunk benne, amely nem kimondottan laikusok számára íródott, és mivel a szerző nemigen magyarázza meg a szakkifejezéseket, így sokszor igénylik a további utánaolvasást. Egyébként nagyon hasznos kézikönyv, rengeteg érdekességgel.

mantin>!
Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Nem színes, nem csili-vili, mégis talán a leghasznosabb, legpraktikusabb könyv a témában (nem életlenül élt meg ennyi kiadást). Kifejezett előnye a hazai szerzők hazai körülmények közt szerzett tapasztalata. Elég részletes, kezdők eleinte el is veszhetnek a tenyésztés műhelytitkaiban, ezért talán nem első könyvnek javaslom, talán másodiknak, ha már komolyabban akvarisztikára adtuk a fejünket. Elsőnek meg kell venni egy színes-szagos kedvcsináló általános bevezető könyvet, amiből rengeteg van.

robcsy>!
Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Tényleg alapmű, akvarisztikusoknak minden sazava betartandó.

Zoltán70>!
Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Amikor a 80-as évek elején elkezdtem akvarizálni, ezt az egy díszhalas könyvet lehetett kapni a könyvesboltban, tehát 'jobb híján' megvettem. Az alapvető akvarisztikai ismereteket ebből szereztem meg, a legalapvetőbb halfajokat is innen ismertem meg. Azonban elég hamar kiderült, hogy nem csak ennyi akváriumi hal létezik, sőt, amikor sikerült beszereznem a Hans Frey-féle Akvarista kislexikon magyar kiadását, egyből „kinyílt a világ” és rögtön az lett a kedvenc.
A Horn-Zsilinszky Akvarisztika kétségtelenül alapmű, nemzedékek nőttek fel rajta, de akik most kezdenek akvarizálni, már biztosan nem ezt olvassák, ha úgy tetszik: idejét múlta. A benne foglalt információk egy része persze máig sem avult el, de ma alapvetően mások az elvárások egy akvarisztikai könyvvel szemben. Például hogy színesben mutassa be a halfajokat, ne csak fekete-fehér rajzokon. (Nota bene: Lányi-Wiesinger 1955-ös Akvarisztika-könyvében már színes táblákon voltak ábrázolva a halfajok, ez a visszalépés a 70-es, 80-as években számomra teljesen érthetetlen, ahogy az is nonszensz, hogy a legújabb kiadásokban sem aktualizálták a szöveget, és az akkor már nem létező NDK-t meg Szovjetúniót emlegetik még jóval 1990 után is…)
Ezzel együtt persze ez a könyv legenda, ikon, csak hát eljárt felette az idő…

hmargit>!
Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Azt mondják alapmű az akvarisztikában. Nagyon sok hasznos információ van benne, de sok mindent hiányoltam is. Szerintem ma már nem elég magában ezt a könyvet ismerni, hogy kezdőként akvárium berendezésébe és üzemeltetésébe fogjunk. Ahogy mások, én is sajnálom, hogy nincsenek benne képek. Emellett sok olyan hal nincs benne, amelyek ma nagyon népszerűek és minden akvarisztikában kaphatók.

W_L I>!
Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

A hazai akvarisztikai szakirodalom igazi klasszikusa, melynek 4 evtizeden at megjeleno tucatnyi kiadasan akvaristak generacioi nottek fel.
Sajnos az ujabb kiadasok is nagyreszt valtozatlan masolatai maradtak a korabbiaknak, igy mai szemmel nezve kulonosen a technikai felszerelesek teren mar eleg elmaradott. A 90es evekben ugyan bovitettek 20 oldallal es par ujonnan hozzaadott halfajjal, de a korabbrol mar benne levo tartalomhoz nem nyultak, igy meg a 2005-os kiadasban is emliti pl. a guppi nepszeruseget az akkor mar reg nem is letezo NDK-ban, NSZK-ban es a Szovjetunioban!
Szinten az elso kiadasok korat tukrozi, hogy a hal- es novenyfajokat fekete-feher rajzokon mutatja csak be (a legujabb kiadasokba tettek csak mutatoba 25 szines fotot), noha ezek a rajzok eleg aprolekosak, jol sikerultek.
A fajok tartasarol es kulonosen szaporitasukrol szolo leirasok viszont nagyon jok, reszletesek, ezek a legtobb sokkal ujabb kiadasu konyvben talalhatokat is kenterbe verik!
Noha ma mar sok szinesebb, tobbnyire eredeteileg kulfoldon irodott majd magyarul is kiadott konyvbol is valogathatunk a temaban, ebbol 1 peldanynak tovabbra is ott a helye minden hazai akvarista konyvespolcan.

kovi>!
Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Állítólag minden akvarista Bibliája.
Én a szines képeket hiányolom belőle :-)
Tudom, amikor készült….
Az alapokhoz nagyon fontos.