The ​Cruel Prince – A kegyetlen herceg (A levegő népe 1.) 607 csillagozás

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.

Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.

Hagyd, hogy elbűvöljön!

Tartalmazza a Látogatás a lehetetlen vidéken (A Visit to the Impossible Lands) c. novellát is.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina

Kapcsolódó zóna

!

A levegő népe

32 tag · 5 karc · Utolsó karc: 2020. február 18., 12:40 · Bővebben


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Cardan Greenbriar · Jude Duarte · Rath Roiben Rye · Kaye Fierch · Madoc · Locke · Taryn Duarte · Valerian · Dain Greenbriar · Nicasia


Kedvencelte 162

Most olvassa 64

Várólistára tette 426

Kívánságlistára tette 459

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Abszolút megérte újraolvasni ezt a könyvet, ugyanis sokkal jobban tetszett, mint elsőre.
Az a néhány tulajdonság, ami első olvasásra kicsit furcsának bizonyult és nem igazán nyerte el a tetszésemet, most egyáltalán nem tűnt zavarónak.
A történet ez alkalommal is könnyen magával ragadott és most is érdeklődve követtem végig az események alakulását.
A szereplőkről nagyjából ugyanaz a véleményem, mint ami első olvasásra volt. Akiket akkor kedvelhetőnek tartottam, azokat most is, az ellenszenves karakterek pedig továbbra sem kerültek közelebb hozzám.
A könyv végén lévő novella is tetszett, örülök, hogy azt is elolvashattam.
Várom a folytatást, ami remélem még ennél is jobban fog tetszeni.

>!
AniTiger MP
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Harcos, taktikázós, véres sztori, de annyira kalandos, hogy csak úgy olvastatta magát! Tele volt váratlan fordulatokkal, izgalmas összecsapásokkal, de a legtöbbször Jude húzásaitól esett le az állam, mert ahhoz képest, hogy halandó, nagyon merész! Én a helyében sírva menekülnék haza egy aggófű-paripán, míg ő alaposan átgondolja a dolgokat, majd belesétál az események közepébe egy karddal a kezében. :'D

Lélegzetvisszafojtva osontam a lánnyal mindenféle elhagyott folyosókon, vele bújkáltam, kémkedtem, aggódtam és történet a fejem, hogy mi a szitu az aranymakkal meg azzal az átkozott koronával! Régen szippantott be ennyire történet, pedig nem lehet azt mondani rólam, hogy nagy tündér-fan vagyok…

Imádom Holly Blacket meg a fantasykat, amiket ír, és a szívem szakad meg, hogy se híre, se hamva a következő résznek. Annyira jó az egész felépítése, annyira ki van találva minden Mabtól kezdve a Smilax nemzetség koronázási szertartásain át a Tündérföldi sulirendszerig, hogy hihetetlen. Ráadásul a főszereplő se piskóta, hanem egy kemény, rafinált csaj, aki ügyesen bánik a karddal, és nem átall ugyanolyan kegyetlenül visszavágni a tündéreknek, amennyire ők voltak kegyetlenek vele.

Bővebben…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/09/HollyBlack-…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina
10 hozzászólás
>!
Klodette
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nem ez volt az első olvasmányom Holly Blacktől, mert pár éve már sort kerítettem az Átokvetők trilógia első részére, ami igazából nem volt rossz, de annyira nem is nyűgözött le, hogy sort kerítsek a további köteteire.
Egyébként ott van mindhárom rész a polcomon és ha majd egyszer nem lesz mit olvasnom, akkor biztosan elő fogom venni a folytatásokat, de addig inkább elolvastam A kegyetlen herceget.
Már említettem többször is, hogy imádom a tündéres történeteket, ráadásul pont az olyanokat, mint amilyen ez is, amiben gonosz, kegyelmet nem ismerő, manipulatív lényeknek írják le őket, nem pedig csillámporos, kedves, szárnyas kis apróságoknak.
A világfelépítés viszont teljesen lenyűgözött.
Kicsit hasonlított a Julie Kagawa féle Vastündérek sorozathoz, amit mindenképpen dicséretnek szánok.
Egyszerűen lenyűgöző volt, amikor az írónő a csodálatos és varázslatos tájakról, különleges lényekről és szépséges ruhákról írt. Komolyan mondom, hogy kedvet kaptam kimenni a legközelebbi erdőbe bogyókat gyűjteni vagy éppen sétálni egy jó nagyot. :)
A szereplők közül nagyon megszerettem Vivienne-t, mert féltündér létére kedves volt és gondoskodó.
A főszereplő, Jude, számomra egy igazán megosztó személyiség, mert valamilyen szinten megértettem a tetteit, de nem mindig tudtam egyetérteni vele, főleg amikor hasonlóan gondolkodott, mint az ellenségei, ráadásul nemcsak magát keverte bajba, hanem másokat is odavetett a hatalomért.
Mindenképpen követhetetlen szereplő, maga Cardan, akit egyszerűen képtelen voltam megkedvelni, mégsem tudom gyűlölni, mert roppant összetett, érdekes karakter.
A kötet végén kicsit megsajnáltam, de semmiképpen sem szerettem meg.
Akik romantikára vágynak, azoknak csalódniuk kell, mert pár csókon kívül semmi más nem történik. Ez a sztori inkább az udvari intrikákra helyezi a hangsúlyt.
Vannak benne meglepő fordulatok, a vége pedig kicsit kiszámítható, de azért jócskán tartogat meglepetéseket is. Nincs benne olyan hatalmas, kínzó függővég, de azért jó lenne már mihamarabb olvasni a folytatást.
Teljes mértékben megértem, hogy miért lett felkapott, szóval most én is beállok azoknak a sorába, akik jó szívvel ajánlják.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/10/konyvkritik…

2 hozzászólás
>!
Naiva P
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Ugyan találkoztam már az írónő nevével, de még soha, semmit nem olvastam tőle. A fülszöveg ígéretesnek tűnt, a borítója pedig szépnek, ezért sem volt kérdés, hogy ezzel a könyvvel majd teszek egy próbát. Az elején még el is bizonytalanodtam, mert olyan meseszerűnek tűnt az egész. Aztán azt vettem észre, hogy már nagyon benne vagyok, és amit olvasok, az egyre jobban tetszik. A szereplők bár nem kifejezetten szerethetőek, mégis érdekesek, nagyon árnyaltak. Jude belevaló hősnő, míg Cardan bármilyen „szépnek” volt beállítva a leírtak alapján, én mégis olyan „unférfiasnak” éreztem őt. Létezik ilyen szó?!
A fantasy-t akkor szeretem igazán, ha van benne romantikus szál. Ebben ugyan nem igazán volt, de valahogy mégis a sorok közötti feszültség a szereplők között és a világfelépítés, akár a részletekig kidolgozott apróságok, messze túlmutatottak egy romantikus fantasy történeten. Összességében érdekes és eléggé összetett történet volt. Ügyes csavarral a végén. Kíváncsi leszek a folytatásra.

8 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Hűha, nem egy tipikus ifjúsági könyv, illetve harminc év alatt sokat változott, mi számít annak. Mert hát már az elején egy jó kis öldöklésbe csöppenünk, miután Jude és Taryn a gyilkos gyámleányaiként Tündérföldre repülnek. Igazi sötét, kegyetlen világ, tele intrikával. Szereplőiről a Merry Gentry sorozat kezdő kötete ugrott be, a tündérek ott ilyen vérszomjas, kegyetlen bagázs. Azon nem is csodálkoztam, hogy Jude megkeményedett, az a csoda, hogy az ikertestvére, Taryn nem. A gyermekkori traumák nem múlnak el nyomtalanul. Ami Jude és a legfiatalabb herceg kapcsolatát illeti, az szinte olyan, mint a Szivatás c. könyv tündérmegfelelője. Végig nagyon izgalmas volt a történet, tele fordulatokkal, és még a végén is tudott csavarni egyet. Nem bántam meg, hogy megvettem.

>!
Vivienna P
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nos, azon kevesek egyike vagyok, akik hiába rajonganak a YA könyvekért, eddig még egyáltalán nem olvastak Holly-tól. Persze az írónőnek már több könyve is felkeltette az érdeklődésemet, de végül mindig mást választottam helyettük.

Így utólag csak annyit mondhatok, már bánom, hogy idáig még nem olvastam az írónőtől, hiszen ha a többi könyve akár csak megközelítőleg ennyire lenyűgöző, akkor bizony sok mindenről maradtam le. Utoljára ilyen zseniális világfelépítéssel az Üvegtrón című sorozatnál találkoztam, ami akkor örök kedvenccé vált, most pedig A kegyetlen hercegnek sikerült hasonlóképpen lenyűgöznie, és belopnia magát a szívembe.

A váratlan fordultok zseniálisak voltak! Holly úgy csavarta a történet szálait, hogy többször is sikerült teljes mértékig ledöbbentenie. Nem egyszer éreztem azt, hogy na mégis, mi folyik itt, és hogy nem vettem észre, hogy akár ez is megtörténhet?

Bővebben a blogomon:
https://konyveskuckom.blog.hu/2019/08/25/holly_black_th…

>!
Niitaa P
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/holly-black-cru…

"Szeretem, mikor egy nagyon várt könyv hozza az irányába támasztott elvárásaimat. Jó érzéssel tölt el, mikor minden hozzá fűzött reményemet teljesíti, s ha ezen felül még képes meglepni, azt külön értékelem. A kegyetlen herceg minden elképzelésemet felülmúlta. Egy igazi nagy kaland, mely lassan bontakozik ki a szemünk előtt, ám ahogy felállnak az erőviszonyok, s megismerkedtünk a legalapvetőbb dolgokkal, máris elindul a lavina, s kő kövön nem marad. Egy egész világot robbantott fel bennem! Alig bírtam letenni!
A történetet a kedves rajzok színesítik meg, melyek a fejezetek előtt vannak. Apró minták, melyeket kedvem támadt kiszínezni. Remélem, valaki meg is fogja tenni, mert jól visszaadná a történet sokszínűségét. Magam is csak azért fogtam vissza, mert az én elveim szerint ez már rongálásnak minősül.
Véleményem szerint, azok számára nyújt kiemelkedő olvasmányélményt A kegyetlen herceg, akikben maradt még valami a gyermeki világukból, ugyanakkor az élet megedzette már őket. Azoknak ajánlanám, akik szeretnek a fantázia birodalmában időzni, s nem csak a virágzó mezőkön futkároznának, hanem szeretnének az udvari élet felépítésébe is belelátni. S az sem hátrány, ha nem ijednek meg, ha egy kis vér folyik. Mert erre is van precedens. Nem is kevés…"

2 hozzászólás
>!
Deszy P
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

A nyitójelenet véressége is meglepő, de van itt még valamivel, amivel Holly képes volt megdöbbenteni: nem a természetfeletti lány lett a főszereplőnk. Őszinte leszek, legszívesebben tapsikoltam volna ezért a fordulatért, mert jellemzően az szokott történni, hogy a hősnő/hős az, aki különleges. (Varázsló vagy, Harry! Te nem vagy mondén.)

Jude-nak magának kell kikaparnia a maga szerencséjét, sokszor szembefordulva nagyjából mindenkivel, aki körülötte van. Ez pedig két dolgot jelent. Egyrészt állandó feszültséget, ugyanis sosem lehet tudni, ki az, akiben megbízhat.

Másrészt mit jelent még? Azt, hogy a főszereplőnk a végsőkig makacs. Komolyan nem tudom, olvastam-e már életemben ilyen makacs főszereplőről. Jude elhatároz valamit és megy előre, bármi áron megvalósítani. Közben rossz döntéseket is hoz, időnként pedig akár a szívtelenségig menetel előre. Pont ezért nagyon nehéz volt a számomra mit kezdeni vele. Néha lepacsiztam volna vele, hogy ez az, csajszi! Máskor pedig legszívesebben jól megráztam volna, hogy kapjon már észbe és ne csináljon ennyi marhaságot.

A könyv egyébként oldalról oldalra lett egyre izgalmasabb, a végére pedig – hűha!

Bővebben:
» http://www.deszy-konyv.hu/2018/09/holly-black-kegyetlen…

>!
Evelena
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Vélemény: Nem mondhatnám, hogy úgy kifejezetten csak tetszett… Ezért úgy döntöttem adok neki öt csillagot és megrendeltem a második részt. :D

Szóval, kicsit bővebben is: egy nagyon morbid kezdet után szépen lassan kibontakozott egy színes, gazdag tündérvilág, ami nem hasonlít a többi, rózsaszín tündérképre, amit eddig megszokhattunk más történeteknél.
Jude egy igazán tökös kis csaj, akinek elege van a lenézettségből egy olyan világban, ahol folyamatosan arra emlékeztetik, hogy ő gyengébb. Mer ez ellen harcolni, mer visszaszólni, mer szólni önmagáért és másokért is.
Locke-ot én már az első perctől kezdve nagyon unszimpatikusnak véltem, míg Cardan-ban volt valami sejtelmesen vonzó a zord húzásai mögött. (Előbb az Éjúr, most meg ő…. mi van velem? :D)
A cselekmény is izgalmas volt, több: Mi a fészkes fene folyik itt? pillanatot is okozott nekem, ami kifejezetten érdekes volt.
A befejezést olvasva pedig határozottan leesett az állam.

Ettől függetlenül ne számítsatok tündérmesére (értitek a poént, ugye? :D), mert ez nem az a történet, izgalmas, de sokkoló és megrázó is, miközben néhol nevetünk is egy kicsit.

Hú, de jó volt, még sok ilyet, kedves Holly Black!

3 hozzászólás
>!
vikcs P
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

A könyvre már a külföldön való megjelenésekor felfigyeltem, valószínűleg az egyszerre gyönyörű és letisztult borító ragadta meg az érdeklődésem, hiszen mélyen nem ástam bele magam a spoilerek elkerülése végett.

Bevallom, a történet nagyon nehezen, lassan indult számomra, küzdöttem az ellen, hogy félbe hagyjam, idegesített Jude, nem láttam értelmét az egésznek. Néha idegesített is a lány, voltak furcsa húzásai és megnyilvánulásai, és a tündéreket sem kimondottan kedveltem meg. De milyen jól tettem, hogy küzdöttem! Ugyanis amint egyre több politikai és hatalmi bonyodalom került napfényre, annál jobban én is belegabalyodtam a szálakba, elkapott a fonal, és onnantól nem volt megállás.
A másik érdekes és mondjuk úgy, hogy központban álló személy, akihez végül is a könyv címe köthető, az Cardan. Kimondottan utáltam, aztán sajnáltam, aztán nem értettem, aztán elkezdtem… kedvelni. Jaj! Nagyon különös szereplő ő, de az írónő nagyon jól felépítette az összetett, bonyolult, titokzatos, mégis figyelemfelkeltő karakter egyvelegét benne.

Az írónő valami hihetetlenül jól ír. Az egész világ, amit kitalált, a ruhák, az ételek, Tündérfölde bemutatása mind-mind egyedi és különleges. A könyv vége felé már csak a fejemet fogtam, annyi minden történt, annyi fordulat és csavar volt néhány oldallal arrébb, hogy csak ámultam. Igen, így kell ezt jól csinálni. Így kell megkedveltetni a szereplőket és alkotni egy új világot. Holly Black megcsinálta.

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2018/11/holly-black…


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Úgy tűnik, ha egyszer csókolóztál valakivel, akkor a csók lehetősége ott lapul minden egyes pillanatban, nem számít, milyen ostobaság is volt az első alkalom.

349. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
>!
Masni3

– A vágy különös dolog. Amint kielégítjük, más formát ölt. Ha megkapjuk az aranyfonalat, hirtelen aranytűt is akarunk

Kapcsolódó szócikkek: Dain Greenbriar
>!
Niitaa P

– Az egyetlen értékünk az életünk, ezt az egy érmét kaptuk. És arra költjük, amire akarjuk.

108. oldal

>!
Niitaa P

– Én szerelmes leszek.
Meglepetésemben felnevetek.
– Csak mert úgy döntöttél? Azt hittem, ez nem így működik. Hogy a szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé sem számítasz rá, mint amikor hátulról fejbe kólintanak.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte · Taryn Duarte
>!
csilla123 P

– Tényleg akarsz engem – állapítom meg, elég közel ahhoz, hogy érezzem, ahogy meleg lélegzete elakad. – És gyűlölöd az érzést.

339. oldal, 25. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
>!
Niitaa P

Meghoztam egy döntést, és most együtt kell élnem azzal, amit tettem.

405. oldal

>!
Niitaa P

Nem számít, mennyire elővigyázatosan viselkedem, végül úgyis hibázni fogok. Törékeny vagyok. Halandó.

60. oldal

>!
csilla123 P

– Téged is elbűvöltelek, nem igaz?
A szemét forgatja.
– Ne számíts rá, hogy másoknak is ilyen pocsék az ízlése.

356. oldal, 27. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
>!
AniTiger MP

    Tündérfölde gyönyörű, de olyan, mint egy aranyszarvas teteme, a bőr alatt férgek rágják a húsát, bármelyik pillanatban szétrobbanhat.


A sorozat következő kötete

A levegő népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joss Stirling: Lélektársak – Phoenix
Anna Banks: Poszeidón
Sara Raasch: Hó mint hamu
Karen Marie Moning: Új nap virrad
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Melissa Marr: Veszélyes játék
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben
Richelle Mead: Dermesztő ölelés