A ​krétától a videóig 2 csillagozás

Nyelvtanárok kézikönyve
Holló Dorottya – Kontráné Hegybíró Edit – Tímár Eszter: A krétától a videóig

A ​három szerző – nyelvtanárként és a módszertan elismert szakembereként – olyan kézikönyvet nyújt át az olvasónak, amelyet a gyakorló nyelvtanár éppoly haszonnal forgathat, mint az egyetemek, főiskolák nyelvszakos hallgatója.

A kézikönyv sorra veszi a nyelvóra legfontosabb „kellékeit”: a tantermet, az óratervet, a tankönyvet, és a nyelvtanítás kérdésköreit: egyebek közt szó esik az alapkészségek, a nyelvtan, a kiejtés és a lexika tanításáról, az értékelésről és a hibajavításról.

A szerzők elsődlegesen korszerű szemléletmód kialakítására (vagy megerősítésére) törekszenek, valamint annak az eszközrendszernek a bemutatására, amelynek segítségével bármely nyelv igénye tanára sikeresen tudja megvalósítani elképzeléseit. Olyan ismereteket közölnek, amelyek segítik a tanári tájékozódást és a döntéseket. Mindamellett számtalan gyakorlati ötletet, tanácsot is adnak.

„Széles szakmai érdeklődésre számító, valós igényeket kielégítő és jól használható munkának tartom.”… (tovább)

>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1996
200 oldal · ISBN: 9631875008

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Aurore 
Holló Dorottya – Kontráné Hegybíró Edit – Tímár Eszter: A krétától a videóig

Tanárképzésben a módszertan melegen ajánlott olvasmánya volt, szigorlatra, államvizsgára jól lehetett belőle készülni a megadott tételekből. Kompakt kis mű, ugyanakkor a nyelvtanítás összes fontosabb aspektusára kitér. Sok jó tippet és szempontot ad, de hátránya, hogy a tanártól szinte szuperhősi képességeket vár el, és bizonyos szempontból álomvilágban él (pl. ne öncélú írásos feladatokat adjunk, hanem olyat, amilyet valóban írna a tanuló, csoportban/párban dolgozzanak, amikor írnak). Ha mindent betartanék, amit ajánl, minden órámra egy teljes napot készülhetnék.

>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1996
200 oldal · ISBN: 9631875008
>!
Fainthoar
Holló Dorottya – Kontráné Hegybíró Edit – Tímár Eszter: A krétától a videóig

Bár a könyv már elég régi, ahogy az a címéből is elég világosan kiderül, de a kommunikatív nyelvoktatásból kiindulva foglalkozik a különböző készségek tanításával, illetve a nyelvórához kapcsolódó egyéb tevékenységekkel, szóval ilyen szempontból szakmailag teljesen használható, ha a magnetofont helyenként CD-re cseréljük, a videofelvételeket meg DVD-re vagy valami netes videóra.
Alapvetően sok újdonság nem ért olvasás közben, inkább csak rendszerezte a könyv azokat az ismereteimet, amiket a két félév alatt a képzés során így vagy úgy, de már valamelyik tanárom elmondott. Amiben több volt az eddigi tanulmányaimnál, az a sok konkrét példa és ötlet, amiket a tanítással kapcsolatban felkínál, és volt néhány olyan pont is, amikkel eddig az egyetemen egyáltalán nem foglalkoztunk, szóval hasznos volt megtudni ezt-azt pl. az értékelésről vagy a számonkérésről.
Ami ki tudta csapni a biztosítékot, az a néhány valóságtól elrugaszkodott ötlet, amin csak nevetni tud az ember, meg hitetlenül csóválni a fejét, hogy tanító ember hogyan gondolhatja ezt komolyan. (Ó, és kiakasztott az is, amikor az avval szó szembejött az egyik oldalon, beáldoztam neki fél csillagot. Igen, durván preskriptív nézeteket valló megszállottba tudok néha átmenni, ha magyar nyelvhelyességről van szó. És ilyenkor még a szakmai értékek is hidegen hagynak.)
Összességében tényleg egy jó kézikönyvnek tartom, szerintem eljön még az az időszak, amikor újra elő kell majd szednem.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Holt: Iskolai kudarcok
Daniel Pennac: Iskolabánat
Gedeon Éva – N. Tóth Zsuzsa – Rádai Péter: 165 ötlet
Thomas Gordon: T. E. T.
Grósz Emese: Szexuális nevelés
Benedict Wells: Beck utolsó nyara
A. S. Neill: Summerhill
Jerry Mintz: Szabadság és demokrácia az oktatásban
Nikitscher Péter (szerk.): Az iskola szocializációs szerepe és lehetőségei
Cser Andor – Imrecze Zoltánné – Pálfy Sándor: Kézikönyv az ideiglenes matematika-tanterv 8. osztályos anyagának tanításához