Gyógy- ​és fűszernövények termesztése, felhasználása 3 csillagozás

Holly Farrell: Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása

A gyógy- és fűszernövények felhasználása rendkívül sokoldalú: fogyaszthatjuk magvaikat, virágaikat vagy leveleiket, készíthetünk belőlük teát, és jégkockában, koktálokban is találkozhatunk velük. Ebből a hasznos, gazdagon illusztrált kézikönyvből megtanulhatjuk, hogyan alakítsuk ki saját fűszerkertünket, illetve hogyan használhatjuk fel gyógy- és fűszernövényeinket életünk szinte minden területén.
Holly Farrell a világhírű angol Királyi Botanikus Kert (Kew Gardens) szakembereinek közreműködésével részletesen leírja 77 gyógy- és fűszernövény termesztését, betakarítását és a legváltozatosabb módokon való felhasználását, a zöldtetőtől a házi pesztóig.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Kossuth, Budapest, 2019
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630994019

Enciklopédia 4


Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Holly Farrell: Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása

Aki kézbefogja ezt a könyvet, azonnal megállapíthatja, hogy gyönyörű, kívül-belül egyaránt. Hangulatos, szép fotók és elragadóan bájos vintage stílusú illusztrációk váltakoznak benne. Ha egy kicsit sem érdekelnének a gyógy- és fűszernövények, akkor is a kezembe venném, egyszerűen nem győztem betelni a rajzolt szépségekkel.
Ez a könyv segít megismerni alaposan a gyógynövényeket, és a fűszereket, a legismertebbektől egészen a ritkaságokig. Először egy általános gyorstalpalót olvashatunk a növények ültetéséről, gondozásáról, tulajdonságaikról, majd egyenként következik a részletes bemutatásuk, felhasználási területük, termesztési körülményeik, betakarításuk. Az ismertető elején és a végén egy-egy érdekes, vicces megállapítás, információ, esetleg népi hiedelem található az adott virágról.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/06/holly-farrel-gyog…


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Egy legenda szerint a petrezselyem magjai elvetés után tízszer leszállnak a pokolba és visszatérnek onnan, mielőtt kicsíráznak – és mivel az ördög minden látogatás alkalmával megtart egyet magának, tízszer annyit kell vetnünk, mint amennyire szükségünk van.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: petrezselyem
Bea_Könyvutca P>!

Éveken át is szunnyadhatnak a földben a gabonaföldek ékességeinek számítotó pipacs magvai. (E növény egyébként az I. világháború óta Angliában az elesett katonák jelképe is.) Később a frissen megforgatott talajban kezdenek el kikelni. Ha a nemzetség más egynyári tagjával – például a kék mákkal – együtt vagy közelében nő, akkor beporozhatják egymást és az új virágok vegyes színűek lesznek.

96. oldal

Bea_Könyvutca P>!

A bazsalikom illata vitathatatlanul jobb, mint az íze, ezért kissé nehéz megragadni a természetét. Heston Blumenthal séf egyszer készített egy bazsalikom spray-t, amivel a pizza felszolgálásakor a levegőbe fújt, s ettől az étel ízletesebbnek tűnt, mint amikor a növény leveleit a pizzára tette.

90. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Nyugati cickafark
Achillea ageratum

Az Achillea nemzetség Akhilleuszról kapta a nevét, mivel harci sérüléseinek kezelésére használták. A közönséges cickafarkat (A. millefolium) sokféle orvosi célra alkalmazzák; mutatós évelő szegélynövény. A nyugati cickafark pedig aromás kiegészítője más fűszernövényeknek, virágait kedvelik a beporzó rovarok.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cickafarkfű
Bea_Könyvutca P>!

A macskák szeretnek az indiai citromfű illatos lelógó leveleivel játszani, és gyorsan barna cafatokká változtatják őket.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: citromfű
Bea_Könyvutca P>!

Bár a csalánt általában gyomnak tekintik, valójában áldás a kertnek és a kertésznek – ha szó szerint kesztyűs kézzel bánunk vele. Rostos szárát ruhakészítésre használták, a növény pedig felbecsülhetetlen táplálékforrást jelent számos lepke lárvái számára.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csalán
Bea_Könyvutca P>!

A görög mitológiában az istenek egy babérfává változtatták Daphnét, hogy megvédjék Apollón zaklatásától. Nicholas Culpeper, 17. századi angol botanikus úgy vélte, a növény jó ellenszere a boszorkányságnak is.

74. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Mindazonáltal érdemes megtanulni a virágnyelvet, mielőtt rózsát adunk ajándékba, mert a vörös rózsával ellentétben nem mindegyik szín utal az igaz szerelemre! A rózsaszín utalhat romantikára, de tiszteletre, megbecsülésre is. A fehér jelezhet ártatlanságot, hűséget, ám lemondást is. A barackszín szerénységet jelent, a narancs csodálatot, elkötelezettséget, a lila elbájoltságot. A sárga a hűtlenség, féltékenység színe, de egyben a barátságé is lehet.

103. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Sok társához hasonlóan az izsóp is ősi gyógynövény. A Bibliában is több helyen említik tisztító hatását, például a Zsoltárok könyvében: Tisztíts meg engem izsóppal, és tiszta leszek; moss meg engemet, és fehérebb leszek a hónál. (Zsolt. 51:9, Károli Gáspár fordítása).

73. oldal

Bea_Könyvutca P>!

A bodzához sok babona és legenda fűződik, az egyik szerint a ház közelébe ültetett bodzának általános védő hatása van.

112. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriele Bickel: Gyógyító kert
Kay Maguire: A chili
Zia Allaway: Konyhakert a lakásban
Monika Kratz: Napraforgók
Nagykutasi Viktor: A konyhakert nagykönyve
Eleonore Hohenberger: Gyógynövények, fűszernövények
Beh Mariann: A kert konyhája
Bill Laws: Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet
K. Csedő (szerk.): Hargita megye gyógy- és fűszernövényei / Plantele medicinale şi condimentare din judeţul Harghita
Járainé Komlódi Magda: Fűszernövények