The ​Cruel Prince (The Folk of the Air 1.) 138 csillagozás

Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince

Of course I want to be like them. They’re beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever.

And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe.

Jude was seven years old when her parents were murdered and she and her two sisters were stolen away to live in the treacherous High Court of Faerie. Ten years later, Jude wants nothing more than to belong there, despite her mortality. But many of the fey despise humans. Especially Prince Cardan, the youngest and wickedest son of the High King.

To win a place at the Court, she must defy him–and face the consequences.

In doing so, she becomes embroiled in palace intrigues and deceptions, discovering her own capacity for bloodshed. But as civil war threatens to drown the Courts of Faerie in violence, Jude will need to risk her life in a dangerous alliance to save her sisters, and Faerie itself.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Hot Key Books, London, 2020
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781471409035
>!
Hot Key Books, London, 2019
374 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781471409035
>!
Hachette, 2018
ASIN: B077VYK4SH · Felolvasta: Caitlin Kelly

9 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Cardan Greenbriar · Jude Duarte · Bomba · Csótány · Madoc · Taryn Duarte · Locke · Vivienne · Nicasia · Dain Greenbriar · Valerian


Kedvencelte 18

Most olvassa 11

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 59


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Holly Black: The Cruel Prince

A gyönyörű borító és az ígéretes fülszöveg már tavaly felkeltette az érdeklődésemet, ezért nagyon vártam, hogy végre megjelenjen a könyv és elolvashassam.
A cselekmény izgalmas volt, ehhez kétség sem férhet, főleg a könyv közepe felé és a végén. Van itt udvari intrika és cselszövés, előre nem látható fordulatok, továbbá egy olyan függővég, ami miatt izgatottan fogod várni a második részt.
A főszereplő, Jude többnyire kedvelhető volt, Cardan pedig igazi rejtély.
A világfelépítéssel nem vagyok kibékülve. A cselekmény nagyrészt a tündérek világában játszódik, de néhány fejezet erejéig az emberek világában is. Bizony, bizony a 21. századi Amerikában. Nagyon nem tetszett ez az elgondolás.
Másrészt az írónő rengeteg fantasy lényt vonultat fel a történet során. Vannak itt tündérek, goblinok, trollok, és még egy csomó más. Imádom a fantasyt, de nekem ez most sok volt.
Mindent egybevetve jó könyv volt, és nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem lett a kedvencem.

lafayette>!
Holly Black: The Cruel Prince

Ez a könyv már az elején meglepett, arra számítottam, hogy ez a történet teljes egészében egy fantasy világban játszódik, de ez csak részben igaz, a prológus maga a mi világunkban játszódik (később egy-egy jelenet is), nagyrészt azonban tündérföldön zajlik a cselekmény.

Nagyon tetszett, hogy már az eleje a könyvnek nagyon pörgős volt és nem kellett felesleges tiszteletköröket járnunk, nagyon hamar beszippantott a tündérvilág. Az írásmód is nagyon szép, különleges, ráadásul tényleg annyira ütős egy-egy mondat, hogy csak lestem.

Ami talán a leginkább tetszett a könyvben, az az, hogy nem fekete-fehér. Ez igaz a világra, a szereplőkre, mindenkire. Nagyon jól játszott az írónő az érzelmekkel, nagyon át tudtam érezni a szereplők olykor ambivalens érzéseit.

A történet Jude szemszögéből van elmesélve, akit hamar megkedveltem, viszont a könyv közepe fele ő adta problémámat is a könyvvel, ami miatt nem tudnék jó szívvel 4 csillagnál többet adni. spoiler Néha úgy éreztem, hogy a konfliktus túl gyorsan feloldódott, pl. a végefelé Court of Shadows kapcsán. spoiler

Nagyon érdekesek a szereplők, mint mondtam, itt sem lehet senkit beskatulyázni, senki sem fekete-fehér. Prince Cardannal nem tudtam mit kezdeni, de az nagyon tetszett, hogy nem egy klisé-karakter, egyáltalán nem olyan, mint amit egy nemes tündérhercegtől elvárnánk. Jude testvérei közül Vivienne-t nagyon kedveltem, Taryn-t viszont rendkívül utáltam.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon jól van megírva a könyv, kifejezetten egyedi, nagyon érdekes a hangulata. A végén lévő plot twist pedig.. hűha. :) Szerencsére azért nem olyan, amitől egy évig csak a falat kaparnám, de mindenképpen kíváncsivá tett és várom a folytatást.

Vicky3>!
Holly Black: The Cruel Prince

Őszintén többet vártam, mint amit végül kaptam.

Nagyon jól indul a sztori, rengeteg potenciál volt benne, jó táptalajt szolgáltatott volna a sztori fejlődéséhez, hogy a lehetőségek száma szinte végtelen volt. Sajnos én úgy érzem, hogy nem feltétlen a legjobb fonalat sikerült elkapnia az írónőnek ezekből a lehetőségekből. Azt hittem, pont a kezdetek miatt, hogy ez egy sötétebb változata lesz a tündéres sztoriknak (eleve sötétebbek a tündéres sztorik, már csak a lények jellemzőiből kiindulva), de így a végére érve, azt kell mondjam, nem igazán tudnám ezt kifejezetten sötét tündérmesének nevezni, mert inkább volt drámai a cselekmény, mint ténylegesen sötét vagy kegyetlen.

A világ érdekes, szívesen olvastam volna még többet is róla, ugyanakkor a történetvezetéssel meggyűlt a bajom. Így utólag visszaidézve a könyvet, olyan érzésem van, mintha Jude az első felét végig aludta volna a könyvnek. Minden esemény, információ vagy új karakter csak a képembe lett lökve, nem volt mélysége a dolgoknak, nem volt fejlődés. Csak bumm, történt egy tragikus dolog, majd elmentünk aludni. Néha elgondolkoztam rajta, hogy lehet én is elaludtam Jude-dal és pár részlet kimaradt az olvasás során. És az a legfőbb baj, hogy Jude se kapott több hátteret, pedig az ő nézőpontjából volt az egész sztori elmesélve. Sok tette mögött a mozgatórugót még most se értem, mármint nem volt ok-okozati összefüggés a döntései mögött. Többször éreztem azt, hogy hirtelen tett valamit, de előtte nem mutatott erre a döntésére semmi a gondolatai között, nem is foglalkozott vele, sőt teljesen a felvázolt személyisége ellenében ment. Nem voltak utalások. És utána se váltott ki belőle semmilyen érzelmi reakciót, miközben egy ennyire drasztikus dolgot tett. Én meg csak ültem, hogy akkor most mi? Miért is?

Más esetben meg túl sok volt az utalgatás, így vártam valami csavart, miközben végül a teljesen nyilvánvaló történt. Én meg ismét csak ott állok, hogy akkor ennyi? Az egész Cardan, Locke szituáció ilyen volt a számomra. Azt hittem Cardan végig csak megjátszotta magát és a végén felszínre kerül, hogy mindenkit átvert és vice versa Locke esetében, de semmi. Ráadásul Cardan karaktere is furcsán volt felépítve, az elején tisztán csak terrorizál és én végig kerestem a stratégiai oldalát a dolognak, – elvégre tündér, meg herceg, meg ármánykodás, szóval értitek – de kiderül az nincs. Majd sajnálnom kéne egyik pillanatról a másikra, miközben eddig egy seggfej volt, aki meg akarta ölni Jude-ot, meg igazából nem történik semmi váratlan a tündéri magatartást figyelembe véve. És a végére már egy szeret/nem szeret kapcsolatban találom vele magam, miközben én végig azon gondolkoztam, hogy mikor is értünk el erre a szintre. De az tetszik, hogy legalább nem egy szokásos sablon főhős.

A könyv más oldalát figyelembe véve viszont voltak kifejezetten tetszetős részei. A család témát szerintem nagyon jól kezelte az írónő (az ikrek vonalat leszámítva, arról később), a megannyi ellentétes érzelem jól átjött. Madoc és Jude kapcsolata nagyon jól lett felépítve. Azt hiszem Madoc karakterén keresztül jött át igazán a különbség ember és tündér között, ő lett a legjobban árnyalva és remekül végigkövethetjük Jude küzdelmét az érzéseivel. Elvégre utálni akarná, mert megölte a szüleit és kiszakította őt az emberek világából, hogy bedobja egy halandónak halálos helyzetbe, de közben ő nevelte fel és tényleg szereti Madoc, mint a lányát – a tündérek módján. Ezért szereti is, mint az apját, pedig küzd ellene. Az egész vacilálás a hovatartozásról is tetszett, valamint az ellentét Jude és Vivi között. Hogy még Jude ember volt, mégis a tündérek világába akar beilleszkedni és nem vágyik vissza a halandókhoz, addig Vivi menni akar a régi világukba, holott tündér léte miatt neki könnyű lenne beilleszkedni. Maga a hangulatteremtés is nagyon betalált, hiába voltak frusztráló részei a történetvezetésnek, mégis olvastatta magát a hangulata miatt.

A vége viszont érdekes felállást tartogat a második részre, remélem nem esünk megint bele a „jó kezdet, majd átlagos sztori” szituációba.

Bővebben: https://three-points-of-view.blogspot.com/2018/09/sotet…

bookworm1227>!
Holly Black: The Cruel Prince

Jobban tetszett, mint gondoltam volna.:D Holly Black egy másik önálló sorozatát már olvastam, abból viszont már semmire, de semmire nem emlékszem, annyira átlagon aluli volt. Most azonban kellemesen meglepett.

A könyvet a második felétől már szó szerint le sem tudtam tenni, de az eleje kicsit lapos volt, egy hosszú bevezető a sokkal izgalmasabb történésekhez. Voltak olyan fordulatok, amik nagyon előreláthatóak voltak spoiler, ezt a szálat untam is, de olyanok is, amik megleptek spoiler.
Néhány történést néha kicsit túl hirtelennek vagy alaptalannak éreztem, vagy esetleg többet vártam egy-egy száltól, de amúgy szórakoztató maradt és olvastatta magát a könyv.

Jude-ot az elején nem kedveltem igazán, meggondolatlannak is tartottam néhány döntése miatt, de így a könyv végére már nem zavart. Meg kell hagyni, nem olyan tipikus hősnő. Vivi elmegy, Taryn viszont mindenkinél jobban idegesített, rémesen utáltam őt. A testvérével szembeni spoiler viselkedése és a mindent eltűrő magatartása ki tudott hozni a sodromból. Cardan igazi seggfej volt az elején, de most kíváncsi leszek rá, valamint arra is, milyen lesz a kapcsolata Jude-dal a történtek után.

Rettentően furdal a kíváncsiság ez után a befejezés után, úgyhogy el is kezdtem a folytatást.

DoraTheReader>!
Holly Black: The Cruel Prince

“Most of all, I hate you because I think of you. Often. It’s disgusting, and I can’t stop.”

Új kedvencet arattam *-*. Már értem, hogy miért istenítik ezt a sorozatot Amerikában. Mert Holly Black olyat alkotott, hogy csak fogtam a fejemet.

Amikor elkezdtem olvasni, nem ilyen történetre számítottam. Olyan érzésem volt az elején, mint ha Cardan és a barátai azok a tipikus nagykirályok lennének egy suliban és tényleg azok :D és Jude meg a Taryn pedig a kirekesztett lányok. És ahogy haladtam a könyvvel, úgy változott meg róla a véleményem és onnantól teljesen beszippantott a történet, mint egy porszívó.

Tetszett, hogy a főszereplők között nem az instant szerelem jött létre, spoiler

Még az is jó volt benne, hogy senki se volt tökéletesnek beállítva. Mindenkinek volt egy-két hibája és ezek miatt vagy szereted őket, vagy nem.

Mivel még mindig sokk alatt vagyok és elfoglalt vagyok azzal, hogy a második részt olvassam, ezért most ennyit írok róla. Talán majd később hozzáírok még dolgokat

Beatrice8>!
Holly Black: The Cruel Prince

A legelső BASC-os angol dobozban volt benne ez a könyv és hozzá mindenféle jó. Levél az írónőtől, Prince Cardan-os gyertya, aminek azóta is szerelmes vagyok az illatába, könyvjelző, idézetes lap.
Utálom Jude-ot. Nem tehetek róla, én igazán próbáltam megszeretni, átérezni a helyzetét, de képtelen voltam rá. A főszereplőt utálni pedig nem a legjobb ómen semelyik könyv, de főleg nem egy E/1-ben írt esetén. Kegyetlen, önző, érzéketlen, hataloméhes. Sokan dícsérik, hogy erős meg ilyenek és mint mondtam igyekeztem annak látni és tényleg voltak jó megmozdulásai, de az idő nagy részében egész egyszerűen unszimpatikus. De nem sablon főhősnő, amit a javára írok, annak ellenére, hogyha sablon lenne, akkor nem utálnám csak teljesen semleges lenne. Örüljön neki, legalább nem vagyok közömbös!
A felénél nagyon sajnáltam, hogy a címadó szereplőnk nem szerepel többet, mert már nagyon untam Jude-ot. Aztán többet szerepelt és érzékeltem is a minőségi javulást. Nem értem miért (csak kicsit), de őt bírom pedig nála meg igyekeztem a kegyetlenségét átérezni. Nem sikerült, megszerettem :D Alig tudunk róla valamit, mégis az egyik legszimpatikusabb szereplő. spoiler
Vivient bírtam úgy-ahogy.
Az ikreket igazából egyformán nem bírtam volna szerintem, ha Taryn szemszögéből is nézhetünk. Őt kicsit kevésbé ismerve nem tudom annyira utálni mint Jude-ot. Csak kicsit kevésbé. Már az elején se bírtam.
A világ tetszik. Csodálkoztam, hogy az emberi világ is szerepelt benne, nem ilyen elosztásra számítottam. A tündérek megfelelnek az általános tündéri jellemzőknek (nem a tündérmesésnek obviously), de tudott bele egy-egy új dolgot csempészni az írónő. A környezet leírása tetszett, ahogy a hatalom felépítése a tündérek, különböző tündérfajok közötti kapcsolatrendszerek is.
A történet talán kicsit lassan indul be, de addig se unatkozunk. Meg tudott lepni. Az alap nem kreatív, számítani lehetett egyes dolgokra, de volt olyan fordulat, amit nem láttam előre.
A spoiler lehetett volna egy jó szál, de már nekem fájt milyen béna Jude. Hogy a francba nem spoiler?! Én biztos fel nem vettem volna.
A vége tetszett, nem voltam kimondottan meglepett, de várakozással teli, rosszat sejtető.
Borító szép. Maga a kiadás is.
Külön kiemelném az elején lévő verset, amibe teljesen beleszerettem, már kívülről tudom.
Összegezve hangulat, világ, irásmód szuper, karakterek nem valami szerethetők, történetnek még van hova fejlődnie és ez igaz minden másra is. Biztos elolvasom a következő részt is.

borostyan P>!
Holly Black: The Cruel Prince

Hát ez nagyon jó volt!

Míg Sarah J Maas mestere a varázslatos, könnyed és méltóságteljes tündéreknek, addig Holly Black tökéletesen megalkotja a sötét, kiszámíthatatlan, szeretni/gyűlölni való tündéreket, akik szinte az intrikáknak élnek.

Margaret Rogerson tavalyi könyve az An Enchantment of Ravens nagy csalódás volt, de Holly visszahozta a tündéres könyvek iránti olvasási kedvem. Rogersonnak még rengeteget kell tanulnia, hogy fundáljon ki cselszövéseket, árulásokat és kialakuló románcokat.

Mert intrika, cselszövés és árulás aztán volt ebben a történetben szép számmal, az ember nem győzi kapkodni a fejét. Bőkezűen osztotta a meglepetést és izgalmat, és nem fukarkodott a sötét és megható jelenetekkel (na jó, jellemzően inkább a sötétekkel).

Jude bár elég sötét és eleinte megérthetetlen karakter, hamar meg lehet kedvelni, főleg miután többet is elárul magáról.

Cardan herceg pedig végig talány marad. Egy kicsit kapunk mindegyik személyiségéből, a végén kialakult függővég miatt pedig csak még nagyobb sötétben tapogatózunk vele kapcsolatban.

Egyébként a szerző legtöbb karaktere kiszámíthatatlan, pont úgy, ahogy egy ilyen cselszövésekkel teli tündér világban elvárná az ember. Iszonyatosan jól csinálta.

Szóval minimum 1 év a következő rész megjelenéséig. *sóhaj*. Mondtam már, hogy pont ezért nem szeretem a sorozatok első kötetét úgy olvasni, hogy a többi még meg sem jelent? :)

Ui: Most tudtam meg, hogy van néhány szereplő, aki már a The Darkest Part of the Forest című könyvben is felbukkant. Azt is el kell olvasnom :)

1 hozzászólás
Eszteeer>!
Holly Black: The Cruel Prince

Annyival jobb volt eredeti nyelven olvasni ♥️
Semmi baj a magyar fordítással, de sokkal jobban átjön a mondanivaló, az érzés eredeti nyelven.
Jude még mindig a kedvenc karakterem ever. Érthető, hogy sokan miért nem szeretik őt, hiszen nem a megszokott „mindenki kedvence”, akitől tudod mit várhatsz és mit kapsz, hanem egy anti-hősnő, aki bármire képes a céljai érdekében és véghez viszi a terveit, akkor is, ha be kell mocskolnia a kezét.
Amikor magyarul olvastam, akkor talán egy délután alatt végeztem vele, így nem emlékeztem minden részletre, ezért ezt már tudatosan lassabban olvastam, hogy jobban oda tudjak figyelni. Jól is tettem, mert sokkal jobban élveztem a történetet, mint elsőre.
Annyiszor megjelenik a gyűlölve szeretni elv:

Madoc <-> Jude: Az ő kapcsolatuknak első olvasásnál nem sok figyelmet szenteltem, de most sokkal jobban kiütközött számomra. Szeretni azt az embert, aki megölte a szüleidet és elszakított a megszokott világodból egy teljesen másikba hurcolva téged. Tough.
És mégis, Madoc nevelte fel őket, rengeteg mindent tanítva nekik, megvédve őket.

Taryn <-> Jude: Most kevésbé voltam kiakadva Taryn döntéseitől. Még mindig ellenszenves, de nem zavart annyira. Kíváncsi vagyok a The Lost Sisters-re.
Ettől függetlenül nem testvérként viselkedett Jude-al, és rengetegszer cserben hagyta.

Jude <-> Cardan: Az ő gyönyörű kapcsolatuk még nem ebben a kötetben bontakozik ki, de a vége felé már kapunk egy kis ízelítőt, hogy milyenek ők együtt. Best Couple Ever!

A történet még mindig kiváló. Nem is sejti az olvasó az elején, hogy mégis mennyire komolyra fordulnak itt a dolgok real quick. A világfelépítés első osztályú. A leírások mindent bemutatnak, amit kell. Se többet, se kevesebbet, tehát nincsenek feleslegesen elnyújtott oldalak pl. a tájleírásról vagy egy tündér kinézetéről.

tamaa_ra>!
Holly Black: The Cruel Prince

Így másodjára olvasva határozottan rá kell jönnöm, hogy 2-3 év után szükség volt a dolgok felevenítésére. Ha írtam volna a magyar nyelvű olvasásakor értékelést, akkor lenne mit összehasonlítani, de így emlékezetből nehezebb lesz. Ami ezúttal is tetszett, az Jude karaktere volt. Szerintem rendkívül jól meg lett formálva. Okos, elszánt, ugyanakkor érzékeny is. A beilleszkedés nyilvánvalóan nehézkes, miután nem egy meghunyászkodó típus, így könnyű célpont. Sajnos azt is sikerült jól kihasználni, hogy a családját minden áron meg akarja védeni.
Cardant is nagyon szerettem, mert annak ellenére, hogy a történet nagy részében finoman sem nevezhető barátságosnak, azért érthető, miért viselkedik úgy, ahogy.
Taryn… ő továbbra sem a szívem csücske. Az ő karakterénél már csak az idegesítő és a hisztis szavak maradtak a kalapban íráskor vagy nem tudom. Minden esetre ő bosszantott a legjobban, ami azért nagy szó, mert nem sok mindent csinált.
Összességében ezúttal is tetszett a könyv, bár a kedvencnek jelölést azért lehet átgondolom még egyszer.

Ada_ P>!
Holly Black: The Cruel Prince

Az első pár fejezet nagyon furcsa volt. Nem számítottam rá, hogy ennyire közeli lesz a mi világunkhoz. Ehhez kellett egy kis idő, hogy megszokjam a gondolatát, de a továbbiakban nem zavart.

Jude karaktere kettős érzéseket váltott ki belőlem már az elejétől fogva. Erőteljes volt, néhol kegyetlen, néhol átment hisztibe a viselkedése, de mindent összevetve szerintem egy erős női főszereplőt kaptunk.
Volt benne pár nagyon ellenszenves karakter, akik inkább csak felidegesítettek. Nem igazán sikerült megkedvelnem egyik szereplőt sem.
A történet eleje vontatott volt, a közepe felé kezdett el begyorsulni, a vége pedig, főleg az utolsó fejezet, szuper lett.
A fordulatok nagyobb része kiszámítható volt, de ezért nem tudtam haragudni.
Jó volt, várom a következő részt. Kíváncsi vagyok, innen hova jut a történet.


Népszerű idézetek

Nymeria96>!

If I cannot be better than them, I will become so much worse.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
Nymeria96>!

“Most of all, I hate you because I think of you. Often. It’s disgusting, and I can’t stop.”

307. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar
Nymeria96>!

But kissing Locke never felt the way that kissing Cardan does, like taking a dare to run over knives, like an adrenaline strike of lightning, like the moment when you’ve swum too far out in the sea and there is no going back, only cold black water closing over your head.

308. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte · Locke
FairyDust P>!

Only idiots aren’t scared of things that are scary.

Nymeria96>!

Of course I want to be like them. They’re beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever. […] And Cardan is even more beautiful than the rest, with black hair as iridescent as a raven’s wing and cheekbones sharp enough to cut out a girl’s heart. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte
Nymeria96>!

No matter how careful I am, eventually I'll make another misstep. I am weak. I am fragile. I am mortal.
I hate that most of all.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
Nymeria96>!

Cardan’s gaze catches mine, and I can’t help the evil smile that pulls up the corners of my mouth. His eyes are bright as coals, his hatred a living thing, shimmering in the air between us like the air above black rocks on a blazing summer day.

AmelieRichtfox>!

“If you hurt me, I wouldn’t cry. I would hurt you back.”

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
lafayette>!

Nicasia’s wrong about me. I don’t desire to do as well in the tournament as one of the fey. I want to win. I do not yearn to be their equal.
In my heart, I yearn to best them.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte · Nicasia
AmelieRichtfox>!

“What about you?”
He gives me a quick, odd look. “Locke hasn’t gotten around to seducing me yet, if that’s what you’re asking. I suppose I should be insulted.”

Kapcsolódó szócikkek: Cardan Greenbriar · Jude Duarte

A sorozat következő kötete

The Folk of the Air sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Six of Crows
Sarah J. Maas: Heir of Fire
Rick Riordan: The Red Pyramid
V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Carlos Ruiz Zafón: Marina (angol)
Stephanie Garber: Legendary (angol)
Kristin Cashore: Bitterblue
Gail Carriger: Timeless
Mary E. Pearson: The Beauty of Darkness
Kendare Blake: Girl of Nightmares