The ​Cruel Prince (The Folk of Air 1.) 12 csillagozás

Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince

Of course I want to be like them. They’re beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever.

And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe.

Jude was seven years old when her parents were murdered and she and her two sisters were stolen away to live in the treacherous High Court of Faerie. Ten years later, Jude wants nothing more than to belong there, despite her mortality. But many of the fey despise humans. Especially Prince Cardan, the youngest and wickedest son of the High King.

To win a place at the Court, she must defy him–and face the consequences.

In doing so, she becomes embroiled in palace intrigues and deceptions, discovering her own capacity for bloodshed. But as civil war threatens to drown the Courts of Faerie in violence, Jude will need to risk her life in a dangerous alliance to save her sisters, and Faerie itself.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
ASIN: B076B6PYDK · Felolvasta: Caitlin Kelly
>!
Hot Key Books, London, 2018
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781471406454
>!
ISBN: 9780316310307

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Jude Duarte · Locke · Madoc · Nicasia · Prince Cardan · Prince Dain · Taryn Duarte · Vivienne


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96 
Holly Black: The Cruel Prince

A gyönyörű borító és az ígéretes fülszöveg már tavaly felkeltette az érdeklődésemet, ezért nagyon vártam, hogy végre megjelenjen a könyv és elolvashassam.
Sajnos csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.
A cselekmény izgalmas volt, ehhez kétség sem férhet, főleg a könyv közepe felé és a végén. Van itt udvari intrika és cselszövés, előre nem látható fordulatok, továbbá egy olyan függővég, ami miatt izgatottan fogod várni a második részt.
A főszereplő, Jude többnyire kedvelhető volt, Cardan pedig igazi rejtély.
A világfelépítéssel nem vagyok kibékülve. A cselekmény nagyrészt a tündérek világában játszódik, de néhány fejezet erejéig az emberek világában is. Bizony, bizony a 21. századi Amerikában. Nagyon nem tetszett ez az elgondolás.
Másrészt az írónő rengeteg fantasy lényt vonultat fel a történet során. Vannak itt tündérek, goblinok, trollok, és még egy csomó más. Imádom a fantasyt, de nekem ez most sok volt.
Mindent egybevetve jó könyv volt, és nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem lett a kedvencem.

>!
lafayette P
Holly Black: The Cruel Prince

Ez a könyv már az elején meglepett, arra számítottam, hogy ez a történet teljes egészében egy fantasy világban játszódik, de ez csak részben igaz, a prológus maga a mi világunkban játszódik (később egy-egy jelenet is), nagyrészt azonban tündérföldön zajlik a cselekmény.

Nagyon tetszett, hogy már az eleje a könyvnek nagyon pörgős volt és nem kellett felesleges tiszteletköröket járnunk, nagyon hamar beszippantott a tündérvilág. Az írásmód is nagyon szép, különleges, ráadásul tényleg annyira ütős egy-egy mondat, hogy csak lestem.

Ami talán a leginkább tetszett a könyvben, az az, hogy nem fekete-fehér. Ez igaz a világra, a szereplőkre, mindenkire. Nagyon jól játszott az írónő az érzelmekkel, nagyon át tudtam érezni a szereplők olykor ambivalens érzéseit.

A történet Jude szemszögéből van elmesélve, akit hamar megkedveltem, viszont a könyv közepe fele ő adta problémámat is a könyvvel, ami miatt nem tudnék jó szívvel 4 csillagnál többet adni. spoiler Néha úgy éreztem, hogy a konfliktus túl gyorsan feloldódott, pl. a végefelé Court of Shadows kapcsán. spoiler

Nagyon érdekesek a szereplők, mint mondtam, itt sem lehet senkit beskatulyázni, senki sem fekete-fehér. Prince Cardannal nem tudtam mit kezdeni, de az nagyon tetszett, hogy nem egy klisé-karakter, egyáltalán nem olyan, mint amit egy nemes tündérhercegtől elvárnánk. Jude testvérei közül Vivienne-t nagyon kedveltem, Taryn-t viszont rendkívül utáltam.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon jól van megírva a könyv, kifejezetten egyedi, nagyon érdekes a hangulata. A végén lévő plot twist pedig.. hűha. :) Szerencsére azért nem olyan, amitől egy évig csak a falat kaparnám, de mindenképpen kíváncsivá tett és várom a folytatást.

>!
borostyan P
Holly Black: The Cruel Prince

Hát ez nagyon jó volt!

Míg Sarah J Maas mestere a varázslatos, könnyed és méltóságteljes tündéreknek, addig Holly Black tökéletesen megalkotja a sötét, kiszámíthatatlan, szeretni/gyűlölni való tündéreket, akik szinte az intrikáknak élnek.

Margaret Rogerson tavalyi könyve az An Enchantment of Ravens nagy csalódás volt, de Holly visszahozta a tündéres könyvek iránti olvasási kedvem. Rogersonnak még rengeteget kell tanulnia, hogy fundáljon ki cselszövéseket, árulásokat és kialakuló románcokat.

Mert intrika, cselszövés és árulás aztán volt ebben a történetben szép számmal, az ember nem győzi kapkodni a fejét. Bőkezűen osztotta a meglepetést és izgalmat, és nem fukarkodott a sötét és megható jelenetekkel (na jó, jellemzően inkább a sötétekkel).

Jude bár elég sötét és eleinte megérthetetlen karakter, hamar meg lehet kedvelni, főleg miután többet is elárul magáról.

Cardan herceg pedig végig talány marad. Egy kicsit kapunk mindegyik személyiségéből, a végén kialakult függővég miatt pedig csak még nagyobb sötétben tapogatózunk vele kapcsolatban.

Egyébként a szerző legtöbb karaktere kiszámíthatatlan, pont úgy, ahogy egy ilyen cselszövésekkel teli tündér világban elvárná az ember. Iszonyatosan jól csinálta.

Szóval minimum 1 év a következő rész megjelenéséig. *sóhaj*. Mondtam már, hogy pont ezért nem szeretem a sorozatok első kötetét úgy olvasni, hogy a többi még meg sem jelent? :)

Ui: Most tudtam meg, hogy van néhány szereplő, aki már a The Darkest Part of the Forest című könyvben is felbukkant. Azt is el kell olvasnom :)

1 hozzászólás
>!
Dr_Szöszi
Holly Black: The Cruel Prince

Először a borítója fogott meg a könyvnek, aztán pedig a fülszöveg. Az egész világfelépítés nagyon tetszik, és ami a lényeg az, hogy egyedi. Továbbá szépen megírt az egész történet, úgyhogy szívesen olvastam angolul. A tündérek is különböznek azoktól, mint amiket eddig olvastam. A cselekmény rendkívül izgalmas, vannak benne nem várt fordulatok. A szereplők pedig változatosak. Jude karakterét már az első pillanatban megkedveltem. Tarynt viszont egyáltalán nem bírtam. A harmadik testvér Vivienne szintén különbözött tőlük, de nekem elég semleges volt. Cardan pedig kész rejtély, az ő karaktere nagyon izgalmas és egyértelműen kedvenc, valamint várom, hogy többet megtudjak róla.
Remélem lesz magyar fordítása is a könyvnek, mert kell a polcomra.


Népszerű idézetek

>!
Nymeria96 

If I cannot be better than them, I will become so much worse.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
>!
Nymeria96 

No matter how careful I am, eventually I'll make another misstep. I am weak. I am fragile. I am mortal. I hate that most of all.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
>!
Nymeria96 

“But I will not stand in front of your happiness. I will not even stand in front of misery that you choose for yourself.”

Kapcsolódó szócikkek: Madoc
>!
Nymeria96

“Most of all, I hate you because I think of you. Often. It’s disgusting, and I can’t stop.”

Kapcsolódó szócikkek: Prince Cardan
>!
Nymeria96

Cardan’s gaze catches mine, and I can’t help the evil smile that pulls up the corners of my mouth. His eyes are bright as coals, his hatred a living thing, shimmering in the air between us like the air above black rocks on a blazing summer day.

>!
Nymeria96 

“Because you’re like a story that hasn’t happened yet. Because I want to see what you will do. I want to be part of the unfolding of the tale.”

Kapcsolódó szócikkek: Locke
>!
infinitedreams IP

It's frightening to have a choice like this in front of me, a choice that changes all future choices.

87. oldal, 10. fejezet (Hot Key Books, 2018)

>!
Nymeria96 

I think of the note I found, of the press of his nibbed pen hard enough to send flecks of ink spattering as he wrote my name. Hard enough to dig through the page, maybe to scar the desk beneath.
If that’s what he did to the paper, I shudder to think what he wants to do to me.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte · Prince Cardan
>!
Nymeria96 

“There’s a reason no one stands up to them.”
“I know,” I say softly, unable to keep the smile off my lips. “A lot of reasons.”
She’s right to be worried. I just declared war.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte · Taryn Duarte

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Heir of Fire
Margaret Rogerson: An Enchantment of Ravens
Jennifer L. Armentrout: Onyx
Sophie Jordan: Firelight
Brigid Kemmerer: Spark
Leigh Bardugo: Ruin and Rising
Susan Ee: World After
Becca Fitzpatrick: Hush, Hush
Richelle Mead: The Emerald Sea