A ​szamárbőr 107 csillagozás

Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr Honoré de Balzac: A szamárbőr

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ki ne ábrándozott volna még arról, hogy milyen jó lenne egy bűvös tárgy, amely valóra váltja minden kívánságát? Raphaël de Valentinnak szerencséje van. Utolsó fillérjét is eljátszotta a Palais Royal játékbarlangjában, s nem lát más kiutat, csak az öngyilkosságot. Ekkor egy régiségkereskedőtől különös ajándékot kap – egy bűvös bőrt, amely tulajdonosa minden kívánságát teljesíti, de minden kívánságára összezsugorodik. És fogyásával együtt fogy hősünk élete is.

Eredeti mű: Honoré de Balzac: La peau de chagrin

Eredeti megjelenés éve: 1832

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A világirodalom klasszikusai, Honoré de Balzac művei, Klasszik, Athenaeum Könyvtár, A modern könyvtár, Remekírók regénytára

>!
Alinea, Budapest, 2015
320 oldal · ISBN: 9786155303630 · Fordította: Rónay György
>!
Kossuth, Budapest, 2005
236 oldal · ISBN: 9630947870 · Fordította: Rónay György
>!
Szépia, Budapest, 1992
258 oldal · ISBN: 9637849025 · Fordította: Rónay György

7 további kiadás


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Habók P
Honoré de Balzac: A szamárbőr

"Ha nincs benned annyi baráti érzés,hogy meghallgasd elégiáimat, ha egy félórai unalmat sem tudsz elviselni a kedvemért, hát aludj, bánom is én!” Nos ez nem félórai unalom volt. És persze nem is végig unalom, de – bár az Eugenie Grandet és a Goriot apó után nagy reményeim nem voltak – most már biztos, hogy Balzac nem az én íróm. Nekem túl terjengős, túl részletes, túlságosan meg akarja magyarázni, hogy én mit gondoljak és érezzek könyve olvasásakor. De nem azt érzem.

12 hozzászólás
>!
Stone
Honoré de Balzac: A szamárbőr

Balzac stílusa egy mai olvasónak dagályos, bár van, amit röpke mondatokkal is el képes intézni. De inkább jellemzőbb rá a több bekezdésen át tartó szenvelgő leírás. Úgy érzem a nőkért rajongott, de rajongása nem vakította el a hibáinkra nézve, viszont képes volt megbocsátani nekünk azokat. A szamárbőr egy csoda darab az akkoriban divatos és újra felfedezett keletről. Varázshatalma van.Csakhogy szerződést kell vele kötni, ami felbonthatatlan, és persze sehol egy ügyvéd, aki védené a balgát, ki lepaktál az ördöggel. Érdekes filozófia társalgások, monológok. Rengeteg, a kor ismeretét, mind tudományos, mind kulturális témában, megcsillogtató közlés, Balzac hiú volt, no de melyik férfi nem az, ha fényezésről van szó? De mindent egybevetve tetszett a könyv, le tudta kötni a figyelmem. Úgyh adunk e bikának még esélyt, h leterítsen szavaival. Ja! És köszi @robertjordan az eseményt, az ostorozást, a kegyetlenkedést, a nem bugyinedvesítő hangon előadott lelkesítő szólamot. Te hol is tartasz? hi hih hi

>!
Belle_Maundrell 
Honoré de Balzac: A szamárbőr

Nem értem, miért pont a szerintem borzalmas Goriot apóval kell szadizni szegény diákokat, amikor Balzac bácsi nyilvánvalóan írt jobbat is. Nem fűztem túl sok reményt ehhez a könyvhöz, de végül is egész pozitív élmény volt.
Sőt, igazából ez a szép, cirkalmas stílus most nagyon bejött, és a történet elején izgalmas volt a szamárbőr megtalálása, kíváncsi voltam, hogy fognak alakulni ezek után a dolgok. A mélypont sajna a közepe táján érkezett el, amikor túlságosan elmerültünk Raphael siralmas, múltbéli szerelmi életében. Egyáltalán nem érdekelt a bénázása azzal a sznob nénivel.
Alig vártam, hogy vége legyen, és utána tényleg megint fellendült a színvonal, bár sejtettem, hogy ilyesmi vége lesz. Összességében azért tetszett, tök jó az alapötlet (van valami ilyesmi mese, nem?), mellesleg engem a Dorian Gray-re emlékeztette, bár nem tudom, melyik volt előbb.
(Ez a Rastignac amúgy az a Rastignac, vagy csak az író odavolt ezért a névért?)

2 hozzászólás
>!
Lahara ISP
Honoré de Balzac: A szamárbőr

Ha ilyen jó Balsac, azt hiszem, fogok még tőle olvasni.

>!
Viktorius
Honoré de Balzac: A szamárbőr

Balzac igen nagy mumus. Nekem legalább is biztosan. Már csak azért is, mert ő a realizmus irodalmának Alfája. A realizmus gyenge pontjaitól, unalmától pedig menekülök, mint ördög a tömjénfüsttől. A korábbi kiütéses vereségekre fátylat vetve ismét elővettem a Mestert – erőt merítve a Nana feletti 12 menetes, pontozásos győzelmemből, illetve Bovaryné gyors kiütéséből. (Elismerem, csúnya dolog volt így bánnom a nőkkel.)

„A szamárbőr” hatalmát és erejét első pillanatban alábecsültem, majdnem rajtavesztem. Balzac dugig szórta régi és korabeli festők, szobrászok, művészek, hadvezérek, politikusok stb. neveivel, műveikkel, hivatkozásokkal, felsorolásokkal. Megfejelte a fentieket jó pár – számomra – ismeretlen szóval, mindezt egy igen kevéssé érdekfeszítő jelenetsorba sűrítve. Ennek hatására már kívántam, hogy a művészlélek szereplő minél hamarabb végezze el önveszélyes tervét, amit „nagy nehezen” hál' istennek megszakított a szamárbőr felbukkanása.
Aki ezt az erős, emberpróbáló első menetet kihúzza, annak nyert ügye van. A további hullámvasút valamilyen szempontból mindig érdekfeszítő marad. Több helyen írták, hogy mesés történetről van szó. Tényleg romantikus realizmusnak mondanám. Hol azért, mert szinte hiteltelenül mélyre és általánosítva merül bele a polgári kiábrándultságból fakadó emberi mocsokba, hol pedig azért, mert tényleg mesés, idealista jellegű – főképp az utolsó fejezetben. Kóstolót nyújt a gyűlöletes és undorkeltő (számomra) Rastignac-i életmódból, hiába nem tökéletes „tanítvány” a főhős. Az ember torka elszorul Pauline-tól, aki nem jó, hiszen szegény. A mű végül mégis arra készteti az embert, hogy levonjon valamiféle tanulságot.

Igazi tanmese, minden harsányságával, túlzásával együtt. Elbűvölő, ocsmány fabula – emberi állatokkal. Pozitív értelemben. Csak rendkívül nehéz olvasmány.

>!
Holdbéli_nyúl P
Honoré de Balzac: A szamárbőr

Nem a mai kor stíluskövetelményeinek megfelelően íródott – igaz. Sok benne a leírás, embereké, tárgyaké, tájaké, amik miatt csak lassan bontakoznak ki az események – igaz. De ez a szép az irodalomban, nemde?
Bepillantást nyerhetünk a különböző társadalmi rétegek életébe, és nem mellékes, hogy olyan finom humorral, olyan csípkelődésekkel találkozhatunk, amiktől nem lehet nem mosolyogni.

>!
Rita075
Honoré de Balzac: A szamárbőr

Hősünk nagyon tud szenvedni.A végén már én is ezt tettem.

>!
kellyolvas P
Honoré de Balzac: A szamárbőr

Tetszett, elő fogom még venni. Az utóhatás hasonló, mint amit a Dorian Gray arcképe kapcsán éreztem.


Népszerű idézetek

>!
Stone

Az ember néha azt hiszi, tökéletesebbé tette a dolgokat, pedig csak másként csoportosította őket.

31. oldal

4 hozzászólás
>!
Grapefruitossy P

A züllés kétségkívül éppen úgy művészet, mint a költészet, s erős lélek kell hozzá.

141. oldal

>!
Stone

Az újságírás, öregem, a modern társadalmak vallása, s halad a korral.

25. oldal

3 hozzászólás
>!
Grapefruitossy P

Nem mindnyájan azzal büszkélkedünk-e, hogy sokkal többet szenvedünk, mint más?

65. oldal

>!
Bélabá P

Ha én a tiéd vagyok, minden a tiéd lehet.
Életed viszont enyém. Így akarja Isten.
Kívánj bármit, minden kívánságod teljesül.
De mérd kívánságaidat életedhez.
Ez az életed.
Minden kívánságoddal kisebbre zsugorodom, akár az életed.
Akarsz hát? Vihetsz.
Isten meghallgat. Úgy legyen!

39. oldal

7 hozzászólás
>!
Stone

[…], végül menhelyet alapítok elszegényedett vagy meghibbant matematikusok számára.

127. oldal

2 hozzászólás
>!
Grapefruitossy P

Ha egy hatalom nem torolja meg, hogy semmibe veszik: vége. Ez az elv még mélyebben van a női szívekbe vésve, mint a királyok fejébe.

169. oldal

>!
lorem

Később majd megpróbálom, hogy elmondjam neked, mennyire szeretlek. De most csak érezni tudom

>!
mefi69

Kételyt ébresztesz bennem Isten mindenhatósága iránt: hülyeséged még nagyobb, mint az ő
hatalma!


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Émile Zola: Germinal
Guy de Maupassant: Maupassant összes regényei I-II.
Jules Verne: Utazás a Föld körül
Balzac Honoré: Grandet Eugénia
Jules Verne: Utazás a tenger alatt
Anatole France: Bonnard Szilveszter vétke
Guy de Maupassant: Egy élet
Gustave Flaubert: Két barát
Émile Zola: Thérèse Raquin