The ​Darkest Part of the Forest 17 csillagozás

Holly Black: The Darkest Part of the Forest Holly Black: The Darkest Part of the Forest Holly Black: The Darkest Part of the Forest Holly Black: The Darkest Part of the Forest Holly Black: The Darkest Part of the Forest

Children ​can have a cruel, absolute sense of justice. Children can kill a monster and feel quite proud of themselves. A girl can look at her brother and believe they’re destined to be a knight and a bard who battle evil. She can believe she’s found the thing she’s been made for.

Hazel lives with her brother, Ben, in the strange town of Fairfold where humans and fae exist side by side. The faeries’ seemingly harmless magic attracts tourists, but Hazel knows how dangerous they can be, and she knows how to stop them. Or she did, once.

At the center of it all, there is a glass coffin in the woods. It rests right on the ground and in it sleeps a boy with horns on his head and ears as pointed as knives. Hazel and Ben were both in love with him as children. The boy has slept there for generations, never waking.

Until one day, he does…

As the world turns upside down, Hazel tries to remember her years pretending to be a knight. But swept up in new love,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Little, Brown Books, Boston, Massachusetts, 2019
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780316536219
>!
Little, Brown Books, New York, 2016
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780316213080
>!
Little, Brown Books, Boston, Massachusetts, 2015
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780316213073

4 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Benjamin Evans · Hazel Evans · Severin "the horned boy" · Alderking


Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

marcipáncica P>!
Holly Black: The Darkest Part of the Forest

Azért bátorkodtam bízni ebben a könyvben, mert Holly Black nem egy kezdő író, a varázslattal átszőtt, sötét urban fantasy téma pedig még gyengébb íróknak sem szokott gondot okozni, lubickolni lehet ebben a közegben a változatos megoldásokban, az innen-onnan összeszedett ötleteket könnyű összeolvasztani valami egyedivé. Éppen ezért nem értem, hogy mégis hogyan sikerült ennyire mellé lőni ezzel a könyvvel, amiben számomra igazán sem kedvelhető nem volt.
Az elején már éreztem, hogy bajok lesznek, azt hittem végre nem young adult könyvet fogok olvasni, és de, valószínűleg itt kellett volna visszahelyeznem a (virtuális) polcra a könyvet, mert amikor az első 30 oldalon másról sem olvasok, csak iskolások picsogásáról, akkor már bajok vannak. Szerencsére (vagy nem), itt még Black elhitette velem, hogy több lesz azért ennél, Fairfold városkájában a tündérmesék világa párhuzamosan létezik a XXI. század modern hétköznapjaival, a sötét titkokat rejtő mágikus erdő és az azt övező hátborzongató hangulat pedig valami egészen izgalmas kalandozással kecsegtetett. Innentől kezdve azonban hatalmas pofára esés volt a könyv, ami valójában soha nem ér fel a saját maga felállított elvárásoknak, és soha nem sikerül kitörnie a klisés ifjúsági fantasyk kényelmes kis burkából.
A történet egyszerűen fárasztó. Nem is csak unalmas, mert azért nagyon nagy csodát tényleg nem vártam, de egyszerűen egy percig nem érdekelt, hogy mi fog történni benne. Hiába volt meg a megfelelő környezet egy izgalmas és feszült kalandtörténet lebonyolításához, a kivitelezés siralmas. Egyszerre feleslegesen elnyújtott és összecsapott a történet, nevetséges csavarokkal és égbekiáltó logikátlanságokkal. Kicsivel több, mint 300 oldal, de a felét így is kukázni lehetne, és még akkor sem lenne épkézláb cselekménye.
Ami egyedül kiemelkedő volt, és végül is plusz egy csillaggal is jutalmaztam, az a tündérek/akármicsodák mitológiájának beleépítése volt a történetbe, ezek a kis visszaemlékezések, mesék-a-mesében részek igazán jól sikerültek, nagy kár, hogy ezt a stílust és színvonalat nem sikerült a fő történetbe is átültetni.
A szereplőkre igazán nem szeretnék sok szót pazarolni, aki épp nem egy papírmasé statiszta volt, azt péklapáttal pofoztam volna fel, a felesleges románc szálak, mindenféle hatalmas érzelmi válságok pedig semmit nem tettek hozzá a történethez.
A másik nagy probléma, ami számomra nagyon meglepő volt, hogy mennyire semmitmondóan gyerekes a könyv stílusa. Erre nem mentség sem a célközönség, sem a főszereplők életkora, egyszerűen olcsó és lusta írói megoldásnak tűnik, hogy Black sorai nem kelnek életre, hiányzik belőlük az érzelmi töltet, kiváltképp azért, mert a fentebb említett kis kitérőkben sikerült igazán varázslatos minitörténeteket írnia, így éles kontraszt rajzolódik ki a könyv kevés jó és rengeteg rossz része között.
Összegezve: jó alapötlet, kecsegtető kezdés, itt-ott egy kis reményszikra, de végeredményében egy rendkívül csalódást keltő könyv.

2 hozzászólás
heysunny>!
Holly Black: The Darkest Part of the Forest

Mondanám, hogy el se hiszem, hogy ezt Holly irta, de persze elhiszem, mert a stilusa itt is megnyerő, a hangulatkeltés nagyon megy neki, a jól megszokott trükközős-creepy tündérei és világuk, ez mind-mind megvan.

De a sztori egyszerűen annyira érdektelen és unalmas, Hazel kb. mint Jude, csak feleannyi személyiséggel, egyedül Bent és Severint kedveltem. Utálom, amikor ennyi flashback van beszúrva egy könyvbe, pláne tök random helyekre, na nem mintha anniyra megakasztotta volna a sztorit, mert az nem igazán volt, de akkor is nagyon bénának éreztem. Érződött, hogy ha nincs flashback, nem tudja mivel kitölteni a lapokat. :P Csalódás volt.

hkriszti>!
Holly Black: The Darkest Part of the Forest

Bajban vagyok picit a könyvvel, mert tetszett is, meg annyira nem is… Végig 3 – 3,5 csillag körül gondolkodtam, de a végén rájöttem valamire, ami felnyomta 4-esre. :D
A történet nagyon jó lehetett volna, de a szerkezetével voltak problémáim. Kifejezetten utálom, mikor a szereplők múltjába úgy kapunk betekintést, hogy pl a jelenben történő jelenet, mondjuk egy párbeszéd kellős közepén, két mondat között van egy oldalakat magába foglaló időbeli visszaugrás. Ezt gyűlölöm minden könyvben, amiben csak előfordul. Itt az első egyharmad rész tele volt ilyen jellegű random visszaemlékezésekkel. Ilyenkor kiesek a ritmusból, és mikor a jelenbe visszatérünk, azt se tudom, épp hol tartunk, főleg, hogy alig van időm olvasni, éjjel szoktam, ráadásul angol szöveg, mozgatja az ember agyát, ami éjfél után, fáradtan már igencsak nehezen működik (nálam). Úgyhogy igen, ez a szerkezet irtóra zavart.
Amit nagyon szerettem benne, az a hangulat, a környezet, az erdő, a kis város, Fairfold, a tündérek. Viszont a szereplőket kevésbé kedveltem…
Adott két testvér, akik egyébként szinte bármit megtennének egymásért, mégis folyton titkolóznak egymás előtt, és ez annyira ellenszenves volt. Egyébként is nagyon fiatalok, Hazel 16, Ben 17, de a visszatekintésből kiderül, hogy már 10-12 évesen az erdőben spoiler. Miért nem lehettek kicsit idősebbek, hogy hitelesebb legyen? Itt van még Jack, aki Ben legjobb barátja, és egyébként egy changeling, aztán itt van Severin, a herceg, az Alderking fia, aki egy üvegkoporsóban aludt nagyon hosszú időn keresztül, és az ő "felébresztése” okozza a történtet bonyodalmát az egyetlen, számomra érdekes szereplő. Ők négyen kb megváltják a világot, megmentik Fairfold-ot, és persze spoiler. Egyszer olvasós, kellemes kikapcsolódás, nem több.
Aztán a végén, a legvégén, Ben úgy dönt, hogy spoiler. Itt jöttem rá, hogy hoppáááá, őket ismerem valahonnan!!!! Na honnan? Gyors elővettem a Cruel Princet, és igeeeeen, benne vannak!!! „Csupán három halandó jelent meg – Taryn, én és a vöröske Severinnel…” :D Igen, a vöröske Ben. :) Na ennek úgy megörültem, hogy így kapott végül 4 csillagot, hiszen a Cruel Prince mégiscsak a szívem csücske!! :)

Chili87 P>!
Holly Black: The Darkest Part of the Forest

Képzelj el egy olyan világot, ahol tündérek élnek az emberek között, ahol bármi lehetséges, és ahol szájról-szájra terjednek különböző történetek… pl. egy üvegkoporsóban pihenő tündérhercegről, akinek szarvai vannak. Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy turista csalogató hellyé nője ki magát Fairfold, a kisváros, ahol semmi sem az, aminek tűnik…

Hazelnek és testvérének, Bennek egészen kiskora óta a mindene a tündérherceg, akit a nép csak „horned boy” (a fiú szarvakkal ) néven emleget. Mindennap kimennek hozzá, és mindenféle történetet szövögettek róla. Mesélnek neki, úgy kezelik, mintha nem is lenne egy elvarázsolt üvegkoporsóban… Mindketten elképzelik, hogy egy napon megmentik őt. De eddig senkinek sem sikerült.

Bennek legjobb barátja Jack Gordon, aki valójában nem is ember, hanem tündér, ugyanis születésekor elcserélték Carterrel, aki Jack kiköpött mása. Ám amikor Jack vérszerinti anyja eljött érte, hogy elvigye, a Gordon anyuka a sarkára állt, és mindkét gyermeket megtartotta, mondván, ha egy anya képes elhagyni akár egy órára is a gyermekét, nem jogosult rá utána, és mondta, hogy majd ő felneveli sajátjaként.

Hazel gyerekkori szerelme Jack volt, és az érzései ismét felülkerekednek egy partin, ahol szokása szerint csókolózásba kezd, és ezúttal Jack lesz az, akivel csókolózik, de gyorsan meggondolja magát, hiszen abból nem sülhet ki semmi jó, ha a bátyja legjobb barátjával kavar…
Egy nap a tündérhercegnek nyoma veszik…

Bővebb értékelés itt:

https://chili87sworld.blogspot.co.uk/2017/10/holly-blac…

Eszti_TDA>!
Holly Black: The Darkest Part of the Forest

Nos, bevallom amiatt kezdtem el a könyvet, mert tudomásomra jutott, hogy az a Severin és a halandó szeretője a főszereplők, akikről anno A kegyetlen hercegben olvashattam néhány jelenet erejéig, és a Folk of the Air elvonási tüneteim enyhítésére is szolgált a történet.
Nagyon tetszett Severin, Ben és Hazel története, bár a felépítéssel voltak problémáim. A könyv elején rettentően zavart, hogy folyamatos visszaemlékezések voltak, és néha belegabalyodtam, hogy akkor most mikor voltunk a jelenben, meg mikor a múltban. A szereplők közül Ben volt a kedvencem, nagyon tetszett a stílusa, és hogy a könyv végén olyan döntést hozott, amilyet. Hazellel voltak csak problémáim, néha nem tudtam mire vélni a lányt.
Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, de utólag úgy érzem, ez egy egyszerolvasós kötet marad számomra.
Azért mindenkinek ajánlom, hogy egyszer fusson neki, mivel Holly tündéres világa itt is ugyanolyan csodálatos, mint a Folk of the Air trilógiában.

naravna>!
Holly Black: The Darkest Part of the Forest

Érdekes volt belemerülni egy olyan világba, ahol a tündérek valóban léteznek. Ezek a tündérek azonban nem jótündér-keresztanyák, hanem inkább a gyerekekre hasonlítanak: kegyetlen játékaik vannak és hatalmuk, amit ki is élveznek. Adott emellett két testvér története, ami megmutatja, hogy szeretni nem mindig elég. Nem volt rémesen ifjúsági, de azért lássuk be, mégiscsak tizenévesekről van szó. A rejtély elég sokáig fenntartotta az érdeklődésemet, de helyenként lehetett volna röbvidebbre fogni.


Népszerű idézetek

ParaGirl>!

Once upon a time, a little girl found a corpse in the woods.

40. oldal

ParaGirl>!

There's a monster in our wood
She'll get you if you're not good
Drag you under leaves and sticks
Punish you for all your tricks
A nest of hair and gnawed bone
You are never, ever coming-

19. oldal

Chili87 P>!

Now, Hazel, I want you to recite the rhyme to summon the monster at the heart of the forest, my sweet daughter." (…)
„Fine.” She said, taking a deep breath. The singsong tone of it brought back memories of skipping rope, of the feeling of bare feet hitting hot pavement on summer day, and of the ever-present temptation of saying a final word.
"There's a monster in our wood.
She'll get you if you're not good.
Drag you under leaves and sticks.
Punish you for all your tricks.
A nest of hair and gnawed bone.
You are never, ever coming…home."

289. oldal, 20. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alderking · Hazel Evans
ParaGirl>!

Down a path worn into the woods, past a stream and hollowed-out log full of pill bugs and termites, was a glass coffin. It rested right on the ground and in it slept a boy with hoens on his head and ears as pointed as knives.

(első mondat)

ParaGirl>!

Children can have cruel, absolute sense of justice. Children can kill monsters and feel quite proud of themselves. Even a girl who carries spiders outside instead of stepping on them, a girl who once fed a tiny fox kit with eyedropper every two hours until wildlife rescue could come and pick it up, that same girl can kill and be ready to do it again.

hkriszti>!

Fairfold was a strange place. Dead in the center of the Carling forest, the haunted forest, full of what Hazel’s grandfather called Greenies and what her mother called They Themselves or the Folk of the Air.

Chili87 P>!

You okay to ride in a car again?" Ben asked the horned boy as they got closer his Wolksvagen. „Your car?” Severin asked, following Ben's gaze. The wariness on Severin's face nearly made Hazel laugh despite everything. Finally, he inclined his head. „If that is to be my fate, then I accept it.”

257. oldal, 19. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Benjamin Evans · Hazel Evans · Severin "the horned boy"
hkriszti>!

When he’d gone to sleep, the window had been shut.
He remembered feeling that way in the old days, when he and Hazel were out in the woods, the hairs on the back of his neck rising to alert him that even if he couldn’t see a monster, in all likelihood, a
monster could see him.
Then he heard a voice near his ear. “Benjamin Evans.”

Chili87 P>!

Hazel, Hazel, blue of eye. Kissed the boys and made them cry," Carter said, because Carter could be a jerk.

6. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hazel Evans

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Lady Midnight (angol)
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Sarah J. Maas: Empire of Storms
Aprilynne Pike: Illusions
Naomi Novik: Uprooted
Julie Kagawa: The Iron Knight
Maggie Stiefvater: Ballad – A Gathering of Faerie
Marie Lu: The Young Elites
Melissa Grey: The Shadow Hour
Audrey Coulthurst: Of Ice and Shadows