40. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
49. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
57. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

The ​Wicked King – A gonosz király (A levegő népe 2.) 515 csillagozás

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

A ​New York Times bestseller The Cruel Prince – A kegyetlen herceg varázslattal és vérszomjjal teli folytatása.

Elég erősnek kell lenned, hogy fáradhatatlanul újra és újra lesújts.

Az első lecke az, hogy erősödj meg.

Miután kiderült a döbbenetes tény, miszerint Oak Tündérfölde örököse, Jude-nak meg kell védenie az öccsét. Ennek érdekében magához láncolta a gonosz királyt, Cardant, akit a háttérből irányít. Tündérfölde folyamatosan változó politikai szövetségei között még akkor is nehéz lenne lavíroznia, ha Cardan mindenben engedelmeskedne neki. Csakhogy a király mindent megtesz annak érdekében, hogy megszégyenítse Jude-ot, és aláássa a hatalmát, hiába nyűgözi le továbbra is a lány.

Amikor egyértelművé válik, hogy egy Jude-hoz közeli személy el akarja őt árulni, és ezáltal veszélybe sodorná nemcsak a saját, hanem az összes szerette életét, Jude kénytelen az áruló után nyomozni – miközben a Cardan iránt érzett bonyolult érzelmeivel is viaskodik –, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789635612147 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789635612154 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577362 · Fordította: Szabó Krisztina

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Cardan Greenbriar · Jude Duarte · Locke · Madoc · Vivienne Duarte · Balekin Greenbriar · Taryn Duarte · Vivienne · Csótány · Dulcamara · Nicasia


Kedvencelte 160

Most olvassa 34

Várólistára tette 207

Kívánságlistára tette 328

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

diamondfox P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

WÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.
HOL VAN A FOLYTATÁS?! MAGYARUL?!
Kérném a tisztelt fordítót, Szabó Krisztinát, hogy minden mást hagyjon félbe és fordítsa a harmadik kötetet, mert lejövök az arcomról!
HÁT MI VOLT EZ MEGINT?
abbahagytamakiabálást

Tehát: én hittem benne, és sokan tartották bennem a lelket is, hogy a második kötete jobb lesz a sorozatnak, mint az első. És valóban! Nem csak hogy jobb, de izgalmasabb, pörgősebb és megint a végére, az utolsó oldalakra értük el azt a tetőpontot, hogy Cardan megpofozott, majd megrugdosott. Kegyetlen herceg, majd gonosz király. Azonnal hoztam be a kötetet kolleginámnak, mert neki nagyon bejött már az első része is, mondom én meg megvettem a folytatást és behozom neked, úgyis ráérsz az ünnepek alatt. :D Hát nem rendes vagyok?
De lényeg a lényeg: Vivi-re haragszom, mert annyira elhitte, hogy az embereket nem gyűlölik a tündérek, nem használják ki őket – mintha amíg ott élt, semmit se látott volna. Hiába mondja Jude, hogy sokszor nem mondták el neki, hogy halandóként mennyire kegyetlen ez a világ, Vivi nem hülye. Legalábbis eddig azt hittem…
A tengeri világ piszok menő volt, szinte láttam magam előtt, hogy a víz alatt ott az egész kastély és mindenki gyönyörű – aztán betoppan Jude és tökéletesen színészkedik. Hihetetlen.
spoiler
Folytatásért sajog a lelkem :(

13 hozzászólás
Naiva P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Akkor most valaki árulja el, hogy mi a franc történt a végén? Miért kellett ezt? Mi volt a célja ezzel? A bosszú? Vagy valami még rosszabb? spoiler

Az előző rész annyira levett a lábamról, hogy alig vártam a folytatást. Meg merem kockáztatni, hogy a The Wicked King még az első résznél is sokkal jobb. Nagyon szórakoztató, csavaros olvasmány, amit alig lehet letenni.
Az írónő nagyon ügyesen meséli el azt az örök érvényű igazságot, hogy bárkit meg tud változtatni a hatalom legapróbb szikrája. Minél jobban megízleli a hatalmat, annál nagyobb kell, mert kevesebbel már nem éri be.
Jude és Cardan szeretlek/gyűlöllek – gyűlölve szeretlek kapcsolata az egyik legkülönlegesebb, egyben a legbizarrabb, amivel valaha könyvben találkoztam. Hihetetlen erős kémia van közöttük, miközben a gyűlölet és a hatalomvágy mérgezi mindkettőjüket.
June-t most szerettem meg igazán. Az egyik legjobb YA hősnő. Nagyon ügyes stratéga és a maga módján még anti-hősnő is. Talán ezért is lepett meg annyira a könyv vége vele kapcsolatban. Cardan pedig… Ő volt a könyv legnagyobb meglepetése.
A könyv végén úgy felordítottam, hogy a kutyám beszaladt hozzám. Nagyon gonosz cliffi a vége, de mégis úgy érzem, hogy nem érhetett volna véget másként.
Akár csak a Kegyetlen herceg, a The Wicked King is tele volt váratlan fordulatokkal. Soha nem lehet tudni, kiben bízhat az olvasó és ki az, aki csak az önös érdekeit tartja szem előtt. Holly Black nagyon ügyes írónő. Egy pillanatra sem unatkoztam és semmi nem volt előre kiszámítható. A karakterek egyre összetettebbek és soha, senkiben nem lehet megbízni.
A QoN-ban (több) mindenre fény derül. Talán.

3 hozzászólás
Finn_Hudson P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Megint bajban vagyok, szerintem nem leszek túl népszerű ezzel az értékeléssel.
A legnagyobb problémám a történettel, hogy az egész a politika körül forog. Szervezkednek, stratégiákat szőnek, és közben alig történik bármi lényeges. Sokszor azt vettem észre magamon, hogy elkalandozik a figyelmem és bekezdéseket kell újra olvasnom. Pedig a felépített világ érdekes, és tele lenne lehetőségekkel.
A szereplőkkel is bajban vagyok. Bár Jude-ot az első részben kedveltem, itt már kezdett idegesíteni. Az egész karakter eltúlzott: túl akaratos, túl fontoskodó, túl harcias és túl beképzelt. A többiek pedig számomra elég semmilyenek lettek, köztük Cardan is.
Elég csalódott vagyok miatta, mert a borító gyönyörű és a fülszöveg is kecsegtető, na meg persze ott a rengeteg pozitív vélemény, amit hallottam róla. Ha már eddig eljutottam, befejezem a sorozatot, de a harmadik részhez túl sok reményt már nem fűzök.

Niitaa P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/03/holly-black-wic…

"Cardannak sokkal jobban áll a gonosz király szerepe, mint a kegyetlen hercegé. Bár nem vágyott a hatalomra, mégis azt kell mondjam, hogy trónra termett és már közel sem az a beképzelt ficsúr, mint aki volt. S tartok tőle, hogy ez még csak a kezdet, még nem is mutatta meg igazán, hogy mire is képes!
A kezdeti részen nem hittem volna még, hogy ennyire nagy hatással lesz rám. A gonosz király című könyv messze túlmutatott az elvárásaimon és nem csak a bravúros lezárás miatt. A történet felépítése kitűnő. Az elején még lassan, külön mederbe hömpölygő események fokozatosan érnek össze, hogy a végén egy hatalmas, megállíthatatlan víztömeget alkotva mindent letaroljanak. Így kell ezt csinálni!
Szerettem Holly Black Átokvetők sorozatát is, de közel sem váltotta ki belőlem ezt a „hűha-érzést”, pedig abban is sok meglepetést tartogatott a szerző. Úgy érzem, ebben a történetben mutatta meg igazán, milyen nagyszerű írói vénával rendelkezik. A levegő népe sorozat ezennel felkerült a kedvenc többrészes történeteim közé.
Bátran merem ajánlani ezt a fantasztikus sorozatot azoknak, akik egy jól felépített történetben szeretnének elmélyedni. De szeretném felhívni a figyelmeteket: szükséges hozzá egy kis türelem; ez a regény csak azok számára tud élményt adni, akik maguk is pont annyi kitartással rendelkeznek, mint Jude. Cselszövés, ármány és jól eltalált féligazságok. Nem is kell ennél több. "

Törpillaa P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Már az első része is nagyon megfogott engem, hogy nem az a nagyon nyálas sztori. Semmi erotika, csak sima kicsit romantikusabb, de igazi fantasy, ami még izgalmas is. :D Nekem nagyon tetszik ennek a világnak a felépítése az elejétől a végig, és a karakterek is nagyon szimpatikusak, főleg Cardan és Jude. :D Őket már az elejétől kezdve megkedveltem, és ez most sem változott, szerencsére. De mi a fene volt ez a lezárás? Egyáltalán nem vagyok vele kibékülve, és a következő kérdésem, hol a harmadik része? :D Így nem érhetett véget, a második része, nem fair. Egyáltalán nem az! Sokkal több kegyetlenség, ármánykodás, titkok, és árulás történt ebben a részben, mint az előzőben, sokkal izgalmasabb volt, és végig fent tartotta az érdeklődésemet, az írónő nagyon tudja, hogy csűrje csavarja a sztorit, és hogy tegye egyre izgalmasabbá, és érdekesebbé a karaktereket egytől egyig. Vivit és Oakot is szeretem, bár néha Vivi nem mindig döntött túl jól, főleg Heatherrel kapcsolatban… Tarynt azért utálom, mert spoiler Madoc-ot nagyon utálom, ő sem lett a szívem csücske, ami nem is csoda… De leginkább Balekint, és Orlagh-t, na meg Nicasia-t. De Cardan döntésével a végén egyáltalán nem értek egyet, de mégis nagyon bírom a karakterét, hiába gonosz, és kegyetlen néha, de nekem bejön. :D Már alig várom a folytatást, remélem minél hamarabb kijön a harmadik része, mert így nem érhetett véget. És csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a hasonló fantasy történeteket. :D

Deszy P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Mi ez a lezárás???

Ha lenyugszom, kicsit hosszabb véleménnyel is jövök majd. :D

FRISS:

Mi volt ez a befejezés???

Oké, tudom, hogy nem a végével kéne kezdenem, de nem tudok elsülni ezen a lezáráson. Erre a könyvre abszolút igaz, hogy a végére istenesen bepörög.

A kegyetlen herceg világára amúgy sem jellemző, hogy akár egy pillanatot úgy tölthetnének a szereplők – no meg az olvasó –, hogy ne kerüljenek valami veszélyes helyzetbe, hiszen mindent átsző a veszély. A tündérvilág tele van trükkökkel, cselekkel, intrikákkal és ez természetesen még halmozottabban igaz most, hogy Jude az udvari élet közepére került – ráadásul valójában irányító pozícióba.

Az egész könyv csupa feszültség. Jude sosem nyugodhat, és ez szó szerint igaz: még aludni se tud nyugodtan. Minden szabad percét valami fontossal tölti: ha épp nem irányít vagy próbálja eltitkolni, milyen megállapodást kötött az új nagykirállyal, akkor vagy az újabb veszélyeket próbálja feltárni vagy titokban gyakorolja a vívást, esetleg épp a napi méregadagját veszi be, hogy szoktassa magát. Arról nem is beszélve, hogy milyen a kapcsolata a családjával: az „apját” átverte, az ikertestvére meg őt árulta el. Nem a legkönnyebb szituáció.

A The Wicked King tehát még az első résznél is magasabbra teszi a lécet: sokkal nagyobbak a tétek, és most, hogy már ismerősebben mozgunk a tündérek világában és nincs szükség bevezetésre, tényleg a regény elejétől a végéig fontos dolgok történnek. Ezeknek nem feltétlenül kell akciójeleneteknek lenniük – bár ilyenből is akad jó pár –, hiszen a napi intrikák pontosan olyan jó szolgálatot tesznek, mint egy-egy izgi harcjelenet. Sőt.

Bővebben:
» http://www.deszy-konyv.hu/2019/12/holly-black-wicked-ki…

Réka0128 P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

A folytatást akarom MOST!!!

Az első rész hatalmas kedvencem lett, úgyhogy nagy elvárásokkal álltam neki a második kötetnek. Újfent sikerült meggyőznie az írónőnek, mert imádtam az elejétől a végéig. Nagyon kalandos volt a történet, plusz folyamatosan tele volt cselszövésekkel, ami még izgalmasabbá tette. Ahogy az első kötetben, itt is lassan indult be a cselekmény, de aztán egyre akciódúsabb lett, ahogy elkezdődött a vetélkedés a hatalomért. Egy nagyon pici romantikus szálat is kaptunk, de örülök neki, hogy egyenlőre ennél jobban nem volt erőltetve. A befejezés az iszonyat kegyetlen lett… Sejtettem, hogy lesz valami nagy csavar, de erre nem számítottam.
Jude még agyafúrtabb és talpraesettebb lett, de elég nagy teher nehezedik a vállára a király jobbkezeként. Végig izgultam érte, hogy vajon mennyire tud kitartó maradni és meg tudja-e valósítani a terveit, ilyen nyomás alatt. Cardannak nincs valami jó természete, de valahogy mégis van egy része a személyiségének, ami miatt igenis szerethető. Gonosz királyként nekem még szimpatikusabb lett, mint kegyetlen hercegként. :) Taryn, Locke és Madoc még mindig nem lett a szívem csücske, de Vivit továbbra is nagyon csípem.
Annyira gyönyörű ennek a könyvnek a borítója, hogy rögtön beleszerettem. Örülök, hogy végül a beltartalom is legalább annyira meggyőzött, mint a külcsín. Remélem, hogy még idén a kezemben tarthatom a bejező részt, mert türelmetlenül várom mi lesz a történet vége. :)

8 hozzászólás
lind>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Átalakultak a történetvezetés fő elemei, ami meglepett az első néhány fejezet olvasásakor, de TELJESEN élvezhető volt a mű ilyen új szemszögekből is.
Először is Jude karaktere alakult át, mondhatni kicserélték. Nem tudunk meg sokkal többet a személyiségének mélységeiről, sőt egy kicsit felszínesnek éreztem. Csak annyi derült ki róla újabban, hogy a hatalomvágyát milyen nehéz visszafolytania, ha már eleve rendelkezik a vágyott hatalommal. Érdekes vívódás volt ez benne! Cardannal a kapcsolatuk is több, mint IZGALMASAN alakult! Ő is sokáig vacilált, hogy melyik énjéhez lépjen közelebb: a nagykirályéhoz vagy a régi KEGYETLEN önmagához. Jude is szokszor reflektált, ha valamelyik oldalhoz jobban húzott Cardan, amit jól esett olvasni. A többi szereplő most nem igazán bontakozott ki ebben a kötetben és ezt borzasztóan SAJNÁLOM. Nem tudom, hogy ez abból fakad-e, hogy ez a rész rövidebb terjedelemben a elsőnél, de pont ezeket a mellékszereplős megmozdulásokat hagyta el az írónő… (Főleg itt Taryn jelenlétét hiányoltam és szerintem jogosan, mert lett volna szerepe az események alakulásában!)
A politikai LAVÍROZÁS ESZMÉLETLEN volt megint! Hogyan lehet ÁTFOGÓAN felvázolni több udvarral is a kapcsolatrendszert és a szövetségek feltételeit olyan módon, hogy ezek minden más királyságra is hatással legyenek? ÍGY! Gyakran csak kapkodtam a fejem, hogy most ha ez így meg úgy alakul az pl. kinek az ellenszenvét váltja ki… ZSENIÁLIS volt!
Sajnos még most sem tudom, hogy a történtek után ki veszített többet, Cardan vagy Jude… de olyan jó lenne MINNÉL HAMARABB KIDERÍTENI!

3 hozzászólás
konyvmolyblog>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Nagyjából minden második könyvél ezt mondom és csak ismétlem magam, de: milyen szép ez a borító?! *-*

Bevallom, olvasás közben néha csak kapkodtam a fejem, hogy most mi is van? :D Nagyon eseménydús kötet volt. Tündérfölde az eddiginél is kegyetlenebbé vált az előző kötethez képest, már, ha ez lehetséges.
Nem minden arany, ami fénylik.

„Gyűlölöm, hogy így csüngök rajta, egyik kezem körmeit a hátába vájom, és mielőtt teljesen elvesztem az ép eszem, még utoljára összeáll bennem egy gondolat: jobban szeretem, mint valaha bárkit, és a rengeteg dolog közül, amit ellenem tett, az a lehető legrosszabb, hogy megszeretette magát velem.”

Jude ezúttal tényleg teljesen kivetkőzött magából. Vagy talán épp most lett az igazi önmaga? Minden elismerésem az övé, én az első adandó alkalommal zokogva rohantam volna Vivi-hez, hogy mentsen ki Tündérfölde kegyetlen világából. :'D Ehhez képest ő mindent felforgatott és a legfontosabb dolgot ragadta magához, ami halandó kezében még nem volt.
spoiler

Cardant csak még jobban megszerettem. :D Hiába kegyetlen a maga módján – de milyen is lehetne a vele történtek után, ha nem ilyen – van a személyiségének egy szerethetőbb része is. Haha, de humoros vagyok újabban.
spoiler

A szememben kicsit megváltozott az „uralkodása” miatt, de az utolsó döntése a sírba visz és szívem szerint addig üvölteném neki, hogy MIÉRT?! amíg el nem megy a hangom egy életre. :'D

Locke-ot továbbra is utálom. :D
spoiler

A végével kapcsolatban… Igazából mindenre számítottam, csak erre nem. És hiába próbáltam lelkileg felkészülni, most is felmerül bennem a kérdés: MIÉRT KELL ILYEN KEGYETLEN FÜGGŐVÉGET HAGYNI EGY KÖNYVNEK????!! MIÉRT ÉLVEZI AZT PÁR ÍRÓ, HOGY ENNYIRE SZENVEDTETI AZ OLVASÓIT?!
Oké, befejeztem. :'D

Mindent összegezve nagyon-nagyon várom a következő a részt. :D

11 hozzászólás
AniTiger P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Szórakoztató, fordulatos és akciódús olvasmány. Bár korábban nem voltam nagy tündérimádó, ismét nagyon élveztem Holly Black Tündérföldén játszódó királydrámáját. Jól esett visszatérni Tündérföldére, vicces volt megnézni, hogy milyen nagykirály is Cardan, és hogy mennyit küszködik Jude, hogy mindent egyben és kézben tartson. (Még mindig ő az egyik kedvenc tündérek közé keveredett halandó karakterem.) Örülök, hogy elolvashattam a második részt, de most meg a trilógia lezárásáért őrülök meg! Jó lenne azonnal folytatni…, pedig iszonyatosan imádtam a végét! Micsoda fordulat!

Kedvenc részek: Heather és Tündérfölde, Cardan és Jude „beszélgetései”

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/12/HollyBlac…


Népszerű idézetek

Harlen>!

– Csókolj meg újra! – szólal meg részegen, ostobán. – Csókolj addig, amíg már rosszul vagyok tőle!

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar
Harlen>!

– Gyűlöllek – mondom, de cirógatóan bukik ki a számon. Újra és újra elismétlem. Litánia. Igézet. Védelem az ellen, amit valójában érzek. – Gyűlöllek. Gyűlöllek. Gyűlöllek.
Erősebben csókol.
– Gyűlöllek – lehelem a szájába. – Annyira gyűlöllek, néha semmi másra nem tudok gondolni.

evolett>!

(…) jobban szeretem, mint valaha bárkit, és a rengeteg dolog közül, amit ellenem tett, az a lehető legrosszabb, hogy megszerettette magát velem.

Cintia_>!

– Talán megdöbbenti a képtelen családodat, de nem lehet mindent gyilkossággal megoldani! – kiált utánam Locke.
– Tényleg megdöbbennénk, ha így lenne – kiáltok vissza.

175. oldal

Renoir>!

A legszembeszökőbb éke mégis puha, dacos ajka. Tökéletesen érzékelteti, mekkora egy rohadék.

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar
evolett>!

– Ha te vagy a kór, akkor végül is nem lehetsz egyúttal a gyógyír is.

Cardan

Szyszyyy I>!

– Minden rendben lesz – nyugtatgatom Cardant.
– Tudod – mondja rajtam csimpaszkodva –, ennek most meg kellene nyugtatnia. De amikor halandók mondják, akkor nem jelenti ugyanazt, mint amikor tündérek, nem igaz? Számotokra könyörgés. Egyfajta reménymágia. Azért mondogatjátok, mert attól féltek, nem lesz úgy.

318. oldal

Szyszyyy I>!

Cardan közelebb lép hozzám felfal a tekintetével. Nem vagyok benne biztos, hogy képes lennék elviselni, ha megint a lelkembe taposana. Szerencsére szóhoz sem jut.
– Gyűlöllek! – suttogom, még mielőtt megszólalhatna.
Maga felé fordítja az arcomat.
– Ismételd meg!

124. oldal


A sorozat következő kötete

A levegő népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Melissa Marr: Veszélyes álmok
Lana Millan: Egy angyal az élet küszöbén
Rick Riordan: Hádész Háza
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben
Stephanie Garber: Legendary