Báthory ​István 2 csillagozás

Horn Ildikó: Báthory István

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sorsfordítók a magyar történelemben Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 2019
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630990394

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Hoacin>!
Horn Ildikó: Báthory István

Nehéz objektíven megítélnem a könyvecske olvasmányosságát, mert eleve nyúlfarknyi, és Báthory István jelenleg olyannyira érdekel, hogy egy átlagosan élvezhetetlen gimis tankönyvet is örömmel lapoznék fel miatta. Erősen remélem, hogy anno a történelemórák apátiájában őrá nem rajzoltam napszemüveget/pipát/cowboykalapot.
Merthogy micsoda pompás figura volt! Bölcs, humanista uralkodó, ügyes taktikus, akinek a történetét olvasva szinte egy Trónok harca szintű sorozat pergett előttem végig. Nem hiába sorolják a lengyelek Báthoryt a három legnagyobb királyuk közé, holott csak tíz éve volt rá, hogy ezt a megbecsülést kivívja.
Ahogyan erdélyi fejedelemként lengyel trónra került, ahogy a reménytelen helyzetekből is találékonyan kihozta a maximumot, ahogy a korábbi nagy ellenfele, Bekes Gáspár a legbizalmasabb híve lett, ahogy felvirágoztatta az országot, az csupa olyan izgalmas és színes sztori, amik régen sosem jöttek elő töriórán. Vagy maximum a fele, teleöntve évszámmal, amiből következő órán röpdolgozat, gyerekek.
A témához kedvcsinálónak mindenképpen ideális olvasmány, szép is, jó az illata, és tele van képekkel.

„Tanulmányozta, hogy más országokban milyen, a rendektől független adófajták léteznek. Így talált rá a német péktermékadóra. Mivel igazságtalannak tartotta a szegényeket még a kenyér megadóztatásával is sújtani, végül az alkoholra vetette ki a fogyasztási adót. Bevallása szerint maga sem számított ekkora sikerre: az alkoholadóból ugyanis ugyanannyi jövedelem folyt be, mint a vámokból, bányákból, s a pénzverésből összesen.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Görgey Artúr: Életem és működésem Magyarországon az 1848. és 1849. években I-II.
Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Nyáry Krisztián: Merész magyarok
Thassy Jenő: Veszélyes vidék
Keczán Mariann (szerk.): Szabó Magda Debrecene
Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Lengyel Tünde – Várkonyi Gábor: Báthory Erzsébet
Kosáry Domokos: A Görgey-kérdés története I-II.
Szász Béla: Minden kényszer nélkül
Harsányi Zsolt: Zrínyi Miklós