69. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 1.) 549 csillagozás

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Egy ​lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot.

Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?
Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén…

A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Kolibri, 2022
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635992201 · Fordította: Kallai Nóra
>!
Kolibri, Budapest, 2022
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377153 · Fordította: Kallai Nóra
>!
Kolibri, Budapest, 2021
476 oldal · ISBN: 9789634379270 · Fordította: Kallai Nóra

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Pippa Fitz-Amobi · Ravi Singh


Kedvencelte 102

Most olvassa 40

Várólistára tette 444

Kívánságlistára tette 614

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Amál P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Kicsit félve álltam neki az olvasásnak, mert elég nagy volt a hype a könyv körül, és az ilyen könyvek nagyrészt nekem nem jönnek be. De most kellemesen csalódtam. Azt hittem, hogy valami kis bárgyú tini nyomozós történet lesz, ezzel szemben elég sok bűntényre fény derült. Nagyon szimpatikus volt nekem Pippa kitartása és bátorsága, annak ellenére, hogy többször is megfenyegették, nem adta fel. Ravi, aki szintén hitt a bátyja ártatlanságában mindenben segít a lánynak és nagyon jó párost alkotnak. Csavaros krimi volt, olyan bűnösökkel, akikről az utolsó percig nem mondtam volna meg, hogy mit is tettek. Nagyon várom a folytatását, mert igazi kedvenc lett.

Kriszta_89 P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Nagy reményekkel fogtam neki a könyvnek hisz annyi jót olvastam róla, de sajnos megint beleestem abba a hibámba, hogy nagyon sokat vártam tőle.
Én sajnos nem tudtam elhinni, hogy egy dolgozat kedvéért egy 18 éves lány így végigvigyen egy nyomozást. Ebből kifolyólag mindazt sem, hogy mindenki milyen készséges hozzá, a való életben az interjúalanyainak a fele, de ha nem több elhajtotta volna. Nekem így elvesztette a hitelességét a történet, és élvezni sem tudtam, nem tudtam izgulni az egészért. Maga a koncepció amúgy jó, és ezt leszámítva a nyomozás része is, de nem lettünk barátok a könyvvel.

2 hozzászólás
Klodette>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Leginkább azoknak ajánlom, akik szerették Karen M. McManus – Lehull a lepel és Tartsd meg a titkot regényeit, valamint a Sara Shepard féle Hazug csajok társaságát, viszont nem cálom, hogy bármihez is hasonlítgassam, mert ezeknél azért fényévekkel jobbnak bizonyult.
Nem tudom, hogy láttátok-e már az Adam Brody főszereplésével készült Az ifjú nyomozó című filmet, de engem még arra is nagyon emékeztetett.
Igazi belevaló krimi és senkit se riasszon el vagy tévesszen meg az ifjúsági címke, mert semmi nyálas nincs benne, sőt.
Erős társadalomkritika, fontos kérdéseket és problémákat vet fel, fogalmaz meg a mai tinédzserek életével, valamint a közösségi média bántó, romboló hatásaival kapcsolatban, de előtérbe kerül benne a családon belüli erőszak, a szexuális bántalmazás több fajtája, a drogok, a zaklatás és még oly sok minden más.
Érdekes a kötet felépítése, az elején kicsit tartottam is tőle, mert soha előtte még nem volt a kezemben hasonló. Vannak benne telefonbeszélgetések, nyomozati anyagok, sms szövegek, chat beszélgetések, újságcikkek, jelentések, amik még haladósabbá és furcsábbá tették ezt az egészet.
Maradtak ködös, megválaszolatlan kérdések, amiknek talán már semmi köze Andie és Sal ügyéhez, de jó alapok lehetnek majd a folytatásokban, amikért egyszerűen imádkozom, hogy jelenjenek meg egyszer – a közeljövőben! – idehaza is.
Mit is mondhatnék még? Óriási kedvencem lett, hiszen lekötött, kikapcsolt, izgalommal és borzongással töltött el, az írónő stílusa pedig gördülékeny, egyedi látás-illetve kifejezésmódokkal.
Bátran ajánlom, de szigorúan 16 éves kortól.
Az Örökösök viadala óta semmi sem kötött még le ennyire, csak és kizárólag szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a sztoriról.

Ennél is több dicséret pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/05/konyvkritik…

Ferger_Jolcsi P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Nagyon vártam már, hogy olvashassam ezt a kötetet, a címe keltette fel leginkább az érdeklődésemet, na meg az, hogy ilyen magas százalékon áll itt molyon. Szerencsére nem csalódtam benne, végig izgalmas, pörgős, eseménydús volt. Az írónő olyan szépen, aprólékosan csepegtette az információkat a könyvben szereplő elkövető tekintetében, hogy egészen a végéig nem lehet biztos benne az ember, hogy vajon mi is állt ténylegesen a bűntett mögött. Viszonylag sok thrillert/krimit olvasok és egyet megtanultam belőlük: mindig az a személy az elkövető, aki a legártatlanabbnak tűnik a kötetben, úgyhogy itt is ezt a karaktert kerestem, de két személy között vacilláltam, hogy vajon melyikük lehet az. Pippa és Ravi karaktere is nagyon szimpatikus volt számomra. Pip nagyon kitartóan és szépen göngyölítette fel az ügyet, közben pedig Ravi mindvégig mellette állt, hogy segítse őt.
Nagyon remélem, hogy hamar kiadják majd a kötet folytatásait is magyar nyelven, mert nagyon szeretném olvasni azokat is.
Bővebben: link

Iványi_Nemes_Tímea>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Remélem Holly Jackson még sok-sok ilyen olvasmánnyal megörvendeztet minket, ha tehetném hat csillagra értékelném ezt a könyvet.
Bár még csak az év felénél tartunk, már most kijelentem, hogy szerintem ez volt az év krimije számomra. Egyetlen unalmas mozzanat sem volt benne, fejezetről-fejezetre bontakozott ki ez a szövevényes történet. Imádtam, és csak reménykedem benne, hogy lesz következő „Pippa-nyomozás.” :)

3 hozzászólás
bfanni P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Szeretem az olyan krimiket/thrillereket, ahol tinik nyomoznak tinik után – valahogy így jobban bele tudom élni magam a történetbe. Elég nehéz spoiler nélkül magát a történéseket véleményezni, de az biztos, hogy végig nagyon izgalmas és érdekes volt, különösen tetszett, hogy volt rövidebb, volt hosszabb fejezet, interjú, belső monológ, naplóbejegyzések, térkép… mindez nagyon egyedivé tette az egészet. A főhős, Pip olyan ember, aki bárcsak tényleg létezne, nagyon megkedveltem. A csattanó engem váratlanul ért, nem számítottam rá, ügyes megoldás volt.

meseanyu P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Nem volt szorosan a radaromon ez a könyv, de a tesóm egyik barátnője ajánlotta, aztán tesóm is, úgyhogy beadtam a derekamat, gondoltam nyaralós olvasmánynak pont jó lesz. És így is történt. Jól szerkesztett, igényes ifjúsági regény, izgalmas krimi szállal, szerethető főszereplőkkel, csipetnyi romantikával. A vége felé egy picit túlírtnak éreztem, de lehet, hogy csak azért, mert már annyira izgatott a rejtély megoldása. Mindenesetre abszolút kellemes szórakozásnak bizonyult, és a folytatást is el fogom olvasni.

Iloonka>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Nagyon kíváncsi voltam, hogy megugorja-e a szintet, ahogy a Lehull a lepel ebben az ifjúsági- bűnügyi kategóriában, ami mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Pippa egy iskolai projekten belül elkezdi felgöngyölíteni a kisvárosa egyik bűnügyét, amit ugyan lezártak, a lánynak mégis sántítanak a dolgok a nyomozást illetően. A történet szerint egy lány rejtélyes módon eltűnik, sokan pedig a legrosszabbra gondolnak. Barátja, Sal egy beismerő vallomás után végez magával, így a kisvárosban mindenki tényként kezdi el kezelni, miszerint Sal felelős Andie halálért. Ám Pippa nincs meggyőződve arról ,hogy így történt. Így elkezd nyomozni a megvádolt fél testvérével, Ravival, aki nem hisz abban, hogy a bátyja követte el a gyilkosságot.

Ami tetszett, hogy folyamatosan volt itt minden, egy pillanatig sem lehetett unatkozni, mindig kaptunk egy kicsit mindenből, és már sokszor azt se tudtam hol áll a fejem, a sok szál úgy tekergett körülöttem. Szóval ez mindenképp dicsérendő a könyvben. Ami nem igazán tetszett, az a végkifejlet. Valamiért azt vártam, hogy nagyobbat fog szólni, nem is olyan akciót vártam, mint egy felnőtt főhősös kriminél, de azért mégis elég izgalmat. Meg igazából senki sem tűnt nekem olyan szuper gonosznak, bár figyelembe kell vennem, ez ifjúsági regény, így ezt valamelyest elnézem.

Eléggé jól sikerült ez a könyv ahhoz, hogy a többi részét is el akarjam olvasni, így biztos nem ez az utolsó kalandom az írónővel.

RTMariann P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Hát ez a könyv annyira nem az volt, amire számítottam! Gondoltam tini szereplők nyomozgatnak, közbe összegabalyodnak egymással, minimális izgalommal fűszerezve. Totál nem ez történt, hála az égnek!!! Izgalmas volt, fordulatos, kiszámíthatatlan és érzelmes. Minden karakter szerethető volt (na jó, Andie, Max és Stanley annyira azért nem…) és minden tettük motivációja teljesen érthető volt. Amit Pip és Ravi végigvittek bámulatos és lebilincselő volt. Sal igazán kedves és méltó lezárást kapott, csak sajnos túl korán. Nagyon nagyon tudom ajánlani ezt a könyvet mindenkinek, aki szeret oknyomozó riporteresdit vagy detektíveset játszani :)

cicus61 P>!
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Nagyon ritkán olvasok kamasz és iskola címkéjű könyvet olvasni, de ezzel tettem egy próbát és milyen jól tettem :) Pippa és Ravi megint egy jó kis páros. Ki akarják deríteni, hogy ki ölte meg Andiet, az iskola diákját. Lépésenként eljutnak a végéig és közben sokszor kerül Pippa nehéz helyzetbe, de Ravi sokszor megmenti. A vége brutális és érdekes.


Népszerű idézetek

vklara>!

– Őrmester! – tisztelgett, és kisimított egy fürtöt a szeméből. – Kitaláltam magunknak egy jó kis detektíves zenét: amikor én lépek színre, vonós hangszer hallatszik, pánsíppal tarkítva, amikor meg te, akkor bejönnek a Darth Vader-trombiták.
– Miért én vagyok a trombita? – kérdezte Pip.
– Mert minden lépésnél dobbantasz egyet. Bocs, hogy pont én szóltam.

Kapcsolódó szócikkek: Pippa Fitz-Amobi · Ravi Singh · zene
csak_olvass P>!

A sötétség nagyszerű lepel: az ismerős dolgok is ismeretlenné és furává válnak.

Adri_Gr P>!

Amúgy tudtad, hogy a pillanat pontos időmértékegység? Egy másodperc század része, szóval… ráérsz pár egymást követő pillanatra?

Kapcsolódó szócikkek: Pippa Fitz-Amobi
Adri_Gr P>!

Máris elsírtad magad? Pedig a szomorú rész még csak ezután jön.

Kapcsolódó szócikkek: Ravi Singh
Adri_Gr P>!

Nem vagyok biztos benne, hogy ugyanaz a jó kislány vagyok-e akinek régebben gondoltam magam. A jó kislány énemet valahogy elvesztettem útközben.

Kapcsolódó szócikkek: Pippa Fitz-Amobi
Nikike_k P>!

-Soha nem bíztam azokban, akik tej nélkül isszák a teát.- Ravi intett Pipnek, hogy kövesse a konyhába.

44. oldal

4 hozzászólás
vklara>!

– Ha veszélyes kérdéseket teszel fel kislány, veszélyes válaszokat kapsz rájuk!

csak_olvass P>!

Mindenki, aki bűvkörébe került, annyira el volt vakítva és kápráztatva, hogy nem vette észre, miféle sötétség bujkál a ragyogó felszín alatt. Csak akkor, amikor már túl késő volt.

Ferger_Jolcsi P>!

– Hali! – szólt bele Pip – Nagyon el vagy merülve a Dowton Abbey-ben, vagy van pár perced egy kis „tilosban járásra”?
– Tilosban járásra mindig van időm.

274. oldal


A sorozat következő kötete

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Jónína Leósdóttir: Halálkomoly
Sarah Pinborough: 13 perc
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Sara Shepard: A perfekcionisták
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos