The ​Iron Trial – A vaspróba (Magisztérium 1.) 532 csillagozás

Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

A ​legtöbb gyerek bármit megtenne, hogy átmenjen a vaspróbán. Callum Hunt viszont nem. Ő el akar bukni.
Callt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet.
Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza… A cél az, hogy csődöt mondjon, csakhogy épp ebben mond csődöt.
Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé.

A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik…

A nagy sikerű szerzők, Holly Black és Cassandra Clare bámulatos képzelőereje nyomán most kezdetét veszi egy lélegzetelállító, szédületes, észveszejtő kaland a mágikus ismeretlenbe.

„Még vonakodó olvasókat is elragad, és a fantasy szerelmeseinek is tökéletes. Tele van… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
344 oldal · ISBN: 9789633739280 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
344 oldal · ISBN: 9789633739297 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739266 · Fordította: Komáromy Zsófia

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Magisztérium

93 tag · 32 karc · Utolsó karc: 2020. december 25., 16:27 · Bővebben


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Callum Hunt · Aaron Stewart · Tamara Rajavi · Jasper deWinter · Alastair Hunt · Rufus mester · Drew · North mester


Kedvencelte 90

Most olvassa 28

Várólistára tette 373

Kívánságlistára tette 329

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Könyvmolyocska1 P>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Sokszor vagyunk úgy, hogy nagyon készülünk valamire, legyen akár egy dolgozat megírása vagy egy új munkahelyre bekerülés, s tényleg beleadunk apait-anyait, s aztán mégsem sikerül. De van olyan eset is, amikor már azt mondjuk, hogy nem érdekel, ne is sikerüljön, mert csak azért is! S mi van, ha ilyen esetben mégis összejön? Hát az fura eset! :D Így járt pontosan Callum Hunt is, aki nem akart bekerülni a Magisztériumba, (mert apja szerint SZÖRNYŰ hely), de aztán mégis bejutott.

Holly Black-ről és Cassandra Clare-ről hallottam már (ki ne hallott volna) , de még egyik írónőtől se olvastam, így kíváncsi voltam mit tudnak letenni az asztalra. Eleinte a szereplők nem voltak nagyon szimpatikusak, de ahogy haladt a történet, haladt a tanév, egyre jobban megkedveltem őket. A történetben nem kellett csalódnom, izgalmas, eseménydús és kiszámíthatatlan volt. Azt éreztem a könyvben néhol a cselekmény túl nyersre sikeredett, mintha egy szigorú tanár óráján kellett volna ülni. Több humorral könnyedebb lett volna sztori. A végét én se tudtam felfogni, ahogy Call sem. Akkor mi is van? Kíváncsi várom a következő kötetet, talán ott majd kitisztul a kép.

AniTiger P>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

A történet úgy indul, ahogyan épeszű ember nem kezd sztorit: adott egy főszereplő, aki NEM akar mágus lenni. Szegény Callum Huntot jól a fejére ejtették az én szemszögemből, mert én a Roxfort óta varázslóiskolába akarok járni – legyen az cseppkőbarlangok mélyén vagy Skóciában elrejtve.

Nagyon izgalmasan kezdődik, jópofák a karakterek és a történettel sincs baj, aztán jön a Haláluncsi Homokozó, az elementálok és úgy általában a Magisztérium csodái! Engemet könnyű megfogni az ilyen érdekesebb fantasy-elemekkel megtűzdelt sztorikkal, el is varázsolt a történet.

Mindenki a Harry Potterhez hasonlítja, de nekem inkább a Naruto ugrott be a trió egyéni mentalitásuk és hátterük miatt, a furcsa kiképzési módszereik és olvasásmániás mesterük miatt. Azt azért sikeresen elérte a két írónő, hogy a Roxfort után azonnal a Magisztérium barlangjaiban akarjak keringeni, mint kisdiák, szóval tetszett a sztori.

A bonyodalmak viszont egész hamar kikövetkeztethetők voltak, amit sajnálok, mert elmaradt a nagy AHA!-hatás nálam. (Pedig tényleg meglepő dolgok derülnek ki…) Összességében érdemes elolvasni és izgatottan várom a skacok következő történetét.

Narutozás: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/hblack-ccla…

1 hozzászólás
Orsi999>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Egy kicsit féltem tőle, mivel elég sok értékelést olvastam már róla, és nagyon vegyesek voltak. De bíztam abban, hogy részben Cassandra Clare írta, akkor már nem lehet rossz.
Megértem, hogy miért írták sokan azt, hogy hasonlít a HP-re, de azért nem ugyan az.
Az biztos, hogy nagyon érdekes ez a világ, amit az írónők alkottak, és tetszett, hogy a szereplőkkel együtt mi is egyre több dolgot ismertünk meg belőle. De néha nagyon komornak tűnt, és hiányoltam a humort (Call viselkedése és beszólásai sokszor fárasztottak, mint hogy nevettem volna rajta).
A végén történtek miatt nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.

deen>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Mind stílusában, mind történetvezetésben nagyon jól megírt könyv, ami ugyan hordoz ismerős elemeket, de ki bánja, ha egyszer izgalmas és tetszik? Amikor belekezdtem tartottam tőle, hogy a fiatal szereplők miatt nem az én könyvem lesz, de kár volt ezen aggódni. Mindegy hány évesek a szereplők, ha egyszer a cselekmény érdekes, váratlan fordulatokkal teli, a szereplők jól kidolgozott karakterek, és még humor is van benne. Teljesen bele tudtam élni magam, ebbe a földalatti világba, az írópáros remekül meg tudta jeleníteni a színteret. Call, Tamara és Aaron mind más környezetből érkeztek, mégis meg kell barátkozniuk egymással, ha túl akarják élni az első évüket a Magisztériumban. A történet nagyon gördülékenyen haladt előre, és még ha lehetett is sejteni, hogy merre tartunk, azért akadtak meglepő és váratlan pillanatok. Azért éreztem némi információ hiányt is, szívesen megismertem volna jobban, hogy hogyan is zajlott az a bizonyos mágusháború, de valószínűleg a folytatásokban bőven lesz még erről szó. Remélem hamarosan sort keríthetek a folytatásra.

DarknessAngel>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

A gyerekes borító ellenére mégis elolvastam, mert hát ha a Harry Potter és a Percy Jackson is nagy kedvencek, akkor gondoltam, lehet ez is fog tetszeni. Szerencsére nem kellett csalódnom. Igaz, nem mondanám a történetre, hogy teljesen magával ragadó, de attól még igenis érdekes. Főleg a végén voltak az igazi izgalmak.
Call, Aaron és Tamara egész kedvelhetőek, remélem a folytatásokban csak még közelebbi barátságot fognak ápolni. A mágiát számomra elég uncsin sajátítják el a Magisztériumban, meg hát ki akarna már a föld alatt tanulni?! Kíváncsi vagyok, mi mindem fog még kialakulni, milyen titkora jönnek rá a fiatalok. Meg természetesen a mágia is nagyon érdekel.
Van egy olyan érzésem, hogy valaki tényleg spoiler Aaronra tippelek.
Több humort elvisletem volna a sok epés megjegyzés helyett, ez azért eléggé hiányzott a könyvből.
Eddig ez ilyen közepes kezdés.

Faythe P>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Ééééééés megszületett egy újabb kedvenc! Fantasztikus volt! Faltam a sorokat és napközben is már alig vártam, amint este hazafele a buszon vagy az ágyban olvassam A vaspróbát. Egyébként nagyon hajazott a Harry Potterre több szempontból is, de nem érdekel, mert ennek ellenére, mégis nagyon egyedi a történet.
Ennyi, nem tudom jobban elmondani, mennyire tetszett ez a könyv, de az tuti, hogy minél hamarabb folytatom! :D

3 hozzászólás
Ashriver>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Tényleg HP-re emlékeztetett, de csak a varázstanulás miatt. De én egy cseppet sem bántam, mivel érdekes és szórakoztató is volt és a főhősünk határozottan nem akart varázsiskolába menni. Szívesen fejbekólintottam volna a drágét, még hogy nem akart menni! Hallatlan!
Maga a cselekmény érdekfeszítő volt, voltak benne váratlan fordulatok, jól kidolgozott karakterekkel áldották meg az írók a történetet és mág humor is akadt benne. Nem csoda, hisz Cassandra Clare és Holly Black igazán remek írópáros. A mágusháborúról szívesen olvastam volna többet is, de gondolom majd a következő részekben többet tudhatunk meg.
Számomra ez egy pozitív élmény volt.

Lanore P>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Óóó, hát én ezt imádtam :) Bár volt egy kis Harry Potter féle déjavu-m, de ezt leszámítva nagyon izgalmas volt a három gyerkőc kalandja, teljesen magába szippantott a mágiával átitatott világ, a meglepetések, csavarok, titkok, no és a karakterek. Egy percig sem lehetett unatkozni rajta, és ennyi idős fejjel is nagyon élveztem, nem volt „mese” érzésem. Kíváncsian várom a folytatást, egy ilyen padlóraküldős vég után mit is tehetnék mást??

joopsy P>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Azt hiszem puhánnyá váltam. Sorra olvasom a jobbnál jobb könyveket. Ez nekem már gyanús. :))

Na szóval: A könyv sok elemet vett át a Harry Potterből és néhányat a Gyűrűk urából is. Ez egyértelmű. Nem véletlenül érzik sokan koppintásnak. DE! Én ezt másképp fognám fel: Adott egy nagyon szuper varázsvilág a Roxfortban, amiért emberek millió joggal rajonganak, és jön 2 írónő, akik már bizonyították rátermettségüket és újragondolják az egészet. A végeredmény pedig szerintem egy teljesen más tempójú, más hangulatú és teljesen más eredményű történet lesz.
Az eleje a történetnek szépen halad a várt mederben. „Meglepő módon” Call bekerül a Magisztériumba, ráadásul a legjobbak közé. Elkezdik tanulmányaikat a különleges barlangrendszerben működő Magisztériumban, ahol rengeteg veszély vár rájuk. A tanulmányaik szerint a mágia öt elemre épít, de láthatóan a mesterek sem tudnak még mindent. Van egy főgonosz itt is, akit olykor emlegetnek és, aki csak ritkán jelenik meg a háború óta. Na és itt jönnek a csavarok és a WTF-pillanatok. spoiler Én meg csak ültem tátott szájjal. Mi lesz még ebből? Te jó ég!
A szereplők közül eddig senki sem került közel hozzám, bár Call és Aaron is méltó lehet majd a kedvenc szereplői státuszra tőlem. :)) spoiler

5 dolog zavart:
– Nekem a világ igényelt volna egy kis humort.
– Fura volt, hogy a fiatalok nem igazán akartak megtudni egymásról semmit.
– A mesterek nem hívták fel a figyelmet a veszélyekre.
– Call az elején kissé idegesítő volt azzal, hogy folyton el akar menni a Magisztériumból és a vakmerősége is fárasztott olykor.
Az ötödik hirtelen nem jut eszembe, de majd pótlom. :)

Süntüske>!
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

A vaspróba kitűnő kezdete egy nem csupán kiskamasz fejjel élvezhető fantasyszériának, és üdítő újításokat is bevezet a műfaj sablonjaiban. Anélkül, hogy lelőném a fordulatokat, annyit elárulok, hogy egy elképesztően merészet csavar a tipikus “a főszereplő a kiválasztott, akinek szembe kell szállnia a gonosszal” történetvázon. Kegyetlenül zseniális, és alig merem elképzelni, hogyan lehet feloldani a kialakult helyzetet.

https://suntuske.wordpress.com/2018/04/10/az-eredetiseg…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739266 · Fordította: Komáromy Zsófia

Népszerű idézetek

hazudós>!

Mindhárman kiáltozni kezdtek izgatottságukban. Tamara azért, mert boldog volt, Aaron azért, mert örült más boldogságának, Call pedig azért, mert biztos volt benne, hogy meg fognak halni.

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart · Callum Hunt · Tamara Rajavi
Lili1101>!

– Van, aki plüssállattal alszik – vont vállat Aaron. – Más meg késsel.

89. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart
carol>!

A tűz el akar égni – gondolta magában. A víz el akar folyni, a lég fel akar szállni, a föld meg akar kötni, a káosz el akar emészteni. Call életben akar maradni.

146. oldal, 10.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt
AniTiger P>!

– El se hiszem, hogy én még attól féltem, veszélyes lesz a varázslósuli – mondta Call a homokkupacra sandítva.
– Fenyeget a veszély, hogy megöl az unalom – felelte Aaron. Call röhögött.
Tamara gyászos képpel nézett fel rájuk.
– Ez az egyetlen gondolat, amely erőt ad.

105. oldal, 7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart · Callum Hunt · Tamara Rajavi
Amy_Cahill>!

– Á, igen – mormolta Call alig halhatóan. – Én vagyok itt az őrült. A jó öreg Magisztériumban nincs semmi félelmetes. Irány a gonosz pónis suli!

72. oldal, 4.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt
Belle_Maundrell >!

Arra jutott, hogy Tamara csakis robot lehet. Emberi érzelmek nélküli robot. Remélte, hogy rövidzárlatot kap.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt · Tamara Rajavi
Belle_Maundrell >!

(…) Callnek határozottan nem rémlett, hogy a Csillagok háborújában lett volna olyan jelenet, amelyikben Darth Vader kongát táncol az evokokkal, bár csak egyszer látta a filmsorozatot (…)

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt · Csillagok háborúja · Darth Vader
Belle_Maundrell >!

Callnek magától eszébe sem jutott, hogy a pengén lévő szó a tőr neve. Eddig nem igazán gondolt úgy a késekre, mint amiknek nevük lehet. Bár az igaz, hogy Artúr király kardját Excaliburnak hívták, A hobbitban Bilbóét pedig Fullánknak.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur király · Callum Hunt · Excalibur · Zsákos Bilbó

A sorozat következő kötete

Magisztérium sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Charles Gilman: Démon tanár úr
Frank Márton: A világ peremén
Jessica Townsend: Nevermoor
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
P. D. Baccalario: A folyó őrei
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók