Visszatérés ​a titkos kertbe 7 csillagozás

Holly Webb: Visszatérés a titkos kertbe

1939-et írunk, és Londonból egy csapatnyi gyereket a vidéki Misselthwaite Manorba menekítenek. Emmie egyáltalán nem örül annak, hogy elválasztják a macskájától, és társaival együtt egy hatalmas, ósdi házba száműzik. Ám hamarosan felfedezi a rejtélyes épület megannyi titkát: egy fiút, akinek sírása éjszakánként felveri a ház csendjét, egy naplót, melyet réges-rég egy Mary nevű lány vezetett, és egy kertet. Egy titkos kertet. Holly Webb visszatér gyerekkorunk kedvenc helyszínére, Frances Hodgson Burnett titkos kertjébe: a Visszatérés a titkos kertbe így egyszerre főhajtás a nagy klasszikus előtt, valamint varázslatos folytatása egy ház, egy kert és a benne élő gyerekek történetének is.

Eredeti mű: Holly Webb: Return to the Secret Garden

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634034544 · Fordította: Ruff Orsolya

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Holly Webb: Visszatérés a titkos kertbe

Kicsit féltem, hogy mi lesz ebből, méltó tud-e lenni ez a kötet a nagy elődhöz, és persze Holly Webb Burnetthez. Webbtől nem olvastam még semmit, mert nem érdekelnek a kutyás-macskás történetek, de valahogy volt egy fajta előítéletem vele szemben, féltem, hogy gagyi lesz ez a folytatás. Szerencsére nem lett az. Nem mondom, hogy annyira elbűvölt, mint az elődje, de persze azt kislány koromban olvastam, úgyhogy ezt is hozzá kell számítani, de végig nagy érdeklődéssel és élvezettel olvastam. Szerintem jó volt a történet, a stílus, és persze a cica se maradhatott ki, de az is aranyosra sikeredett. Mondjuk a borító lehetett volna egy kicsit visszafogottabb, de egyéb kifogásom incs.

>!
Hintafa P
Holly Webb: Visszatérés a titkos kertbe

Ahogy ez a szívbéli kedvencekkel gyakran megesik, az olvasó akaratlanul is továbbgondolja a szereplők jövőjét. Érthető, hiszen a három jóbarát figuráját Burnett olyan szerethető közelségbe hozta, amennyire csak lehetséges. Webb majdnem 40 évvel később, 1939-ben, Londonban veszi fel újra a történet szálát, ahol a II. világháború kitörése miatt evakuálják a Craven gyermekotthon lakóit. Emmie Hatton nehéz szívvel indul útnak átmeneti lakhelyükre, Misselthwaite Manorba.

Természetesen az egyik legfontosabb kérdésünk, hogy mi lett az első rész szereplőivel. A szerző végig visszafogottan kezeli a kérdést, annyit tudunk meg a későbbi sorsukról, ami a folytatás szempontjából lényeges. Webb a hézagok kitöltését meghagyja az olvasói fantáziáknak.

A folytatás nyelvileg sokkal egyszerűbb, kevesebb leíró részlettel, a történet is sokkal célratörőbb. A lányos(abb) színeket felvonultató borító ne tévesszen meg, ahogy a Titkos kert, úgy a Visszatérés sem csak csajos könyv! Nálunk mindkét fiú fülüket hegyezve figyeltek. A k Visszatérésből az első rész békés és titokzatos, szinte misztikus hangulata kimaradt. Felváltotta viszont a kert erején elementáris gyógyító ereje.

Webb sok szempontból megismétli a múlt örökségét. Egy picit vártam, hogy a folytatás új ösvényen fog elindulni, de egyáltalán nem vagyok elégedetlen, a második rész hangulatos, az elsőnél több váratlan fordulatot tartalmazott és igazán magával ragadó élmény volt. A két lány (Mary és Emmie) akár egymás tükörképei is lehetnének. Annak idején a Titkos kert téltől őszig nyitotta meg kapuit, Emmie érkezése ősz elejére esik, mintha a kert csak arra várt volna, hogy varázslatát onnan folytassa, ahol abbahagyta. Hangsúlyozva, hogy a jóság, a józan észnek ellentmondó, kétségbeejtően erős remény, a vigasz még a legcudarabb időkben is létezhet és átörökíthető.

Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2018/05/31/holly_webb_visszatere…

1 hozzászólás
>!
Little_Sunshine P
Holly Webb: Visszatérés a titkos kertbe

Sok újat nem ad annak aki már ismeri és szereti A titkos kertet, lehet gyerekként jobban tetszett volna…


Népszerű idézetek

>!
Little_Sunshine P

Olyan volt, mint egy másik világ, friss és ragyogóan élettel teli (…)

51. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
R. J. Palacio: Csodácska
Brandon Mull: A démonbörtön kulcsai
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Rick Riordan: Az elveszett hős
Bogáti Péter: Az ágasvári csata