The ​Cruel Prince (The Folk of Air 1.) 26 csillagozás

Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince

Of course I want to be like them. They’re beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever.

And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe.

Jude was seven years old when her parents were murdered and she and her two sisters were stolen away to live in the treacherous High Court of Faerie. Ten years later, Jude wants nothing more than to belong there, despite her mortality. But many of the fey despise humans. Especially Prince Cardan, the youngest and wickedest son of the High King.

To win a place at the Court, she must defy him–and face the consequences.

In doing so, she becomes embroiled in palace intrigues and deceptions, discovering her own capacity for bloodshed. But as civil war threatens to drown the Courts of Faerie in violence, Jude will need to risk her life in a dangerous alliance to save her sisters, and Faerie itself.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
ASIN: B076B6PYDK · Felolvasta: Caitlin Kelly
>!
Hot Key Books, London, 2018
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781471406454
>!
ISBN: 9780316310307

1 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Jude Duarte · Locke · Madoc · Nicasia · Prince Cardan · Prince Dain · Taryn Duarte · Valerian · Vivienne


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96 
Holly Black: The Cruel Prince

A gyönyörű borító és az ígéretes fülszöveg már tavaly felkeltette az érdeklődésemet, ezért nagyon vártam, hogy végre megjelenjen a könyv és elolvashassam.
Sajnos csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.
A cselekmény izgalmas volt, ehhez kétség sem férhet, főleg a könyv közepe felé és a végén. Van itt udvari intrika és cselszövés, előre nem látható fordulatok, továbbá egy olyan függővég, ami miatt izgatottan fogod várni a második részt.
A főszereplő, Jude többnyire kedvelhető volt, Cardan pedig igazi rejtély.
A világfelépítéssel nem vagyok kibékülve. A cselekmény nagyrészt a tündérek világában játszódik, de néhány fejezet erejéig az emberek világában is. Bizony, bizony a 21. századi Amerikában. Nagyon nem tetszett ez az elgondolás.
Másrészt az írónő rengeteg fantasy lényt vonultat fel a történet során. Vannak itt tündérek, goblinok, trollok, és még egy csomó más. Imádom a fantasyt, de nekem ez most sok volt.
Mindent egybevetve jó könyv volt, és nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem lett a kedvencem.

>!
lafayette P
Holly Black: The Cruel Prince

Ez a könyv már az elején meglepett, arra számítottam, hogy ez a történet teljes egészében egy fantasy világban játszódik, de ez csak részben igaz, a prológus maga a mi világunkban játszódik (később egy-egy jelenet is), nagyrészt azonban tündérföldön zajlik a cselekmény.

Nagyon tetszett, hogy már az eleje a könyvnek nagyon pörgős volt és nem kellett felesleges tiszteletköröket járnunk, nagyon hamar beszippantott a tündérvilág. Az írásmód is nagyon szép, különleges, ráadásul tényleg annyira ütős egy-egy mondat, hogy csak lestem.

Ami talán a leginkább tetszett a könyvben, az az, hogy nem fekete-fehér. Ez igaz a világra, a szereplőkre, mindenkire. Nagyon jól játszott az írónő az érzelmekkel, nagyon át tudtam érezni a szereplők olykor ambivalens érzéseit.

A történet Jude szemszögéből van elmesélve, akit hamar megkedveltem, viszont a könyv közepe fele ő adta problémámat is a könyvvel, ami miatt nem tudnék jó szívvel 4 csillagnál többet adni. spoiler Néha úgy éreztem, hogy a konfliktus túl gyorsan feloldódott, pl. a végefelé Court of Shadows kapcsán. spoiler

Nagyon érdekesek a szereplők, mint mondtam, itt sem lehet senkit beskatulyázni, senki sem fekete-fehér. Prince Cardannal nem tudtam mit kezdeni, de az nagyon tetszett, hogy nem egy klisé-karakter, egyáltalán nem olyan, mint amit egy nemes tündérhercegtől elvárnánk. Jude testvérei közül Vivienne-t nagyon kedveltem, Taryn-t viszont rendkívül utáltam.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon jól van megírva a könyv, kifejezetten egyedi, nagyon érdekes a hangulata. A végén lévő plot twist pedig.. hűha. :) Szerencsére azért nem olyan, amitől egy évig csak a falat kaparnám, de mindenképpen kíváncsivá tett és várom a folytatást.

>!
nadetti P
Holly Black: The Cruel Prince

Újabb kedvenc, még azt is meg merem kockáztatni így áprilisban, hogy számomra 2018 legjobbja! (A moly kalkulálója szerint 85%-ban tetszett volna, de ennél nagyobbat most nem is tévedhetett volna.)
Szimplán zseniális történet, tele cselszövésekkel, intrikákkal, ravasz, hazudni nem tudó tündérekkel, és pár halandó emberrel, akik közöttük járva-kelve próbálnak nem egy földönfutóéhoz hasonlatos életet élni. Mindenki a háttérben mozgatja a szálakat, izgalmasabbnál izgalmasabb dolgok kerülnek a felszínre, és a romantikus vonal is pont eléggé van sejtetve ahhoz, hogy ne legyen túl sok, és titokban még többet akarjon az olvasó. Bár a fülszöveg egy kicsit megint félrevezető, de ezúttal egyáltalán nem haragudtam meg érte, mert sokkal jobbat kaptam, mint amire számítottam, pedig az elvárásaim már így is az egekben szárnyaltak.
Prince Cardan személyisége tetszett a legjobban. Szeretem, mikor egy író őszintén rejtélyesre és kegyetlenre tudja írni a karaktereit, anélkül, hogy később ez nagy mértékben megváltozna, vagy valami hatalmas nagy tragédia állna a mérgezett szavak és még mérgesebb gondolatok hátterében. Még jobban tetszett az, mennyire utálta önmagát sokszor azért, amiket gondolt és érzett. Jude pont ugyanilyen, csak kicsit emberibb és női változatban, aki bármit megtesz, hogy a tündérekkel egyenrangú legyen – egyszerűen felüdülés volt a párbeszédeiket olvasni.
spoiler halála őszintén meglepett, de nagyon jót tett a cselekménynek és Jude jellemfejlődésének, szóval remélem, sok ilyen hirtelen dolgot láthatunk még a következő részekben.
Végezetül pedig az írónő stílusáról; izgalmas, lendületes az elbeszélésmódja, gyönyörű képeket használ a szemléltetéshez, én pedig annyira akarom olvasni a következő részt, hogy majdnem sírtam, mikor megláttam, hogy jövő év januárjának végén adják csak ki.

>!
borostyan P
Holly Black: The Cruel Prince

Hát ez nagyon jó volt!

Míg Sarah J Maas mestere a varázslatos, könnyed és méltóságteljes tündéreknek, addig Holly Black tökéletesen megalkotja a sötét, kiszámíthatatlan, szeretni/gyűlölni való tündéreket, akik szinte az intrikáknak élnek.

Margaret Rogerson tavalyi könyve az An Enchantment of Ravens nagy csalódás volt, de Holly visszahozta a tündéres könyvek iránti olvasási kedvem. Rogersonnak még rengeteget kell tanulnia, hogy fundáljon ki cselszövéseket, árulásokat és kialakuló románcokat.

Mert intrika, cselszövés és árulás aztán volt ebben a történetben szép számmal, az ember nem győzi kapkodni a fejét. Bőkezűen osztotta a meglepetést és izgalmat, és nem fukarkodott a sötét és megható jelenetekkel (na jó, jellemzően inkább a sötétekkel).

Jude bár elég sötét és eleinte megérthetetlen karakter, hamar meg lehet kedvelni, főleg miután többet is elárul magáról.

Cardan herceg pedig végig talány marad. Egy kicsit kapunk mindegyik személyiségéből, a végén kialakult függővég miatt pedig csak még nagyobb sötétben tapogatózunk vele kapcsolatban.

Egyébként a szerző legtöbb karaktere kiszámíthatatlan, pont úgy, ahogy egy ilyen cselszövésekkel teli tündér világban elvárná az ember. Iszonyatosan jól csinálta.

Szóval minimum 1 év a következő rész megjelenéséig. *sóhaj*. Mondtam már, hogy pont ezért nem szeretem a sorozatok első kötetét úgy olvasni, hogy a többi még meg sem jelent? :)

Ui: Most tudtam meg, hogy van néhány szereplő, aki már a The Darkest Part of the Forest című könyvben is felbukkant. Azt is el kell olvasnom :)

1 hozzászólás
>!
Dr_Szöszi
Holly Black: The Cruel Prince

Először a borítója fogott meg a könyvnek, aztán pedig a fülszöveg. Az egész világfelépítés nagyon tetszik, és ami a lényeg az, hogy egyedi. Továbbá szépen megírt az egész történet, úgyhogy szívesen olvastam angolul. A tündérek is különböznek azoktól, mint amiket eddig olvastam. A cselekmény rendkívül izgalmas, vannak benne nem várt fordulatok. A szereplők pedig változatosak. Jude karakterét már az első pillanatban megkedveltem. Tarynt viszont egyáltalán nem bírtam. A harmadik testvér Vivienne szintén különbözött tőlük, de nekem elég semleges volt. Cardan pedig kész rejtély, az ő karaktere nagyon izgalmas és egyértelműen kedvenc, valamint várom, hogy többet megtudjak róla.
Remélem lesz magyar fordítása is a könyvnek, mert kell a polcomra.

2 hozzászólás
>!
infinitedreams IP
Holly Black: The Cruel Prince

Ez az első regényem Holly Blacktől, és azt a vicces fordulatot hozta az élet, hogy nemcsak a fordításra kész szöveg PDF-je került a birtokomba, hanem maga a könyv is, keményfedeles változatban, hála az első angol BASC doboznak. :) Így persze kénytelen leszek majd beszerezni a többi részt is, de azért annyira nem bánom…

A főszereplő különös lány, ha jól belegondolok, tulajdonképpen nem egy kifejezetten kellemes és jó ember, sokszor ridegnek tűnik, ám a kemény külső érzékeny belsőt takar, ugyanis Jude folyamatosan retteg, folyamatosan aggódik, kétségbeesetten igyekszik megtalálni az egyensúlyt Elfhonban, mert bár hiába nőtt fel a tündérek között, valójában nem egy közülük, és mint azt sosem felejtik el hangoztatni, soha nem is tartozik majd közéjük. Érdekesnek találtam ezt a vonulatot, ahogyan Jude kapcsolatait is, elsősorban a családjával, és legfőképp az ikertestvérével Tarynnel.

Cardanért mindenki odáig volt, és bár nekem is tetszik az, ami a könyv vége felé történik, igazából nem tartom őt olyan hű-de-zseniális-ilyet-még-sosem-láttunk karakternek. Félreértés ne essék, kedvelem, de azért nem lettem a rajongója. Hátha a következő részben… ;)

A történet első fele kicsit lassú, iskolai sztori zaklatással, megfelelési kényszerrel, felnőtté válással, zavarodottsággal, ilyesmivel. Nagyon szépen – de talán kicsit hosszan – előkészíti a könyv második felét, ahonnan már igencsak beindul a sztori, Jude fontosabb feladatot kap holmi tanórákon ücsörgésnél, és izgalmas dolgok derülnek ki, amik nemcsak Jude, hanem az egész tündérvidék életét megváltoztatják.

Szerettem ezt a könyvet, jó volt vele dogozni, és kíváncsi vagyok, miféle szövevényes történetet prezentál majd az írónő a második részben. Az biztos, hogy a The Wicked King borítója meseszép lett. *-*

Bővebben: http://blog.infinitedreams.hu/…

>!
Armel229 P
Holly Black: The Cruel Prince

A nagy hype ölelte körül ezt a könyvet, így kicsit félve kezdtem neki, de igazából nem okozott csalódást, de hatalmas áttörésnek sem éreztem. Talán a fantasy iránti rajongásom is rásegített a könyvre, plusz a tündéres téma is betalált. ( mostanában nálam ez, plusz a vérfarkasos dolog a menő :D)
Jó érzés volt olvasni, lekötött, de előre tudom, hogy a jövőben lesz ennél kiemelkedőbb könyv is a kezeim között. Talán én kicsit túlértékeltnem tartom, de ezt mindenki döntse el maga, miután elolvasta. Szerintem ismét elolvasom, ha egyszer magyarul is kijön a polcokra, remélhetőleg ebben a gyönyörű borítóban, amire azóta is büszke vagyok, hogy a polcomon lehet!

>!
seya
Holly Black: The Cruel Prince

Nagy hype övezte a regény megjelenését, és sajnos a számtalan fals híresztelésnek köszönhetően sokan azzal az elvárással ugrottak neki a könyvnek, hogy ez a Trónok harca lesz tündérföldön. Értem, hogy volt egy jelenet, ami alapján mindenkinek Martin kegyetlensége ugrik be, de összességében a Cruel prince nagyon messze van a Trónok harcától mind szerkezetileg, mind korosztályilag, mind zsánerileg.
A regény két könyvből és két igen eltérő történeti egységből áll, melyek közül az elsőt azok az olvasók, akik – mint én is – úgy mentek neki a sztorinak, hogy Trónok harca intrika, cselszövés, vér, felnőtt tartalom, egyszerűen nem tudnak majd hova tenni. spoiler Volt itt néhány igen erős jelenet, ami nagyon tetszett, spoiler de a történet sokszor belassult, unalmas volt, rengeteg időt töltöttünk evéssel, öltözködéssel, a kaják és ruhák pontos leírásával, és sajnos sok helyen annyira titkolózni akart az írónő, hogy rejtélyes helyett inkább üres lett tőle a történet. Néha jó lett volna egy-két nyomot elcseppenteni, és nem csak Jude gondolataiból következtetni rá, hogy valami történhetett. Szerettem volna olvasni, hogy konkrétan mi és hogy történik. Sok a történik. A könyv második egysége már jóval kevesebb oldalt ölel fel, itt indul be inkább a kemény intrika, az átvezető fejezetnél a karomat is lerágtam, úgy izgultam spoilerérte, erre a felfújt lufi ahelyett, hogy nagyot durranna, fáradtan leereszt. Nagyon lassan. Az utolsó 60 oldalt jobban untam, mint illő lett volna, pedig itt már végre kialakult valami értelmes párbeszéd is a két főszereplőnk között (az én ízlésemnek kicsit későn). Tetszett volna, ha kicsit hamarabb tisztázódik, hogy mi a helyzet kettejükkel, és ha jobban megalapozott vagy másképp felépített a kettejük kapcsolatának a szála. A végét nem is értettem, hogy akkor most hányadán állnak. Szeretem, ha lassú romantika van egy regényben, ha szépen, fokozatosan forr ki, de ez lassú is volt és hideg is volt, szerintem romantikus sem volt, ezért pedig kár, mert közben látom, hogy ott lett volna a gondolat mögötte, csak valahogy beszorult és nem jött át.
Minden esetre nagyon látszott a könyvön, hogy Holly Black imádja a tündéreket, ezt írta is a Fairyloot dobozban mellékelt levelében, és ennek az imádatnak minden kis csillámja ott ragyogott a lapokon, és erről én sem tudok elfogultság nélkül írni. :D Mert én is imádom őket. Hogy dölyfösek, hogy körülményesek, hogy sokszor kegyetlenek, miközben elbűvölőek, hogy mézédesek a szavaik, de közben mérgező alkukat kötnek, hogy az emberek számára mennyire mennyire idegenek. Nekem nagyon tetszett a könyv, és külön öröm, hogy Cardan karaktere semmilyen eddig olvasott férfi főhőshöz nem hasonlított, akit olvastam, annyira kiismerhetetlen maradt, és annyira nem volt tökéletes, miközben mégis megvoltak a maga erényei. És még jövőbeli célja is van, amit nem minden love interest mondhat el magáról, ugye. :D Jude pedig egy igazán tökös női főhős, akinek a céljaival és elveivel tökéletesen tudtam azonosulni. spoiler
Aki a tündéreket szereti, az nem fog csalódni a könyvben. Én nagyon várom a második kötetet.:) Az utolsó bekezdés tiszta libabőr.

>!
Doro0507 P
Holly Black: The Cruel Prince

Meglepetés könyv volt, a borítója rögtön megfogott és mivel szeretem a tündéres könyveket, így kíváncsivá tett. Be kell valljam igazán meglepődtem, mikor kiderült, hogy a mi világunkban és időnkben játszódik, nem tudom ez miért lepett meg annyira, de nem pont erre számítottam. A könyv cselekménye elég hamar beindul és végig fenntartja az érdeklődést. Egy intrikákkal teli történetet kapunk, ami a kegyetlen tündéreket és törékeny embereket jól ábrázolja. Jude elég érdekes főhős, tetszett, hogy nem tökéletes, viszont rendkívül elszánt és kitart a döntése mellett, bár nem mindig érettem vele egyet, azért értékelem a bátorságát és talpraesettségét. Cardan számomra kicsit megfejthetetlen volt, annak ellenére, hogy borzalmasan bánt Jude-ékkal, még nem utáltam meg. Nem szokásom ítélkezni (Rhysand óta meg főleg nem) amíg nem tudok meg többet egy karakterről. Később aztán elég sok minden kiderül és értelmet nyer, de még így is sok kérdés övezi karakterét és nagyon kíváncsi vagyok, hogy a következő részben mi minden derül még ki…Mindenesetre szerettem a Jude-dal közös jeleneteiket. Ami a többieket illeti, Vivit megszerettem a végére, Taryn az elején se volt túl szimpatikus, de a végére meg főként megutáltam, szerintem nem ilyen egy jó testvér. Igaz, hogy Jude meggondolatlan és sokszor sodorja veszélybe magukat, de a testvérét mindig megvédi. spoiler A vége különösen izgalmasra, véresre és akciódúsra sikeredett, még épp elfogadható függővéggel. Volt benne jó néhány ütős mondat és idézet, amik megragadták a figyelmem. Kicsit a világfelépítés lehetett volna részletesebb, persze rengeteg információt kapunk szép lassan, de még így is sok a kérdés, amire remélem a későbbiekben választ kapunk. Összességében szerintem jó kezdő kötet, kíváncsi vagyok mi minden fog történni a következő kötetben.

>!
Szabó_Ági
Holly Black: The Cruel Prince

Az első könyvem az írónőtől, nagyon jó a stílusa. Kicsit döcögősen indult nekem, az első 80-85 oldal spoiler De aztán nagyon belelendül, a könyv utolsó harmada a csavarokkal, tervekkel nagyon jó. Különösen tetszett, hogy itt aztán egy szereplő sem egyértelműen jó vagy rossz. Tudom, hogy sokaknak nem tetszett, hogy a tündérvilág a mai világunkkal párhuzamos, de szerintem ettől „valóságosabb” az egész. ;)


Népszerű idézetek

>!
Nymeria96 

If I cannot be better than them, I will become so much worse.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
>!
FairyDust P

Only idiots aren’t scared of things that are scary.

>!
Nymeria96 

Cardan’s gaze catches mine, and I can’t help the evil smile that pulls up the corners of my mouth. His eyes are bright as coals, his hatred a living thing, shimmering in the air between us like the air above black rocks on a blazing summer day.

>!
Nymeria96 

No matter how careful I am, eventually I'll make another misstep. I am weak. I am fragile. I am mortal. I hate that most of all.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
>!
Nymeria96 

“But I will not stand in front of your happiness. I will not even stand in front of misery that you choose for yourself.”

Kapcsolódó szócikkek: Madoc
>!
Nymeria96 

“Most of all, I hate you because I think of you. Often. It’s disgusting, and I can’t stop.”

Kapcsolódó szócikkek: Prince Cardan
>!
FairyDust P

I know that butterflies that lose a wing never fly again.

>!
Nymeria96 

“Because you’re like a story that hasn’t happened yet. Because I want to see what you will do. I want to be part of the unfolding of the tale.”

Kapcsolódó szócikkek: Locke
>!
Nymeria96 

What could I become if I stopped worrying about death, about pain, about anything? If I stopped trying to belong?
Instead of being afraid, I could become something to fear.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte

A sorozat következő kötete

The Folk of Air sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Throne of Glass
Margaret Rogerson: An Enchantment of Ravens
Kerstin Gier: Dream a Little Dream
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Jennifer L. Armentrout: Onyx
Sophie Jordan: Firelight
Brigid Kemmerer: Spark
Leigh Bardugo: Shadow and Bone
Rick Riordan: The Battle of the Labyrinth