The ​Iron Trial – A vaspróba (Magisztérium 1.) 420 csillagozás

Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

A ​legtöbb gyerek bármit megtenne, hogy átmenjen a vaspróbán. Callum Hunt viszont nem. Ő el akar bukni.
Callt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet.
Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza… A cél az, hogy csődöt mondjon, csakhogy épp ebben mond csődöt.
Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé.

A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik…

A nagy sikerű szerzők, Holly Black és Cassandra Clare bámulatos képzelőereje nyomán most kezdetét veszi egy lélegzetelállító, szédületes, észveszejtő kaland a mágikus ismeretlenbe.

„Még vonakodó olvasókat is elragad, és a fantasy szerelmeseinek is tökéletes. Tele van… (tovább)

Eredeti mű: Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739266 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739266 · Fordította: Komáromy Zsófia · Illusztrálta: Scott Fischer
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633739273 · Fordította: Komáromy Zsófia · Illusztrálta: Scott Fischer

Kapcsolódó zóna

!

Magisztérium

84 tag · 19 karc · Utolsó karc: 2018. július 1., 18:06 · Bővebben


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Callum Hunt · Aaron Stewart · Tamara Rajavi · Jasper deWinter · Alastair Hunt · Rufus mester · Drew · North mester


Kedvencelte 75

Most olvassa 28

Várólistára tette 335

Kívánságlistára tette 289

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

A történet úgy indul, ahogyan épeszű ember nem kezd sztorit: adott egy főszereplő, aki NEM akar mágus lenni. Szegény Callum Huntot jól a fejére ejtették az én szemszögemből, mert én a Roxfort óta varázslóiskolába akarok járni – legyen az cseppkőbarlangok mélyén vagy Skóciában elrejtve.

Nagyon izgalmasan kezdődik, jópofák a karakterek és a történettel sincs baj, aztán jön a Haláluncsi Homokozó, az elementálok és úgy általában a Magisztérium csodái! Engemet könnyű megfogni az ilyen érdekesebb fantasy-elemekkel megtűzdelt sztorikkal, el is varázsolt a történet.

Mindenki a Harry Potterhez hasonlítja, de nekem inkább a Naruto ugrott be a trió egyéni mentalitásuk és hátterük miatt, a furcsa kiképzési módszereik és olvasásmániás mesterük miatt. Azt azért sikeresen elérte a két írónő, hogy a Roxfort után azonnal a Magisztérium barlangjaiban akarjak keringeni, mint kisdiák, szóval tetszett a sztori.

A bonyodalmak viszont egész hamar kikövetkeztethetők voltak, amit sajnálok, mert elmaradt a nagy AHA!-hatás nálam. (Pedig tényleg meglepő dolgok derülnek ki…) Összességében érdemes elolvasni és izgatottan várom a skacok következő történetét.

Narutozás: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/hblack-ccla…

1 hozzászólás
>!
Orsi999
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Egy kicsit féltem tőle, mivel elég sok értékelést olvastam már róla, és nagyon vegyesek voltak. De bíztam abban, hogy részben Cassandra Clare írta, akkor már nem lehet rossz.
Megértem, hogy miért írták sokan azt, hogy hasonlít a HP-re, de azért nem ugyan az.
Az biztos, hogy nagyon érdekes ez a világ, amit az írónők alkottak, és tetszett, hogy a szereplőkkel együtt mi is egyre több dolgot ismertünk meg belőle. De néha nagyon komornak tűnt, és hiányoltam a humort (Call viselkedése és beszólásai sokszor fárasztottak, mint hogy nevettem volna rajta).
A végén történtek miatt nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.

>!
deen
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Mind stílusában, mind történetvezetésben nagyon jól megírt könyv, ami ugyan hordoz ismerős elemeket, de ki bánja, ha egyszer izgalmas és tetszik? Amikor belekezdtem tartottam tőle, hogy a fiatal szereplők miatt nem az én könyvem lesz, de kár volt ezen aggódni. Mindegy hány évesek a szereplők, ha egyszer a cselekmény érdekes, váratlan fordulatokkal teli, a szereplők jól kidolgozott karakterek, és még humor is van benne. Teljesen bele tudtam élni magam, ebbe a földalatti világba, az írópáros remekül meg tudta jeleníteni a színteret. Call, Tamara és Aaron mind más környezetből érkeztek, mégis meg kell barátkozniuk egymással, ha túl akarják élni az első évüket a Magisztériumban. A történet nagyon gördülékenyen haladt előre, és még ha lehetett is sejteni, hogy merre tartunk, azért akadtak meglepő és váratlan pillanatok. Azért éreztem némi információ hiányt is, szívesen megismertem volna jobban, hogy hogyan is zajlott az a bizonyos mágusháború, de valószínűleg a folytatásokban bőven lesz még erről szó. Remélem hamarosan sort keríthetek a folytatásra.

>!
Faythe P
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Ééééééés megszületett egy újabb kedvenc! Fantasztikus volt! Faltam a sorokat és napközben is már alig vártam, amint este hazafele a buszon vagy az ágyban olvassam A vaspróbát. Egyébként nagyon hajazott a Harry Potterre több szempontból is, de nem érdekel, mert ennek ellenére, mégis nagyon egyedi a történet.
Ennyi, nem tudom jobban elmondani, mennyire tetszett ez a könyv, de az tuti, hogy minél hamarabb folytatom! :D

3 hozzászólás
>!
Lanore P
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Óóó, hát én ezt imádtam :) Bár volt egy kis Harry Potter féle déjavu-m, de ezt leszámítva nagyon izgalmas volt a három gyerkőc kalandja, teljesen magába szippantott a mágiával átitatott világ, a meglepetések, csavarok, titkok, no és a karakterek. Egy percig sem lehetett unatkozni rajta, és ennyi idős fejjel is nagyon élveztem, nem volt „mese” érzésem. Kíváncsian várom a folytatást, egy ilyen padlóraküldős vég után mit is tehetnék mást??

>!
joopsy P
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Azt hiszem puhánnyá váltam. Sorra olvasom a jobbnál jobb könyveket. Ez nekem már gyanús. :))

Na szóval: A könyv sok elemet vett át a Harry Potterből és néhányat a Gyűrűk urából is. Ez egyértelmű. Nem véletlenül érzik sokan koppintásnak. DE! Én ezt másképp fognám fel: Adott egy nagyon szuper varázsvilág a Roxfortban, amiért emberek millió joggal rajonganak, és jön 2 írónő, akik már bizonyították rátermettségüket és újragondolják az egészet. A végeredmény pedig szerintem egy teljesen más tempójú, más hangulatú és teljesen más eredményű történet lesz.
Az eleje a történetnek szépen halad a várt mederben. „Meglepő módon” Call bekerül a Magisztériumba, ráadásul a legjobbak közé. Elkezdik tanulmányaikat a különleges barlangrendszerben működő Magisztériumban, ahol rengeteg veszély vár rájuk. A tanulmányaik szerint a mágia öt elemre épít, de láthatóan a mesterek sem tudnak még mindent. Van egy főgonosz itt is, akit olykor emlegetnek és, aki csak ritkán jelenik meg a háború óta. Na és itt jönnek a csavarok és a WTF-pillanatok. spoiler Én meg csak ültem tátott szájjal. Mi lesz még ebből? Te jó ég!
A szereplők közül eddig senki sem került közel hozzám, bár Call és Aaron is méltó lehet majd a kedvenc szereplői státuszra tőlem. :)) spoiler

5 dolog zavart:
– Nekem a világ igényelt volna egy kis humort.
– Fura volt, hogy a fiatalok nem igazán akartak megtudni egymásról semmit.
– A mesterek nem hívták fel a figyelmet a veszélyekre.
– Call az elején kissé idegesítő volt azzal, hogy folyton el akar menni a Magisztériumból és a vakmerősége is fárasztott olykor.
Az ötödik hirtelen nem jut eszembe, de majd pótlom. :)

>!
GytAnett P
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

A sokadik negatív élménnyel járó olvasás után kifejezetten jól esett ez a könyv. :) Nem mondom, hogy tökéletes volt, de ettől függetlenül tetszett. :)
Zavarónak találtam, hogy nagyon sok helyen párhuzamot lehetett vonni a Harry Potterrel, pedig esküszöm, hogy próbáltam teljesen elvonatkoztatni! De hát mit tegyek, ha elvakul HP fan vagyok? :D Szerencsére azért voltak benne új dolgok, pl. ez az elementál téma. Erről viszont A léghajlító jutott eszembe. :D Mintha a kettő ötvözete lett volna. De ettől függetlenül élveztem, mert jó kis világot teremtett a szerzőpáros. (Meg azért valljuk be, a témában már elég nehéz lehet újat alkotni…)
Azt hiszem, én megzakkannék, hogyha egy alagútrendszerben kellene élnem, de így könyvön keresztül kifejezetten tetszett. Igazából még a tanórákról egy kicsit olvastam volna többet, valahogy nagyon hirtelen kerültünk a könyv végére. Legalábbis én nagyon rövidnek éreztem, tudtam volna még egy ideig olvasgatni. :)
Többen írták, hogy ők kitalálták, hogy mi lesz a vége, de szerencsére én olyan olvasó vagyok, akit majdnem mindig meg lehet vezetni. Éppen ezért tudtam, hogy valami lesz, halvány sejtéseim is voltak, hogy nagyjából mi. Ennek ellenére mégis meg tudott lepni a végkifejlet. :)
Nagyon nagyon kíváncsi vagyok, hogy a három gyerek története hogyan is fog majd folytatódni. :)

>!
Süntüske
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

A vaspróba kitűnő kezdete egy nem csupán kiskamasz fejjel élvezhető fantasyszériának, és üdítő újításokat is bevezet a műfaj sablonjaiban. Anélkül, hogy lelőném a fordulatokat, annyit elárulok, hogy egy elképesztően merészet csavar a tipikus “a főszereplő a kiválasztott, akinek szembe kell szállnia a gonosszal” történetvázon. Kegyetlenül zseniális, és alig merem elképzelni, hogyan lehet feloldani a kialakult helyzetet.

https://suntuske.wordpress.com/2018/04/10/az-eredetiseg…

>!
Viktória_Erdei 
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Nagyon hasonlít a Harry Potterre. Én jobban szeretnék járni a Roxfortba, mint a Magisztériumba. Bár nem volt tökéletes, de jó volt elolvasni. A végére már én is kíváncsi voltam, mi is Callum Hunt. Drew nagyon meglepett.

>!
Annie_Cresta
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Annyira szerettem volna már elolvasni a Vaspróbát, elvégre Cassandra Clare az egyik kedvenc írónőm és ez a varázslóiskola dolog sem áll távol tőlem. A Roxfort és az Árnyvadász Akadémia után a Magisztérium is felkerül azon iskolák listájára, ahová sokkal szívesebben járnék.
A könyv nagyon olvasmányos volt, csak úgy pörögtek a lapok és legszívesebben egyben kiolvastam volna az egészét, de ez nem csak rajtam múlott. Mind a történet, mind a szereplők nagyon tetszettek. Humoros és fordulatos volt. Arra hamar rájöttem, hogy spoiler, de azt nem találtam ki, hogy kicsoda Call, szóval még meglepetéseket is tartogatott. A vége is tök jó lett, jól lezárták, de úgy olvastam volna még! Kíváncsi vagyok mi lesz a folytatásban és ezek után tényleg szeretnék végre olvasni Holly Black-től is.


Népszerű idézetek

>!
Insurgent_teenager

Mindhárman kiáltozni kezdtek izgatottságukban. Tamara azért, mert boldog volt, Aaron azért, mert örült más boldogságának, Call pedig azért, mert biztos volt benne, hogy meg fognak halni.

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart · Callum Hunt · Tamara Rajavi
>!
Lili1101

– Van, aki plüssállattal alszik – vont vállat Aaron. – Más meg késsel.

89. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart
>!
carol

A tűz el akar égni – gondolta magában. A víz el akar folyni, a lég fel akar szállni, a föld meg akar kötni, a káosz el akar emészteni. Call életben akar maradni.

146. oldal, 10.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt
>!
Amy_Cahill

– Á, igen – mormolta Call alig halhatóan. – Én vagyok itt az őrült. A jó öreg Magisztériumban nincs semmi félelmetes. Irány a gonosz pónis suli!

72. oldal, 4.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt
>!
AniTiger MP

– El se hiszem, hogy én még attól féltem, veszélyes lesz a varázslósuli – mondta Call a homokkupacra sandítva.
– Fenyeget a veszély, hogy megöl az unalom – felelte Aaron. Call röhögött.
Tamara gyászos képpel nézett fel rájuk.
– Ez az egyetlen gondolat, amely erőt ad.

105. oldal, 7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart · Callum Hunt · Tamara Rajavi
>!
Belle_Maundrell

Callnek magától eszébe sem jutott, hogy a pengén lévő szó a tőr neve. Eddig nem igazán gondolt úgy a késekre, mint amiknek nevük lehet. Bár az igaz, hogy Artúr király kardját Excaliburnak hívták, A hobbitban Bilbóét pedig Fullánknak.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur király · Callum Hunt · Excalibur · Zsákos Bilbó
>!
Belle_Maundrell 

Arra jutott, hogy Tamara csakis robot lehet. Emberi érzelmek nélküli robot. Remélte, hogy rövidzárlatot kap.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt · Tamara Rajavi
>!
Belle_Maundrell

(…) Callnek határozottan nem rémlett, hogy a Csillagok háborújában lett volna olyan jelenet, amelyikben Darth Vader kongát táncol az evokokkal, bár csak egyszer látta a filmsorozatot (…)

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt · Csillagok háborúja · Darth Vader

A sorozat következő kötete

Magisztérium sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
P. D. Baccalario: A folyó őrei
Philip Pullman: Az arany iránytű
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
John Stephens: A tűz krónikája
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Victoria Schwab: Az Archívum
Scott Westerfeld: Behemót