A ​damaszkuszi rózsa 13 csillagozás

Holly Lynn Payne: A damaszkuszi rózsa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​nagy tiszteletben álló tanítómester, Rúmí az anatóliai Konya utcáin a nyüzsgő karavánszeráj felé tart: egy súlyosan sebesült fiatal lány vár rá. A levegő rózsaillattól terhes, pedig kora tavasszal még egyetlen helyi kertésznek sem borultak virágba a rózsatövei…
Rúmí, a családja és a tanítványai tiltakozása ellenére gondjaiba veszi a lányt, Damascenát, akit a damaszkuszi rózsáról neveztek el – és kettejük sorsa innentől örökre összekapcsolódik. A különleges örökséggel megáldott fiatal nő a tanító gondoskodásának köszönhetően lassan elindul a gyógyulás útján. És miközben próbál keserű, szeretetet és törődést nélkülöző múltjától szabadulni, nemcsak a rózsa titkát fedezi fel, de egy aranyhajú fiatalember személyében a szerelem is rátalál…

A Magyarországon is élt szerzőnő regénye a régmúltba, a tizenharmadik századba repíti vissza az olvasót. A különleges mese egy fiatal lány és egy idős tanító közös útjáról szól, amelynek során mindketten megtapasztalják a szeretet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes történelem

>!
General Press, Budapest, 2015
368 oldal · ISBN: 9789636438258 · Fordította: Bánki Vera
>!
General Press, Budapest, 2015
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636437954 · Fordította: Bánki Vera

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
mazsof
Holly Lynn Payne: A damaszkuszi rózsa

Nagyon szeretem a General Press Regényes történelem sorozatát, eddig sose csalódtam egyik könyvben sem, amit eddig volt szerencsém olvasni. Ezért is volt hatalmas csalódás számomra most ez a történet, ugyanis én ezekben a könyvekben a történelmi hátteret szeretem a legjobban, itt viszont alig kaptunk ebből. A történet középpontjában Damascena, a „szent” lány áll, igazából az ő spirituális útját követhetjük végig közel 400 oldalon keresztül. Én nem hiszek ezekben és nem is szeretek erről olvasni, úgyhogy ez így elég egyhangú, unalmas volt. Túl sok spiritualizmus, vallás, misztikum, kevés történelmi háttér, cselekmény és értékelhető karakter. Ez így sajnos nagyon kevés volt, pedig a helyszínek és a korszak egy izgalmas regényt sejtetett magában. :(

>!
Miyako71
Holly Lynn Payne: A damaszkuszi rózsa

Túl misztikus. Túl varázslatos. Túl mesés. Vagy csak én vagyok túl földhözragadt ehhez a történethez.
Szépen megírt történet egy lányról, a vele kapcsolatos csodás történésekről, szenvedéseiről, örömeiről. Mindez spirituális köntösbe bújtatva, minimális történeti hátteret hozzátéve. A fülszöveg alapján több történelmet, kevesebb misztikumot vártam, így nem igazán tetszett. A történeti háttér nagyon hiányos, néhány elemet leszámítva szinte akármelyik korban is játszódhatna a történet, ahol ilyen-olyan okok miatt üldözik az embereket. spoiler Keleti légkör… igen, vannak benne ilyen részek. Bulgáriát ugyan nem tartom kifejezetten az általános értelemben vett Kelethez tartozó területnek, és az itt játszódó része a történetnek nem is adott hozzá semmit az eddigi ismereteimhez. A második rész keletiesebb, többet próbál adni szellemiségben is, de nekem kicsit úgy tűnik, hogy az írónő egy valódi történelmi személyre építve nagyot akart dobni, csak nem volt hozzá elég ereje. Így marad egy átlagos történet amely részleteket villant fel egy vallási, szellemi irányzatról, szép, helyenként giccses leírásokba illesztve, teletömve csodásnak szánt mesébe illő elemekkel.

>!
Mariann_ P
Holly Lynn Payne: A damaszkuszi rózsa

A könyv az 1200-as években játszódik.
A szerzeteseknél hagyja egy fiatal nő szülés után az újszülött gyermekét.
A monostorok élete,nyomora, kegyetlenség ,nyereségvágy , a rózsák és egy gólya misztikuma ,gyötrelem, a dervisek világa, tánca, hite, aztán a végére egy szerelem is kibontakozik.
Ezzel a könyvvel végig gondban voltam, hogy mit is adjak rá, de azon túl, hogy nyomasztó volt, annyi új ismeretet adott, hogy ezáltal átértékelődött a végére.
Hiszen az olvasás lényege az ismeretszerzés, hogy ne a 25. könyvet olvassam ugyanarról a témáról.

>!
anesz P
Holly Lynn Payne: A damaszkuszi rózsa

A stílusa, a hangulata magával ragadó, de maga a történet furcsa, nekem nagyon keleti. Sok mindent megtudtam a dervisekről, a rózsaolaj készítéséről és Rúmi költészetéről. Mégis többször leraktam és újra felvettem a regényt, mert annyira nem tudott lekötni. Valahogy hiányérzetem támadt. Egyik leggyengébb Regényes történelem könyv, amit olvastam.
A belső fejlődés,a lelki folyamatok lenne a könyv üzenete, de nekem nagyon izzadságszagú volt az egész.

>!
Georginanéven P
Holly Lynn Payne: A damaszkuszi rózsa

Most kezdtem bele, de máris érzem: bele fogok szeretni. Kellemes, kedves, selymes a szöveg, egy pillanat alatt odarepít a kelet varázslatos levegőjű világába.Talán hasonló hangulat kapott el annak idején az ezeregyéjszaka történetével ismerkedtemben.
Kihagyhatatlan, nélkülözhetetlen regény az előítéletek megváltozásáról, az emberi viszonyok jobbulásáról, a szeretet ereje által. Egy nagy mese, telítve csodálatos jelenségekkel, mégis felnőtt történet, mert jellemváltozásokat mutat be. Tökéletesen beszippantó, hihető, érezhető, lelkileg megérintő történet. Ahogyan haladok előre az események láncolatán, a felemelő mellett végtelenül szomorúnak is érzem a könyvet, mert megvilágítja a felnőtté válás folyamatának frusztrálását. Amikor a mesékben, csodákban való hit határán billegünk. Keressük, vágyjuk, de tudatunk miatt nem találjuk. Pedig mindnyájunkra figyel, mindnyájunkat kísér egy védelmező gólya.

>!
Fer_Kai
Holly Lynn Payne: A damaszkuszi rózsa

A Kiadó hírlevelében találkoztam a könyv fülszövegével, és nagyon vártam a megjelenését.
Némi jártassággal a szúfi misztikában és Rumi spirituális költészetében, nem is a regényes történelemre (sorozatcím), hanem ezekre, pontosabban „Erre” vágytam. És nem csalódtam. Persze a regényes jelző is nagyon ül – nehéz fajsúlyú spirituális olvasmányok után szinte faltam e rendkívül fordulatos regény fejezeteit. A sokrétű történet szálai szépen összeállnak, mint egy keleti szőnyeg szövedéke, mintázata. Az események filmszerűen peregnek, a jelen időt szimbolikus emlékek, profetikus látomások izzítják át. Több síkon játszódik a történet: a látható és a láthatatlan világban, s a közöttük lévő fátyol gyakran elvékonyodik, sőt eltűnik.
Régen olvastam ilyen regényt, melynek fontosabb szereplői egytől egyig jellemfejlődésen, spirituális fejlődésen mennek keresztül – akár nagyon mélyről indultak, akár magasabbról, vagy egészen magasról. Valóban, a belső változás (a Biblia szavaival élve) színről színre, erőről erőre történik, és soha sincs vége. És egyetemes: teljesen mindegy, milyen világvallás színezetében látjuk. Az iszlám misztika, a szúfizmus is a megvilágosodásról, megszabadulásról, újjászületésről, vagyis a teljessé (Eggyé) válásról szól.
Mindenkinek ajánlom ezt a jelképekben gazdag regényt, aki mesés „belső utazásra” vágyik, és katarzisra. Kiváltképp azoknak, akiknek felejthetetlen élményt nyújtott Paulo Coelho: „Az alkimista” című műve, vagy Serdar Özkan: „A megtalált rózsa” című könyve.

Fer-Kai

>!
Mpattus
Holly Lynn Payne: A damaszkuszi rózsa

A damaszkuszi rózsa egy lebilincselő mese, egy felnőtt mese, mely idegen és ismeretlen tájakra vezet. Hű marad címéhez, a damaszkuszi rózsa jótékony hatásaihoz, szimbolikájához (a damaszkuszi rózsa többek között szerelem jelképe). A rózsák kézen fognak, és vezetnek egy lány útján, aki anyját keresi. De nem akármilyen mese ez! Költői. Az írónő csodálatos költői képekkel színezi valóban meseszerűvé a történetet. Az egész kötet nyelvezete figyelemreméltó. Pajkos játékosság, szerzői (és fordítói) gondviselés és szépség jellemzi.

A teljes értékelésem itt érhető el:
http://www.szembetuno.blogspot.hu/2015/09/a-damaszkuszi…


Népszerű idézetek

>!
Mpattus

Százszor jobb egy illatot követve vándorolni, mint egy kitaposott ösvényen útra kelni.

>!
Mpattus

Nem az a dolgod, hogy keresd a szeretetet, egyszerűen csak meg kell találnod magadban a gátakat, amelyeket ellene emeltél.

>!
Mpattus

…ha valaki olyan barátot keres, akiben nincs hiba, az barát nélkül marad.

>!
anesz P

A legszebb dolgok gyakran rejtőznek a csúnyaság álcája mögé, gondolta. Még az igazság is.

310. oldal

>!
Mpattus

Nehézség jön? Ne bánd, hisz régi ismerős,
Ha a Barát gyötör – csak nevess, légy erős.

>!
Timcsyke

A tímár nyugodtan fordult Damascena és a vásárlók növekvő sora felé.
– Úgy tűnik, te lettél Krun viráglánya. Hát nem nagyszerű?
Damascena bólintott, a mészáros feleségének a fenyegetése szinte el sem ért hozzá. Még soha életében nem látott ennyi kedves, elfogadó tekintetet. Tudta, hogy a virág mosollyá tudja változtatni a gond ráncait, eltörli az aggodalom barázdáit, és elűzi a betegek félelmét.

>!
Timcsyke

A rózsák egyesítettek elidegenedett szeretőket, és gyógyírt jelentettek azoknak a férjeknek és feleségeknek a sebeire, akiknek a társa az évek során megsebezte a szívüket.

>!
Timcsyke

Ha képes vagy a legrútabb leprást is a szeretet szemével nézni, a szépsége felülmúlja ragyogásával a csillagok által megvilágított tengert.
Ha a szeretet látomásának egyetlen cseppje átmossa a szemedet, bárhová nézel, sírni fogsz az ámulattól.

>!
Timcsyke

A szívem olyan, mint egy tágas rózsakert, tele fénnyel. A szenvedés óceánja újra meg újra elárasztotta vízzel, de harcossá vált, miután százszor is megölték.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Kathleen E. Woodiwiss: A farkas és a galamb
Anne O'Brien: A szűz özvegy
İskender Pala: Halál Babilonban, szerelem Isztambulban
Dževad Karahasan: Keleti díván
Elif Şafak: Szerelem
Grigol Abasidze: A koronás csábító
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura
Csikász Lajos: Megátkozottak
Trux Béla: Az inkvizítor