The ​Cruel Prince – A kegyetlen herceg (A levegő népe 1.) 866 csillagozás

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.

Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.

Hagyd, hogy elbűvöljön!

Tartalmazza a Látogatás a lehetetlen vidéken (A Visit to the Impossible Lands) c. novellát is.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
432 oldal · ISBN: 9789634579892 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
432 oldal · ISBN: 9789634579908 · Fordította: Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina

Kapcsolódó zóna

!

A levegő népe

67 tag · 15 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 7., 09:55 · Bővebben


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Cardan Greenbriar · Jude Duarte · Kaye Fierch · Rath Roiben Rye · Madoc · Locke · Valerian · Taryn Duarte · Vivienne Duarte · Bomba · Dain Greenbriar · Dulcamara · Nicasia


Kedvencelte 230

Most olvassa 69

Várólistára tette 538

Kívánságlistára tette 578

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Harcos, taktikázós, véres sztori, de annyira kalandos, hogy csak úgy olvastatta magát! Tele volt váratlan fordulatokkal, izgalmas összecsapásokkal, de a legtöbbször Jude húzásaitól esett le az állam, mert ahhoz képest, hogy halandó, nagyon merész! Én a helyében sírva menekülnék haza egy aggófű-paripán, míg ő alaposan átgondolja a dolgokat, majd belesétál az események közepébe egy karddal a kezében. :'D

Lélegzetvisszafojtva osontam a lánnyal mindenféle elhagyott folyosókon, vele bújkáltam, kémkedtem, aggódtam és történet a fejem, hogy mi a szitu az aranymakkal meg azzal az átkozott koronával! Régen szippantott be ennyire történet, pedig nem lehet azt mondani rólam, hogy nagy tündér-fan vagyok…

Imádom Holly Blacket meg a fantasykat, amiket ír, és a szívem szakad meg, hogy se híre, se hamva a következő résznek. Annyira jó az egész felépítése, annyira ki van találva minden Mabtól kezdve a Smilax nemzetség koronázási szertartásain át a Tündérföldi sulirendszerig, hogy hihetetlen. Ráadásul a főszereplő se piskóta, hanem egy kemény, rafinált csaj, aki ügyesen bánik a karddal, és nem átall ugyanolyan kegyetlenül visszavágni a tündéreknek, amennyire ők voltak kegyetlenek vele.

Bővebben…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/09/HollyBlack-…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574613 · Fordította: Szabó Krisztina
10 hozzászólás
Nymeria96>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Abszolút megérte újraolvasni ezt a könyvet, ugyanis sokkal jobban tetszett, mint elsőre.
Az a néhány tulajdonság, ami első olvasásra kicsit furcsának bizonyult és nem igazán nyerte el a tetszésemet, most egyáltalán nem tűnt zavarónak.
A történet ez alkalommal is könnyen magával ragadott és most is érdeklődve követtem végig az események alakulását.
A szereplőkről nagyjából ugyanaz a véleményem, mint ami első olvasásra volt. Akiket akkor kedvelhetőnek tartottam, azokat most is, az ellenszenves karakterek pedig továbbra sem kerültek közelebb hozzám.
A könyv végén lévő novella is tetszett, örülök, hogy azt is elolvashattam.
Várom a folytatást, ami remélem még ennél is jobban fog tetszeni.

Klodette>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nem ez volt az első olvasmányom Holly Blacktől, mert pár éve már sort kerítettem az Átokvetők trilógia első részére, ami igazából nem volt rossz, de annyira nem is nyűgözött le, hogy sort kerítsek a további köteteire.
Egyébként ott van mindhárom rész a polcomon és ha majd egyszer nem lesz mit olvasnom, akkor biztosan elő fogom venni a folytatásokat, de addig inkább elolvastam A kegyetlen herceget.
Már említettem többször is, hogy imádom a tündéres történeteket, ráadásul pont az olyanokat, mint amilyen ez is, amiben gonosz, kegyelmet nem ismerő, manipulatív lényeknek írják le őket, nem pedig csillámporos, kedves, szárnyas kis apróságoknak.
A világfelépítés viszont teljesen lenyűgözött.
Kicsit hasonlított a Julie Kagawa féle Vastündérek sorozathoz, amit mindenképpen dicséretnek szánok.
Egyszerűen lenyűgöző volt, amikor az írónő a csodálatos és varázslatos tájakról, különleges lényekről és szépséges ruhákról írt. Komolyan mondom, hogy kedvet kaptam kimenni a legközelebbi erdőbe bogyókat gyűjteni vagy éppen sétálni egy jó nagyot. :)
A szereplők közül nagyon megszerettem Vivienne-t, mert féltündér létére kedves volt és gondoskodó.
A főszereplő, Jude, számomra egy igazán megosztó személyiség, mert valamilyen szinten megértettem a tetteit, de nem mindig tudtam egyetérteni vele, főleg amikor hasonlóan gondolkodott, mint az ellenségei, ráadásul nemcsak magát keverte bajba, hanem másokat is odavetett a hatalomért.
Mindenképpen követhetetlen szereplő, maga Cardan, akit egyszerűen képtelen voltam megkedvelni, mégsem tudom gyűlölni, mert roppant összetett, érdekes karakter.
A kötet végén kicsit megsajnáltam, de semmiképpen sem szerettem meg.
Akik romantikára vágynak, azoknak csalódniuk kell, mert pár csókon kívül semmi más nem történik. Ez a sztori inkább az udvari intrikákra helyezi a hangsúlyt.
Vannak benne meglepő fordulatok, a vége pedig kicsit kiszámítható, de azért jócskán tartogat meglepetéseket is. Nincs benne olyan hatalmas, kínzó függővég, de azért jó lenne már mihamarabb olvasni a folytatást.
Teljes mértékben megértem, hogy miért lett felkapott, szóval most én is beállok azoknak a sorába, akik jó szívvel ajánlják.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/10/konyvkritik…

2 hozzászólás
MissFortune>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Ez volt aztán az igazi meglepetés. Borítóról, címkékről nem gondoltam volna, hogy véres lesz. Viszont hamar kiderült, hogy ez nem az a tipikus YA történet. Kicsit a Tüskék és Rózsák udvarához tudnám hasonlítani, na de persze az jobban tetszik.

Elég belevaló főszereplőt kaptunk, aki halandóként él Tündérföldjén. Nagyon durva atrocitások érik az iskolában, én komolyan nem bírnám. Egy igazán nagy tündércsoport kipécézte magának és tulajdonképpen minden áldott nap szapulják. Van, hogy szinte a végsőkig elmennek. Ezek a részek kissé odacsaptak a hangulatomnak, mert nagyon nehezen viselem, ha iskolai bántalmazásról kell olvasni, ugyanis szerintem ennél nincs undorítóbb dolog. A főszereplőt sem kell szerencsére félteni, elég intrikus karakter. Hatalmas cseleket sző, mindig meg tud lepni.
Azonban eljött az a pillanat, amikor már nem érdekelt semmi; teljesen magába szippantott. Letehetetlen.

Kedvenc éppen nem lett, de az 5 csillagot maximálisan megérdemli.

Naiva P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Ugyan találkoztam már az írónő nevével, de még soha, semmit nem olvastam tőle. A fülszöveg ígéretesnek tűnt, a borítója pedig szépnek, ezért sem volt kérdés, hogy ezzel a könyvvel majd teszek egy próbát. Az elején még el is bizonytalanodtam, mert olyan meseszerűnek tűnt az egész. Aztán azt vettem észre, hogy már nagyon benne vagyok, és amit olvasok, az egyre jobban tetszik. A szereplők bár nem kifejezetten szerethetőek, mégis érdekesek, nagyon árnyaltak. Jude belevaló hősnő, míg Cardan bármilyen „szépnek” volt beállítva a leírtak alapján, én mégis olyan „unférfiasnak” éreztem őt. Létezik ilyen szó?!
A fantasy-t akkor szeretem igazán, ha van benne romantikus szál. Ebben ugyan nem igazán volt, de valahogy mégis a sorok közötti feszültség a szereplők között és a világfelépítés, akár a részletekig kidolgozott apróságok, messze túlmutatottak egy romantikus fantasy történeten. Összességében érdekes és eléggé összetett történet volt. Ügyes csavarral a végén. Kíváncsi leszek a folytatásra.

8 hozzászólás
Evelena>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Vélemény: Nem mondhatnám, hogy úgy kifejezetten csak tetszett… Ezért úgy döntöttem adok neki öt csillagot és megrendeltem a második részt. :D

Szóval, kicsit bővebben is: egy nagyon morbid kezdet után szépen lassan kibontakozott egy színes, gazdag tündérvilág, ami nem hasonlít a többi, rózsaszín tündérképre, amit eddig megszokhattunk más történeteknél.
Jude egy igazán tökös kis csaj, akinek elege van a lenézettségből egy olyan világban, ahol folyamatosan arra emlékeztetik, hogy ő gyengébb. Mer ez ellen harcolni, mer visszaszólni, mer szólni önmagáért és másokért is.
Locke-ot én már az első perctől kezdve nagyon unszimpatikusnak véltem, míg Cardan-ban volt valami sejtelmesen vonzó a zord húzásai mögött. (Előbb az Éjúr, most meg ő…. mi van velem? :D)
A cselekmény is izgalmas volt, több: Mi a fészkes fene folyik itt? pillanatot is okozott nekem, ami kifejezetten érdekes volt.
A befejezést olvasva pedig határozottan leesett az állam.

Ettől függetlenül ne számítsatok tündérmesére (értitek a poént, ugye? :D), mert ez nem az a történet, izgalmas, de sokkoló és megrázó is, miközben néhol nevetünk is egy kicsit.

Hú, de jó volt, még sok ilyet, kedves Holly Black!

5 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Hűha, nem egy tipikus ifjúsági könyv, illetve harminc év alatt sokat változott, mi számít annak. Mert hát már az elején egy jó kis öldöklésbe csöppenünk, miután Jude és Taryn a gyilkos gyámleányaiként Tündérföldre repülnek. Igazi sötét, kegyetlen világ, tele intrikával. Szereplőiről a Merry Gentry sorozat kezdő kötete ugrott be, a tündérek ott ilyen vérszomjas, kegyetlen bagázs. Azon nem is csodálkoztam, hogy Jude megkeményedett, az a csoda, hogy az ikertestvére, Taryn nem. A gyermekkori traumák nem múlnak el nyomtalanul. Ami Jude és a legfiatalabb herceg kapcsolatát illeti, az szinte olyan, mint a Szivatás c. könyv tündérmegfelelője. Végig nagyon izgalmas volt a történet, tele fordulatokkal, és még a végén is tudott csavarni egyet. Nem bántam meg, hogy megvettem.

Törpillaa P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nekem nagyon tetszett, főleg az, hogy nem csak egy nyáltól csöpögős sztori volt csupán, hanem rendesen felépítve, harcok, vérengzések, küzdelemek, árulások, alkuk, és a romantikát kicsit elodázták, inkább arról szólt, hogy mentsék meg taktikailag Tündérföldét, a leggonoszabb uralkodótól, és a legvadabb régens elől. Izgalmas volt, szórakoztató, harcias, és eléggé vérengzős, tökéletesen felépített fantasy világ. :-) Mindent imádtam a történetben, és Jude végig nagyon jól taktikázott, jól eltervezett mindent, és igazán bátor és merész tett volt mindent végig vinni. Cardant is bírtam, ahhoz képest, hogy olykor milyen bunkó és kegyetlen volt, de jól összeillik Jude-al. Remek páros lennének ők, jól együtt működtek a végére. :-D Taryn-t pedig utálom, egy áruló, Locke-al együtt. Egyiket sem kedveltem meg, se Nicasiát, se Valeriant. Leginkább Viviant, és Oakot, Szellemet és Bombát bírtam még Jude és Cardanon kívül. :-D Nagyon tetszik az írónő stílusa, alig várom a következő részét, még a novella is nagyon tetszett. :-) Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a hasonló történeteket. :-)

4 hozzászólás
Niitaa P>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/holly-black-cru…

"Szeretem, mikor egy nagyon várt könyv hozza az irányába támasztott elvárásaimat. Jó érzéssel tölt el, mikor minden hozzá fűzött reményemet teljesíti, s ha ezen felül még képes meglepni, azt külön értékelem. A kegyetlen herceg minden elképzelésemet felülmúlta. Egy igazi nagy kaland, mely lassan bontakozik ki a szemünk előtt, ám ahogy felállnak az erőviszonyok, s megismerkedtünk a legalapvetőbb dolgokkal, máris elindul a lavina, s kő kövön nem marad. Egy egész világot robbantott fel bennem! Alig bírtam letenni!
A történetet a kedves rajzok színesítik meg, melyek a fejezetek előtt vannak. Apró minták, melyeket kedvem támadt kiszínezni. Remélem, valaki meg is fogja tenni, mert jól visszaadná a történet sokszínűségét. Magam is csak azért fogtam vissza, mert az én elveim szerint ez már rongálásnak minősül.
Véleményem szerint, azok számára nyújt kiemelkedő olvasmányélményt A kegyetlen herceg, akikben maradt még valami a gyermeki világukból, ugyanakkor az élet megedzette már őket. Azoknak ajánlanám, akik szeretnek a fantázia birodalmában időzni, s nem csak a virágzó mezőkön futkároznának, hanem szeretnének az udvari élet felépítésébe is belelátni. S az sem hátrány, ha nem ijednek meg, ha egy kis vér folyik. Mert erre is van precedens. Nem is kevés…"

2 hozzászólás
Vivienna>!
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

Nos, azon kevesek egyike vagyok, akik hiába rajonganak a YA könyvekért, eddig még egyáltalán nem olvastak Holly-tól. Persze az írónőnek már több könyve is felkeltette az érdeklődésemet, de végül mindig mást választottam helyettük.

Így utólag csak annyit mondhatok, már bánom, hogy idáig még nem olvastam az írónőtől, hiszen ha a többi könyve akár csak megközelítőleg ennyire lenyűgöző, akkor bizony sok mindenről maradtam le. Utoljára ilyen zseniális világfelépítéssel az Üvegtrón című sorozatnál találkoztam, ami akkor örök kedvenccé vált, most pedig A kegyetlen hercegnek sikerült hasonlóképpen lenyűgöznie, és belopnia magát a szívembe.

A váratlan fordultok zseniálisak voltak! Holly úgy csavarta a történet szálait, hogy többször is sikerült teljes mértékig ledöbbentenie. Nem egyszer éreztem azt, hogy na mégis, mi folyik itt, és hogy nem vettem észre, hogy akár ez is megtörténhet?

Bővebben a blogomon:
https://konyveskuckom.blog.hu/2019/08/25/holly_black_th…


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Úgy tűnik, ha egyszer csókolóztál valakivel, akkor a csók lehetősége ott lapul minden egyes pillanatban, nem számít, milyen ostobaság is volt az első alkalom.

349. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
Masni3>!

– A vágy különös dolog. Amint kielégítjük, más formát ölt. Ha megkapjuk az aranyfonalat, hirtelen aranytűt is akarunk

Kapcsolódó szócikkek: Dain Greenbriar
csilla123 >!

– Tényleg akarsz engem – állapítom meg, elég közel ahhoz, hogy érezzem, ahogy meleg lélegzete elakad. – És gyűlölöd az érzést.

339. oldal, 25. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
Niitaa P>!

– Az egyetlen értékünk az életünk, ezt az egy érmét kaptuk. És arra költjük, amire akarjuk.

108. oldal

csilla123 >!

– Téged is elbűvöltelek, nem igaz?
A szemét forgatja.
– Ne számíts rá, hogy másoknak is ilyen pocsék az ízlése.

356. oldal, 27. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
Niitaa P>!

– Én szerelmes leszek.
Meglepetésemben felnevetek.
– Csak mert úgy döntöttél? Azt hittem, ez nem így működik. Hogy a szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé sem számítasz rá, mint amikor hátulról fejbe kólintanak.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte · Taryn Duarte
Niitaa P>!

Meghoztam egy döntést, és most együtt kell élnem azzal, amit tettem.

405. oldal

Niitaa P>!

Nem számít, mennyire elővigyázatosan viselkedem, végül úgyis hibázni fogok. Törékeny vagyok. Halandó.

60. oldal

Niitaa P>!

Felesleges harcba bocsátkozni, ha nem akarsz nyerni.

309. oldal


A sorozat következő kötete

A levegő népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joss Stirling: Lélektársak – Phoenix
Anna Banks: Poszeidón
Sara Raasch: Hó mint hamu
Karen Marie Moning: Új nap virrad
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Melissa Marr: Veszélyes játék
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben
Richelle Mead: Dermesztő ölelés