A ​nagy finálé (Geek girl 6.) 11 csillagozás

Holly Smale: A nagy finálé

„Harriet Mannersnek hívnak, geek vagyok, és mindörökké az is leszek…”
Harriet Manners minden létező tényt ismer.
A modellkedés önmagában nem egyenes út a népszerűséghez.
Az sem, ha az ember végtelen mennyiségű listát ír.
Azok, akik szeretnek, nem várják el, hogy megváltozz.
Ha hihetünk a statisztikáknak, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy nem botlasz bele az ausztrál volt barátodba Ausztráliában, mint annak, hogy mégiscsak összefutsz vele.
Harriet elmegy a messzi déli féltekére, és maga mögött hagyja a listákat, és végre Nat kerül a rivaldafénybe. Most, hogy otthon van egy már-majdnem-de-még-nem-teljesen-barátja, Jasper, Harrietet felkészületlenül éri, amikor váratlanul találkozik szupermodell volt barátjával, Nickkel.
Itt az ideje, hogy Harriet a jövőre koncentráljon. Hogy végre rájöjjön, mi is a szíve vágya. És hogy megtanulja, hogy kell elengedni valakit…

Megérkezett a számos elismerést nyert Geek Girl-sorozat befejező kötete.

Eredeti mű: Holly Smale: Forever Geek

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2018
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634034773 · Fordította: Nánási Yvette
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2018
368 oldal · ISBN: 9789634035343 · Fordította: Nánási Yvette

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

gladiátor

Helyszínek népszerűség szerint

Ausztrália


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
zakkant
Holly Smale: A nagy finálé

Holly Smale sorozatzáró könyve most sokkal inkább az érzelmekre helyezi a hangsúlyt, és ezzel semmi baj nincs. Lehet nosztalgiázni a régi Harriet sztorikon, vannak vicces jelenetek megint, felfedezhetjük Ausztrália csodás vidékeit, és egy ponton érdemes elővenni a zsebkendőket is. Minden szereplő jelen van nagyjából a sorozatból egy-egy rész erejéig, így tényleg bestof Geek girl volt.

Szeressétek A nagy finálét, mert méltó lezárása a Geek girl sorozatnak, ami 6 kötet alatt nagyjából végig tartotta a jó/nagyon jó színvonalat, és ez alól az utolsó kötet sem kivétel.

Bővebb értékelés a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2018/04/holly-smale-nagy-fin…

>!
rainymood 
Holly Smale: A nagy finálé

Én igazából nem is tudom, hogy mit vártam.
Hogy mi lesz majd benne ebben az új, sorozatlezáró részben. Biztos voltam benne, hogy rengeteg érdekességet olvashatok, (mint mindig), Harriettől, de ez a kötet minden elvárásomat felülmúlta.
Volt, hogy bizonyos dolgok előre kiszámíthatóak voltak, másokon meglepődtem. Ausztrália csodálatos, Harriet kitartása és rendszerezése figyelemre méltó, tulajdonképpen mindenben. A szereplőket annyira megszerettem, hogy nem akarom elhinni, hogy tényleg vége a sorozatnak. (Szerencsére számomra még nincs teljesen vége, ugyanis még nem olvastam a kiegészítő köteteket. Mindenképpen beiktatom valamelyik napomba, hogy olvassam őket, bár attól tartok ez már csak jövőre valósul meg. Utána viszont tényleg nem tudom, mi lesz velem. ':) :D)
Visszavonom, amit az előző részhez lévő értékelésemben állítottam. Mégis jó volt, hogy újra viszontláthattuk a sorok között spoiler, és, hogy Hariett végül spoiler.
Olyan jó lenne, ha lenne még egy hetedik rész is, de mivel ez nincs, így is szerencsésnek mondhatom magam, hogy olvashattam ezt a sorozatot. Egy élmény volt… :)

>!
Jákó_G
Holly Smale: A nagy finálé

Egy nagyon jó sorozatot zártam le ezzel a kötettel. Borzasztóan örülök, hogy rátaláltam. Egyből magával ragadott, mert volt benne egy pici varázslat és különlegesség. Még ez az utolsó rész is bővelkedett izgalmakban és fordulatokban, voltak komoly, megrázó jelenetek ugyanakkor a humor sem maradt el. Ausztráliát nagyon szerettem, örülök, hogy itt játszódott a záró könyv.
Nagyon tetszettek a komolyam hangvételű gondolatfoszlányok, amelyek minden kötetben jelen voltak, az irónő sokszor megmelengette vele a lelkem vagy éppen elgondolkodtatott. Találkozhattunk a régi szereplőkkel és Yuka rendezvénye is egy méltó lezárása volt a történetnek.
Harriet sokat változott, sokkal komolyabb és érettebb lett. A első kötetekben felbukkanó, ismét jelentkező problémákra abszolút másként reagált, sokkal érettebben. Természetesen a bugris, figyelmetlen énje sem tűnt el teljesen (szerencsére). Ismét volt félreértett telefonbeszélgetés, keresgélés egy idegen városban (egy ismerős fiú után) és meggondolatlan modellmunka.
Végre Nat is többet tevékenykedett a könyvben és sikerült az ó álmait is megvalósítani, aminek nagyon örültem.
Nick-et még mindig bírom, de a végén picit túl lett értékelve, az írónő picit eltúlozta az alakját. Már gondolatot olvasott, a tökéletes hűség és erényesség példaképévé vált, arról nem is beszélve, hogy még azt is tudta a csaj mikor hova fog menni és mik az éppen megszülető ötletei. Már azt vártam, hogy a következő pillanatban fogja magát és bejelenti, hogy ő Superman és elszálldosnak a naplementében. Kicsit túl tökéletesre sikerült.
Nagyon szép vége lett az egész történetnek, bár néhol úgy éreztem az írónő túlságosan is jó befejezést akart, ezért egy picurit elrugaszkodott a valóságtól spoiler. De az egész egy kitalált történet, úgyhogy nem kötekedünk. :)
Szép lezárás volt, mindenkit újra láthattunk és elbúcsúzhattunk tőlük. Harrietet pedig otthagytuk az ő lovagja karjaiban tökéletes boldogságban. Hogy melyik lovagéban? :) …

>!
kiborlil
Holly Smale: A nagy finálé

Nekem ezzel az utolsó résszel ambivalens érzéseim vannak. Valamilyen szinten örülök, hogy vége, de hiányozni is fog, mert azért elég sok időt úgy mond „együtt” töltöttünk.
Hiányozni fog Henriet és az ő sok-sok ténye,a miket eltudnék igazából képzelni Gondoltad volna? oldalon is. :D
Akkor az Ő drága családja Annabel, Richard, Bunty spoiler és az édes húga. A barátai Nat spoiler, Toby spoiler. A kedvenc tündér keresztanyám, akinek a neve vége nem iam, hanem burt van és az ő édes, de vicces becenevei. Azok a gyönyörű helyek ahol járt a fotózások során és most már az Én listámon rajta vannak.
Örültem, hogy utolsó részben Yuka még egyszer szerepet kapott. Én kedveltem az elején őt az elején is.
Lehet nem a legjobb lezárást kapta ez a könyvsorozat, de még is így a legtökéletesebb szerintem.


Népszerű idézetek

>!
Inimma

A gravitáció szó a latin gravisból ered, jelentése nehéz. A Föld ránk nehezedő gravitációs ereje állandóan 9,80665 m/s2. A gravitáció tartja egyben az univerzumot. Minden csillagot, galaxist, bolygót és szubatomi részecskét egymás felé húz, és a földhöz horgonyoz, és így biztos alapra helyez minket.

1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: gravitáció
1 hozzászólás
>!
Inimma

Állítólag a koalák minden más állatnál többet alszanak a maguk huszonkét órás napi adagjával. Ez annyit tesz, hogy átlagos élettartamuk 91,7 százalékát alvással töltik.

9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: alvás · koala
>!
Inimma

Krisztus után kábé 246-ban a bestiarii néven ismert gladiátorokat arra képezték ki, hogy medvékkel, leopárdokkal, tigrisekkel, oroszlánokkal, bikákkal és egyéb fenevadakkal harcoljanak, hogy a közönség megkapja mindazt a drámai látványosságot, amire vágyik.
A gladiátor rendszerint miszlikbe aprítva végezte.

47. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: gladiátor
>!
Inimma

Nos, a szörfözésről meglehetősen sokat tudok.
Tudom, hogy James Cook kapitány vezette be ezt a kifejezést 1778-ban, és hogy ez a világ egyik legrégebbi sportja, már az ötezer éves kőfaragványokon is ábrázolták.
Tudom azt is, hogy a „modern szörfözés atyja” Duke Kahanamoku volt, aki a hawaii
Waikiki beachen szörfklubot alapított, és hogy a hagyományok szerint a szörfözés elit és szent tevékenységnek számított.
Tudom, hogy az első nagy szörfversenyt 1928-ban rendezték a kaliforniai Corona del Marban, és hogy a kutatások kiderítették, hogy szörfözés közben a szörfösök hatvanhat százaléka gondol a cápákra.
Még azt is tudom, hogy ez egy tízmilliárd dolláros iparág, aminek világszerte több mint húszmillió ember részese.
Ezeket mind azalatt tanultam, míg Nickkel jártam.
De legyen elég az hozzá, hogy fogalmam sincs arról, hogyan kell szörfözni.

53. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: szörfözés
>!
rainymood 

És fogalmam sincs, mi vár ránk az út végén.

189. oldal

>!
Inimma

a káosz latin eredetű szó, és eredetileg azt jelentette, hogy tátongó űr, mélység, és a jelentése csak az 1600-as években változott át rendezetlen összevisszaságra.

58. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: káosz
>!
Inimma

1986-ban megjelent egy könyv, aminek az volt a címe, hogy Nemzetközi Felhőatlasz, amiben a kilencedik felhőt – a cumulomnibust – úgy írták le, mint ami tíz kilométer magasan is lehet, és hogy ez a lehető legmagasabb felhő. Innen ered az angol mondás: a kilencedik felhőn, ami annyit tesz, hogy a mennyekben érzi magát az ember.

58. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: felhő · közmondás · Nemzetközi Felhőatlasz
>!
rainymood 

Lehet, hogy nem kell mindig annyira kapaszkodnom.
Mert, akiket szeretek, azok végül csak visszatalálnak.

124. oldal

>!
Inimma

Nos, az aranyról meglehetősen sokat tudok.
Tudom, hogy a világon fellelhető arany szinte egésze egy meteoritból származik, ami kétszázmillió évvel a Föld keletkezése után csapódott be a bolygónkba.
Tudom, hogy a Nap hat tízmilliomod része tiszta arany, és hogy a világ legértékesebb törvényes fizetési eszköze egy ezer kilogrammos ausztrál pénzérme, ami negyvenötmillió dollárt ér.
Tudom azt is, hogy az ausztrál eukaliptuszfák levelében is találtak aranyat, és hogy az emberi vér is tartalmaz belőle 0,2 milligrammot.
És azt is tudom, hogy a periódusos rendszerben az arany jele az Au.
De ahogy nézem az ausztráliai csillagvizsgáló kertjét, amit arannyal dekoráltak, arany borítja, és tele van arany emberekkel, egy olyan országban, aminek a neve is arannyal kezdődik, hirtelen rájövök, hogy ezeket nyilván Yuka is tudja.

71. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: arany
>!
Inimma

Akkor most hadd mondjak el néhány statisztikai adatot a hazugságról:
1. Az emberek kilencven százaléka már hazudott négyéves kora előtt.
2. Hatvan százalékunk nem bírja tíz percig úgy, hogy ne hazudjon.
3. A felnőttek tíz százaléka azt vallja, hogy gyakran hazudik.
4. A nők nyolcvan százaléka beismeri, hogy „néha mond ártatlan féligazságokat”.
5. Csak minden hetedik hazugságra derül fény.
Ez az utolsó nekem elég hihetetlennek tűnik.

57. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: hazugság

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Valahol
J. L. Armentrout: Origin
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Ég veled
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek
Leiner Laura: Bábel
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra