60. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
70. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
73. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

The ​Wicked King – A gonosz király (A levegő népe 2.) 905 csillagozás

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

A ​New York Times bestseller The Cruel Prince – A kegyetlen herceg varázslattal és vérszomjjal teli folytatása.

Elég erősnek kell lenned, hogy fáradhatatlanul újra és újra lesújts.

Az első lecke az, hogy erősödj meg.

Miután kiderült a döbbenetes tény, miszerint Oak Tündérfölde örököse, Jude-nak meg kell védenie az öccsét. Ennek érdekében magához láncolta a gonosz királyt, Cardant, akit a háttérből irányít. Tündérfölde folyamatosan változó politikai szövetségei között még akkor is nehéz lenne lavíroznia, ha Cardan mindenben engedelmeskedne neki. Csakhogy a király mindent megtesz annak érdekében, hogy megszégyenítse Jude-ot, és aláássa a hatalmát, hiába nyűgözi le továbbra is a lány.

Amikor egyértelművé válik, hogy egy Jude-hoz közeli személy el akarja őt árulni, és ezáltal veszélybe sodorná nemcsak a saját, hanem az összes szerette életét, Jude kénytelen az áruló után nyomozni – miközben a Cardan iránt érzett bonyolult érzelmeivel is viaskodik –, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577362 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789635612147 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789635612154 · Fordította: Szabó Krisztina

1 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Cardan Greenbriar · Jude Duarte · Madoc · Taryn Duarte · Csótány · Locke · Vivienne · Vivienne Duarte · Balekin Greenbriar · Nicasia · Dulcamara


Kedvencelte 261

Most olvassa 52

Várólistára tette 220

Kívánságlistára tette 363

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Hűha, hát ez hatalmasat ütött!
Pörgős, izgalmas, a vége pedig.. azonnal olvasnom kell a harmadik részt! Telis tele cselszövéssel, amiket imádtam, még a tervezgetésüket is. Alig vártam, hogy egy-egy zűrzavarból, hogyan fognak kimászni a szereplők.
Jude nagyon szimpatikus, ahogy már írtam: mindig meg tud lepni. Teljesen hétköznapi érzelmeket vonultat fel, nem túl elrugaszkodott a személyisége. Ami talán kicsit túlzott, az a fene nagy bátorsága, bár nekem lenne fele ennyi. :D
Cardan… hogy lehet, hogy akkora mocsok ez a ficsúr, de én még mindig kedvelem? Ebben a részben őt is elkezdtem szeretni, pedig ezt nem igazán gondoltam volna. Persze ő is hatalmas cselszövő, még nagyobb is, mint Jude. Vannak néha jó pillanatai is.. kíváncsi vagyok számára mit hoz a harmadik kötet.
spoiler
A legnagyobb csalódást még meg kell említenem, ami Taryn és Locke viselkedése. Kíváncsi vagyok, mi fog kisülni belőle.
Jöjjön a folytatás :)

diamondfox P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

WÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.
HOL VAN A FOLYTATÁS?! MAGYARUL?!
Kérném a tisztelt fordítót, Szabó Krisztinát, hogy minden mást hagyjon félbe és fordítsa a harmadik kötetet, mert lejövök az arcomról!
HÁT MI VOLT EZ MEGINT?
abbahagytamakiabálást

Tehát: én hittem benne, és sokan tartották bennem a lelket is, hogy a második kötete jobb lesz a sorozatnak, mint az első. És valóban! Nem csak hogy jobb, de izgalmasabb, pörgősebb és megint a végére, az utolsó oldalakra értük el azt a tetőpontot, hogy Cardan megpofozott, majd megrugdosott. Kegyetlen herceg, majd gonosz király. Azonnal hoztam be a kötetet kolleginámnak, mert neki nagyon bejött már az első része is, mondom én meg megvettem a folytatást és behozom neked, úgyis ráérsz az ünnepek alatt. :D Hát nem rendes vagyok?
De lényeg a lényeg: Vivi-re haragszom, mert annyira elhitte, hogy az embereket nem gyűlölik a tündérek, nem használják ki őket – mintha amíg ott élt, semmit se látott volna. Hiába mondja Jude, hogy sokszor nem mondták el neki, hogy halandóként mennyire kegyetlen ez a világ, Vivi nem hülye. Legalábbis eddig azt hittem…
A tengeri világ piszok menő volt, szinte láttam magam előtt, hogy a víz alatt ott az egész kastély és mindenki gyönyörű – aztán betoppan Jude és tökéletesen színészkedik. Hihetetlen.
spoiler
Folytatásért sajog a lelkem :(

13 hozzászólás
Naiva P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Akkor most valaki árulja el, hogy mi a franc történt a végén? Miért kellett ezt? Mi volt a célja ezzel? A bosszú? Vagy valami még rosszabb? spoiler

Az előző rész annyira levett a lábamról, hogy alig vártam a folytatást. Meg merem kockáztatni, hogy a The Wicked King még az első résznél is sokkal jobb. Nagyon szórakoztató, csavaros olvasmány, amit alig lehet letenni.
Az írónő nagyon ügyesen meséli el azt az örök érvényű igazságot, hogy bárkit meg tud változtatni a hatalom legapróbb szikrája. Minél jobban megízleli a hatalmat, annál nagyobb kell, mert kevesebbel már nem éri be.
Jude és Cardan szeretlek/gyűlöllek – gyűlölve szeretlek kapcsolata az egyik legkülönlegesebb, egyben a legbizarrabb, amivel valaha könyvben találkoztam. Hihetetlen erős kémia van közöttük, miközben a gyűlölet és a hatalomvágy mérgezi mindkettőjüket.
June-t most szerettem meg igazán. Az egyik legjobb YA hősnő. Nagyon ügyes stratéga és a maga módján még anti-hősnő is. Talán ezért is lepett meg annyira a könyv vége vele kapcsolatban. Cardan pedig… Ő volt a könyv legnagyobb meglepetése.
A könyv végén úgy felordítottam, hogy a kutyám beszaladt hozzám. Nagyon gonosz cliffi a vége, de mégis úgy érzem, hogy nem érhetett volna véget másként.
Akár csak a Kegyetlen herceg, a The Wicked King is tele volt váratlan fordulatokkal. Soha nem lehet tudni, kiben bízhat az olvasó és ki az, aki csak az önös érdekeit tartja szem előtt. Holly Black nagyon ügyes írónő. Egy pillanatra sem unatkoztam és semmi nem volt előre kiszámítható. A karakterek egyre összetettebbek és soha, senkiben nem lehet megbízni.
A QoN-ban (több) mindenre fény derül. Talán.

3 hozzászólás
Dóri_Margit P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Na ezt nevezem folytatásnak.
Ezt a részt már le se bírtam tenni.
Még több ármány és furfang … csak úgy kapkodtam a fejem.
Végre eljutottam arra a szintre ,hogy megszerettem Jude-ot és Cardan-t is.
Mekkora egy pökkhendi vigyori ez a Cardan, de bírni való karakter.
Jude, óóó te bátor lány, micsoda kitartással és lélekerővel bírsz… komolyan olvasóként elfáradtam a cselekményekbe amiket egy nap felsorakoztatott…
Nem egy hétköznapi az ő kapcsolatuk sem, micsoda gyűlölet az övék, de érezhető itt igazán, hogy a gyűlölet és a szerelem szinte egy és ugyanaz.♥
Locke fúúú de megcsapkodnám…. aztán keríthetne belőle jó történetet…grrr

A borító mellett lehetetlen elmenni, valami káprázatosan szép. ^^

Mi ez a vég???? TE JÓ ÉG!!!! Aúúúúúcs, most komolyan Cardan???!

7 hozzászólás
Szücsi >!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

O M G !!!!!
Holly Black egy istennő! Komolyan! ISTENNŐ!
Már az első rész is brutalis volt, nah de ez… hatalmas WOW! Döbbenetes volt, cseles, izgalmas, varázslatos, teljesen magával ragadott. Gyönyörű és iszonyatos volt!
És ez a borító…meseszép, esküszöm szerelmes vagyok belé!
Semmi újat nem tudok írni róla, amit mások már nem írtak volna le. Mi mást is mondhatnék mint hogy imádtam, kedvenc lett, és minden molynak el kell olvasni Holly Black csodálatos könyveit!

nibooklett>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Mit is mondhatnék? Jude ebben a kötetben is nagyot alkotott, ugyanúgy, mint Cardan. Az elejét picit untam, de miután beindult a történet rengeteg fordulat jött sorról sorra. Most pedig kezembe veszem az utolsó kötetet..:)

Finn_Hudson>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Megint bajban vagyok, szerintem nem leszek túl népszerű ezzel az értékeléssel.
A legnagyobb problémám a történettel, hogy az egész a politika körül forog. Szervezkednek, stratégiákat szőnek, és közben alig történik bármi lényeges. Sokszor azt vettem észre magamon, hogy elkalandozik a figyelmem és bekezdéseket kell újra olvasnom. Pedig a felépített világ érdekes, és tele lenne lehetőségekkel.
A szereplőkkel is bajban vagyok. Bár Jude-ot az első részben kedveltem, itt már kezdett idegesíteni. Az egész karakter eltúlzott: túl akaratos, túl fontoskodó, túl harcias és túl beképzelt. A többiek pedig számomra elég semmilyenek lettek, köztük Cardan is.
Elég csalódott vagyok miatta, mert a borító gyönyörű és a fülszöveg is kecsegtető, na meg persze ott a rengeteg pozitív vélemény, amit hallottam róla. Ha már eddig eljutottam, befejezem a sorozatot, de a harmadik részhez túl sok reményt már nem fűzök.

Niitaa P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/03/holly-black-wic…

"Cardannak sokkal jobban áll a gonosz király szerepe, mint a kegyetlen hercegé. Bár nem vágyott a hatalomra, mégis azt kell mondjam, hogy trónra termett és már közel sem az a beképzelt ficsúr, mint aki volt. S tartok tőle, hogy ez még csak a kezdet, még nem is mutatta meg igazán, hogy mire is képes!
A kezdeti részen nem hittem volna még, hogy ennyire nagy hatással lesz rám. A gonosz király című könyv messze túlmutatott az elvárásaimon és nem csak a bravúros lezárás miatt. A történet felépítése kitűnő. Az elején még lassan, külön mederbe hömpölygő események fokozatosan érnek össze, hogy a végén egy hatalmas, megállíthatatlan víztömeget alkotva mindent letaroljanak. Így kell ezt csinálni!
Szerettem Holly Black Átokvetők sorozatát is, de közel sem váltotta ki belőlem ezt a „hűha-érzést”, pedig abban is sok meglepetést tartogatott a szerző. Úgy érzem, ebben a történetben mutatta meg igazán, milyen nagyszerű írói vénával rendelkezik. A levegő népe sorozat ezennel felkerült a kedvenc többrészes történeteim közé.
Bátran merem ajánlani ezt a fantasztikus sorozatot azoknak, akik egy jól felépített történetben szeretnének elmélyedni. De szeretném felhívni a figyelmeteket: szükséges hozzá egy kis türelem; ez a regény csak azok számára tud élményt adni, akik maguk is pont annyi kitartással rendelkeznek, mint Jude. Cselszövés, ármány és jól eltalált féligazságok. Nem is kell ennél több. "

Törpillaa P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Már az első része is nagyon megfogott engem, hogy nem az a nagyon nyálas sztori. Semmi erotika, csak sima kicsit romantikusabb, de igazi fantasy, ami még izgalmas is. :D Nekem nagyon tetszik ennek a világnak a felépítése az elejétől a végig, és a karakterek is nagyon szimpatikusak, főleg Cardan és Jude. :D Őket már az elejétől kezdve megkedveltem, és ez most sem változott, szerencsére. De mi a fene volt ez a lezárás? Egyáltalán nem vagyok vele kibékülve, és a következő kérdésem, hol a harmadik része? :D Így nem érhetett véget, a második része, nem fair. Egyáltalán nem az! Sokkal több kegyetlenség, ármánykodás, titkok, és árulás történt ebben a részben, mint az előzőben, sokkal izgalmasabb volt, és végig fent tartotta az érdeklődésemet, az írónő nagyon tudja, hogy csűrje csavarja a sztorit, és hogy tegye egyre izgalmasabbá, és érdekesebbé a karaktereket egytől egyig. Vivit és Oakot is szeretem, bár néha Vivi nem mindig döntött túl jól, főleg Heatherrel kapcsolatban… Tarynt azért utálom, mert spoiler Madoc-ot nagyon utálom, ő sem lett a szívem csücske, ami nem is csoda… De leginkább Balekint, és Orlagh-t, na meg Nicasia-t. De Cardan döntésével a végén egyáltalán nem értek egyet, de mégis nagyon bírom a karakterét, hiába gonosz, és kegyetlen néha, de nekem bejön. :D Már alig várom a folytatást, remélem minél hamarabb kijön a harmadik része, mert így nem érhetett véget. És csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a hasonló fantasy történeteket. :D

Deszy P>!
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Mi ez a lezárás???

Ha lenyugszom, kicsit hosszabb véleménnyel is jövök majd. :D

FRISS:

Mi volt ez a befejezés???

Oké, tudom, hogy nem a végével kéne kezdenem, de nem tudok elsülni ezen a lezáráson. Erre a könyvre abszolút igaz, hogy a végére istenesen bepörög.

A kegyetlen herceg világára amúgy sem jellemző, hogy akár egy pillanatot úgy tölthetnének a szereplők – no meg az olvasó –, hogy ne kerüljenek valami veszélyes helyzetbe, hiszen mindent átsző a veszély. A tündérvilág tele van trükkökkel, cselekkel, intrikákkal és ez természetesen még halmozottabban igaz most, hogy Jude az udvari élet közepére került – ráadásul valójában irányító pozícióba.

Az egész könyv csupa feszültség. Jude sosem nyugodhat, és ez szó szerint igaz: még aludni se tud nyugodtan. Minden szabad percét valami fontossal tölti: ha épp nem irányít vagy próbálja eltitkolni, milyen megállapodást kötött az új nagykirállyal, akkor vagy az újabb veszélyeket próbálja feltárni vagy titokban gyakorolja a vívást, esetleg épp a napi méregadagját veszi be, hogy szoktassa magát. Arról nem is beszélve, hogy milyen a kapcsolata a családjával: az „apját” átverte, az ikertestvére meg őt árulta el. Nem a legkönnyebb szituáció.

A The Wicked King tehát még az első résznél is magasabbra teszi a lécet: sokkal nagyobbak a tétek, és most, hogy már ismerősebben mozgunk a tündérek világában és nincs szükség bevezetésre, tényleg a regény elejétől a végéig fontos dolgok történnek. Ezeknek nem feltétlenül kell akciójeleneteknek lenniük – bár ilyenből is akad jó pár –, hiszen a napi intrikák pontosan olyan jó szolgálatot tesznek, mint egy-egy izgi harcjelenet. Sőt.

Bővebben:
» http://www.deszy-konyv.hu/2019/12/holly-black-wicked-ki…


Népszerű idézetek

Harlen>!

– Csókolj meg újra! – szólal meg részegen, ostobán. – Csókolj addig, amíg már rosszul vagyok tőle!

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar
Harlen>!

– Gyűlöllek – mondom, de cirógatóan bukik ki a számon. Újra és újra elismétlem. Litánia. Igézet. Védelem az ellen, amit valójában érzek. – Gyűlöllek. Gyűlöllek. Gyűlöllek.
Erősebben csókol.
– Gyűlöllek – lehelem a szájába. – Annyira gyűlöllek, néha semmi másra nem tudok gondolni.

Renoir>!

A legszembeszökőbb éke mégis puha, dacos ajka. Tökéletesen érzékelteti, mekkora egy rohadék.

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar
evolett>!

– Ha te vagy a kór, akkor végül is nem lehetsz egyúttal a gyógyír is.

Cardan

evolett>!

(…) jobban szeretem, mint valaha bárkit, és a rengeteg dolog közül, amit ellenem tett, az a lehető legrosszabb, hogy megszerettette magát velem.

Cintia_ >!

– Talán megdöbbenti a képtelen családodat, de nem lehet mindent gyilkossággal megoldani! – kiált utánam Locke.
– Tényleg megdöbbennénk, ha így lenne – kiáltok vissza.

175. oldal

Szyszyyy I>!

– Minden rendben lesz – nyugtatgatom Cardant.
– Tudod – mondja rajtam csimpaszkodva –, ennek most meg kellene nyugtatnia. De amikor halandók mondják, akkor nem jelenti ugyanazt, mint amikor tündérek, nem igaz? Számotokra könyörgés. Egyfajta reménymágia. Azért mondogatjátok, mert attól féltek, nem lesz úgy.

318. oldal


A sorozat következő kötete

A levegő népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Árnyak ura
Melissa Grey: A lány éjfélkor
Joss Stirling: Summer
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Melissa Marr: Veszélyes álmok
Csóti Lili: Hetedvérig