The ​Cruel Prince (The Folk of Air 1.) 34 csillagozás

Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince Holly Black: The Cruel Prince

Of course I want to be like them. They’re beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever.

And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe.

Jude was seven years old when her parents were murdered and she and her two sisters were stolen away to live in the treacherous High Court of Faerie. Ten years later, Jude wants nothing more than to belong there, despite her mortality. But many of the fey despise humans. Especially Prince Cardan, the youngest and wickedest son of the High King.

To win a place at the Court, she must defy him–and face the consequences.

In doing so, she becomes embroiled in palace intrigues and deceptions, discovering her own capacity for bloodshed. But as civil war threatens to drown the Courts of Faerie in violence, Jude will need to risk her life in a dangerous alliance to save her sisters, and Faerie itself.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780316310277
>!
ISBN: 9780316310307
>!
Little, Brown and Company, New York, 2018
370 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780316416948 · Illusztrálta: Karina Granda

2 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Jude Duarte · Prince Cardan · Locke · Madoc · Nicasia · Prince Dain · Taryn Duarte · Valerian · Vivienne


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96 
Holly Black: The Cruel Prince

A gyönyörű borító és az ígéretes fülszöveg már tavaly felkeltette az érdeklődésemet, ezért nagyon vártam, hogy végre megjelenjen a könyv és elolvashassam.
Sajnos csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.
A cselekmény izgalmas volt, ehhez kétség sem férhet, főleg a könyv közepe felé és a végén. Van itt udvari intrika és cselszövés, előre nem látható fordulatok, továbbá egy olyan függővég, ami miatt izgatottan fogod várni a második részt.
A főszereplő, Jude többnyire kedvelhető volt, Cardan pedig igazi rejtély.
A világfelépítéssel nem vagyok kibékülve. A cselekmény nagyrészt a tündérek világában játszódik, de néhány fejezet erejéig az emberek világában is. Bizony, bizony a 21. századi Amerikában. Nagyon nem tetszett ez az elgondolás.
Másrészt az írónő rengeteg fantasy lényt vonultat fel a történet során. Vannak itt tündérek, goblinok, trollok, és még egy csomó más. Imádom a fantasyt, de nekem ez most sok volt.
Mindent egybevetve jó könyv volt, és nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem lett a kedvencem.

>!
lafayette P
Holly Black: The Cruel Prince

Ez a könyv már az elején meglepett, arra számítottam, hogy ez a történet teljes egészében egy fantasy világban játszódik, de ez csak részben igaz, a prológus maga a mi világunkban játszódik (később egy-egy jelenet is), nagyrészt azonban tündérföldön zajlik a cselekmény.

Nagyon tetszett, hogy már az eleje a könyvnek nagyon pörgős volt és nem kellett felesleges tiszteletköröket járnunk, nagyon hamar beszippantott a tündérvilág. Az írásmód is nagyon szép, különleges, ráadásul tényleg annyira ütős egy-egy mondat, hogy csak lestem.

Ami talán a leginkább tetszett a könyvben, az az, hogy nem fekete-fehér. Ez igaz a világra, a szereplőkre, mindenkire. Nagyon jól játszott az írónő az érzelmekkel, nagyon át tudtam érezni a szereplők olykor ambivalens érzéseit.

A történet Jude szemszögéből van elmesélve, akit hamar megkedveltem, viszont a könyv közepe fele ő adta problémámat is a könyvvel, ami miatt nem tudnék jó szívvel 4 csillagnál többet adni. spoiler Néha úgy éreztem, hogy a konfliktus túl gyorsan feloldódott, pl. a végefelé Court of Shadows kapcsán. spoiler

Nagyon érdekesek a szereplők, mint mondtam, itt sem lehet senkit beskatulyázni, senki sem fekete-fehér. Prince Cardannal nem tudtam mit kezdeni, de az nagyon tetszett, hogy nem egy klisé-karakter, egyáltalán nem olyan, mint amit egy nemes tündérhercegtől elvárnánk. Jude testvérei közül Vivienne-t nagyon kedveltem, Taryn-t viszont rendkívül utáltam.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon jól van megírva a könyv, kifejezetten egyedi, nagyon érdekes a hangulata. A végén lévő plot twist pedig.. hűha. :) Szerencsére azért nem olyan, amitől egy évig csak a falat kaparnám, de mindenképpen kíváncsivá tett és várom a folytatást.

>!
nadetti P
Holly Black: The Cruel Prince

Újabb kedvenc, még azt is meg merem kockáztatni így áprilisban, hogy számomra 2018 legjobbja! (A moly kalkulálója szerint 85%-ban tetszett volna, de ennél nagyobbat most nem is tévedhetett volna.)
Szimplán zseniális történet, tele cselszövésekkel, intrikákkal, ravasz, hazudni nem tudó tündérekkel, és pár halandó emberrel, akik közöttük járva-kelve próbálnak nem egy földönfutóéhoz hasonlatos életet élni. Mindenki a háttérben mozgatja a szálakat, izgalmasabbnál izgalmasabb dolgok kerülnek a felszínre, és a romantikus vonal is pont eléggé van sejtetve ahhoz, hogy ne legyen túl sok, és titokban még többet akarjon az olvasó. Bár a fülszöveg egy kicsit megint félrevezető, de ezúttal egyáltalán nem haragudtam meg érte, mert sokkal jobbat kaptam, mint amire számítottam, pedig az elvárásaim már így is az egekben szárnyaltak.
Prince Cardan személyisége tetszett a legjobban. Szeretem, mikor egy író őszintén rejtélyesre és kegyetlenre tudja írni a karaktereit, anélkül, hogy később ez nagy mértékben megváltozna, vagy valami hatalmas nagy tragédia állna a mérgezett szavak és még mérgesebb gondolatok hátterében. Még jobban tetszett az, mennyire utálta önmagát sokszor azért, amiket gondolt és érzett. Jude pont ugyanilyen, csak kicsit emberibb és női változatban, aki bármit megtesz, hogy a tündérekkel egyenrangú legyen – egyszerűen felüdülés volt a párbeszédeiket olvasni.
spoiler halála őszintén meglepett, de nagyon jót tett a cselekménynek és Jude jellemfejlődésének, szóval remélem, sok ilyen hirtelen dolgot láthatunk még a következő részekben.
Végezetül pedig az írónő stílusáról; izgalmas, lendületes az elbeszélésmódja, gyönyörű képeket használ a szemléltetéshez, én pedig annyira akarom olvasni a következő részt, hogy majdnem sírtam, mikor megláttam, hogy jövő év januárjának végén adják csak ki.

>!
borostyan P
Holly Black: The Cruel Prince

Hát ez nagyon jó volt!

Míg Sarah J Maas mestere a varázslatos, könnyed és méltóságteljes tündéreknek, addig Holly Black tökéletesen megalkotja a sötét, kiszámíthatatlan, szeretni/gyűlölni való tündéreket, akik szinte az intrikáknak élnek.

Margaret Rogerson tavalyi könyve az An Enchantment of Ravens nagy csalódás volt, de Holly visszahozta a tündéres könyvek iránti olvasási kedvem. Rogersonnak még rengeteget kell tanulnia, hogy fundáljon ki cselszövéseket, árulásokat és kialakuló románcokat.

Mert intrika, cselszövés és árulás aztán volt ebben a történetben szép számmal, az ember nem győzi kapkodni a fejét. Bőkezűen osztotta a meglepetést és izgalmat, és nem fukarkodott a sötét és megható jelenetekkel (na jó, jellemzően inkább a sötétekkel).

Jude bár elég sötét és eleinte megérthetetlen karakter, hamar meg lehet kedvelni, főleg miután többet is elárul magáról.

Cardan herceg pedig végig talány marad. Egy kicsit kapunk mindegyik személyiségéből, a végén kialakult függővég miatt pedig csak még nagyobb sötétben tapogatózunk vele kapcsolatban.

Egyébként a szerző legtöbb karaktere kiszámíthatatlan, pont úgy, ahogy egy ilyen cselszövésekkel teli tündér világban elvárná az ember. Iszonyatosan jól csinálta.

Szóval minimum 1 év a következő rész megjelenéséig. *sóhaj*. Mondtam már, hogy pont ezért nem szeretem a sorozatok első kötetét úgy olvasni, hogy a többi még meg sem jelent? :)

Ui: Most tudtam meg, hogy van néhány szereplő, aki már a The Darkest Part of the Forest című könyvben is felbukkant. Azt is el kell olvasnom :)

1 hozzászólás
>!
Beatrice8
Holly Black: The Cruel Prince

A legelső BASC-os angol dobozban volt benne ez a könyv és hozzá mindenféle jó. Levél az írónőtől, Prince Cardan-os gyertya, aminek azóta is szerelmes vagyok az illatába, könyvjelző, idézetes lap.
Utálom Jude-ot. Nem tehetek róla, én igazán próbáltam megszeretni, átérezni a helyzetét, de képtelen voltam rá. A főszereplőt utálni pedig nem a legjobb ómen semelyik könyv, de főleg nem egy E/1-ben írt esetén. Kegyetlen, önző, érzéketlen, hataloméhes. Sokan dícsérik, hogy erős meg ilyenek és mint mondtam igyekeztem annak látni és tényleg voltak jó megmozdulásai, de az idő nagy részében egész egyszerűen unszimpatikus. De nem sablon főhősnő, amit a javára írok, annak ellenére, hogyha sablon lenne, akkor nem utálnám csak teljesen semleges lenne. Örüljön neki, legalább nem vagyok közömbös!
A felénél nagyon sajnáltam, hogy a címadó szereplőnk nem szerepel többet, mert már nagyon untam Jude-ot. Aztán többet szerepelt és érzékeltem is a minőségi javulást. Nem értem miért (csak kicsit), de őt bírom pedig nála meg igyekeztem a kegyetlenségét átérezni. Nem sikerült, megszerettem :D Alig tudunk róla valamit, mégis az egyik legszimpatikusabb szereplő. spoiler
Vivient bírtam úgy-ahogy.
Az ikreket igazából egyformán nem bírtam volna szerintem, ha Taryn szemszögéből is nézhetünk. Őt kicsit kevésbé ismerve nem tudom annyira utálni mint Jude-ot. Csak kicsit kevésbé. Már az elején se bírtam.
A világ tetszik. Csodálkoztam, hogy az emberi világ is szerepelt benne, nem ilyen elosztásra számítottam. A tündérek megfelelnek az általános tündéri jellemzőknek (nem a tündérmesésnek obviously), de tudott bele egy-egy új dolgot csempészni az írónő. A környezet leírása tetszett, ahogy a hatalom felépítése a tündérek, különböző tündérfajok közötti kapcsolatrendszerek is.
A történet talán kicsit lassan indul be, de addig se unatkozunk. Meg tudott lepni. Az alap nem kreatív, számítani lehetett egyes dolgokra, de volt olyan fordulat, amit nem láttam előre.
A spoiler lehetett volna egy jó szál, de már nekem fájt milyen béna Jude. Hogy a francba nem spoiler?! Én biztos fel nem vettem volna.
A vége tetszett, nem voltam kimondottan meglepett, de várakozással teli, rosszat sejtető.
Borító szép. Maga a kiadás is.
Külön kiemelném az elején lévő verset, amibe teljesen beleszerettem, már kívülről tudom.
Összegezve hangulat, világ, irásmód szuper, karakterek nem valami szerethetők, történetnek még van hova fejlődnie és ez igaz minden másra is. Biztos elolvasom a következő részt is.

>!
_Ada_ P
Holly Black: The Cruel Prince

Az első pár fejezet nagyon furcsa volt. Nem számítottam rá, hogy ennyire közeli lesz a mi világunkhoz. Ehhez kellett egy kis idő, hogy megszokjam a gondolatát, de a továbbiakban nem zavart.

Jude karaktere kettős érzéseket váltott ki belőlem már az elejétől fogva. Erőteljes volt, néhol kegyetlen, néhol átment hisztibe a viselkedése, de mindent összevetve szerintem egy erős női főszereplőt kaptunk.
Volt benne pár nagyon ellenszenves karakter, akik inkább csak felidegesítettek. Nem igazán sikerült megkedvelnem egyik szereplőt sem.
A történet eleje vontatott volt, a közepe felé kezdett el begyorsulni, a vége pedig, főleg az utolsó fejezet, szuper lett.
A fordulatok nagyobb része kiszámítható volt, de ezért nem tudtam haragudni.
Jó volt, várom a következő részt. Kíváncsi vagyok, innen hova jut a történet.

>!
infinitedreams IP
Holly Black: The Cruel Prince

Ez az első regényem Holly Blacktől, és azt a vicces fordulatot hozta az élet, hogy nemcsak a fordításra kész szöveg PDF-je került a birtokomba, hanem maga a könyv is, keményfedeles változatban, hála az első angol BASC doboznak. :) Így persze kénytelen leszek majd beszerezni a többi részt is, de azért annyira nem bánom…

A főszereplő különös lány, ha jól belegondolok, tulajdonképpen nem egy kifejezetten kellemes és jó ember, sokszor ridegnek tűnik, ám a kemény külső érzékeny belsőt takar, ugyanis Jude folyamatosan retteg, folyamatosan aggódik, kétségbeesetten igyekszik megtalálni az egyensúlyt Elfhonban, mert hiába nőtt fel a tündérek között, valójában nem egy közülük, és mint azt sosem felejtik el hangoztatni, soha nem is tartozik majd közéjük. Érdekesnek találtam ezt a vonulatot, ahogyan Jude kapcsolatait is, elsősorban a családjával, és legfőképp az ikertestvérével Tarynnel.

Cardanért mindenki odáig volt, és bár nekem is tetszik az, ami a könyv vége felé történik, igazából nem tartom őt olyan hű-de-zseniális-ilyet-még-sosem-láttunk karakternek. Félreértés ne essék, kedvelem, de azért nem lettem a rajongója. Hátha a következő részben… ;)

A történet első fele kicsit lassú, iskolai sztori zaklatással, megfelelési kényszerrel, felnőtté válással, zavarodottsággal, ilyesmivel. Nagyon szépen – de talán kicsit hosszan – előkészíti a könyv második felét, ahol már igencsak beindul a sztori, Jude fontosabb feladatot kap holmi tanórákon ücsörgésnél, és izgalmas dolgok derülnek ki, amik nemcsak Jude, hanem az egész tündérvidék életét megváltoztatják.

Szerettem ezt a könyvet, jó volt vele dogozni, és kíváncsi vagyok, miféle szövevényes történetet prezentál majd az írónő a második részben. Az biztos, hogy a The Wicked King borítója meseszép lett. *-*

Bővebben: http://blog.infinitedreams.hu/…

>!
Dr_Szöszi
Holly Black: The Cruel Prince

Először a borítója fogott meg a könyvnek, aztán pedig a fülszöveg. Az egész világfelépítés nagyon tetszik, és ami a lényeg az, hogy egyedi. Továbbá szépen megírt az egész történet, úgyhogy szívesen olvastam angolul. A tündérek is különböznek azoktól, mint amiket eddig olvastam. A cselekmény rendkívül izgalmas, vannak benne nem várt fordulatok. A szereplők pedig változatosak. Jude karakterét már az első pillanatban megkedveltem. Tarynt viszont egyáltalán nem bírtam. A harmadik testvér Vivienne szintén különbözött tőlük, de nekem elég semleges volt. Cardan pedig kész rejtély, az ő karaktere nagyon izgalmas és egyértelműen kedvenc, valamint várom, hogy többet megtudjak róla.
Remélem lesz magyar fordítása is a könyvnek, mert kell a polcomra.

2 hozzászólás
>!
Armel229 P
Holly Black: The Cruel Prince

A nagy hype ölelte körül ezt a könyvet, így kicsit félve kezdtem neki, de igazából nem okozott csalódást, de hatalmas áttörésnek sem éreztem. Talán a fantasy iránti rajongásom is rásegített a könyvre, plusz a tündéres téma is betalált. ( mostanában nálam ez, plusz a vérfarkasos dolog a menő :D)
Jó érzés volt olvasni, lekötött, de előre tudom, hogy a jövőben lesz ennél kiemelkedőbb könyv is a kezeim között. Talán én kicsit túlértékeltnem tartom, de ezt mindenki döntse el maga, miután elolvasta. Szerintem ismét elolvasom, ha egyszer magyarul is kijön a polcokra, remélhetőleg ebben a gyönyörű borítóban, amire azóta is büszke vagyok, hogy a polcomon lehet!

>!
Banditaa P
Holly Black: The Cruel Prince

A fantasynak az az ága, ahol tündérek vannak, na, az engem eddig mindig elveszített. Talán csak azért, mert az a kevés, amit eddig olvastam ebben a témában, borzalmas volt. Ehhez a könyvhöz sem voltak nagy reményeim, az elején pedig kifejezetten bosszantott is, de aztán mégis sikerült magával rántania. Nem mondom, hogy felejthetetlen élmény volt, de legalább nem volt se blőd, se unalmas, se teljesen hiteltelen. Persze még mindig halálosan idegesít, amikor női írók erőszakos hímeket tesznek meg főszereplőnek és mindig találnak kifogást, miért is olyan a karakter, amilyen, de Cardan messze nem olyan vészes, mint pl. Barrons. Ami még tetszett, az, hogy nem szépelgett a könyv, rögtön brutális gyilkosságokkal indul a történet és később is folyik a vér rendesen (a lá Trónok harca). Ami pozitívum, hogy nincs nyálas egymásra találás a könyv végén, elég kiélezett helyzetben hagyjuk magukra a szereplőket és ha nem is rágom le a körmömet, azért kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatás.


Népszerű idézetek

>!
Nymeria96

If I cannot be better than them, I will become so much worse.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
>!
FairyDust P

Only idiots aren’t scared of things that are scary.

>!
Nymeria96

Cardan’s gaze catches mine, and I can’t help the evil smile that pulls up the corners of my mouth. His eyes are bright as coals, his hatred a living thing, shimmering in the air between us like the air above black rocks on a blazing summer day.

>!
Nymeria96

No matter how careful I am, eventually I'll make another misstep. I am weak. I am fragile. I am mortal. I hate that most of all.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte
>!
Nymeria96

“Most of all, I hate you because I think of you. Often. It’s disgusting, and I can’t stop.”

Kapcsolódó szócikkek: Prince Cardan
>!
FairyDust P

I know that butterflies that lose a wing never fly again.

>!
Nymeria96

“But I will not stand in front of your happiness. I will not even stand in front of misery that you choose for yourself.”

Kapcsolódó szócikkek: Madoc
>!
Nymeria96

“Because you’re like a story that hasn’t happened yet. Because I want to see what you will do. I want to be part of the unfolding of the tale.”

Kapcsolódó szócikkek: Locke
>!
Nymeria96

But kissing Locke never felt the way that kissing Cardan does, like taking a dare to run over knives, like an adrenaline strike of lightning, like the moment when you’ve swum too far out in the sea and there is no going back, only cold black water closing over your head.

>!
Nymeria96

“There’s a reason no one stands up to them.”
“I know,” I say softly, unable to keep the smile off my lips. “A lot of reasons.”
She’s right to be worried. I just declared war.

Kapcsolódó szócikkek: Jude Duarte · Taryn Duarte

A sorozat következő kötete

The Folk of Air sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Throne of Glass
Margaret Rogerson: An Enchantment of Ravens
Kerstin Gier: Dream a Little Dream
J. K. Rowling: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Jennifer L. Armentrout: Onyx
Sophie Jordan: Firelight
Brigid Kemmerer: Spark
Leigh Bardugo: Shadow and Bone
Rick Riordan: The Battle of the Labyrinth