Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 1.) 54 csillagozás

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Egy ​lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot.

Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?
Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén…

A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2021
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377153 · Fordította: Kallai Nóra

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Pippa Fitz-Amobi · Ravi Singh


Kedvencelte 10

Most olvassa 13

Várólistára tette 169

Kívánságlistára tette 252

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Leginkább azoknak ajánlom, akik szerették Karen M. McManus – Lehull a lepel és Tartsd meg a titkot regényeit, valamint a Sara Shepard féle Hazug csajok társaságát, viszont nem cálom, hogy bármihez is hasonlítgassam, mert ezeknél azért fényévekkel jobbnak bizonyult.
Nem tudom, hogy láttátok-e már az Adam Brody főszereplésével készült Az ifjú nyomozó című filmet, de engem még arra is nagyon emékeztetett.
Igazi belevaló krimi és senkit se riasszon el vagy tévesszen meg az ifjúsági címke, mert semmi nyálas nincs benne, sőt.
Erős társadalomkritika, fontos kérdéseket és problémákat vet fel, fogalmaz meg a mai tinédzserek életével, valamint a közösségi média bántó, romboló hatásaival kapcsolatban, de előtérbe kerül benne a családon belüli erőszak, a szexuális bántalmazás több fajtája, a drogok, a zaklatás és még oly sok minden más.
Érdekes a kötet felépítése, az elején kicsit tartottam is tőle, mert soha előtte még nem volt a kezemben hasonló. Vannak benne telefonbeszélgetések, nyomozati anyagok, sms szövegek, chat beszélgetések, újságcikkek, jelentések, amik még haladósabbá és furcsábbá tették ezt az egészet.
Maradtak ködös, megválaszolatlan kérdések, amiknek talán már semmi köze Andie és Sal ügyéhez, de jó alapok lehetnek majd a folytatásokban, amikért egyszerűen imádkozom, hogy jelenjenek meg egyszer – a közeljövőben! – idehaza is.
Mit is mondhatnék még? Óriási kedvencem lett, hiszen lekötött, kikapcsolt, izgalommal és borzongással töltött el, az írónő stílusa pedig gördülékeny, egyedi látás-illetve kifejezésmódokkal.
Bátran ajánlom, de szigorúan 16 éves kortól.
Az Örökösök viadala óta semmi sem kötött még le ennyire, csak és kizárólag szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a sztoriról.

Ennél is több dicséret pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/05/konyvkritik…

NemesTimi P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Remélem Holly Jackson még sok-sok ilyen olvasmánnyal megörvendeztet minket, ha tehetném hat csillagra értékelném ezt a könyvet.
Bár még csak az év felénél tartunk, már most kijelentem, hogy szerintem ez volt az év krimije számomra. Egyetlen unalmas mozzanat sem volt benne, fejezetről-fejezetre bontakozott ki ez a szövevényes történet. Imádtam, és csak reménykedem benne, hogy lesz következő „Pippa-nyomozás.” :)

3 hozzászólás
bfanni P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Szeretem az olyan krimiket/thrillereket, ahol tinik nyomoznak tinik után – valahogy így jobban bele tudom élni magam a történetbe. Elég nehéz spoiler nélkül magát a történéseket véleményezni, de az biztos, hogy végig nagyon izgalmas és érdekes volt, különösen tetszett, hogy volt rövidebb, volt hosszabb fejezet, interjú, belső monológ, naplóbejegyzések, térkép… mindez nagyon egydivé tette az egészet. A főhős, Pip olyan ember, aki bárcsak tényleg létezne, nagyon megkedveltem. A csattanó engem váratlanul ért, nem számítottam rá, ügyes megoldás volt.

AniTiger P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

BRUTÁLISAN JÓ – ezt írtam le közvetlenül az után, hogy éjszakába nyúlóan olvastam még egy, majd még egy, majd még egy fejezetet, mígnem végül elfogytak a lapok, és fény derült Andie Bell eltűnésének a rejtélyére. A véleményem napvilágnál se változott: ez a történet csillagos ötös részemről. Fordulatos, sok szálon futó regény, telis-tele érdekes csavarokkal, szimpatikus és kevésbé szimpatikus karakterekkel, és kiszámíthatatlan befejezéssel. Leesett az állam, erre még egyet csavart rajta az író!

Kedvenc: Ravi és Pip párosa!

Blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/07/HJ-Jo-kis…

_readingislife__>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Ahogy megjött nekem ez a könyv rögtön neki keztem, mert előtte többen is jó véleményel voltak róla, plusz egy nagyon izgalmas történetnek tűnt.
A megérzeseim nem csaltak, ugyanis ismét egy fantasztikus könyvet olvashattam. Ez a fiatal írnónő eszméletlen kreativitással dolgozott.

A történet arról szól, hogy a fiatal Pippa egy megoldatlan gyilkosságról készít vizsga projectet, ami a saját városában történt 5 évvel ezelőtt. Ezalatt az idő allatt rengeteg elfeledett titkokra fény derül, amit természetesen egyesek nem néznek jó szemmel. De mint tudjuk nincs olyan hazugság ami ki ne derülne!

Hogy mire számíts a könyv olvasása közben? Rengeteg titokra es tele csavarral egészen a könyv végéig. Egy elképesztően bele való főszereplőre és egy nyomozásra.
Ha szereted az igazán rejtélyes dolgokat, és egy olyan könyvet amire emlékezni fogsz akkor ez az a könyv!
És amellett se megyek el, hogy csodaszép a belseje. Díszítve vannak a fejezetek és dokumentumokat, smseket is láthatunk benne.

„Mind így teszünk, ha elveszítünk valakit, akit szerettünk. Magunkat hibáztatjuk. ”

kétezertizenhúsz>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Amikor belekezdtem a könyvbe, nagy félelmem volt, hogy a történet menetét el fogja rontani a szokásos romantikus szál vagy a YA krimikre gyakran jellemző, idegesítő jelenség, hogy a karakterek nem adnak bele mindent a nyomozásba, és mégis könnyen megoldják az eléjük tárt problémákat.
De ez a regény más volt: itt nem a főszereplőt keringte körbe minden lehetőség és történés, hanem ő maga furakodott be a történet középpontjába a legnagyobb erőfeszítésekkel. Az egész könyv során egyszer volt a hangsúly a barátaira téve, és azt is megbánta: azok után minden esemény a rejtélyek kuszaságára fókuszált.
Pippa szerencsére egy olyan főszereplő volt, aki nem volt indokolatlanul okos karakternek beállítva, nem drámázott sokat, és bár volt egy-két elhamarkodott cselekedete, minden eshetőségbe belegondolt. Felforgatta ha nem is Little Kilton, de rengeteg lakós mindennapi életét, legfőképp Ravi-ét, a másodfőszereplőét, akinek bátyja már öt éve gyilkosként van kezelve.
Kettejük dinamikája bár néha nagyon sablonosnak hatott, mégis nagyon befolyásolta a történet alakulását. E karakterek együttműködése volt szerintem a legjobb az egész történetben, gyors tempóban kialakuló barátságuk végül még életfontosságúvá is vált.
Egyedül azt bánom, hogy végül mégiscsak egy spoiler. Mikor már kész voltam dicsőíteni a regényt, mert konkrétan az spoiler. Miééért?
Viszont ezt leszámítva az egyik legjobb YA krimi volt, amit olvastam. Bár az első százötven oldalon eléggé nehéz volt túlesni, idővel felgyorsultak az események, és rendesen magukkal is rántottak. Második olvasásra már nem lenne ilyen izgalmas, de az biztos, hogy fogom a kezembe venni másodszorra is a kötetet.

>!
Kolibri, Budapest, 2021
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377153 · Fordította: Kallai Nóra
csak_olvass P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Én egyszerűen imádtam ezt a könyvet, nagyon régen kattantam rá ennyire egy ifjúsági regényre. A címke persze senkit se riasszon el, egy igazán érdekes és izgalmas könyvről van szó. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz az a típusú könyv, amelyet képtelenség letenni és bár 470 oldal, mégis együltő helyemben elolvastam. Ahogy haladunk előre a regényben egyre izgalmasabbá és feszültebbé válik a helyzet, egy idő után már nem lesz olyan karakter, aki ne lenne valami miatt gyanús. Együtt élünk és lélegzünk Pippával, ugyanolyan elszántsággal hajszoljuk mi is az igazságot. A regény felépítése nagyon érdekes, egyáltalán nem szokványos. A folyószöveg mellett bepillantást nyerhetünk Pippa kutatási naplójába, de vannak benne telefonbeszélgetések, különböző nyomozati anyagok, határidőnapló jegyzetek, sms beszélgetések és még egy kézzel rajzolt térkép is, így még közelebb érezzük magunkat a nyomozáshoz. Holly Jackson nagyon jól bemutatja, hogy az elkövető és az áldozat szerep nem feltétlenül különíthető el egymástól. Olykor az áldozatokból lesznek az elkövetők. És az elkövetők is lehetnek áldozatok. Semmi sem fekete, vagy fehér. Holly Jackson megvett engem kilóra, az az igazság, hogy én új kedvencet avattam, csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a könyvet, a folytatásokat pedig óriási lelkesedéssel várom.

Bővebben itt olvashattok a könyvről:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2021/07/holly-jacks…

Rainee>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

A tett halala az okoskodás. Írta Madách. A könyveké meg a túlírtság. Ennek a könyvnek is ez lett a veszte. Annyira, de annyira bő lére van eresztve, hogy a végére már szabályosan idegesített. Ettől eltekintve nem volt rossz olvasmány. :)

Lenke_M>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Hogy miért vettem meg ezt a könyvet? Egyértelműen a címe miatt! Ki nem a címe miatt?
És igazából azt az élményt hozta amit egy ilyen című regénytől elvárható. (Minden előítélet nélkül) Egy tinilány felgöngyölít egy gyilkossági esetet. Érdekes volt a folyamat, tetszett hogy a regényszerű írásmódot néha megszakítja egy egy üzenetváltás vagy térkép, rajz, ez még könnyebbé és gyorsabbá tette az olvasást.
Hamar elolvastam, könnyed volt, mindenféle nehezen követhető vagy bonyolult részlet nélkül. Nagy megdöbbenést se keltett bennem a gyilkos kiléte, de ennek ellenére élveztem olvasni, jól esett. :)

Cseh_Judit >!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Nagyon fordulatos, izgalmas történet volt. off A főbb szereplők és a potenciális gyanúsítottak jellemrajza részletesen kidolgozott, a nyomozás aktuális állását illusztrációk segítségével is tudja követni az olvasó (ez kifejezetten tetszett!).
A harmadik rész volt számomra a legizgalmasabb, ahogy egyre közeledtünk a megoldáshoz. Aztán jött egy csavar. Meg még egy! Meg…
Várom a folytatást!


Népszerű idézetek

csak_olvass P>!

A sötétség nagyszerű lepel: az ismerős dolgok is ismeretlenné és furává válnak.

vklara >!

– Házibuliba akarsz menni? – kérdezte Ant kihívóan.
– Igen – felelte Pip.
– Mindenki totál be lesz szívva, bedrogozva, hánynak, elájulnak meg ilyenek. Iszonyú mocsok a padlón… – sorolta Ant. – Nem igazán a te világod Pip.
– Nagyon kulturált bulinak hangzik – mondta Pip. – Szeretnék menni.
– Jó, rendben! – Ant összeütötte a tenyerét.- Akkor megyünk!

AniTiger P>!

    – Együtt ki tudjuk deríteni.
    – Nem megy. Ne feledd, én csak egy kölyök vagyok.
    – Ezt egy idióta mondta rólad – vágott vissza Ravi. – Te nem csak úgy valaki vagy, hanem te vagy Pippa Fitz-Amobi. – Ravi most már mosolygott, Pippa szívét viszont szomorúság járta át. – És nem hiszem, hogy létezik a világon hozzád hasonló ember. Például nevetsz a hülyeségeimen, úgyhogy tuti, nem vagy százas. Már annyira közel járunk a végéhez, Pip!

359. oldal

readingmylifeever>!

Már egyébként se nagyon tudom, mi a helyes – minden olyan zavaros. Nem vagyok biztos benne, hogy ugyanaz a jó kislány vagyok-e, akinek régebben gondoltam magam. A jó kislány énemet valahogy elvesztettem útközben.

vklara>!

– Őrmester! – tisztelgett, és kisimított egy fürtöt a szeméből. – Kitaláltam magunknak egy jó kis detektíves zenét: amikor én lépek színre, vonós hangszer hallatszik, pánsíppal tarkítva, amikor meg te, akkor bejönnek a Darth Vader-trombiták.
– Miért én vagyok a trombita? – kérdezte Pip.
– Mert minden lépésnél dobbantasz egyet. Bocs, hogy pont én szóltam.

csak_olvass P>!

Az ember a szeretteit nem matekpéldával határozza meg: nem számolgat, nem von ki meg ad össze, és nem tartja őket tizedesvesszőnyi távolságban. Victor és Josh nem háromnyolcad részben tartoztak hozzá, és nem csak 40%-ban tartotta őket rokonainak, hanem teljesen. Az ő apja és az ő idegesítő kisöccse voltak.

csak_olvass P>!

Mindenki, aki bűvkörébe került, annyira el volt vakítva és kápráztatva, hogy nem vette észre, miféle sötétség bujkál a ragyogó felszín alatt. Csak akkor, amikor már túl késő volt.

AniTiger P>!

    Ha megkérdezünk valakit a városban, hogy mi történt Andie Bell-lel, az illető habozás nélkül rávágja: „Sal Singh ölte meg.” Nem teszi hozzá, hogy állítólag, talán, esetleg vagy valószínűleg.
    Ő volt az, mondják. Sal Singh ölte meg Andie-t.
    De én nem vagyok ebben olyan biztos…

29. oldal

lutza >!

Gint fogok inni, és epres gumicukrot zabálok, amíg ki nem pukkadok. És holnap nem akarok emlékezni semmire.

109. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Pinborough: 13 perc
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Kim Harrington: Clarity – A tisztánlátó
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Barry Lyga: Gyilkosokra vadászom
Eileen Cook: Címlapsztori
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Dan Wells: Nem akarlak megölni