Hegyen-völgyön 22 csillagozás

Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön

Kedves ​Olvasóm!

Nagyon szeretném, ha ez a könyv maradandó élményt nyújtana Önnek. Férjem munkái – közöttük ennek a történetnek a filmváltozata is – egy emberöltőn keresztül vittek hírt a nagyvilágnak a magyar alkotó erőről, könyv- és filmkultúránkról, páratlanul szép magyar tájainkról, élővilágunkról. Életének középpontjában az alkotás vágya állt. Akkor élt igazán, amikor filmfelvevőgépét vagy Hasselblad kameráját kezében tarthatta.
Szűkszavú ember volt, hazaszerető, megalkuvásra képtelen. Fojtogató kánikulában, metsző jégesőben fáradhatatlanul alkotott mint író, filmrendező és operatőr – és mindig itthon Magyarországon. Boldog vagyok, hogy három évtizeden keresztül társa lehetettem művészi munkájában is.
Négy könyv és huszonöt film maradt utána.
Még mindig annyira nehéz leírnom, hogy „maradt”, hogy „volt”! Magunk közt tölgyfának neveztük őt, egyenessége és hajlíthatatlansága miatt – de a bozóttűz az ő vas egészségét is megrendítette. E könyv… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Akadémiai / Magánkiadás, Budapest, 1990
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632052420
>!
Pannónia, Budapest, 1966
178 oldal

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön

Mivel egy kihíváshoz nagy hirtelen, illetve úgy is fogalmazhatnék, nagyon gyorsan tacskót kellett találnom, eszembe jutott ez a gyerekkori kedvencem. És mivel szerencsésen otthon voltam az utolsó júniusi napokban, sikerült feltúrnom a könyvet a dobozokból és gyorsan kiolvasni, hogy meglegyen Pletyka, a tacsi :-D Nem hiába raktam én ezt a könyvet el nagyon régen, tudtam, hogy jól fog jönni és most se mondanék le róla, mert nagyon sokszor olvastam gyerekként is, sőt, azt mondanám, hogy igazából gyerekeknek való, a sok, nagy méretű kép és a viszonylag egyszerű szöveg könnyűvé teszi az olvasást. A filmet szerintem még nem láttam, úgyhogy azt is pótolni fogom :-D Imádtam gyerekként is, hogy mennyire különböző a két kutyus, mennyire tacsi a tacsi (nekünk is volt), bohókás, rövid lábain ugrándozó, mindenbe belekíváncsiskodó, s mennyire nem „Frakkos” a szeretnivaló, „öreg” bölcs vizsla, aki a felelősséget, a józan észt képviseli a kalandban. Talán Nimród az, aki nekem kiesett, őrág nem is gondoltam, míg meg nem láttam a borítót, valószínűleg azért, mert egy reális történetben is a kutyák szétválnának tőle, inkább a két kutya maradna összetartó. Szerintem tökéletes kis könyv arra, hogy a gyerekek megkedveljék a természetet, az állatokat, egy jót szórakozzanak Fickóék kalandjain. Azt is mondhatnánk, ez a könyv a „magyar Lassie” :-D

Joshua182>!
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön

Ez tipikusan egy olyan könyv, amely közelebb hozza a természetet az olvasóhoz.
A múlt század elején/derekán játszódó történet mai szemmel helyenként kissé anakronisztikusnak tűnhet, egy olyan világot ábrázol az alföldi puszták, sűrű erdők, domb-és hegyvidékek élővilágának bemutatásán keresztül, amely ma már egyre nehezebben fellelhető.
Fickó, a vizsla, Pletyka, a tacskó, és Nimród, a héja szerencsétlenül elszakadnak vadász gazdájuktól, és otthonuktól távol kell életben maradniuk a sokszor vad és ellenséges természetben. Kalandjaik és viszontagságaik során betekintést nyerhetünk egy korba, mikor még lovaskocsik rótták a földutakat, csikósok hajtották ménesüket a pusztán, a vadászat még egészen mást jelentett, mint ma, és az ember sokkal szorosabb kapcsolatot ápolt a természettel. Hazánk élővilága mellett egzotikus állatokkal is találkozhatunk, a két négylábú főszereplő barátsága pedig példaértékű lehet minden felnőtt számára.
Sok – helyenként igazán szép – fotó díszíti a könyvet, az egyetlen problémám az volt vele, hogy a szöveg néha igencsak szűkszavú, és sokszor a képek beszélnek, terjedelemét tekintve van egy kis hiányérzetem.
Olyan kirándulás ez a magyar „vadonba”, amelyre ma már csak keveseknek van lehetősége, átitatva a vadászat egyedi hangulatával, kiváló négylábú és szárnyas kísérőkkel. Akinek nincs kutyája, jól gondolja meg, hogy kézbe veszi-e a könyvet, mert a végére ellenállhatatlan vágyat fog érezni, hogy minél előbb „Gazda” legyen…

Emília5>!
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön

Csodálatos kutyás könyv az erdőről, a természetről, az állatokról. Homoki-Nagy István filmjeit, könyveit már nagyon régóta ismerem, gyermekemmel is időben megismertettem. Nagy örömömre szolgált újból kézbe venni. Örök érték, maradandó alkotás. Kötelezővé tenném az iskolákban.

mokus33>!
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön

Kihagyhatatlan, ha szereted az állatokat, a jópofa vagy éppen okos kutyákat, a természetet, a magyar tájat, és persze ha szívesen nézed Homoki-Nagy István filmjeit. Mivel én ezt mind kedvelem, nagyon szívesen olvastam ezt a könyvet.

KaticaBogár>!
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön

Csodálatos fényképekkel, gazdagon illusztrált könyv, amiben egy szívmelengető történetet rejtőzik. Én már nagyon régen láttam valamelyik Homoki-Nagy István filmet, és akkor tudtam, hogy ez jó lesz. A mi példányunkat 100,-Ft-ért vettük anno a könyvtárból, és ami szinte meghökkentő, hogy tökéletes állapotban van, mintha sosem olvasta volna rajtam kívül más. Pedig érdemes rászánni az időt, és elmerülni a három állatka nagy kalandjában, ami néhol igazán mulatságos, de legtöbbször tényleg elképesztően izgalmas volt! Nemegyszer a halál torkából menekültek meg ez alatt a pár hónapos vándorlás alatt; néha a vakszerencse is segítette őket, de főképp a „szagemlékezet” meg az ösztöneik.
Kedves kis csapatot alkottak, amiben nem volt semmilyen meseszerű eltúlzás (gondolok itt például Nimród viselkedésére).
Most igazán örülök, hogy egy tacsis kihívás miatt sok év eltelte után levettem végre a polcról ezt a könyvet, és elolvastam. Nagyon szép élmény volt! :)

Greywind>!
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön

Szép fotókkal tűzdelt, érzékletes utazás pusztán, hegyeken, barlangon, falvakon keresztül; mindez két kutya: Nimród, a vizsla és Pletyka, a tacskó szemszögéből. Békés és derűs, mint egy nyárdélután, és minden sorából érződik a szerző szeretete a magyar táj, és annak állatai iránt.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Joshua182>!

Erre a kutyák újra felugrottak, orrukkal megcélozták a holdat, és tele torokból üvöltöttek. Maguk sem tudták, miért, de fájdalmuk igaz volt.

83. oldal

Emília5>!

Fickó zsemlyeszínű magyar vizsla, arany szőrén egyetlen folt sem hivalkodik, bőre úgy feszül kidolgozott izmai fölé, mintha róla mintázták volna a „pihenő légtornász” szobrát.

Joshua182>!

Pletyka morgása halk vinnyogássá szelídül. Mintha láthatatlan póráz húzná, kikecmereg a zsákdarabok közül, és közelebb húzódik. Igen… ez a kedves női hang… ez a lágy kacagás… ezek a dróttalan távírón jövő-menő gyengédséghullámok befonják kis tacskószívét.

109. oldal

Joshua182>!

Az üldöző kutya is megállt. Az egymásra meredő két állatarcon az elviharzott esztendők nyoma hirtelen nagy tisztasággal sommázódott. A vizsla figyelő arcán a háziasított farkas minden intelligenciája, domború homlokán az embertől csiszolt értelem sugárzott.

131. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Fészekrablás
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete
Ella Steel: Dermesztő fogság
Kapinya Viktória: Szívkikötők
James Oliver Curwood: A kutyafarkas
Garaczi László: Hasítás
Szamos Rudolf: Kántor és Lux
Varga Domokos: Kutyafülűek
Okváth Anna: Szonáta gordonkára és kávédarálóra
ifj. Fekete István: Bogáncs Amerikában