A ​bronzkulcs (Magisztérium 3.) 230 csillagozás

Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​mágia megmenthet.
A mágia megölhet.

A Magisztérium diákjai elméletben teljes biztonságban vannak varázslatos iskolájukban. A mágusok gondos irányításával megtanulják használni a varázserejüket, és rendet teremteni a kaotikus világban.
Ám a káosz most felveszi velük a harcot.
Callnek, Tamarának és Aaronnak olyan dolgok miatt kéne aggódniuk, mint a felmérők és varázsversenyek. Ám az egyik iskolatársuk megdöbbentő halála után muszáj a hidegvérű gyilkos nyomára bukkanniuk… kockára téve a saját életüket.
Az ifjú barátok kénytelenek szembenézni azzal, hogy a mágia csak annyira jó, amennyire a felhasználója. Gonosz kezekben mérhetetlen kárt tud okozni – hacsak Call, Tamara és Aaron még időben meg nem akadályozzák.

A Magisztérium-sorozat lenyűgöző harmadik részében a két nagy sikerű írónő, Holly Black és Cassandra Clare egy olyan iskolát tárnak elénk, ahol bármi megtörténhet – legyen jó vagy gonosz –, és az igazságot egyedül úgy lehet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
ISBN: 9789633999295 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
ISBN: 9789633999301 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633999271 · Fordította: Komáromy Zsófia

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Magisztérium

93 tag · 32 karc · Utolsó karc: 2020. december 25., 16:27 · Bővebben


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Callum Hunt · Aaron Stewart · Tamara Rajavi · Jasper deWinter · Alastair Hunt · Constantine Madden · Rufus mester · Alex Strike · Celia


Kedvencelte 29

Most olvassa 11

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Kawaii_vIVIv>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Annyira tudtam! Pedig kerültem a spoilereket, de ettől függetlenül simán kitaláltam, hogy spoiler. Ezért nem kaptam akkora sokkot, amikor megtörtént.
A könyv eleje jól indult, gyilkosság, gyilkossági kísérlet, tele volt izgalommal, aztán az egész ellaposodott, nem történt semmi különös, csak a találgatások. Amúgy pedig kár erőltetni azt amit itt is, hogy van akit beállítanak lehetséges tettesnek, szinte görcsösen, hogy na biztos, hogy ő lesz az, aztán jön más, aki éppen ott volt és mi van ha ő az, aztán jön a rendes srác, aki tuti nem lehet, ééééééés még ott a bunkó srác, akinek meg van indoka. Na és ezek után a kérdésem..hány éves a nagymama? :D
Összességében olvasmányos, és a végén van egy csavar, ami érdekes lehet a következő rész szempontjából.

DarknessAngel>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Azta, hát erre nagyon nem számítottam! Még mindig hiányzik az a plusz a könyvből, amit keresek, de a történet most is nagyon jó volt. Igazából nem is értem, hogy nem találtam ki, hogy ki a kém. Pedig annyire egyértelmű volt, mégis csak a végén esett le Call előtt pár perccel xP A másik csavar dettó!
Ez volt eddig a leghumorosabb rész, kivéve természetesen a végét. Mondjuk gondoltam, hogy ez lesz, de még így is rosszul érintett :(
Ezek után nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra. Vajon tudnak-e ellenne tenni valamit, vagy ez már így marad?! És mi ez a Tamara+Call újkeletű románc?! E téren Jasper is meglepett :D

2 hozzászólás
deen>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Te jó ég, hogy tehettétek ezt velem? Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen kegyetlenek vagytok! A Magisztérium harmadik éve rögtön nagy izgalmakkal kezdődik a három tanonc számára. Aaron, Tamara és Call nem is haboznak sokáig, ismét a kezükbe veszik a dolgokat és a mestereket megkerülve próbálják kideríteni, ki lehet a kém, ki fenyegeti őket. Ebben a részben a szereplők egy kicsit többet gondolkodnak a dolgokon, de nem kevésbé restek, hogy önálló akciójukkal magukra haragítsák az egész tanári kart. Kivéve Anastasiát, akinek úgy néz ki, kötélből vannak az idegei, mert semmi sem tudja kimozdítani a nyugalmából. A fordulatokban bővelkedő, izgalmas vadászat természetesen a végén hozza a nagy meglepetést, méghozzá rögtön kettőt is, ami most eléggé megrengette a hitemet. Nagyon jó ez a sorozat!

Narutofan98 P>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Öhm…öhm… csak egy kérdésem van, mielőtt belekezdenénk: MIÉRT?! Hogy? Melyik írónőnek volt az az elvetemült ötlete, hogy…. na mindegy…. nem spoilerezek. Lenyugszom. De ezért még ma is haragszom. Nem vártam volna ezt. Bár az utána való magyarázatot sem, amikor rájuk lelnek. Aki olvasta az tudja, miről beszélek. De akkor is. Nem ezt vártam volna. Én valami ténylegesebb, hihetőbb magyarázattal kezdtem volna neki, nem pedig úgy, ahogy az írónők végül papírra vetették, de hát kell a folytatás is. Így viszont érhető. Mégis másodszori olvasásra is fáj… Mert… na, jó, elengedem. Olvassátok inkább el. Akkor majd megértitek miért akadtam ki.

1 hozzászólás
joopsy P>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Jesszus! Én erről nem írtam értékelést?!
Ez a sorozat az egyik kedvenc ifjúsági sorozatom, de mégsem tudok rá maximális értékelést írni, ugyanis a szereplők számomra túlságosan lélektelenek, akárcsak a cselekmény. Mégis a sorozat cselekménye és tempója egyszerűen olvasásra ösztönöz. Éppen ezért kiváló ifjúsági sorozat.
Az viszont nagyon érdekes, hogy a szereplőknek kitalált szerepek Call szemszögéből egyáltalán nem állnak helyt, ami viszont abszolut csavarossá teszi az egészet. Ugyanis Call Aaront például tökéletesnek látja, úgy gondolja sokkal jobb ember, mint ő maga. Hát szerintem kettejük közül Call a jobb ember. :) Tamara egyelőre megtűrt szereplő a szememben, Jaspert pedig sehova sem tudom még helyezni.
Az epizód végi csavarra rá lehet jönni értékelések olvasása nélkül is, szóval én nem lepődtem meg, de ezzel mindenképp túlmutat már azon, hogy a Harry Potter-hez hasonlítgassuk szerintem. :)

Farkas_Éva P>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Érdekes volt és felettébb izgalmas. Már az első oldalakon felkeltik az olvasó figyelmét, mert a srácok kitüntetésére rendezett eseményen spoiler valaki Jennifert.
A mesterek beavatják a srácokat abba, hogy van egy kém az iskolában, de semmiképp se vonják bele magukat, majd ők kiderítik ki is az.
Természetesen, ahogy megszokhattuk Callék, nem abból a fából lettek kifaragva, amik egy helyben tudnak csücsülni, főleg miután valaki meg akarja spoiler Calt.
Mint mindig most is saját kezükbe veszik az irányítást és nem minden esetben sül el a legjobban.
Több szereplő is feltűnik a színen, akik valamilyen módon befolyásolják az eseményeket.
Itt van mindjárt Alma. Vele már találkoztunk a második részben is, de még mindig nem tudom megfejteni, hogy melyik oldalon is áll.
Aztán pedig megjelenik Anastasia is, akiről a legvégén nem kis dolog derül ki és a következő részt biztosan nagyban befolyásolja majd.
Callék még most sem bíznak meg a mesterekben még Rufusban sem, és ez az események tekintetében hatalmas hibának bizonyul. Mikor kiderül, hogy ki a kém, akkor válik leginkább ez a titkolózás végtelen hibának, mert a mesterek megint késve érkeznek a helyszínre. Hihetetlen, hogy a tényleg jófiú spoiler valójában egy ennyire mágiaéhes és kegyetlen alak. Nem véletlen nyomult folyamatosan Tamara spoiler.
A végső csapás hatalmas szíven ütés volt bár sejtettem, hogy valami hasonló fog történni. Arra azonban nem számítottam, hogy Callt spoiler holott eddig mindig ő volt az aki megmentette a mágus világot. Nem értem, hogy Call miért nem képes végre felfogni, hogy a barátai szeretik és féltik őt.
Továbbra is kedvelem a szereplőket és bízom benne, hogy Jasper végre igazán becsatlakozik a társasághoz és végre ő is teljes értékű tag lesz.
Harceb ebben a részben nem kapott akkora szerepet pedig az egyik legédesebb szereplője a történetnek. nagyon várom és felettébb kíváncsi leszek arra, hogy mi történik majd Tamara spoiler.

Fairy>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Továbbra is nagyon tetszik a sorozat.
Jaspert még mindig nem bírom idegesítő egy karakter szerintem.
Bingó jó volt a tippem az áruló személyét illetően.
A végén teljesen kiakadtam „de miért?” kell minden történetben spoiler a szerethető karaktereket?
Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra,hogy mi lesz Tamarával és Callel.

PKatica>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Imádtam! Ez is egy szuper könyv, spoiler, és spoiler, hozzák a formájukat! Ajánlom!

Faythe P>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Húúú ez megint nagyon jól sikerült!
Indul a történet egy spoiler. Már ott elég borzalmas, ami történt Jenniferrel.
Call, Aaron és Tamara próbálják a rejtélyt megoldani, de amikor kiderül, arra aztán senki sem számít. Mondjuk amikor spoiler.
Amúgy szerintem spoiler.
A vége pedig döbbenet: spoiler.

Szerintem ez egy jó kis kötet volt, kíváncsi vagyok mi sül ki az egészből. :)

5 hozzászólás
molly_>!
Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs

Nem indult olyan eseménydúsan, mint az előző kötetek. Kiderül, hogy valaki meg akarja ölni Call-t, aztán egészen a könyv végéig csak a találgatás és a gyanakvás megy. Az utolsó kb 10-15 oldalon viszont felpörögnek az események, és őszintén szólva meg is lepett, hogy az írónők meg merték lépni ezt… mármint, ami a végén történik, de ezt elárulni nyilván spoiler lenne. Szívszorító jelenet volt. Ugyanakkor spoiler

A stílus nekem még mindig túl gyerekes, a kötetek még mindig nagyon rövidek, a szókincs is valahogy elég szegényes, – nyilván nem az én korosztályomnak írták –, de egyértelműen látszik, hogy innentől kezdve valamivel komorabb hangvételre számíthatunk. És persze még rengeteg izgalomra. Kíváncsian várom a folytatást! :)


Népszerű idézetek

ValerinLanz P>!

– Maga megfenyegette a farkasomat – mondta Call. – És a barátomat.
Alma még mindig mosolygott.
– Remélem, a barátod nem sértődik meg azon, hogy a farkast említetted elsőnek.
– Nem sértődöm – közölte Aaron.

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart · Callum Hunt · Harceb
molly_>!

– Ez folyton idejár? Csak úgy betoppan, anélkül, hogy előre szólna?
– Állandóan – vágta rá Tamara.
– Komoly probléma – helyeselt Call.

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt · Jasper deWinter · Tamara Rajavi
raniaki>!

Szokatlan két testben találkozni ugyanazzal a lélekkel.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt · Constantine Madden
raniaki>!

– Én Aaron vagyok – mondta a barátja. Mi sem volt jellemzőbb Aaronra, mint hogy udvariasan bemutatkozzon egy lebegő kígyónak.

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart
raniaki>!

Call Aaron felé nyúlt, és kézen fogta. Aaron egy pillanatig meglepettnek tűnt. Aztán megszorította Call kezét.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart · Callum Hunt
ValerinLanz P>!

– Miért épp Halpofa kapitány?
– Hát, mert olyan halpofád van – közölte Jasper. – Amúgy meg soha senki nem találhatná ki, hogy mire utal ez a név, hiszen nincs benne semmi félelmetes.
– Jó, tök mindegy – mondta Tamara olyan hangon, mint aki úgy gondolja, hogy ez az egész csak időpazarlás. – Szóval, ki tudhat róla, hogy Call valójában Halpofa kapitány?
– Nem vagyok hajlandó elfogadni ezt a fedőnevet! – tiltakozott Call. – Pláne nem a tegnap történtek után.
Tamara felnyögött, mintha neki gyötrelmesebb lett volna ez a társalgás, mint Callnek.
– Oké, mit akarsz, hogy hívjunk?
– Mit szólnátok ahhoz, hogy Tökfej parancsnok? – kérdezte Aaron. Jasper erre úgy nevetett, hogy kiköpte a limonádéját.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart · Callum Hunt · Jasper deWinter · Tamara Rajavi
molly_>!

– Már hogy lenne csajuk? – kérdezte Tamara döbbenten.
– Hű, ez nagyon jól esett, köszi – morgott Call.

Kapcsolódó szócikkek: Callum Hunt · Tamara Rajavi
Coralie>!

– Még ha utána is jártak, akkor sem fogják elárulni nekünk a szóba jöhető neveket, szóval így legalább elkezdhetjük szűkíteni a gyanúsítottak körét.
– Nézzenek oda, valaki egész nyáron Agatha Christie-t olvasott – gúnyolódott Jasper.
Tamara fülig érő vigyort villantott rá.
Valakit pedig pofán fognak vágni, ha nem vigyáz a szájára.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jasper deWinter · Tamara Rajavi
PKatica>!

– Bár elhinnéd, hogy bízhatsz bennem! Remélem, megérted, milyen komoly ez az egész.
Call Aaronra gondolt, meg a furcsa sebére, ami majdnem olyan volt, mint egy égési sérülés, de mégsem. A tavalyi évre gondolt, és a sok mindenre, amit azóta sem árultak el Rufus mesternek a kudarcot vallott küldetésükről, miután elindultak visszaszerezni az Alkahesztet. Call tudta, hogy ha jobb ember lenne, akkor itt és most mindent bevallana Rufus mesternek. De azt is sejtette, hogy ha jobb ember volna, akkor eleve nem is lenne most semmi baj.
– Semmit sem tudok. Nem titkolok semmit – közölte Rufus mesterrel. – Nyitott könyv vagyok.

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart · Alastair Hunt · Alkaheszt · Callum Hunt · Rufus mester
raniaki>!

…rólad, Jasper mindenki azt gondolná, hogy fura, ha Call-lel lógsz, hiszen nem bírod őt.
– Hogyne bírná! – szólt Aaron meglepetten. – Mind barátok vagyunk.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Stewart · Callum Hunt · Jasper deWinter · Tamara Rajavi
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Magisztérium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Neil Gaiman: Sosehol
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Soman Chainani: Jótett helyébe
Christopher Paolini: Örökség
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Derek Landy: Az ősök jogara
Ransom Riggs: Üresek városa
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók