Arany ​Birodalom 26 csillagozás

Honfy Ágnes: Arany Birodalom Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Az ​Arany Birodalom víziója a legsötétebb középkorban hozott reményt az emberiség számára. Egységbe forrasztotta a szétszabdalt Európát, általános jólétet és biztonságot nyújtott. A béke és a szabadság zálogát jelentette.
Kezdetben.
Ám az évszázadok során a ragyogó Birodalom sötét indulatok, ármány és árulás puszta díszletévé korcsosult. A szégyenteljes múlt megtagadása intézményes cenzúrává silányult, az állandó béke tunya unalommá, a szabadság szabadossággá.
Mi vár ebben a romlott színjátékban egy olyan ifjúra, akitől mindenki a megváltást reméli, ám akitől elragadták még a nevét is, hogy rabszolgává legyék? Teste az érzékek selyem és arany börtönének foglya az uralkodónői háremben. Elméjének megrontója ugyanakkor a hatalom igazi birtokosa, a szürke eminenciás, aki a háttérből mozgatja a szálakat, azzal az egyetlen céllal, hogy a fiúból kíméletlen gyilkost, magához méltó utódot faragjon.
Ez a történet a kitartásról, az erkölcsről és az emberi… (tovább)

>!
Delta Vision, Budapest, 2016
672 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952061
>!
Ágenda, Budapest, 2006
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 963873311X

Kedvencelte 6

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Értékelés az első kiadásról: Talán érdemes azzal kezdenem, hogy ez a könyv nem fantasy. Én az ilyet úgy hívom: „tiszta” alternatív történelem. A hasonlókban nincs sem időgép, sem mágia, sem bármilyen SF vagy fantasy elem, ami felelős lenne a történelem megváltozásáért. Egyszerűen bizonyos emberek másként döntöttek, és bizonyos események másként zajlottak, ez vezetett egy új idővonal kialakulásához.
Na már most az ilyen történeteknek vannak bizonyos íratlan szabályai, amelyeket a szerző sajnos teljesen semmibe vett. Az alternatív történelemnek ugyanis nem sok értelme van, ha ha nem reflektál a valóságos történelemre. Márpedig az Arany Birodalom szabályosan rendszert csinál abból, hogy sem eseményeket, sem személyeket, de még helyszíneket(!) sem lehet belőle beazonosítani a középkori Európából. Ennyi erővel játszódhatna akármilyen kitalált világban.
De a regény más szempontból sem az igazi. A könyv elején érezhető erőlködéssel próbál valamiféle „sötét oldalt” adni főszereplőinek, akik később kizárólag önzetlenül cselekszenek, hogy végül komoly tömeggyilkosságokkal érjenek célt. Ők egyébként valóban a fantasyből kölcsönzött klisék (orgyilkosos sztorikból, hogy pontosak legyünk), de ebben a formában az átlagosnál is erőltetettebb, inkonzisztens figurák lettek. Egyedül a történet az, ami a maga módján olvastatni tudja magát.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

még az eredeti kiadást olvastam jóval a moly-os jelenlétem előtt .de azért emlékszem rá igaz nem nagyon csak annyira jó volt.
az új változat remek izgalmas világ ahol a nők irányítanak ,nő a pápa a szentanya…a férfiak vagy katonák, vagy szeretők lehetnek csak. 1-2 személyt leszámítva nem sok vizet zavarnak..
a zsoldos csapatból megismert kapitányok jó karakterek ,lehettek volna többet benne .
a szürke eminenciás és a ifjú tanítványa jó párost alakítanak …alternatív történelem nem sokat olvastam még talán egyet ezen kívül ,de ezek után majd keresek még hasonlót .

3 hozzászólás
OlvasóMókus>!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Nekem tetszett ez a regény bár helyenként tényleg kicsit vontatott és unalmas volt. De szerettem a világot, amelyben játszódott, szerettem a szereplőket, különösképpen Erilt. Az intrikák számomra izgalmasak voltak. A végkifejlet különösen pörgősre sikeredett, néha már kicsit el is vesztettem a fonalat a végső csatajelenetnél. Ha lenne folytatása, szívesen olvasnám. Ugyanis a végén kicsit hiányoltam, hogy többet megtudjak, hogy mi lett a főszereplők további sorsa.

Habók P>!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Sok köze nincs az alternatív történelemhez, hiszen semminek nem az alternatívája (jó, talán Rómának), de egy elképzelt területen játszódó kalandregénynek jó. spoiler

maerlyn>!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Csodálatos. Ízig-vérig fantasy, és külön jó, ahogy érezhetően magyar – fordításban ilyen nyelvi fordulatok nincsenek.

1 hozzászólás
pensive_hare>!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Jó érzés volt minőségi magyar fantasyt olvasni, főleg egy alternatív történelmi helyzettel, az írónő ügyesen feleltette meg a dolgokat. A karakterábrázolás, a leírások nagyszerűek, és látszik, hogy alaposan utánanézett mindennek.

Egyetlen dolog hagyott rossz szájízt maga után: egy bizonyos szereplő kiiktatása, ami szerintem azért történhetett meg és így, hogy ne rontsa el a majdnem-tündérmesés befejezést.

Dzsenszy>!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Érdeklődve kezdtem neki a könyv olvasásának. Nem olvastam még magyar fantasy-t, kíváncsi voltam vajon mit tudunk mi magyarok, magyar nők, hiszen a könyv írója Honfy Ágnes Ilona.
A történet visszakalauzol bennünket a XV. század végére a sötét és erkölcstelen középkorban. Egy alternatív világba csöppenünk, amibe persze szerintem az írónőnek sikerült el-elrejteni a mai világ középkorát is. Érdekesen alakul az eleje s egyből belevetettem magam a találgatásokba, vajon miből mi fog kisülni majd izgalommal vártam, hogy az írónőnek sikerül-e túljárnia rajtam. Így az utolsó lap után, mondhatom talán, hogy sikerült. Nem várt fordulatokba botlottam, csatákba, szerelmekbe és így az írónőnek sikerült egy egészen kiváló világot, történetet és könyvet létrehoznia. Egy új térképet vázolt fel, és bevallom ez a része egy kicsit sok volt nekem. Lerajzolni nem akartam olvasás közben, hogy pontosan hogy is néz ki ez a 'rendszer', ezért többnyire nem is kötött le, amikor új országokat, területeket és abban uralkodókat nevezett meg, illetve megírta a saját története történelmét is. Minden esetre le a kalappal előtte. Nem lankadt az olvasási kedvem egyszer sem. Nagyon jól megoldotta az események menetét, egészen fantasztikus volt. A végére nem maradtak titkok és nem maradtak kérdések sem. Az ember úgy érzi, hogy belecsöppent egy világba, ami nem kényszeredett, nem összetákolt, el lehet benne 'veszni'. És ez a legfontosabb egy regényben. Ha nem tudod beleélni magad, semmit sem ér. Ebbe bele lehet. Ott a helye a polcomon.

Tíci>!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Letehetetlen és gyönyörű. Olyan kevés magyar fantasy könyv van! Talán nem is olvastam más magyart ebben a műfajban.
A lényeg… izgalmas, szerelmes, kalandos… és Eril pedig nagyon szerethető. Az a tipikus „soha nem lehet tudni, hogy gonosz vagy jó” karakter… nekem a kedvencem ez a fajta és ő pont ilyen.

Vetési_István>!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Hiányosságai ellenére is megfogott.
Ha az írónő úgy dönt, hogy visszatér az írói pályára, kíváncsian fogom várni az írásait.

ketrec P>!
Honfy Ágnes: Arany Birodalom

Nagyon tetszett! Cselekményes, szórakoztató, meg néha kicsit beteg. :) Különösen értékeltem, hogy végre egy olyan kortárs magyar fantasyt olvashattam ami nem feküdte meg a gyomromat, igényes volt, izgalmas, és olvasmányos.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bánki Éva: Elsodort idő
Csurgó Csaba: Kukoricza
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.
Ashley Carrigan: Halál és Gloria
Stephen Baxter: Antijég
Robin LaFevers: Halandó szív
Vu Cseng-en: Nyugati utazás, avagy a majomkirály története I-II.
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: A jósnő hercege
Vivien Holloway: Tolvajok kézikönyve