Cölöpök 7 csillagozás

Horn Gyula: Cölöpök Horn Gyula: Cölöpök

1988 ​májusa és 1990 májusa között szinte hihetetlen változások mentek végbe hazánkban, de tágabb környezetünkben, Közép-Kelet- Európában is. Két esztendő, amely „megrengette a világot”. E korszak egyik koronatanúja (nemegyszer közvetlen alakítója) az a magyar politikus,aki államtitkárként, majd külügyminiszterként része a magyar-koreai kapcsolatok rendezésének, aláírója a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulását megvalósító szerződésnek, főszereplője annak a drámának, amelynek szerencsés végkifejleteként elhagyhatják hazánkat a keletnémet menekültek, majd ledőlhet a berlini fal, sőt megtörténhet az, amire pár hónappal korábban senki nem számított: egyesül a két Németország. E szédítő történelmi vágta hiteles tanúja vall ebben a könyvben politikáról, emberekről, saját küzdelmeiről. Könyve mottója lehetne: Így láttam én. Horn Gyula ugyanis ügyel arra, hogy csak azokról az eseményekről, tanácskozásokról írjon, melyeken személyesen részt vett; a két sorsfordító esztendő olyan… (tovább)

>!
Móra, Budapest, 1992
278 oldal · ISBN: 963116859x
>!
Kossuth, Budapest, 1991
270 oldal · ISBN: 9630939975
>!
Móra, Budapest, 1991
280 oldal · ISBN: 9631167968

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Doktorbubo>!
Horn Gyula: Cölöpök

Érdekes és olvasmányos önéletrajz, még ha vannak is benne „hiányzó cölöpök”.


Népszerű idézetek

a_ba>!

Az MSZMP KB Külügyi Osztályának munkatársaként, majd vezető beosztásokban sokszor jártam Jugoszláviában, intenzíven foglalkoztam a két nép kapcsolatával. Nagy figyelemmel kísérem ma is az ottani fejleményeket, s aggódom. Számomra úgy tűnik, hogy megrekedt a társadalom az elavult rendszernél, s lehet, hogy csak véres konfliktusok árán képesek gyökeres változásokat elérni.
Az ég adja, hogy ne így legyen!

129. oldal (Móra, 1991)

a_ba>!

Különleges érzéke volt a moszkvai vezetésnek ahhoz, hogy a rossz, az anakronisztikus politikát folytató rendszerek mellé álljon, amelyek aztán idővel mind megbuknak.

172. oldal (Móra, 1991)

Harkov>!

Az elmélet legnagyobb tragédiája, amikor megpróbálják dogmává merevíteni s receptként alkalmazni a megváltozott valóságra.

Harkov>!

A gondolkodás és véleménykifejtés szabadsága nélkül ugyanis nem lehet alkotni. Elviselhetetlennek tartom ma is sokaknak azt a magatartását, hogy a nekik nem tetsző vélemények miatt a személyt is minősítik. Mindenkinek joga, hogy elmondja a véleményét, és ezért ne lehessen bántódása.

Harkov>!

… az okos vezető türelmesen meghallgatja munkatársai véleményét, mert abból ő maga is tanul.


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: A döntés
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Lakatos Levente: A pillangók ébredése
Székely Éva: Sírni csak a győztesnek szabad!
Lakatos Levente: Simlis
Szabó Magda: Katalin utca / Ókút
Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke
Nádas Péter: Világló részletek
Maros András: Semmi negyven