Egy ​év, tíz hiba 16 csillagozás

Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba

Vajon hány hibát lehet elkövetni egy év alatt?
Nem a kémia dogában, és nem is a tesiórán, hanem egy sokkal nehezebb tantárgyban: az életben. Kinga épp beleveti magát a kilencedikbe, új sulija, kicsit konzervatív családja és sok barátja van. Belép egy zenekarba, bulizik, és a fiúk is észreveszik a romantikus és vagány lányt. Azzal meg csak a baj van, ha az ember szíve átveszi az irányítást… Vagy mégsem?
Horányi Hanna Zelma első regényében pontosan mutatja be az első szerelmek, rácsodálkozások, rajongások és viták természetét – azaz egy kamasz hétköznapjait.

Rólad/Neked-sorozat: Olyan könyveinkre tesszük rá a Rólad/ Neked logót, amelyek valóban kamaszokról szólnak, kamaszoknak, és ráadásul a szerző maga is szinte kamasz, vagy nagyon közel áll a korosztályhoz – így nem csak ismeri, átérzi az őket foglalkoztató témákat, de olyan hangon tudja megírni azokat, amely hiteles számukra is.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rólad - Neked Könyvek

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2018
352 oldal · ISBN: 9789634035374
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034940

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
vighagika
Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba

2018 egyik legnagyobb csalódása volt számomra ez a könyv. Molyon kemény fél csillagot kapott tőlem az ötből, de még annyira is nehezen nyomtam rá. Hogy mik voltak a problémáim a történettel? Nos, könnyebb lenne felsorolni azt, hogy mik nem, de azért megpróbálom.
Nagyon lelkesen vágtam bele, hiszen fiatal, magyar szerző könyve, gondoltam biztosan megállja helyét az „ifjúsági” kategóriában. Itt hibáztam először, ugyanis korántsem kellett volna ekkora bizalmat szavazni neki.
Ami először szemet szúrt, az az igénytelen írásmód. Értem én, hogy egy kilencedikes kamasz lány a főszereplő, de a kötetben szinte minden egyes karakter második szava az volt, hogy tök. Tök jó, tök gáz, tök szuper, tök király. Én meg tökre azt hittem megőrülök.
De legyen ennyi elég a nyelvtanból, térjünk is rá a történetre. Ha valaki rájön, hogy melyik tíz hibára gondolt az írónő, abból a száz baromságból, amit a főszereplő leányzó elkövetett, most szóljon, vagy hallgasson mindörökre!
Kinga ugyanis elment középiskolába úgy, hogy halálosan szerelmes volt egy fiúbaba, akivel ezelőtt összesen talán két szót sem beszélt, majd meglátta, és rájött, hogy tulajdonképpen már nem is érdekli. Rögtön ezután beleszeretett a srác legjobb barátjába, azonnal összejöttek (mert minek is ismerkedni?), de néhány hét múlva új pasiba zúgott bele. Úgy, hogy közben még együtt volt az előzővel. És ez kb. csak az első ötven oldal volt. Ha valaki ezek után azt hinné, hogy milyen izgalmas lehetett ez a sok szerelmi gubanc, nos, nem volt az.
Már csak azért is halálra untam magam, mert a nemistudommárkibevagyokhalálosanszerelmes Kinga közben háromszáz oldalon keresztül iskolába járt, és gyakorlatilag semmi nem történt vele. Rajta kívül igazából nem ismertünk meg rendesen egy szereplőt sem, legyen az osztálytárs, barát vagy családtag. Néha dogát írt, máskor hatalmas (irónia) szerelmi bánata volt, én pedig egyre inkább azon agyaltam, hogy ugyan miért olvasom még mindig ezt a szenny irományt. Annyira unalmas volt az egész, hogy szinte egyáltalán nem érdekelt, mi történik.
Összességében talán egy szörnyen félresikerült SzJG utánzatnak mondanám, hiszen a téma ugyanaz, csak más, sokkal rosszabb körítésben.

8 hozzászólás
>!
sztinus P
Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba

Ebben a könyvben több, mint 10 hiba van. Gyerekes. Attól, hogy ifjúsági, adhatna többet irodalmi szinten. Találkoztam már kivàló alkotásokkal. Ez egy olyan írásmód, ahogy a naplónkba firkálunk mindannyian 13 évesen. Irodalmi érték nélkül. “Bioszórám volt, utàna lementünk a lèpcsőn és Palika naggyon rám nézett”. Ez könyvben fàj.
A főszereplő kislány nagyon keresi a magànak való herceget, és ennyi. Nèha sír, nèha boldog. Villamosozik.
Egy jópontot kap, ami miatt 2 csillagra értèkeltem: a szülők teljesen jófejek, nem vàltak el, nem bènàk.
A többi nagy csalódás.

5 hozzászólás
>!
Hintafa P
Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba

Nekem annyira tetszik ennek a sorozatnak az ötlete! Fiatal írók tudják megmutatni magukat, gondolataikat, élményeiket. Hurrá!!! A kötet legnagyobb tanulsága, hogy jól, jobban kell kommunikálni. Mintha a fő szerelmi szál mindkét érintettje direkt a félreértésekre utazott volna. Én mondok valami teljesen félreérthetőt spoiler , mire Te elrohansz, anélkül, hogy megvárnád míg befejezem, vagy kérdeznél. Aztán jön a hetekig tartó szenvedés. Tombolnak a hormonok, jönnek-mennek a drámák. Uhhh és jajmár. Ugyanakkor nem vagyok meglepve, ha a korosztályban közelebb álló olvasóknak tetszik. Egy idealizált szerelem, spoiler. Elvben nagyon szép dolog. Csak kérlek, ne csalódjatok nagyot, ha kiderül, hogy spoiler.

>!
Szimirza P
Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba

Én igyekeztem, de valamiért nem tetszett.. lehet a sok klisé, vagy mert némelyik szituációnál úgy éreztem, hogy ezt már olvastam vagy 100szor csak pepitában.. Nem tudom azt mondani rá, hogy förtelmesen rossz, mert nem az, olvastatja magát stb., de valahogy ez nekem most nem érte el a szintet…

>!
plüsskaméleon
Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba

Nemrég elolvastam az első Rólad-Neked könyvet, a Pulcsiban alszom-ot, és ezután teljesen egyértelmű volt, hogy a másodikat, az Egy év, tíz hibát is feltétlenül el kell olvasnom. Egyáltalán nem bántam meg, sőt: megint új kedvencet avattam. :) A főszereplő Kinga, akinek első gimis évét követhetjük végig. A lány egyáltalán nem tétlenkedik: új barátokat szerez, viszonylag bár ebben a témában még nem igazán tudok nyilatkozni sokszor szerelmes lesz és végigkövethetjük a hullámvölgyeit is. Ő az, akivel annak ellenére tudok azonosulni, hogy az első benyomás alapján azt hittem, erre esély sincs. Kinga egy aranyos és talpraesett lány, én nagyon szerettem, akárcsak a mellékszereplőket: mind kidolgozott, életszerű karakterek, nem kétdimenziós, lebutított majmok már bocsánat :D.
Bővebben: https://voldemortorra.blogspot.com/2018/06/egy-ev-tiz-h…

>!
Börtöntöltelék P
Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba

Még csak most tettem le és máris gyászos ábrázattal nyugtázom, hogy:
Nincs tovább.
Nincs több Ágoston.
Nincs több.
Bühühühüüüü :”'(

Naaaagyon szerettem!!!
Bár azért úgy kell elkezdeni, hogy tudod, azt a 10 hibát keményen el fogja követni….. Én párat nem számoltam volna bele, viszont volt más, amit meg igen :D
Szóóvaaal….
Nem tudok Ágoston nélkül élni!! Létezni!! Minden olyan fénytelen nélküle… Haha, jó ezt most a 10 éves énem mondatta velem :'D
Ágoston forevör. Ha szembejin velem az utcán, akkor leszek én Kinga :'D Bocccs… :DD
Mondjuk ez olyan kikészülős könyv volt, de nagyooon. Az agyamra ment mán néhány dolog. De így visszatekintve… egye fene, így volt tökéletes :D ^^

>!
Mogyorós_csoki P
Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba

Annyira, de annyira akartam szeretni!
Az alapsztori már önmagában sablonos, szinte semmi egyedi, önálló ötlet nincs ebben a regényben.
Kinga teljesen hétköznapi, unalmas karakter, aki napról napra másik fiúkba szerelmes, általában halálosan. Az egész könyvben a nyafogása van középpontban, ami engem borzasztóan idegesített. Az meg aztán a hab volt a nem létező tortán, hogy még a barátait is elhanyagolta az ő mélységesen mély szerelmi bánataiban. Ezekből többnyire minden napján kaptunk ízelítőt. A szereplők jelleme sincs kidolgozva, nem ismerjük meg őket.
Talán az idei év legnagyobb csalódásaként könyvelem el az Egy év, tíz hibát. Tíznél jóval több hibát követett el mind Kinga, mint az írónő. Ha a továbbiakban jelenik meg regénye Horányi Hanna Zelmának, elolvasom. Vígasztal, hogy ez az első kiadott műve, látok esélyt a fejlődésre. De remélem, legközelebb saját, eredeti történetet olvashatok tőle.
A két csillagot a költőnk miatt kapta. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Leiner Laura: Bábel
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Anita Gayn: Sütilány
F. Kosztyu Viola: Lorena
J. L. Armentrout: Origin