Lélegzet-visszafojtva 172 csillagozás

Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

„A ​lány a vonaton óta egyetlen pszichothriller sem ragadott magával ennyire.” (Tess Gerritsen, a New York Times bestseller szerzője)

Amy Stevensonból vezető hír lett 1995-ben. Az akkor még csak tizenöt éves lánynak nyoma veszett, miközben az iskolából tartott hazafelé. Három nap múlva eszméletlenül találták meg. A támadóját nem sikerült kézre keríteni, pedig az újságok és az esti híradók is tele voltak a történettel.
Tizenöt évvel később Amy a kórházban fekszik a ’90-es évek poszterei között. A világ már rég elfeledkezett róla – egészen addig, amíg az újságíró, Alex Dale bele nem botlik, miközben vegetatív állapotú páciensekről ír. Alexben olyan élénken él Amy kálváriája, mintha csak tegnap történt volna. Kísértést érez, hogy megoldja a rég lezárt ügyet.
A baj csak az, hogy Alex is épp olyan elveszett teremtés, mint Amy: mindent kockára tett az alkoholizmusa miatt, beleértve a házasságát és a hírnevét is. Így hát belevág a nyomozásba abban a reményben,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kristály pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
424 oldal · ISBN: 9789634571216 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
424 oldal · ISBN: 9789634571223 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633999844 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Alexandra "Alex" Dale · Amy Stevenson · Bob Stevenson · dr. Peter Haynes · Fiona Arlington · Jacob Arlington · Tom Arlington

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 166

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Egyértelműen tetszett. Sokkal jobban szeretem a nyomozós pszicho-thrillereket a belezőseknél. Amikor töri a fejét az ember lánya, hogy rájöjjön a megoldásra. A főszereplőről a fülszöveg alapján azt hittem, hogy pasi. Alex egy lecsúszott alkoholista, aki szabadúszó újságíróként dolgozva botlik bele a témába. Érdekes volt, ahogy végigviszi a szálakat, nyomoz, kutat, kérdezősködik. Kitartó, de az exférj nyomozó nélkül nem jutott volna előre. Az egész könyvből Fiona idegesített leginkább. Azért nem lehet minden marhaságot a terhességi hormonokra fogni. De legalább Jacobb lezárhatta a múltat.

Törpillaa P>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Nekem ez nagyon tetszett. A borítója volt az első, ami nagyon megfogott, teljesen beleszerettem tudtam, hogy kell nekem is egy saját példány. A történetben sem csalódtam. Végig izgultam, pörgős volt, sodort magával a történet. Nagyon sajnáltam Amy-t azért, ami történt vele. Alex, és Jacob kedvelhető karakterek voltak.

10 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Borús és nyomott hangulatú, izgalommentes, ám mégis a kíváncsiságot felébresztő történet ez. Sok meglepetést ugyan nem tartogatott, csavar nélküli, de mégis jól megírt thriller, ami a végén hozza a műfaji elvárásokat.
Egyedi és családi tragédiák, alkoholizmus, reménytelenség… az utolsó oldal elolvasása után olyan érzése van az embernek, mintha hosszú idő után felbukkant volna a víz alól, és végre vehetett egy jó nagy lélegzetet…

2 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Ha egy jó pszicho-thrillert akarsz olvasni, akkor ne ezt a könyvet válaszd!
Nagy várakozással álltam neki, és hatalmas csalódás lett a vége. :(
Kezdjük azzal, hogy alig történik valami, csak toporgunk egyhelyben. Több szemszögből olvashatjuk a történetet, először is szerencsétlenül járt Amy fejébe kukkanthatunk bele és borzalmas, hogy nem tud felébreni az alvó állapotából. Sajnos hibát követett el, de nagy valószínűség szerint a tettes előbb utóbb így is úgy is elvette volna a lánytól amit szeretettt volna.
Alex, a szabadúszó újságírónő, aki szeret a pohár fenekére nézni, emitt tönkre is ment a kapcsolata a pasijával és találkozik Amy-vel majd elhatározza, hogy kideríti mi is történt a lánnyal. Néha elég szánalmas volt az, hogy csak az alkohol jelentett neki békét, de azért később erőt tudott venni magán, és próbált leszokni. Legalább rájött, hogy szüksége van a tiszta fejre és ideje összeszednie magát.
Aztán ott van még a volt barátja Amy-nek Jacob, aki időközben félig továbblépett, de még mindig látogatja a lányt. Végül is ő volt az első szerelme és ő is szerette volna tudni mi is történhetett évekkel ezelőtt.
És egy két fejezetet láthatunk még Sue, Jacob édesanyja szemén keresztül is.
Térjünk csak vissza kicsit a történetre. Az írónő görcsösen próbált bemártani két embert is….ebből még aki most olvas ilyen műfajt szerintem simán rájött magától is, hogy mi a bibi. A gyakorlott műfajt olvasó pedig nagyon hamar rájött arra, hogy ki is a tettes, és a felesleges időhúzástól kitéptem a hajamat. Amikor Alex szemszögnél kiderül ki az, de nem írják le mééég nem, jön a következő fejezet Amy, majd Jacob, aztán „kiderül” de bevette bárki is??? Utána megint vége egy fejezetnek…ja nem ő az hanem …na ott már végre kiderül, de valaki meglepődött? Fapofával olvastam a végét és csaldódott voltam, mert nem volt katarzis, hogy úúúúúúúúúúristen ő volt az….Semmi ilyesmi, mert annyira egyértelmű volt az egész. És ami rohadtul dühítő, hogy spoiler
Egynek elment, de nem volt nagy durranás.

christine>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Nagyon-nagyon sokáig gondolkodtam ezen a könyvön. Életem első komolyabb thrillere volt, és ahogy a szereplők is mondták: az első szerelem re mindig emlékezni fog a ember.

A pontlevonás tulajdonképpen Alexnek köszönhető. Szánalmasna éreztem. Mindvégig azt próbálta a számba rágni, hogy ő ilyen erős, hogy ő képes túllépni a dolgokon, és minden egyes alkalommal az lett a vége, hogy bánatában, vagy csak úgy, megnézte, hol a pohár alja. Az egyhelyben toporgástól a falra másztam, és a nem akartam, de mégis megtörtént jelenetektől is.

Már az elején levágtam, hogy az Amyt látogató férfi a volt barátja. Eleinte volt egy olyan gondolatfoszlányom, hogy a tettes az, de az túl egyszerű lett volna, és szinte azonnal el is vetettem ezt az ötletet.

Jacob karaktere… mulya volt. Töketlen egy fickó volt, azt meg kell hagyni, aztán behúzott farokkal akarta védeni azt, amit még a keze közt tartott… pfhaj…

spoiler

Tetszett? Egynek nem volt rossz, és igazán meghozta a kedvem több hasonló könyvhöz.

Bea_Könyvutca P>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Az alaptörténet jó, egy évek óta kómában lévő lány, egy évekkel ezelőtti eset, egy tizenéves lány elrablása, és egy szabadúszó újságíró, aki a rég elfeledett dolgok nyomába ered. A történet kidolgozása viszont egy kicsit gyengére sikerült… és így amolyan „el lehet olvasni, de semmi extra” könyv kerekedett belőle.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/12/thrilleres-csutort…

Milli88 P>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Ott kezdeném, hogy először meg voltam győződve róla, hogy Alex férfi. Aztán ahogy haladtam a könyvvel jöttem rá, hogy nő. xD

Annak ellenére, hogy nagyon kevés időm volt olvasni nagyon tetszett a könyv. A történet nem volt tele levágott fejekkel és nem is jártam térdig a vérben de épp ezért tetszett. Megmozgatta az agyamat. Együtt kutattam Alex Dale független újságíróval, hogy rájöjjek Amy valódi történetére. Végig szorítottam azért, hogy kiderüljön ki áll az Amyvel történtek mögött és hogy Alex le tudja-e győzni az alkoholt.
Fiona néha már kicsit túl sok volt, viszont Jacobnak sem volt mindenben igaza.
A vége teljes lezárás, és persze mindenre gondoltam, csak arra nem, ami valójában történt.

EssentialHencsi P>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Nem volt egy pörgős könyv, de tetszett. A krimivonal majdhogynem elnagyolt, inkább az emberi sorsokon volt a hangsúly, Alex minden hibájával együtt nekem nagyon szimpatikus volt. Érdekes véletlen, hogy záros határidőn belül ez a második könyv, amit kómás emberekről olvastam, a 19-es holttest volt a másik, ahol a beteg gondolatait is olvashatjuk.
Ha nem egy „sodró lendületű”, hanem egy lassan csordogáló krimire vágysz, ami azért nem mentes az izgalmaktól, tudom ajánlani.

wzsuzsanna P>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Nekem ez bejött! Ugyan nem akar sem őrülten eredeti, sem kitalálhatatlanul rejtélyes lenni, mégis hozza azt, amit ettől a műfajtól vár az ember: a mostanában divatos váltott szemszöget, az érdekes és tökéletlen karaktereket (Alex-é például nekem nagyon tetszett) és az egyre növekvő feszültséget. Örülök, hogy a KMK ebben a műfajban is hódít, mert kifejezetten szeretem a betűtípusukat/tördelésüket. Igazi frankó nyári izgulós olvasmány (na jó, haladók télen is olvashatják persze), kifejezetten jólesett.:)

smetalin>!
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Azért „női-pszichothriller” mert a főszereplő egy nő? és azért hasonlítják a "Lány a vonaton-hoz"mert a női főszereplő piás? Hm, nos akkor igen, ezek a hasonlatok helytállóak, de máskülönben……..nem értem.
A Lányosban és itt is a főszereplő alkesz csajszi elég unszimpatikus. Nem vettem észre, hogy annyira nagyon nyomozott volna. Olvashatunk az italhoz való vonzódásáról, mennyire küzd, szenved, hogy iszik, elvesztette ez miatt az egész életét, férjét, munkáját, barátait. Itt ez a lány Amy, aki csak fekszik egy kórházi ágyban vegetatív állapotban. Tizenöt éve megtámadták és súlyosan bántalmazták, Alex a főszereplőnk, vele egyidős, és úgy gondolja, megoldja ezt a régen eltemetett ügyet és közben megpróbál ismét leszokni az italról. Nyomozás szerintem nem sok volt benne, felkereste a régi ismerősöket és így próbálja összerakni az ügyet, na meg persze a nyomozó volt férje is nagy segítséget nyújt. Váltott szemszög, négy-öt ember szemén keresztül haladunk végig. Egynek elmegy, de ennyi.


Népszerű idézetek

Gothic01>!

Az idő nem gyógyít meg mindent. Az idő csak egy üres lap, amire az itt maradottak felírhatják mindazt, amit megbántak és bevallanának.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Arlington
_Katie_ P>!

Mindannyian kiválasztottak akarunk lenni, nem? Sokat akarunk jelenteni valakinek, aki vágyik ránk – ahelyett, hogy csak egy újabb testet jelentenénk a futószalagon.

Babú>!

– Esküvőm lesz, Alex. Esküvőm lesz és apa leszek.
– Ugyanaz a nő érintett a két kérdésben?

Nyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alexandra "Alex" Dale
EssentialHencsi P>!

Válogatás nélkül megnézett szinte bármilyen tévéműsort, viszont úgy falta a könyveket, mint senki más: az orosz regényektől kezdve a bűnügyi thrillereken és a tudományos értekezéseken át egészen az olyan autók szervizkönyvéig, amilyenek már nem voltak neki, és amúgy sem maga javította őket.

Gothic01>!

Sohasem volt jó labdajátékokban.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Arlington
Gothic01>!

– Mikor találkoztál utoljára Jennyvel?
– Az utolsó napon az iskolában, tizenöt éve.
– Jól kijöttetek egymással?
– Jól megvoltunk, azt hiszem. Elég nyers volt és vadóc, nem vagyok oda az ilyen emberekért, de elég rendes lány volt. Szerintem nagyon jó barátságban volt Amyvel.
– Akkor szerinted, hogy reagálna, ha csak úgy hirtelen felhívnád?
– Jaj, istenem… tudtam, hogy ez lesz!

336. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexandra "Alex" Dale · Jacob Arlington
Gothic01>!

– Meglep, hogy még senki nem hozta összefüggésbe az ügyedet Amyével. Szerintem van pár nyilvánvaló párhuzam. Még akkor is megéri közelebbről megnézni, ha csak véletlen egybeesésekről van szó.
– Igen, de ő gimis jókislány volt, én pedig árvaházi szökevény, aki lerészegedett, és szakmunkásképzőbe járt a fiúkkal. Nincs itt semmiféle párhuzam.

385. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexandra "Alex" Dale
Gothic01>!

Olyan volt, mintha nézném, ahogy valaki mással történik az egész. Mint egy horrorfilm. Hiába kiabáltam, hogy „fuss!” meg „nem!”, mintha elválasztott volna egy üvegfal, ami elnyelte a hangomat. Az a sok kiabálás nem változtatott semmin.

392. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Stevenson
Dgi_Rebeka>!

– Hogy találtad meg?
„Betört hozzám.”
– Kiváló oknyomozó munkával.

_Katie_ P>!

Minden szülô legrosszabb rémálma, hogy a gyermekének baja esik. Bármit megtenne az ember, hogy ezt megelôzze.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

S. J. Watson: Amnézia
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!
Fiona Barton: A gyermek
S. J. Watson: Mielőtt elalszom
S. K. Tremayne: Fagyos ikrek
Paula Hawkins: A víz mélyén
Dennis Lehane: Viharsziget
Dean R. Koontz: Végsőkig
Gillian Flynn: Holtodiglan
Robin O'Wrightly: Kettős kereszt