White ​Cat – A Fehér Macska (Átokvetők 1.) 376 csillagozás

Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Cassel ​átoktevők családjából származik, akiknek hatalmukban áll, hogy kezük legkisebb érintésével megváltoztassák valaki érzéseit, az emlékeit, a szerencséjét. Mivel az átoktevés törvényellenes, ők mindannyian gengszterek vagy szélhámosok. Kivéve Casselt. Az ő érintése nem varázslatos, úgyhogy ő kívülálló, az egyenes srác egy görbe úton járó családban. Mindössze egyetlen apróságot kell elnézni neki, hogy három évvel ezelőtt meggyilkolta a legjobb barátját, Lilát.

Az azóta eltelt idő alatt Cassel, beleolvadva a tömegbe, gondosan felépítette a normalitás látszatát. Ám a látszat bomlásnak indul, amikor Cassel egy szörnyű álomtól űzve, amiben egy fehér macska akar neki valamit mondani, egyik éjszaka elkezd alvajárni. Más, felkavaró dolgot is észrevesz, két bátyjának furcsa viselkedését is beleértve. Titkolnak előle valamit, amiből egy rejtélyes történet bontakozik ki. Ahogy Cassel elkezdi gyanítani, hogy részese egy óriási csalásnak, azt is szeretné megtudni, valójában mi… (tovább)

Holly Black: White Cat

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633730850 · Fordította: Kovács Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454344 · Fordította: Kovács Krisztina

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Cassel Sharpe · Edgar Allan Poe · Daneca Wasserman · Barron Sharpe · Lila Zacharov · Sam Yu


Kedvencelte 32

Most olvassa 19

Várólistára tette 340

Kívánságlistára tette 282

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Orsi999>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Kellemesen csalódtam a könyvben. Nem volt tökéletes, mivel szívesen olvastam volna még az átokvetőkről. Néhol csak kapkodtam a fejem, hogy akkor most miről is van szó.
Ettől eltekintve izgalmas volt és nagyon tetszett. Bár az első pár fejezet egy kicsit zavaros volt és nem is nagyon tudtam, hogy akkor most mi is történt, de utána, ahogy egyre több dolgot megtudtunk Cassel múltjáról egyre kíváncsibb lettem, hogy mi történhetett vele, meg persze Lilával.
Abban biztos vagyok, hogy, amit a végén Cassel anyja tett az még nagyon fontos lesz, de azért nem volt a legjobb húzás tőle, hiába jó szándékkal tette.

Niitaa P>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Kifejezetten tetszett. :)
Bár az elején még nem tudtam az egész témát hova tenni. Holly Black újszerű világot teremt, nem egy túlboncolgatott témát talált szerencsére. Belevág a közepébe, de folyamatosan magyaráz úgy, hogy az olvasónak ne legyen zavaró, történetbe illő marad.
Kifejezetten tetszett, hogy a főszereplőnk fiú. Ráuntam már a folyamatos női főszereplőkre. Emellett még okos, szemtelen és nem mindennapi. Minden szempontból tökéletes. :)
A családja, meg úgy az összes karakter megfogott. Semmi klisé nincs benne, hihetetlenül egyedi.
A történet érdekes, fordulatos, bár az elején döcögős. Ugyanakkor a végére olvastatta magát. A befejezés kifejezetten tetszett, nem az, amire az olvasó számít, illik a történethez.
Már csak azt nem értem, miért nem sötét örvényes könyv? :)
Örömmel állok neki a következő résznek, kíváncsi vagyok a folytatásra. :)

3 hozzászólás
Klodette>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Tetszett és egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Az egy csillag levonás azért jár, mert az eleje kicsit lassan indult. Először nem igazán tudtam hová tenni az eseményeket és a szereplőket, de a közepe táján, mi, olvasók, Cassel-el együtt mindenre rájöttünk.
Kicsit olyan volt, mintha összemixelték volna a Lenyűgöző teremtények és A nagy Gatsby legfontosabb eseményeit. Érdekes, tele fordulatokkal. Sajnáltam szegény Cassel-t. Rossz lehet, hogy sosem tudja kiben bízhat meg igazán. Nem szívesen élnék egy ilyen átokvetőkkel teli világban, mert a legtöbben csalók, hazugok és képmutatók. :(
Mindent összevetve: Tetszett, tuti el fogom olvasni a folytatásokat is. :)

AniTiger P>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Megvannak a maga erősségei és a maga gyengeségei, mégis inkább tetszett az egész, mint nem. Abszolút mellette szól, hogy érdekes az átokvetők világának és üldöztetésének az alapötlete, ugyanakkor igazán nem várható nagy csavar a főszereplő srác kapcsán. spoiler

Olvasmányos, gyorsan haladós regény, ami egy igazán érdekes világban játszódik. Ha jobban belegondolok, akkor elég sötét maga a történet, spoiler ami jócskán rémisztő, nem? Tulajdonképpen meg is értem, hogy többen az átokvetők ellen vannak és hevesen kampányolnak ellenük.

A vége ütött rendesen…

Blogon: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/10/atokvetok1.html

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633730850 · Fordította: Kovács Krisztina
Pillecukorkám>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Az igazat megvalva nem számítottam ilyen jó történetre. Szépen részletesen, de annál inkább összetettebben kaptuk meg ezt a jó kis történetet. Eddig maximálisan megvagyok elégedve vele… Majd aztán a másik kettő eldönti a sorozat sorsát!

Navi P>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Szegény Cassel :( Ahogy a könyvben is elhangzik: a barátaidat tartsd a közeledben, az ellenségeidet pedig még közelebb. Hát, nála ennél közelebb nem is lehetnének az ellenségei. Még egy ilyen elfuserált, haszonleső, ütődött bagázst. Nagyon sajnáltam, de szerencsére sikerült kimásznia a slamasztikából, bár hogy mit kell majd tennie a szolgálat alatt, az még kérdés. Barront azért sajnálom, ilyen visszahatást. Philip viszont megérdemli, szenvedjen is. A cica rejtélyére és Cassel titkára még azelőtt rájöttem, hogy leírták volna. Drága Anya, hát anya az ilyen?! A nagyapából jobb lett volna egy kicsivel többet kapni és hiányoltam egy kicsivel bővebb ismertetőt az átokvetőkről, mert ez így nagyon felületes. egyébként érdekes, izgalmas, gyorsan olvasható, csak ajánlani tudom :)

kellyolvas P>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, Cassel egy átokvető családba született, de neki úgy tűnik nincs különleges képessége. Megpróbál beilleszkedni a környezetébe, és mágia nélkül is sikerül népszerűségre szert tennie, a suliban titkos fogadóirodát működtet, hogy egy kis plusz pénzhez jusson. Ezen kívül legfőbb gondja, hogy a lelkét súlyosan nyomasztó terhet enyhítse, minden jel arra mutat, hogy évekkel korábban megölte a legjobb barátját, Lilát. Emlékszik a vérben úszó padlóra, a késre a kezében, és a mosolyra az ajkán, mintha élvezte volna azt, amit tett. Újabban nehezebb a normalitás látszatát fenntartania, ugyanis egyre többször ébred arra, hogy alvajár, ez odáig fajul, hogy felfüggesztik az iskolában, amíg nem szerez orvosi igazolást a gyógyulásáról.
Cassel karakterét nagyon megszerettem, mert őrá aztán nem húzható rá semmilyen ya klisé. Nem igazán csak a jó tettek hajtják, megvan a magához való esze a simlisséghez, gondolkodás nélkül kihasználja a sármosságát éppúgy, mint a kiváló hazudási képességét. Az ő hangján halljuk végig a történetet, kiváló mesélőnek bizonyul, imádtam a fejében lenni. Cassel nagyon okos, ahogy apránként összerakja a megszerzett információkat és kombinál, az valami félelmetes. Mindig van egy következő lépése, amire nem számítasz, és ezzel zsebre tesz, engem legalábbis lenyűgözött. De ott van a humora és a kis felvillanó mosolyai, amivel újra és újra levesz a lábadról. Te jó ég, milyen jó emberismerő, és ezt gátlástalanul ki is használja. A karaktere határozottan fejlődik, alig várom hogy megtudjam, hogyan oldja meg a történet utolsó csavarját a következő részben.
A többi karakter is mind kiválóan megírtak, Cassel nagyapja például szenzációs, sok mindent örökölt tőle az unokája. A két bátyja is természetesen megéri a pénzét, a titkolózás és félrevezetés művészeivé válnak. Izgalmas megismerni minden szereplőt, mert annyira különbözőek, szerteágazó képességekkel, és én élvezettel olvastam végre olyanokról, akik nem a jó tetteikről híresek.
Lila karaktere volt egy kicsit kettős, nem igazán tudtam megszeretni, de ebben közrejátszott talán az is, hogy a vele történtek nagyon hatottak a későbbi személyiségére. Nem is azzal van a bajom, amiket tett, hanem Cassel felé való viszonyulása nem tetszett. De ennek még lesz folytatása..
Minden szereplőről órákat lehetne mesélni, hiszen oda-vissza repkedtek az átkok, amik erősen befolyásolták a karaktereket, és igencsak kíváncsi vagyok kinek hogyan alakul a további élete.
A cselekmény izgalmas, de kell egy kis idő, hogy megeméssze az olvasó, nagyon oda kellett figyelnem, mindig akad egy-egy újabb csavar. Csodálom az írónőt, remekül kidolgozta ezt a mágikus világot és tele tudta szőni olyan ötletekkel, fordulatokkal, hogy csak kapkodtam a fejem.
Az átokvetők társadalma olyan, mint egy maffiavilág, gengszterekkel és gyilkosságokkal, hatalmi harcokkal, de itt a bűnözés párosul a mágiával is. Imádtam azokat a részleteket, amik amulettekhez, babonákhoz kapcsolódtak. Mindezek mellett kiemelkedően foglalkozik a szerző a szeretet és család fontosságával is.
A történetben van ugyan némi romantika, de nem ezen van a hangsúly, és ez így tökéletes. A folytatásban azonban el tudok képzelni ennél többet is.
Összességében a könyv nem egy tipikus ya regény, és éppen ez teszi kiemelkedővé. Abszolút uniszex, a fiúk is élvezettel fogják olvasni. Nincsenek túlvilági lények, viszont van nem kevés varázslat, és ez teszi rendkívül eredetivé. Holly Black óriási tehetség, a könyv számomra a letehetetlen kategóriába tartozik, sőt még a kötelezően újraolvasós polcra is felkerül. Azt hiszem sokat fogom rágni a kiadó fülét a folytatás mielőbbi megjelenéséért.

Gothic01>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Tiltott mágia, erre épülő gengszterhálózat, megdöbbentőbbnél megdöbbentőbb átverések és egy csavaros észjárású, szinte már kényszeresen hazudozó főhős, aki egy született szélhámos… Számomra ilyen az átkozottul nagyszerű recept egy urban fantasy-hoz! <3
Hajnalban kezdtem el olvasni, úgy voltam vele, megnézem, milyen az első fejezet, aztán tűzök aludni. Én és a nagy számításaim… Maradjunk annyiban, biztos nem válna annyira ügyes bukméker belőlem, mint Casselből, legalábbis, hogyha jó könyvekről van szó, mert a terv négyszeresének a ledarálása előtt nem sikerült letennem a kötetet az éjjeliszekrényemre. Egyre csak törtem a fejemet és nem értettem, miért nem alakult ki olyan hype a White Cat körül, mint a kiadó más, hasonló besorolású kötetei körül, hogy miért ennyire mellőzött ez a regény merthogy a KMK webshopján kívüli területeken még nem hallottam róla. Már a kezdés is annyira ütős, amilyennel régen találkoztam, egy nagyon hatásos, lendületes in medias rest kapunk az írónőtől, ahol nincs idő kimerítő elmélkedésekre az élet nagy dolgain; a főszereplő srác a kollégium tetejének a szélén állva ébred és, mint az ilyen esetekben magától értetődő vagy mondhatni elvárt, fogalma sincs róla, hogyan került oda. Az egy-két meddő, lejutó próbálkozás után felbukkannak az első diákok, akik meg akarják örökíteni a telefonjaikkal a nagy eseményt, ahogy a társuk a levegőben a lóg, az elengedhetetlen jópofák ugrásra biztatják és mire Cassel felocsúdik, ott is a kolesz igazgatója és ideiglenesen felfüggesztik. A neves magániskola ugye nem akarja azzal rontani a hírét, hogy esetleg egy óvatlan félrenézéskor az ő felelősségükre hajtson végre egy eredményes szuicid akciót a flepnis, hullajelölt kölyök abból az átokvető családból, aki ráadásul még a „furák” közül is kilóg emberfeletti adottságok hiányában… Szóval igen, az indulás nagyon ott volt, Cassel csöppet morbid humora pedig csak még sziporkázóbbá tette. :D Az érintés útján varázsló, de képességeiket csak illegálisan használható csodabogarak ötletét nagyon izgalmasnak találtam, a leginkább az fogott meg, ahogy beledolgozta Holly őket a világunkba. Mi sem teszi valósághűbbé, hogy a kedvenc történeteink különleges adottságú emberei nyíltan köztünk élnek, mint az, hogy hozzáköthetőek olyan történelmi momentumokhoz, mint például a szesztilalom és, hogy a jelenben politikai mozgalmakat indítottak értük/ellenük? Annak, hogy kedvenc legyen, csak az szabott gátat, hogy a briliáns svindlerek és elvetemült maffiózók ellenére is elég kiszámítható volt a két kvázi fő mozzanat. Nem is ez a helytálló kifejezés erre, mert sokszor kapkodtam a fejemet és vigyorogtam utána az elégedettségtől a zseniális, váratlan húzásoktól, hanem inkább a cselekmény adagolásával volt egy enyhe túlnyújtás az első felében. Sokáig húzta az írónő olyan titoknak a leleplezését, amiket gondtalanul kisakkozott egy olyan olvasó, akinek nem ez az első YA-regénye, például azt, hogy milyen kapcsolat van Lila és a macska között és, hogy ki a ritka, átváltoztató átokvető, aki felbolygatta a bűnöző rétegeket. Megkönnyebbültem, amikor ezeknek a kiderülésén túlugorhattam és belemerülhettem jobban a remekül megalkotott, szövevényes cselszövésbe. Ennek a csavarjai mindig képesek voltak elképeszteni, mikor nem is reméltem, hogy érkezhet, egy olyan „HŰHA” pillanatot az arcomba tolni, amitől megfordult a fejemben, hogy talán nekem is elvitte az a bizonyos heterokrómiás, fehér cica a nyelvemet… Példaértékű trilógia indítás. A karakterek pedig… nos, ők egytől-egyig megérnek egy külön misét :D Casselnél ravaszabb sráchoz nem emlékszem, hogy John Wayne Cleaver óta volt-e szerencsém, szerelmes lettem a lenyűgöző észjárásába, de a családtagjait se kell félteni. Még azok is kupán vágással felérő meglepetéseket tartogatnak, akiket elsőre botor módon lebecsül az ember.
Teljes értékelés a blogomon:
https://goodbye-agony.blogspot.com/2017/11/holly-black-…

bartok_brigitta P>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Hamarabb kezdtem szemezni az Átokvetők sorozattal, mint a Levegő népével, mégis az utóbbit sikerült először olvasnom; Nem bánom, mert éppen ennek köszönhetem, hogy végül eldöntöttem, hogy mindenképpen szeretnék még az írónőtől olvasni. Az ember azt gondolná, hogy a Fehér macska tipikus young adult kötet, de a hangulata sokkal sötétebb, mint az megszokott. Cassel Sharpe hálás elbeszélő, aki a legundorítóbb részleteket sem hallgatja el a közönség elől. Nagyon szerettem a karakterét, amelyhez illett azaz egyszerű, olvasmányos, nem túl fennkölt stílus, amelyben a regény íródott.
Nagyon érdekesnek találom a világot, amelyet Holly Black megteremtett. Az Átokvetők élete egyébként sem egyszerű, de a helyzetüket még inkább megnehezíti a társadalom azzal, hogy szinte teljesen törvényen kívül helyezi őket, amivel voltaképpen azt érik el, hogy valóban bűnözőkké váljanak. A mágiarendszer érdekes, és úgy érzem, hogy a későbbiekben tovább fog csiszolódni. A krimi finoman vegyül a fantasyval, éppen megfelelő arányban ahhoz, hogy mind a kettőt élvezni lehessen.
Nagyon jó, bár nem túl kidolgozott karaktereket kaptunk, könnyű volt őket megszeretni. Cassel gyorsan a szívem csücske lett, de nagyon megkedveltem Samet és a nagyapát is. Az egyetlen, akivel valamiért nehezen sikerült megbarátkoznom spoiler, de hajlok arra, hogy ez változni fog, ha majd több időt tölt spoiler.
Összességében egy nagyon szórakoztató nyitókötetet kaptam. Úgy gondolom, hogy méltó példája annak, hogy miért nem szabad teljesen lemondani a YA kötetekről, hiszen akadnak még köztük valódi csemegék.

Mazsidrazsi>!
Holly Black: White Cat – A Fehér Macska

Mivel nem olvasok fülszöveget, így nekem meglepetés volt ez a történet.
Cassel karaktere nekem egyszerre volt homályos és zavaros, mindemellett kedvelhető szereplő volt számomra. Tetszett, hogy az ő szemszögéből láthatjuk a dolgokat, hogy kicsit lassacskán jön rá a dolgokra, és hogy neki is kibontakozik ez a misztikus világ, nem csak az olvasónak újdonság.
Maga a nyomozós szál nem igazán éltette a történetet, nekem jobban bejött a misztikus háttere az egésznek. A családjáról nem sokat tudnék mondani, nem igazán voltak egy család. A nagyapja volt az egyedüli értékelhető szereplő.
A barátai, Sam és Daneca nagyon jó, erős karakterűek voltak,kellettek Cassel mellé.
Szórakoztatóak voltak a helyzetek, amikbe kerültek.

Mindenképp érdekel a folytatás, főleg amiatt, hogy mit tudnak kihozni ebből a világból.

U.i.: Barron-t csak én olvastam mindvégig Barrons-nek?? :D

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sheila_7 I>!

– Kit érdekel? Mit csináljak? – kérdezi Daneca. – A macska csak bámul rám, és szerintem véres a szája. Ha nézem, egerek és madarak százainak halálát látom: felsorakoznak, hogy a nyelve kiterített szőnyegén a szájába vonuljanak, mint egy régi rajzfilmben. Szerintem én leszek a következő, akit megesz.
– Simogasd meg, anyukám! – mondja Sam. – Ajándékot hozott neked! Azt akarja, hogy megdicsérd, micsoda kemény csaj!
– Te egy icike-picike gyilkológép vagy! – gügyög Daneca.
– Mit csinál a cica? – kérdezem.
– Dorombol – felel Daneca. – Jó cicus! Ki a legjobb gyilkológép? Úgy van! Te vagy! Nagyon brutális, aprócska oroszlán vagy! Igen, az!

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
DarknessAngel >!

Az áldozat azt hiszi, hogy egy este hazamegy, és a lány, akit gyerekkora óta szeret, egyszerre csak viszontszereti.
Az áldozat hajlamos elfelejteni, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az valószínűleg átverés.

303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cassel Sharpe
szaniko62>!

A barátaidat tartsd közel magadhoz, az ellenségeidet pedig még közelebb.

293. oldal

Sheila_7 I>!

– Furcsa álmot láttam.
– Hadd találjam ki! Nagy dudájú nindzsalányok kikötöztek.
– Á, nem! – (…)
– Gondolom, elég furcsa lett volna, ha mindketten ugyanazt álmodjuk.
Fintorgok.
– Jobb, ha nem mesélsz el többet. Ne rontsd el a meglepetést, hátha ma éjjel álmodom azt.

66. oldal

s_l_m>!

– A hiány megöli a kis szenvedélyt, és lángra lobbantja a nagyot.

223. oldal

2 hozzászólás
Sheila_7 I>!

– Nagyon nehéz jó embernek lenni – mondom. – Mert én már tudom, hogy nem vagyok az.
– Néha nem tudom, mikor hazudsz – mondja Sam.
– Sosem hazudok – hazudom.

35. oldal

Sheila_7 I>!

– Az alvási szokásom a probléma.
– Ezt hogy érti? – kérdezi Northcutt igazgatónő, és áthatóan fürkész.
– Sehogy! Csak alva jártam. Nem kíséreltem meg öngyilkosságot. Ha meg akarnék halni, nem tetőről ugranék le. Ha pedig mégis tetőről ugranék le, gatyát húznék mielőtt megteszem.

14. oldal

Sheila_7 I>!

Szélhámosnak lenni annyi, mint elhinni magadról, okosabb vagy a többieknél, és mindenre gondoltál. Elhiszed, hogy bármit megúszhatsz. Hogy bárkit képes vagy bepalizni.

22. oldal


A sorozat következő kötete

Átokvetők sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Banks: Poszeidón
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Melissa Marr: Veszélyes játék
Rachel Vincent: Halott lelkek
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Deborah Harkness: Az élet könyve
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Isaac Marion: Eleven testek
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal