The ​Cruel Prince – A kegyetlen herceg (A levegő népe 1.) 2777 csillagozás

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.

Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.

Hagyd, hogy elbűvöljön!

Tartalmazza a Látogatás a lehetetlen vidéken (A Visit to the Impossible Lands) c. novellát is.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2023
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633737408 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2023
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A levegő népe

161 tag · 33 karc · Utolsó karc: 2023. december 27., 19:28 · Bővebben


Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Cardan Greenbriar · Jude Duarte · Rath Roiben Rye · Vivienne Duarte · Kaye Fierch · Madoc · Taryn Duarte · Locke · Oak · Nicasia · Dain Greenbriar · Valerian · Dulcamara

Helyszínek népszerűség szerint

Tündérfölde


Kedvencelte 653

Most olvassa 129

Várólistára tette 833

Kívánságlistára tette 1104

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

Mulán>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Na végre egy vagány tündéres történet nem is tudtam hogy ennyire szükségem van ennyi szemétségre mint amennyi ebben a könyvben van. Bombasiker nálam ez a könyv, faltam a lapokat nem igazán volt olyan rész ami nem tetszett volna benne. Nem egy nyálas történet nincs benne sok romantika vagy hasonló. A karakterek jól kitaláltak mindenkin tudtam mosolyogni mert még a szemétkedés is „szórakoztató” volt. Az egész Tündérfölde varázslatos imádtam, én is el akarok menni az egyik bálba amit ők rendeznek, és én is „olyan akarok lenni mint ők”. Mindig is tudtam hogy félvér tündér vagyok.

6 hozzászólás
Black_widow>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Olyan rég olvastam már ilyen stílusú történetet, hogy el is felejtettem mennyire jó érzés elmerülni a fantasy világában.
Vagy fél éve megvan a sorozat, sokáig nem is értettem mi ez a hatalmas hype körülötte, mígnem a fejezeteket falva én magam is beleszerettem a történetbe. A világ, ami megelevenedik a lapokon varázslatos, magával ragadó és épp ennyire veszélyes is. Kezdetben nehezen szoktam hozzá a rengeteg szereplőhöz, érdekes nevekhez, megnevezésekhez, de ahogy beindult a cselekmény sikerült valamelyest túllendülnöm ezen.
Több értékelésben is olvastam, hogy Jude karaktere hagyott némi kívánnivalót maga után, így kicsit előítéletesen álltam a lányhoz. Azt kell mondjam, számomra több mint szimpatikus volt. Ambiciózus, kitartó, találékony, folyamatosan képezi magát, nem hagyja, hogy egy-egy sikerélmény a fejébe szálljon és a tökéletes biztonság illúziójában sem ringatja magát. Érdekfeszítő és izgalmas volt olvasni, hogyan boldogul egy olyan világban, ami megveti a fajtáját és ahol komoly hátránnyal indul a többi élőlényhez képest halandó mivoltának köszönhetően.
Cardan viszont nem igazán tett semmit sem azért, hogy megkedveljem. Tipikus példája az elkényeztetett, léhűtő, talpnyalói nélkül fabatkád sem érő hercegek sztereotípiájának. A karakterében érződik a sértett gyermek, aki kiskorában nem kapta meg az áhított szeretetet, elismerést, odafigyelést, így felnőttként mindent elkövet, hogy a figyelem középpontjába kerüljön.
Cselekmény szempontjából az egyik legpörgősebb könyv, amivel eddig találkoztam. Tele van cselszövésekkel, hazugságokkal, intrikákkal, árulással. Voltak előre látható csavarok és olyanok is, amelyekre álmomban sem gondoltam volna. Az utolsó pár oldal nem kicsit döbbentett meg. A befejezéssel kapcsolatban minduntalan ugyan az a gondolat visszhangzik a fejemben: Egy királynő mindig tudja mikor és melyik parasztot áldozza fel…

9 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Két éve 4,5 csillagot adtam, most viszont könnyű szívvel adtam meg az 5-öt is. Most kicsit jobban értettem, komolyabban vettem, jobban elmerültem ebben a világban. Mostanában több újraolvasással is így járok, jellemzően YA könyvekkel, ez jelzi, hogy mennyire felnőttesek valójában ezek a történetek.
Szeretem az erős női karaktereket, a lázadókat, akik önmagamra emlékeztetnek. Szeretem, ahogy megpróbálnak kitörni, többre vágynak, de a nap végén ugyanúgy tükörbe tudnak nézni. Jude miatt lett ez több nekem.

AniTiger P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Harcos, taktikázós, véres sztori, de annyira kalandos, hogy csak úgy olvastatta magát! Tele volt váratlan fordulatokkal, izgalmas összecsapásokkal, de a legtöbbször Jude húzásaitól esett le az állam, mert ahhoz képest, hogy halandó, nagyon merész! Én a helyében sírva menekülnék haza egy aggófű-paripán, míg ő alaposan átgondolja a dolgokat, majd belesétál az események közepébe egy karddal a kezében. :'D

Lélegzetvisszafojtva osontam a lánnyal mindenféle elhagyott folyosókon, vele bújkáltam, kémkedtem, aggódtam és történet a fejem, hogy mi a szitu az aranymakkal meg azzal az átkozott koronával! Régen szippantott be ennyire történet, pedig nem lehet azt mondani rólam, hogy nagy tündér-fan vagyok…

Imádom Holly Blacket meg a fantasykat, amiket ír, és a szívem szakad meg, hogy se híre, se hamva a következő résznek. Annyira jó az egész felépítése, annyira ki van találva minden Mabtól kezdve a Smilax nemzetség koronázási szertartásain át a Tündérföldi sulirendszerig, hogy hihetetlen. Ráadásul a főszereplő se piskóta, hanem egy kemény, rafinált csaj, aki ügyesen bánik a karddal, és nem átall ugyanolyan kegyetlenül visszavágni a tündéreknek, amennyire ők voltak kegyetlenek vele.

Bővebben…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/09/HollyBlack-…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina
10 hozzászólás
bhannaa>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Uramisten.
Ennyit tudok mondani.
Őszintén iszonyatosan megérte várnom erre a könyvre. Már egy éve próbáltam beszerezni, és mikor megláttam az Alexandrán egyből lecsaptam rá! Az árát nem is figyeltem, csak annyi volt a lényeg hogy nálam legyen. Előre megbíztam ebben a sorozatban és beszereztem az utolsó két részt is. Mennyire de mennyire megérte, és áldom magam hogy megvettem.
Annyira nagy felszabadulás volt ez a könyvet olvasni, egyszerűen elmerültem Elfhon világában és igaz elsőre még kicsit döcögősen de sikerült mindent megértenem.
Őszintén aki most kezd bele a könyvbe, az első 100 oldaltól ne nagyon várjon sokat. Világfelépítés, ismerkedés a szereplőkkel és a múltjukkal. Viszont ebben a 100 oldalban sem unatkozol, hiszen Holly Black megtalálja a módját hogy folyamatosan érdeklődj és figyelj a szereplőkre. Miután ezen a szakaszon túl jutottál onnantól színtiszta izgalom, csavar és durva dolgok várnak rád.
Minden második oldalt fogtam a fejem, és csak néztem, hogy Holly Black hogyan mert ilyet megcsinálni a szereplőivel.
Imádom, mikor egy írónak van szíve úgymond bántani egy-egy szereplőt és nem az van, hogy “főhős vagyok mindent túlélek” itt kőkemény igazság és rideg légkör fogad amikor durvább jelenetet olvastam. Nagyon gyönyörű volt a világfelépítés, és ahogyan bemutatta Elfhont és a benne élő lényeket. Eszméletlen cselszövések és árulások. Kegyetlen volt nagyon.
Imádtam! Tényleg minden sarokban meglepetés várt.
Kicsit a szereplőkre is térjünk ki.
Jude volt az a szereplő aki egyszerűen mindenkit felülmúlt. Egyszerre volt kegyes, de kegyetlen amikor kellett, agyafúrt, okos, erős, karizmatikus lány. Imádtam a karakterét, hiszen ha belesünk a “függöny mögé” akkor egy összetört, elveszett kislányt látunk aki beakar illeszkedni Elfhon világába. Nagyon kegyetlen múltja van, amivel szerintem végig küzdött a könyvben, hiába nem volt annyira kifejtve.
Taryn aki Jude ikertestvére, számomra csak egy árnyéka volt. Teljesen az ellentéte Jude-nak. Nagyon nem szerettem az ő karakterét, egyszerűen semmiben sem tudtam vele azonosulni.
Nagyon csúnya dolgokat tett Jude-al és ezt természetesen Jude nem vette fel, és még Ő kért BOCSÁNATOT!!
Vivi egy erős, makacs szereplő akit igazából érzékelsz hogy jelen van, de nem nagyon figyelsz rá hiszen tipikusan a “cuki lány” karakterét tölti be számomra ebben a kegyetlen világban.
Szerettem, és semmi problémám nem volt vele <3
Locke…
Nos ő tipikusan Tamrin mása aki az elején elhiteti veled, hogy szeret és gondoskodik rólad majd szépen hátbaszúr. Először nagyon szerettem majd 180 fokos fordulatot vett a személyisége és egyszerűen undorodtam tőle.
Cardan, jaaaaj istenem ;((
Bajban vagyok, mert ismét bővült a “nem létező fiúk/férfiak listája akikbe beleszerettem”.
Érdekes, hiszen elsőre őt nem kedveltem annyira aztán BUMMM és már bele is estem. Túlságosan is rosszfiú és túlságosan is elcseszett az ő élete.
Ő is olyan karakter akit halálra ölelgetnék!
A civakodásuk Jude-al pedig annyira kegyetlen, egyben vérpezsdítő volt hogy az valami fenomenális. A pezsgőhöz tudnám őket hasonlítani, elsőre égeti a nyelőcsövedet de utánna felszabadít és jön az édes kis pezsgés amit utánna érzel ;)
Nagyon sok szereplő van, így még nagy vonalakban egy kalapalá veszem őket.
A “királyok” nos, mindegyiknek különböző személyisége van és mindegyik kegyetlen a maga módján. Brutális Holly Black milyen karaktereket alkotott.
Madoc-ot gyűlöltem. Teljes szívemből. Annyira kegyetlen de mégis volt benne valami amit egyszerűen nem tudtál megfejteni. Talán szerette a lányokat talán nem, az tisztességes volt tőle hogy mind a hármat úgy nevelte fel mintha a sajátjai lettek volna. Igaz mind tudjuk, hogy csak Vivi volt az ő lánya de ez mégis “csodálatra” méltó. Plussz az is, hogy elviselte Vivi ellenszenvét és hisztizését.
Szóval ha minden szereplőt egy kalapalá vennék akkor azt kapnám, hogy teljes mértékben különböznek egymástól egy nem találsz két ugyanolyan vagy akár hasonló szereplőt sem.
Összegségében túlságosan is imádtam, és hiába volt szörnyű és kegyetlen a világ valahogyan még is otthon érezted magad!
Úgy érzem új könyvel, új családdal, és új élményekkel gazdagodhattam. Amit nagyon köszönök Holly Black-nek!
(Természetesen egy új kedvenc írót is felavathattam <3)

“Leginkább azért gyűlöllek, mert gondolok rád. Méghozzá gyakran. Undorító, és képtelen vagyok megállni.”

4 hozzászólás
nicosia P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Ha már megvettem, időről időre újraolvasom. Emlékszem amikor először olvastam teljesen megdöbbentett. Nagyon erőszakos, hideg és kemény volt, ráadásul eléggé antiromantikusan ábrázolja a tündéreket. Ezzel együtt is imádtam. Cardan jelleme annyira különleges és Jude olyan vagány, hogy azonnal megkedveltem őket, ahogy az érdekes világfelépítést is. Azóta is töretlen rajongója vagyok a sorozatnak.

nibooklett P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nagyon szerettem volna valami jo fantasyt olvasni, es az egyik jo baratnom ajánlotta a sorozatot. Amit nagyon koszonok neki!
Elolvastam.
Nincsenek szavak.
Az elejen azt hittem unni fogom, viszont annyira de annyira izgalmas volt egesz végig, hogy az hihetetlen. Sose voltam fent konyvek miatt hajnalokig, hogy olvassam, de ez a konyv ezt is elérte nalam. Bátran ajanlom minden fantasy rajongónak! Most pedig kezembe veszem a következő részét..:)

Nymeria96>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Abszolút megérte újraolvasni ezt a könyvet, ugyanis sokkal jobban tetszett, mint elsőre.
Az a néhány tulajdonság, ami első olvasásra kicsit furcsának bizonyult és nem igazán nyerte el a tetszésemet, most egyáltalán nem tűnt zavarónak.
A történet ez alkalommal is könnyen magával ragadott és most is érdeklődve követtem végig az események alakulását.
A szereplőkről nagyjából ugyanaz a véleményem, mint ami első olvasásra volt. Akiket akkor kedvelhetőnek tartottam, azokat most is, az ellenszenves karakterek pedig továbbra sem kerültek közelebb hozzám.
A könyv végén lévő novella is tetszett, örülök, hogy azt is elolvashattam.
Várom a folytatást, ami remélem még ennél is jobban fog tetszeni.

MissFortune>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Ez volt aztán az igazi meglepetés. Borítóról, címkékről nem gondoltam volna, hogy véres lesz. Viszont hamar kiderült, hogy ez nem az a tipikus YA történet. Kicsit a Tüskék és Rózsák udvarához tudnám hasonlítani, na de persze az jobban tetszik.

Elég belevaló főszereplőt kaptunk, aki halandóként él Tündérföldjén. Nagyon durva atrocitások érik az iskolában, én komolyan nem bírnám. Egy igazán nagy tündércsoport kipécézte magának és tulajdonképpen minden áldott nap szapulják. Van, hogy szinte a végsőkig elmennek. Ezek a részek kissé odacsaptak a hangulatomnak, mert nagyon nehezen viselem, ha iskolai bántalmazásról kell olvasni, ugyanis szerintem ennél nincs undorítóbb dolog. A főszereplőt sem kell szerencsére félteni, elég intrikus karakter. Hatalmas cseleket sző, mindig meg tud lepni.
Azonban eljött az a pillanat, amikor már nem érdekelt semmi; teljesen magába szippantott. Letehetetlen.

Kedvenc éppen nem lett, de az 5 csillagot maximálisan megérdemli.

Naiva P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Ugyan találkoztam már az írónő nevével, de még soha, semmit nem olvastam tőle. A fülszöveg ígéretesnek tűnt, a borítója pedig szépnek, ezért sem volt kérdés, hogy ezzel a könyvvel majd teszek egy próbát. Az elején még el is bizonytalanodtam, mert olyan meseszerűnek tűnt az egész. Aztán azt vettem észre, hogy már nagyon benne vagyok, és amit olvasok, az egyre jobban tetszik. A szereplők bár nem kifejezetten szerethetőek, mégis érdekesek, nagyon árnyaltak. Jude belevaló hősnő, míg Cardan bármilyen „szépnek” volt beállítva a leírtak alapján, én mégis olyan „unférfiasnak” éreztem őt. Létezik ilyen szó?!
A fantasy-t akkor szeretem igazán, ha van benne romantikus szál. Ebben ugyan nem igazán volt, de valahogy mégis a sorok közötti feszültség a szereplők között és a világfelépítés, akár a részletekig kidolgozott apróságok, messze túlmutatottak egy romantikus fantasy történeten. Összességében érdekes és eléggé összetett történet volt. Ügyes csavarral a végén. Kíváncsi leszek a folytatásra.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

sentimentalfrappe P>!

– Téged is elbűvöltelek, nem igaz?
A szemét forgatja.
– Ne számíts rá, hogy másoknak is ilyen pocsék az ízlése.

356. oldal, 27. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
sentimentalfrappe P>!

– Tényleg akarsz engem – állapítom meg, elég közel ahhoz, hogy érezzem, ahogy meleg lélegzete elakad. – És gyűlölöd az érzést.

339. oldal, 25. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
Niitaa P>!

Úgy tűnik, ha egyszer csókolóztál valakivel, akkor a csók lehetősége ott lapul minden egyes pillanatban, nem számít, milyen ostobaság is volt az első alkalom.

349. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
Masni>!

– A vágy különös dolog. Amint kielégítjük, más formát ölt. Ha megkapjuk az aranyfonalat, hirtelen aranytűt is akarunk.

Kapcsolódó szócikkek: Dain Greenbriar
Vikumoly>!

– Hát itt vagy! – szólal meg Cardan, amikor helyet foglalok mellette. – Hogy telt idáig az estéd? Az enyém tele volt csupa unalmas beszélgetéssel, ami mind arról szólt, hogy karóba húznak.

394. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
Niitaa P>!

– Az egyetlen értékünk az életünk, ezt az egy érmét kaptuk. És arra költjük, amire akarjuk.

108. oldal

Niitaa P>!

– Én szerelmes leszek.
Meglepetésemben felnevetek.
– Csak mert úgy döntöttél? Azt hittem, ez nem így működik. Hogy a szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé sem számítasz rá, mint amikor hátulról fejbe kólintanak.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte · Taryn Duarte
sentimentalfrappe P>!

Ha jobbá nem válhatok náluk, hát ezerszer rosszabb leszek.

234. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
Masni>!

Gyere vissza akkor, ha a visszatérés nehéz döntésnek tűnik, nem a könnyebbik útnak.

411. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A levegő népe sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Soman Chainani: Jótett helyébe
Fróna Zsófia: Démonok közt
Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív
Stephanie Garber: Finale
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Cynthia Hand: Angyalvágy
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Robin O'Wrightly: A lantidák felfedezése
Mészöly Ágnes: A kupolák titka
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella