The ​Cruel Prince – A kegyetlen herceg (A levegő népe 1.) 1054 csillagozás

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.

Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.

Hagyd, hogy elbűvöljön!

Tartalmazza a Látogatás a lehetetlen vidéken (A Visit to the Impossible Lands) c. novellát is.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
432 oldal · ISBN: 9789634579892 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
432 oldal · ISBN: 9789634579908 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina

Kapcsolódó zóna

!

A levegő népe

91 tag · 25 karc · Utolsó karc: 2021. január 19., 21:41 · Bővebben


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Cardan Greenbriar · Jude Duarte · Kaye Fierch · Rath Roiben Rye · Madoc · Locke · Taryn Duarte · Valerian · Vivienne Duarte · Bomba · Dain Greenbriar · Dulcamara · Nicasia · Oak


Kedvencelte 287

Most olvassa 71

Várólistára tette 599

Kívánságlistára tette 733

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Harcos, taktikázós, véres sztori, de annyira kalandos, hogy csak úgy olvastatta magát! Tele volt váratlan fordulatokkal, izgalmas összecsapásokkal, de a legtöbbször Jude húzásaitól esett le az állam, mert ahhoz képest, hogy halandó, nagyon merész! Én a helyében sírva menekülnék haza egy aggófű-paripán, míg ő alaposan átgondolja a dolgokat, majd belesétál az események közepébe egy karddal a kezében. :'D

Lélegzetvisszafojtva osontam a lánnyal mindenféle elhagyott folyosókon, vele bújkáltam, kémkedtem, aggódtam és történet a fejem, hogy mi a szitu az aranymakkal meg azzal az átkozott koronával! Régen szippantott be ennyire történet, pedig nem lehet azt mondani rólam, hogy nagy tündér-fan vagyok…

Imádom Holly Blacket meg a fantasykat, amiket ír, és a szívem szakad meg, hogy se híre, se hamva a következő résznek. Annyira jó az egész felépítése, annyira ki van találva minden Mabtól kezdve a Smilax nemzetség koronázási szertartásain át a Tündérföldi sulirendszerig, hogy hihetetlen. Ráadásul a főszereplő se piskóta, hanem egy kemény, rafinált csaj, aki ügyesen bánik a karddal, és nem átall ugyanolyan kegyetlenül visszavágni a tündéreknek, amennyire ők voltak kegyetlenek vele.

Bővebben…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/09/HollyBlack-…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina
10 hozzászólás
Nymeria96>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Abszolút megérte újraolvasni ezt a könyvet, ugyanis sokkal jobban tetszett, mint elsőre.
Az a néhány tulajdonság, ami első olvasásra kicsit furcsának bizonyult és nem igazán nyerte el a tetszésemet, most egyáltalán nem tűnt zavarónak.
A történet ez alkalommal is könnyen magával ragadott és most is érdeklődve követtem végig az események alakulását.
A szereplőkről nagyjából ugyanaz a véleményem, mint ami első olvasásra volt. Akiket akkor kedvelhetőnek tartottam, azokat most is, az ellenszenves karakterek pedig továbbra sem kerültek közelebb hozzám.
A könyv végén lévő novella is tetszett, örülök, hogy azt is elolvashattam.
Várom a folytatást, ami remélem még ennél is jobban fog tetszeni.

nibooklett>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nagyon szerettem volna valami jo fantasyt olvasni, es az egyik jo baratnom ajánlotta a sorozatot. Amit nagyon koszonok neki!
Elolvastam.
Nincsenek szavak.
Az elejen azt hittem unni fogom, viszont annyira de annyira izgalmas volt egesz végig, hogy az hihetetlen. Sose voltam fent konyvek miatt hajnalokig, hogy olvassam, de ez a konyv ezt is elérte nalam. Bátran ajanlom minden fantasy rajongónak! Most pedig kezembe veszem a következő részét..:)

Klodette>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nem ez volt az első olvasmányom Holly Blacktől, mert pár éve már sort kerítettem az Átokvetők trilógia első részére, ami igazából nem volt rossz, de annyira nem is nyűgözött le, hogy sort kerítsek a további köteteire.
Egyébként ott van mindhárom rész a polcomon és ha majd egyszer nem lesz mit olvasnom, akkor biztosan elő fogom venni a folytatásokat, de addig inkább elolvastam A kegyetlen herceget.
Már említettem többször is, hogy imádom a tündéres történeteket, ráadásul pont az olyanokat, mint amilyen ez is, amiben gonosz, kegyelmet nem ismerő, manipulatív lényeknek írják le őket, nem pedig csillámporos, kedves, szárnyas kis apróságoknak.
A világfelépítés viszont teljesen lenyűgözött.
Kicsit hasonlított a Julie Kagawa féle Vastündérek sorozathoz, amit mindenképpen dicséretnek szánok.
Egyszerűen lenyűgöző volt, amikor az írónő a csodálatos és varázslatos tájakról, különleges lényekről és szépséges ruhákról írt. Komolyan mondom, hogy kedvet kaptam kimenni a legközelebbi erdőbe bogyókat gyűjteni vagy éppen sétálni egy jó nagyot. :)
A szereplők közül nagyon megszerettem Vivienne-t, mert féltündér létére kedves volt és gondoskodó.
A főszereplő, Jude, számomra egy igazán megosztó személyiség, mert valamilyen szinten megértettem a tetteit, de nem mindig tudtam egyetérteni vele, főleg amikor hasonlóan gondolkodott, mint az ellenségei, ráadásul nemcsak magát keverte bajba, hanem másokat is odavetett a hatalomért.
Mindenképpen követhetetlen szereplő, maga Cardan, akit egyszerűen képtelen voltam megkedvelni, mégsem tudom gyűlölni, mert roppant összetett, érdekes karakter.
A kötet végén kicsit megsajnáltam, de semmiképpen sem szerettem meg.
Akik romantikára vágynak, azoknak csalódniuk kell, mert pár csókon kívül semmi más nem történik. Ez a sztori inkább az udvari intrikákra helyezi a hangsúlyt.
Vannak benne meglepő fordulatok, a vége pedig kicsit kiszámítható, de azért jócskán tartogat meglepetéseket is. Nincs benne olyan hatalmas, kínzó függővég, de azért jó lenne már mihamarabb olvasni a folytatást.
Teljes mértékben megértem, hogy miért lett felkapott, szóval most én is beállok azoknak a sorába, akik jó szívvel ajánlják.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/10/konyvkritik…

2 hozzászólás
MissFortune>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Ez volt aztán az igazi meglepetés. Borítóról, címkékről nem gondoltam volna, hogy véres lesz. Viszont hamar kiderült, hogy ez nem az a tipikus YA történet. Kicsit a Tüskék és Rózsák udvarához tudnám hasonlítani, na de persze az jobban tetszik.

Elég belevaló főszereplőt kaptunk, aki halandóként él Tündérföldjén. Nagyon durva atrocitások érik az iskolában, én komolyan nem bírnám. Egy igazán nagy tündércsoport kipécézte magának és tulajdonképpen minden áldott nap szapulják. Van, hogy szinte a végsőkig elmennek. Ezek a részek kissé odacsaptak a hangulatomnak, mert nagyon nehezen viselem, ha iskolai bántalmazásról kell olvasni, ugyanis szerintem ennél nincs undorítóbb dolog. A főszereplőt sem kell szerencsére félteni, elég intrikus karakter. Hatalmas cseleket sző, mindig meg tud lepni.
Azonban eljött az a pillanat, amikor már nem érdekelt semmi; teljesen magába szippantott. Letehetetlen.

Kedvenc éppen nem lett, de az 5 csillagot maximálisan megérdemli.

Szücsi >!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Aztapaszta cipőpaszta! Ez aztán nem volt semmiii!
Ez volt az első könyvem az írónőtől de biztos vagyok benne hogy nem ez lesz az utolsó mert a nőci baromi jól ír! Imádtam a könyvet. Imádtam minden egyes sorát!
Véres volt és kegyetlen de mégis gyönyörű akárcsak a tündérek népe. Hiába tudom hogy a tündérek mind kegyetlenek sőt gyakran gonoszak, egyszerűen képtelen vagyok nem rajongással olvasni róluk.
Teljesen elvarázsolt a könyv. Megigézett és nem eresztett. Cselszövések, árulás, és harc a hatalomért… minden volt benne ami egy izgalmas fantasy könyvhöz kell.
Én tényleg imádtam és biztos vagyok benne hogy nagyon sok olvasót fog még magával ragadni a Tündérekföldje.

2 hozzászólás
Naiva P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Ugyan találkoztam már az írónő nevével, de még soha, semmit nem olvastam tőle. A fülszöveg ígéretesnek tűnt, a borítója pedig szépnek, ezért sem volt kérdés, hogy ezzel a könyvvel majd teszek egy próbát. Az elején még el is bizonytalanodtam, mert olyan meseszerűnek tűnt az egész. Aztán azt vettem észre, hogy már nagyon benne vagyok, és amit olvasok, az egyre jobban tetszik. A szereplők bár nem kifejezetten szerethetőek, mégis érdekesek, nagyon árnyaltak. Jude belevaló hősnő, míg Cardan bármilyen „szépnek” volt beállítva a leírtak alapján, én mégis olyan „unférfiasnak” éreztem őt. Létezik ilyen szó?!
A fantasy-t akkor szeretem igazán, ha van benne romantikus szál. Ebben ugyan nem igazán volt, de valahogy mégis a sorok közötti feszültség a szereplők között és a világfelépítés, akár a részletekig kidolgozott apróságok, messze túlmutatottak egy romantikus fantasy történeten. Összességében érdekes és eléggé összetett történet volt. Ügyes csavarral a végén. Kíváncsi leszek a folytatásra.

8 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Hűha, nem egy tipikus ifjúsági könyv, illetve harminc év alatt sokat változott, mi számít annak. Mert hát már az elején egy jó kis öldöklésbe csöppenünk, miután Jude és Taryn a gyilkos gyámleányaiként Tündérföldre repülnek. Igazi sötét, kegyetlen világ, tele intrikával. Szereplőiről a Merry Gentry sorozat kezdő kötete ugrott be, a tündérek ott ilyen vérszomjas, kegyetlen bagázs. Azon nem is csodálkoztam, hogy Jude megkeményedett, az a csoda, hogy az ikertestvére, Taryn nem. A gyermekkori traumák nem múlnak el nyomtalanul. Ami Jude és a legfiatalabb herceg kapcsolatát illeti, az szinte olyan, mint a Szivatás c. könyv tündérmegfelelője. Végig nagyon izgalmas volt a történet, tele fordulatokkal, és még a végén is tudott csavarni egyet. Nem bántam meg, hogy megvettem.

Evelena>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Vélemény: Nem mondhatnám, hogy úgy kifejezetten csak tetszett… Ezért úgy döntöttem adok neki öt csillagot és megrendeltem a második részt. :D

Szóval, kicsit bővebben is: egy nagyon morbid kezdet után szépen lassan kibontakozott egy színes, gazdag tündérvilág, ami nem hasonlít a többi, rózsaszín tündérképre, amit eddig megszokhattunk más történeteknél.
Jude egy igazán tökös kis csaj, akinek elege van a lenézettségből egy olyan világban, ahol folyamatosan arra emlékeztetik, hogy ő gyengébb. Mer ez ellen harcolni, mer visszaszólni, mer szólni önmagáért és másokért is.
Locke-ot én már az első perctől kezdve nagyon unszimpatikusnak véltem, míg Cardan-ban volt valami sejtelmesen vonzó a zord húzásai mögött. (Előbb az Éjúr, most meg ő…. mi van velem? :D)
A cselekmény is izgalmas volt, több: Mi a fészkes fene folyik itt? pillanatot is okozott nekem, ami kifejezetten érdekes volt.
A befejezést olvasva pedig határozottan leesett az állam.

Ettől függetlenül ne számítsatok tündérmesére (értitek a poént, ugye? :D), mert ez nem az a történet, izgalmas, de sokkoló és megrázó is, miközben néhol nevetünk is egy kicsit.

Hú, de jó volt, még sok ilyet, kedves Holly Black!

5 hozzászólás
Törpillaa P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nekem nagyon tetszett, főleg az, hogy nem csak egy nyáltól csöpögős sztori volt csupán, hanem rendesen felépítve, harcok, vérengzések, küzdelemek, árulások, alkuk, és a romantikát kicsit elodázták, inkább arról szólt, hogy mentsék meg taktikailag Tündérföldét, a leggonoszabb uralkodótól, és a legvadabb régens elől. Izgalmas volt, szórakoztató, harcias, és eléggé vérengzős, tökéletesen felépített fantasy világ. :-) Mindent imádtam a történetben, és Jude végig nagyon jól taktikázott, jól eltervezett mindent, és igazán bátor és merész tett volt mindent végig vinni. Cardant is bírtam, ahhoz képest, hogy olykor milyen bunkó és kegyetlen volt, de jól összeillik Jude-al. Remek páros lennének ők, jól együtt működtek a végére. :-D Taryn-t pedig utálom, egy áruló, Locke-al együtt. Egyiket sem kedveltem meg, se Nicasiát, se Valeriant. Leginkább Viviant, és Oakot, Szellemet és Bombát bírtam még Jude és Cardanon kívül. :-D Nagyon tetszik az írónő stílusa, alig várom a következő részét, még a novella is nagyon tetszett. :-) Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a hasonló történeteket. :-)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Úgy tűnik, ha egyszer csókolóztál valakivel, akkor a csók lehetősége ott lapul minden egyes pillanatban, nem számít, milyen ostobaság is volt az első alkalom.

349. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
Masni3 P>!

– A vágy különös dolog. Amint kielégítjük, más formát ölt. Ha megkapjuk az aranyfonalat, hirtelen aranytűt is akarunk.

Kapcsolódó szócikkek: Dain Greenbriar
sentimentalfrappe>!

– Tényleg akarsz engem – állapítom meg, elég közel ahhoz, hogy érezzem, ahogy meleg lélegzete elakad. – És gyűlölöd az érzést.

339. oldal, 25. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
sentimentalfrappe>!

– Téged is elbűvöltelek, nem igaz?
A szemét forgatja.
– Ne számíts rá, hogy másoknak is ilyen pocsék az ízlése.

356. oldal, 27. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
Niitaa P>!

– Az egyetlen értékünk az életünk, ezt az egy érmét kaptuk. És arra költjük, amire akarjuk.

108. oldal

Niitaa P>!

– Én szerelmes leszek.
Meglepetésemben felnevetek.
– Csak mert úgy döntöttél? Azt hittem, ez nem így működik. Hogy a szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé sem számítasz rá, mint amikor hátulról fejbe kólintanak.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte · Taryn Duarte
Niitaa P>!

Meghoztam egy döntést, és most együtt kell élnem azzal, amit tettem.

405. oldal

Niitaa P>!

Felesleges harcba bocsátkozni, ha nem akarsz nyerni.

309. oldal

Niitaa P>!

Nem számít, mennyire elővigyázatosan viselkedem, végül úgyis hibázni fogok. Törékeny vagyok. Halandó.

60. oldal


A sorozat következő kötete

A levegő népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rebecca Ross: A királynő felemelkedése
Arwen Elys Dayton: Seeker
Joss Stirling: Lélektársak – Phoenix
Sara Raasch: Hó mint hamu
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Stephanie Garber: Caraval
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna