The ​Queen of Nothing – A semmi királynője (A levegő népe 3.) 48 csillagozás

Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

A ​hatalmat sokkal könnyebb megragadni, mint megtartani.
Jude alaposan megtanulta ezt a leckét, amikor mérhetetlen hatalomért cserébe lemondott a gonosz király, Cardan feletti uralmáról.

Tündérfölde száműzött halandó királynéjaként elveszettnek érzi magát, a semmi királynőjének. Ám megfogadja, hogy mindent visszaszerez, amit elvettek tőle. Az esély kétszínű ikertestvére, a szintén halandó Taryn képében érkezik meg, akinek az élete veszélybe kerül.

Jude kénytelen vállalni a kockázatot, és visszatérni a veszedelmes tündérudvarba, valamint szembenézni a Cardan iránti érzéseivel, hogy megmentse a nővére életét. Csakhogy sok minden megváltozott Elfhonban a távozása óta. Háború közeleg. Jude beférkőzik az ellenséges tábor mélyére, és ő maga is belekeveredik a véres politikai csatározásba.

Amikor egy eddig szunnyadó, ám igen erős átok elszabadul, pánik söpör végig a vidéken, és Jude választani kényszerül a becsvágya és az embersége között…

A levegő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635613663 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
336 oldal · ISBN: 9789632458991 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
336 oldal · ISBN: 9789632459004 · Fordította: Szabó Krisztina

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Cardan Greenbriar · Jude Duarte · Grima Mog · Vivienne · Bomba · Lady Asha · Nihuar


Kedvencelte 15

Most olvassa 23

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 310

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nusee>!
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

Szerintem nagyon jó lett a záró kötet, csak egy kis hiányérzetem maradt. Még egy laza 50-60 oldal simán benne volt a történetben, Jude és Cardan párosa annyira jó, hogy ennél többet érdemelnek :D javasolni kéne Holly Blacknek, hogy vegyen pár leckét Sarah J Maastól terjedelem ügyileg :D
Tudom, hogy nagyon ifjúsági könyveket ír az írónő, de még néhány 18 pluszos jelenet simán belefért volna, ha már egyszer folyton folyik a vér.
Tarynt nem kedvelem különösebben, de nagyon örülök, hogy meg jött az esze és persze, ahogy a jó tündér mesékhez illik itt is mindenki elnyeri méltó jutalmát, vagy büntetését, lásd Locke, a kovács stb. Madoc pedig csak rossz oldalra helyezkedett, de őt még mindig jobban megértettem, mint Tarynt. Jó kis pörgős, izgalmas trilógia volt ez :)

Faythe P>!
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

Tetszett. Határozottan tetszett. Az első 200 oldalnál sajnos mégsem éreztem azt az izgalmat, amit A gonosz király végén. Majd az utolsó 130 oldalra megkaptuk az összeset.
Cardan szerintem szerepelhetett volna többet is, Jude jól alakította a szerepét, bár a végén akkor se értettem vele egyet spoiler. Szerencsére azért észhez tért.
Úgy érzem mostanában csak elégedetlenkedni tudok, nem tudok jót írni teljes egészében. Jó volt elolvasni a befejezést, nagyon vártam már, de volt mostanában olyan könyv, amire azt mondtam, hogy „azta, hűha”, és ha ehhez nézzük, akkor kicsit csalódott vagyok. Vártam a kedvenc sorozatomtól a csontig hatoló izgalmat, hogy alig bírjam letenni, de nem jött. Biztosan bennem van a hiba.
Ettől függetlenül a befejezés szép lett, nem maradt függő ügy.
Remélem a kiegészítő kötetet is elhozza a Könyvmolyképző. :)

Angieolvas>!
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

Jude-nak nagyon jót tett a halandó világ. Visszavett a makacs, gőgős személyiségéből és egy sokkal szerethetőbb karakterré vált.
Nagyon vártam a nagy visszatérést, ami meglepetésemre Taryn személyében érkezett. Szerintem túl könnyen megbocsátották az árulását.
Cardan személyiségét is jobban megismerhettem. Bár mindegy, mert mindenhogy imádtam :D
Ami pedig a frappáns ötletét illeti, hát nagyon tetszett. A borítóját is egyből megértettem.
Madoc is megkapta meltó büntetését. :D
A vége nagyon kis idilli lett. spoiler
Méltó lezárást kapott a történet és ez a lényeg.

andie88_Sentellion>!
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

A levegő népe sorozat egy csiszolt gyémánt a YA fantasy sorozatok között, és fogcsikorgatva húzom rá ezt a címkét. Olvasási válságaim közepette, a kliséhegyek, insta szerelmek, “kiválasztottak” tengerében szomjamat oltó édesvízként tudnám jellemezni ezt a sorozatot (na jó, ez gáz volt, de a lényeg, hogy kegyetlenül imádom).

Gyors köszönetnyilvánítás a Könyvmolyképző Kiadónak, amiért az EXKLUZÍV KIADÁST hozta el nekünk, mert Cardan levelei minden pénzt megérnek!! (Ajánlom, hogy előbb olvassátok végig a sztorit és csak aztán a leveleket. Tudom, sokat kérek, de trust me, i’m an engineer.)

A semmi királynőjének többnyire sikerült elkerülnie a sikersorozatok befejező részén ülő átkot. Minden szálat sikerült összehoznia és elvarrnia, megválaszolatlan kérdés nem igazán maradt, ami a történet szálakat illeti, de mégis hagyott elég nyitott ajtót egy esetleges spin-offnak. Mindezt úgy tette, hogy nem maradt hiányérzetem (mármint azon kívül, hogy hiányozni fog a világ, és a szereplők). Az első és a második részben előrevetített események megtörténtek, a jóslatok értelmet nyertek, és a szereplők is kikupálódtak, megtalálták végzetüket, elnyerték a jól megérdemelt jutalmukat és büntetésüket. Persze ezt sikerült egy ugyanolyan sötét és drámai köntösbe csavarni, amit megszokhattunk már a sorozattól.

A sztori:
Kicsit elsietett, de izgalmas és kerek.
Igyekszem elkerülni a spoilereket, és megpróbálok röviden nyilatkozni magáról a történet befejezéséről. A könyv érdekes próféciával, visszatekintéssel kezdődik, érdemes rá később emlékezni, már csak azért is, mert sok mindenre ad magyarázatot. Ezután nagyjából onnan folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt, csak pár héttel később. Jude, Oak, és Vivi az emberi világban él, ahol Oak és Vivi is jól érzik magukat, de Jude esetében, mivel mind tudjuk, hogy kicsit zizi a csaj, és kezdeti stádiumban lévő szadista, nem lepődünk meg azon, hogy szinte szenved, és visszavágyik Középföldére, mármint hogy Elfhonba. Kenyerét azzal keresi, hogy feketén a halandó világban élő tündéreknek segít, mint a helyi Tündérerőforrás létszám leépítési ügyintéző. Na jó, eddig azért nem fajul a dolog, de azt simán mondhatjuk, hogy verőleány. És itt jön be a képbe az új kedvenc karakterem, és itt bizonyosodik be, hogy egy szociopata vagyok. Jude a legújabb páciensétől olyan infót kap, amiért minden alkalmat megragad, hogy visszatérjen Tündérföldére (ez nem spoiler, ti sem hittétek komolyan, hogy távol marad…), és Tarynnal meg is érkezik a tökéletes ürügy.

A történet innentől kezdve folyamatosan pörög, Jude-nak szembe kell néznie nevelőapjával, majd Cardannal is, valahogy jó kezekben kell tartania a koronát, Cardannal való kapcsolatát tisztáznia kell, és meg kell küzdenie egy vészjósló próféciával is. Mindezt úgy, hogy a végére ne veszítse el a fejét, szó szerint.

Több fordulat is van ebben a részben, néhány kisebb és egy nagyra nőtt hüllő méretű (kacsint, kacsint). A kisebbekre számítottam, de a nagy meglepett. A prófécia “megoldása” szuper lett.

A történetvezetés egyetlen hibája, hogy szerintem simán 2 részre lehetett volna szedni, és hosszabban fókuszálni Madoc polgárháborújára és külön a prófécia megoldására. Így, ebben a formában, bár pörgős volt, egy kicsit el lett sietve.

A sztori lezárása számomra kielégítő volt, és teljesen hiteles. Nem volt benne semmi logikai buktató, elvarratlan szál vagy kifordított karakterek. Sajnálom, hogy véget ért.

Karakterek:

Jude-ot én még mindig nagyon szeretem, bár itt kevesebbet láttunk a furfangosságából és ügyességéből, de a túlélő ösztönei még mindig jól működnek. Ismét megmutatta, hogy újra és újra képes meghozni a pokolian nehéz döntéseket, ha az ösztönei azt súgják. Igazi királynő matéria.

Cardan sem sziporkázik most annyit, mint az előző részekben, úgy éreztem kicsit a háttérbe szorult, de még így is kulcs szereplője volt a történetnek. És most már biztosan elmondhatom, hogy kedvelem a fiút. Ő is megérett a feladatra, már nem csak teherként tekint az uralkodásra és nem bagatellizálja el. Persze néha feltűnik a pimasz Cardan is.

Madoc még mindig nem bír magával, és hatalom mániája továbbra sem csillapodik. Nem tudom miért, de nekem nagyon tetszik a Jude és Madoc páros dinamikája. A mester és tanítványa közti kölcsönös tisztelet, miközben halálos ellenségek, és bizony ha harcra kerül a sor, nem fogják vissza magukat, de egy-egy könnycseppet ejtenek a másikért (Still a better story than The Last Jedi).

A többi karakterek eltörpültek most, a három fő szereplő mellett, úgyhogy róluk csak nagy vonalakban: Taryn – még mindig pofán tudnám csapni a csaplárosné leánykori báli legyezőjével. Vivi – még mindig közömbös számomra. Oak – nem tehetek róla, úgy képzelem őt, mint a Trollok mesébe a királyfit xD. Ő csak gyerek akar lenni, gyerekes dolgokat csinálni, fenébe a koronával. Amúgy szeretem, kis cuki. Kíváncsi lennék az ő spin-offjára, hiszen kiszemeltje már van (kacsint, kacsint). Lady Asha – KILL IT WITH FIRE. Grima Mog – haláli, imádom. Spin-offot neki. Nagyjából minden ismert szereplő feltűnik, vagy említést kap, aki még él és mozog.

6 hozzászólás
Szyszyyy I>!
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

Nem mostanában vártam annyira könyvet, mint ezt.
Már a napokat számoltam a megjelenés előtt és biztos voltam benne, hogy egy nap alatt kiolvasom.
Tudnom kellett mi lesz a történt vége és nem kellett csalódnom. Ezt a részt is nagyon szerettem. *-*
(Bár azért a második rész nagyobbat ütött és szerintem nekem az lesz a kedvencem a trilógiából.)
Talán csak azt az egyet bánom, hogy Cardan kevesebbet szerepelt, mint szerettem volna. :)
De remélem a Könyvmolyképző majd kihozza az új, illusztrált sztorit, ami róla szól.

MissWonderland>!
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

Fhuu. Amikor kaptam az értesítést, hogy megérkezett a rendelésem, már rohantam is. Nagyon vártam az utolsó részt. Kicsit féltem is, hogy túlságosan nagy elvárásokat támasztok felé. De igazából mosolyogva csuktam be a könyvet, úgyhogy minden rendben. Továbbra is nagyon tetszett Jude és Cardan egymáshoz való viszonya, még mindig pezsgett közöttük a levegő, terápiásan hatott rám, mikor a közös részeiket olvastam. :D Egyébként a Wicked King hangyányit izgalmasabb volt, viszont igazából annyira fluffy boldog érzésem van ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy nem tudom felróni. Szerintem olyan lezárást kaptunk, ami az olvasók nagyrészét kielégíti, young adult fantasy-hoz méltó.

Bianka_Zsolnai >!
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

Csak ismetelni tudom magam.. IMADOM! ♥
Hajnalig olvastam. Szerencsere ma nem volt semmi dolgom, igy pikk pakk a vegere is jutottam. Sajnos..
Annyira szeretem ezt a sorozatot, olyan boldog vagyok es olyan szomoru. Gyulolom, hogy vege. :D
Izgalmas volt. Imadtam a cselszoveseket, az armanyt, a talanyokat, de legfokepp imadtam Cardant es Jude-ot. :)
Mennyire feltek kimutatni az erzeseiket, feltek a visszautasitastol…pedig minden erzelem ott volt a cselekedeteikben.
Ohh azok a levelek.. hat total szerelmes lettem.
Odakat zenghetnek meg a konyvrol es roluk. Nekem nagyon tetszett es orulok, hogy a polcomon tudhatom mind a harom reszt. ♥♥♥
(A borito is gyonyoruszeeep.)

Katrinanya>!
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

Idei egyik legjobban várt könyv volt részemről és be is váltotta a várakozásaimat. 5*
Az elejétől a végéig izgalmas volt, meglepő fordulatokkal. Külön öröm, hogy nem maradtak elvarratlan szálak, nem lett összecsapva.
Nem bántam volna, ha Cardan kicsit többet szerepel, de így is kerek lett a történet.


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

– Mindenféle hatalom átok – válaszolom. – A legrémesebbek bármit megtennének, hogy megragadják, akik pedig a legalkalmasabbak a gyakorlására, nem akarják, hogy az ő vállukat nyomja a teher. De nem menekülhetnek örökké a felelősség elől.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
Könyvmolyképző KU>!

Talán van annál rémesebb is, ha valaki szeretetre vágyik, még akkor is, ha nem szeretik. Még akkor is, ha fáj. Talán embernek lenni nem mindig gyengeség.

Könyvmolyképző KU>!

– Új nagytábornokra van szükségem. Elfogadod a kinevezést?
Grima Mog szemlátomást meglepődik.
– Én? Mi lesz Yornnal?
– Nem elég tapasztalt – válaszolom. – És nem kedvelem.
– Megpróbáltalak megölni – emlékeztet.
– Ez életem szinte összes fontos kapcsolatára igaz – felelem. Lassan, aprókat lélegzek. – Pont eléggé kedvellek.

Kapcsolódó szócikkek: Grima Mog · Jude Duarte
Faythe P>!

– Fogalmad sincs, milyen régóta szerettem volna hallani ezeket a szavakat -feleli.- Nem kívánod a halálomat!
– Ha elvicceled, esküszöm…
– Megölsz? – vonja fel mindkét fekete szemöldökét.
Lehet, hogy mégiscsak gyűlölöm.

307. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
Faythe P>!

– Bár Marrow mama köpenyét viselem, azt, amin semmilyen penge nem fog ki, megígérem, hogy farkamat behúzva menekülök majd. És mivel tényleg van farkam, mindenki jót derülhet a látványon. Elégedett vagy?

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar
Angieolvas>!

– Jude a feleségem – feleli Cardan, a hangja túlharsogja a tömeget.
– Elfhon törvényes nagykirálynéja. És határozottan nincs száműzve.

162

Angieolvas>!

– A halandók törékenyek – felelem.
– Te nem – válaszolja, és a szavai egyfajta elégiaként csendülnek.
– Te sosem.

173

Angieolvas>!

A halandó világban, amikor azt hittem, az ellenségem vagy, még akkor is hiányoztál.

220

Angieolvas>!

– De hát folyton ezt csinálod! – vág vissza Cardan.
-Átversz másokat. Nicasiát, Madocot, Balekint, Orlaghot. Engem. Azt hittem, kivívom majd valamelyest az elismerésed azzal, hogy én is át tudlak verni téged. Gondoltam, hogy dühös leszel, de azt nem, hogy ennyire.

174. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Joss Stirling: Misty
Anna Banks: Poszeidón
Sara Raasch: Hó mint hamu
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Laurell K. Hamilton: Elnyel a sötétség
Jeaniene Frost: A sírcsapda
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna