The ​Cruel Prince – A kegyetlen herceg (A levegő népe 1.) 35 csillagozás

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.

Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.

Hagyd, hogy elbűvöljön!

Tartalmazza a Látogatás a lehetetlen vidéken (A Visit to the Impossible Lands) c. novellát is.

Eredeti mű: Holly Black: The Cruel Prince

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Jude Duarte · Cardan Greenbriar · Dain Greenbriar · Locke · Nicasia · Taryn Duarte · Valerian


Kedvencelte 15

Most olvassa 33

Várólistára tette 173

Kívánságlistára tette 268

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nem ez volt az első olvasmányom Holly Blacktől, mert pár éve már sort kerítettem az Átokvetők trilógia első részére, ami igazából nem volt rossz, de annyira nem is nyűgözött le, hogy sort kerítsek a további köteteire.
Egyébként ott van mindhárom rész a polcomon és ha majd egyszer nem lesz mit olvasnom, akkor biztosan elő fogom venni a folytatásokat, de addig inkább elolvastam A kegyetlen herceget.
Már említettem többször is, hogy imádom a tündéres történeteket, ráadásul pont az olyanokat, mint amilyen ez is, amiben gonosz, kegyelmet nem ismerő, manipulatív lényeknek írják le őket, nem pedig csillámporos, kedves, szárnyas kis apróságoknak.
A világfelépítés viszont teljesen lenyűgözött.
Kicsit hasonlított a Julie Kagawa féle Vastündérek sorozathoz, amit mindenképpen dicséretnek szánok.
Egyszerűen lenyűgöző volt, amikor az írónő a csodálatos és varázslatos tájakról, különleges lényekről és szépséges ruhákról írt. Komolyan mondom, hogy kedvet kaptam kimenni a legközelebbi erdőbe bogyókat gyűjteni vagy éppen sétálni egy jó nagyot. :)
A szereplők közül nagyon megszerettem Vivienne-t, mert féltündér létére kedves volt és gondoskodó.
A főszereplő, Jude, számomra egy igazán megosztó személyiség, mert valamilyen szinten megértettem a tetteit, de nem mindig tudtam egyetérteni vele, főleg amikor hasonlóan gondolkodott, mint az ellenségei, ráadásul nemcsak magát keverte bajba, hanem másokat is odavetett a hatalomért.
Mindenképpen követhetetlen szereplő, maga Cardan, akit egyszerűen képtelen voltam megkedvelni, mégsem tudom gyűlölni, mert roppant összetett, érdekes karakter.
A kötet végén kicsit megsajnáltam, de semmiképpen sem szerettem meg.
Akik romantikára vágynak, azoknak csalódniuk kell, mert pár csókon kívül semmi más nem történik. Ez a sztori inkább az udvari intrikákra helyezi a hangsúlyt.
Vannak benne meglepő fordulatok, a vége pedig kicsit kiszámítható, de azért jócskán tartogat meglepetéseket is. Nincs benne olyan hatalmas, kínzó függővég, de azért jó lenne már mihamarabb olvasni a folytatást.
Teljes mértékben megértem, hogy miért lett felkapott, szóval most én is beállok azoknak a sorába, akik jó szívvel ajánlják.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/10/konyvkritik…

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Harcos, taktikázós, véres sztori, de annyira kalandos, hogy csak úgy olvastatta magát! Tele volt váratlan fordulatokkal, izgalmas összecsapásokkal, de a legtöbbször Jude húzásaitól esett le az állam, mert ahhoz képest, hogy halandó, nagyon merész! Én a helyében sírva menekülnék haza egy aggófű-paripán, míg ő alaposan átgondolja a dolgokat, majd belesétál az események közepébe egy karddal a kezében. :'D

Lélegzetvisszafojtva osontam a lánnyal mindenféle elhagyott folyosókon, vele bújkáltam, kémkedtem, aggódtam és történet a fejem, hogy mi a szitu az aranymakkal meg azzal az átkozott koronával! Régen szippantott be ennyire történet, pedig nem lehet azt mondani rólam, hogy nagy tündér-fan vagyok…

Imádom Holly Blacket meg a fantasykat, amiket ír, és a szívem szakad meg, hogy se híre, se hamva a következő résznek. Annyira jó az egész felépítése, annyira ki van találva minden Mabtól kezdve a Smilax nemzetség koronázási szertartásain át a Tündérföldi sulirendszerig, hogy hihetetlen. Ráadásul a főszereplő se piskóta, hanem egy kemény, rafinált csaj, aki ügyesen bánik a karddal, és nem átall ugyanolyan kegyetlenül visszavágni a tündéreknek, amennyire ők voltak kegyetlenek vele.

Bővebben…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/09/HollyBlack-…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina
10 hozzászólás
>!
Niitaa P
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/holly-black-cru…

"Szeretem, mikor egy nagyon várt könyv hozza az irányába támasztott elvárásaimat. Jó érzéssel tölt el, mikor minden hozzá fűzött reményemet teljesíti, s ha ezen felül még képes meglepni, azt külön értékelem. A kegyetlen herceg minden elképzelésemet felülmúlta. Egy igazi nagy kaland, mely lassan bontakozik ki a szemünk előtt, ám ahogy felállnak az erőviszonyok, s megismerkedtünk a legalapvetőbb dolgokkal, máris elindul a lavina, s kő kövön nem marad. Egy egész világot robbantott fel bennem! Alig bírtam letenni!
A történetet a kedves rajzok színesítik meg, melyek a fejezetek előtt vannak. Apró minták, melyeket kedvem támadt kiszínezni. Remélem, valaki meg is fogja tenni, mert jól visszaadná a történet sokszínűségét. Magam is csak azért fogtam vissza, mert az én elveim szerint ez már rongálásnak minősül.
Véleményem szerint, azok számára nyújt kiemelkedő olvasmányélményt A kegyetlen herceg, akikben maradt még valami a gyermeki világukból, ugyanakkor az élet megedzette már őket. Azoknak ajánlanám, akik szeretnek a fantázia birodalmában időzni, s nem csak a virágzó mezőkön futkároznának, hanem szeretnének az udvari élet felépítésébe is belelátni. S az sem hátrány, ha nem ijednek meg, ha egy kis vér folyik. Mert erre is van precedens. Nem is kevés…"

2 hozzászólás
>!
tinuviel89
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Jó ez a könyv. Nekem bejön ez a kegyetlen, szomorú, szürke, bús tündérvilág. Kicsit emlékeztetett Maggie Stiefvater tündéres történeteire, amiket azóta sem tudok hova tenni (Tündérdallam 1-2.). Érdekes volt ez a vörössipkás goblin által nevelt halandó lány, aki nagyon harcias és trükkös. Érdekes, hogy van ikertestvére, mert valahol olvastam egy másik könyvben, hogy az ikrek a tündéreknél vagy nagy szerencsét vagy nagy balszerencsét jelentenek? Már nem emlékszem. A testvér eléggé színtelen a műben, tökéletes ellentét. Az utolsó novella utána rájöttem, hogy itt mindenki játszmázik, és Jude is más zenéjére táncol. A hercegek mind kegyetlenek voltak a maguk módján. Ami hiányzott egy kis tündértipológiai kézikönyv, mert úgy tűnik itt mindenki tündérnek számít, ami már regényekben talán nem. Mi történik az utódokkal? Halandó és tündér nászából tündér lesz? Lehet-e halandóból tündér? Bővebb világleírást is elviseltem volna, kicsit vaskosabb terjedelmet, de azért ne Tad Williams módra. Úgy látom alapból szeretem a tündéres könyveket, főleg ha a tündérek nem aranyos lények.
Gyorsan elolvastam fél nap alatt, és olvastam volna tovább és tovább…
Utánanéztem, és kiderült, hogy a 2. rész 2019-ben jelenik meg, a 3. 2020-ban. Hát ez szomorú.

>!
Greylupus
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Holly Black összességében egy olyan regényt alkotott, ami egy YA és felnőtt regény tökéletes ötvözete lett, hiszen a YA elemek benne vannak mind, de olyan intrikák, cselszövések és fordulatok, véres hatalmi harcok jellemzik mellette, amit nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Trónok harcában láttam utoljára.
Ha csak egy mondattal kell jellemeznem az érzéseimet, akkor: „Ez a könyv az idei év könyve eddig nálam!”
Kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak is, hiszen a történet nagyon jó, izgalmakban bővelkedik, persze van benne egy picike romantika is – nyugodtan merem azt mondani, hogy ha valaki Sarah J. Maas Tüskék és Rózsák udvara után valami hasonlót keres, akkor ezt a sorozatot vegye a kezébe és nem fog csalódni! Én pedig tűkön ülve várom a folytatást, hiszen a könyv kegyetlenül függővéges!

Picit bővebben: http://www.kellylupiolvas.com/2018/10/holly-black-cruel…

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Izgalmakkal teli a kötet, amit elvisz a hátán a hősnő, és a többi mesterien megírt karakter. Itt mindenki okozhat meglepetést, nem bízhatsz senkiben, és ennek köszönhető a sok megdöbbentő és sokkoló pillanat, ami miatt a kezemhez ragadt a könyv. Nagy élvezet volt olvasni.

Bővebben a blogomon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2018/10/konyvkritika-holly-black…

>!
Szyszyyy
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Sokat vártam a könyvtől?
Igen.
Féltem, hogy mégsem fog tetszeni?
Eléggé.
Sikerült megfelelnie az elvárásoknak?
Nagyon is. :D

Engem a cselszövések éltetnek. Imádom, ha egy könyvben ilyen jól kialakított taktikázások és fondorlatok húzódnak meg a háttérben.
Azt meg még inkább imádom, ha egyes szereplőkről kiderülnek olyasmik, amik miatt teljesen átértékeljük magunkban a személyiségüket.
Hisz ahogy a kedvenc mondásom tartja: Semmi sem fekete vagy fehér.

>!
wildboszi
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Kislányom könyve. Úgy adta kölcsön,hogy szerinte ez a legjobb könyv amit valaha olvasott. Egyetêrtek vele,bár annyit módosítanék,hogy az egyik legjobb . Nehéz lesz kivárni a folytatást !

>!
bfanni
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Ez az a fajta könyv, amit csak olvasol és olvasol, teljesen magába szippant a fogalmazásmód, a fantázia, olyannyira, hogy falod a lapokat, mert türelmetlen vagy, és már ugranál a következő oldalra, hogy TUDD, mi lesz, és közben kényszerítened kell magad, hogy minden egyes szót elolvass, nehogy valamit kihagyj, mert mindennek jelentősége van.. Én mindig olyan könyvekre vágyom, amelyek teljesen le tudnak kötni, konkrétan oda szegeznek a székhez, rabul ejtenek, míg egyszer csak azt veszem észre, hogy hoppá elfogytak a lapok.. szóval A kegyetlen herceg egy kegyetlenül jó fantasy. Le a kalappal az írónő előtt!!

>!
Dominika_Petro
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Úgy vágtam neki, ennek a történetnek, hogy csak annyit tudtam róla, hogy tündéres. Picit voltak kétségeim, de tegnap úgy döntöttem, hogy bele olvasgatok.
Szóval, ebből az lett, hogy még aznap estére elolvastam a fél könyvet és ma befejeztem reggel a másik felét is :D
Elég kegyetlen egy világban játszódik a történet, sokszor aggasztott, hogy a lányok csak tűrnek és tűrnek..de a könyv közepétől kezdve Jude megmakacsolta magát és egy badass hősnővé változott.
Az iker nővére sokszor az idegeimre ment a hűtlenségével és így a könyv végére nagyon haragszom is rá.
Elképesztő, hogy milyen kettős érzelmek dúlnak Judeben, mind a szülei gyilkosa iránt, mind az emberek és a kegyetlen herceg iránt is…
Sokszor kiszámíthatatlan lépéseket követett el, de a vége felé az agyafurtsága és a ravaszsága megtette a hatását.. Szerintem ez egy tökéletes kezdő könyv volt. Mindent vázolt, amit lehetett és szerintem innentől már csak jobb lehet.
Remélem a 1.5 részt is lefordítják magyarra vagy esetleg hozzá rakják a 2. részhez, mert kíváncsi vagyok a másik nővér szemszögére is, hogy mégis miért tette azt, amiket.
Már nagyon várom a folytatást *-*


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

– Én szerelmes leszek.
Meglepetésemben felnevetek.
– Csak mert úgy döntöttél? Azt hittem, ez nem így működik. Hogy a szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé sem számítasz rá, mint amikor hátulról fejbe kólintanak.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
>!
AniTiger MP

    Tündérfölde gyönyörű, de olyan, mint egy aranyszarvas teteme, a bőr alatt férgek rágják a húsát, bármelyik pillanatban szétrobbanhat.

>!
Niitaa P

Meghoztam egy döntést, és most együtt kell élnem azzal, amit tettem.

405. oldal

>!
Niitaa P

Csak az ostoba nem fél a rémisztő dolgoktól (…)

56. oldal

>!
vgabi SP

Egy álmos vasárnap délután hosszú sötét kabátos férfi tétovázott a fákkal szegélyezett utca egyik háza előtt.

(első mondat)

>!
AniTiger MP

    – A mesekönyvekben nem történnek jó dolgok – vitatkozik Taryn. – Amikor mégis, akkor rögtön jön valami rossz. Ha nem így lenne, unalmas lenne a történet és senki sem olvasná el.

Kapcsolódó szócikkek: Taryn Duarte
>!
AniTiger MP

    Persze, Tarynnek igaza van a meséket illetően. A hercegnőkkel mindig rossz dolgok történnek. Megszúrják az ujjukat, mérgezett almát esznek, kénytelenek a saját apjukhoz feleségül menni. Levágják a kezüket, a testvéreik hattyúvá változnak, a szerelmüket feldarabolják és bazsalikomos ládába ültetik. Gyémántok jönnek fel a torkukon. Séta közben úgy érzik, mintha pengéken járnának.
    A viszontagságok ellenére mégis mind gyönyörűek.

>!
Niitaa P

Úgy tűnik, ha egyszer csókolóztál valakivel, akkor a csók lehetősége ott lapul minden egyes pillanatban, nem számít, milyen ostobaság is volt az első alkalom.

349. oldal

>!
Ancalimë

– Leginkább azért gyűlöllek, mert gondolok rád. Méghozzá gyakran. Undorító, és képtelen vagyok megállni.

338. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
Gabriella Eld: Emlékek Jordan számára
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Darren Shan: A sötétség vadászai
Cassandra Clare: Árnyak ura
Sophie Jordan: Firelight – Tűzláng
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Brigid Kemmerer: Spark – Szikra
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara