Magyar ​Superman egy másik bolygó vadonában 6 csillagozás

Holecz László: Magyar Superman egy másik bolygó vadonában

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy Földhöz hasonlító idegen bolygó ősvadonában játszódik a történet,ahová a 2000-es évek elején egy földönkívüli űrjármű viszi el és hagyja ott a könyv főszereplőjét, a később mérgeskígyó által halálra mart édesanyjával, Emesével együtt. Ősi majomember horda neveli fel az árván maradt és az édesanyja elvesztésekor mindössze egyéves kisfiút, Attilát,aki felnőtt ifjúvá növekedéséig tarzani életet él.A hordában csak Ombnak hívott ifjú húsz éves korában halálosan megsérülve egy másik fajtájú földönkívülieknek, a semmilényeknek a földalatti objektumába kerül, akik az embereknél sok millió évvel fejlettebb tudományuk által készített szupertestbe sugározzák át a haldokló hús-vérű testéből azt az éntudatú energiát, amely az ember gondolatait irányítja.Ezután az előző testére tökéletesen hasonlító új testével Omb visszatér az ősvadonba, és a semmilények tanácsa szerint egy évet él a földi emberekhez hasonló és barátságos fekete emberek falujában.

Omb címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
202 oldal · ISBN: 9634604013

Kiemelt értékelések

>!
Algernon +SP
Holecz László: Magyar Superman egy másik bolygó vadonában

Ez tényleg egy másik világ. Ősvadon, susnyás, ahová az út ilyen aljadék regényekkel van kikövetve. Vigyázz Vándor, ki erre a járatlan útra lépsz!
Azt hiszem, ennél már nincs lejjebb.

Nem is tudom, hol kezdjem. A borító koncepciójára művészettörténeti kurzusokat lehetne építeni bármelyik nevesebb egyetemen, egyszerűen nem lehet szavakba önteni azt a heroikus jelentet, melyben Tarzan és a háromszínű magyar zászló tökéletes káoszt alkot, mindezt megfejelve a Word alapbeállításaként szereplő Times New Roman tipográfiával. A mai borítótervezők a fasorban sincsenek, de hát mihez is kezdhetnének, ha ez az etalon, ehhez nehéz felnőni.
És még csak kapargatjuk a felszínt.

Ez a könyv egy szellemi atomvillanás. Nem tudok rá jobb kifejezést.

A történetet egyszerűen nem tudom szavakba önteni. Azért, mert akkora vadbaromság. Minden egyes sor igazolja az Univerzum egyik Nagy Törvényét: mindig van lejjebb. Félelmetesen igaz ez a kijelentés. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy lépten-nyomon telibeköpi a regény a logikát, mint olyat, de mindenféle kohéziónak is híján van. Van Omb, aztán ő meg buldózer módjára végigszáguld a kalandokon, amitől egyrészt agyérgörcsöt kapsz, és artikulálatlan üvöltések közepette ("Neeeeeee!") lapozol tovább, és van az a többi hiperegyszerű figura, aki néha megjelenik, odaröffent egy-két magvas gondolatot, és megy tovább. És akkor még a semmilényekről nem is beszéltünk.

Meg azokról a dolgokról, amik csak így véletlenül tűntek fel, pl. a „völgykatlan” szó összesen 27-szer szerepel a regényben. Ebből egy fejezeten belül 20-szor, ami 7 oldalt tesz ki. Van olyan bekezdés, amiben 5-ször, és az csak 3 sor.

A regény finoman próbál utalni holmi politikai és egyéb történelmi ideológiákra, hozzáállásra, ez odáig jut, hogy van egy Föld Fuld nevű bolygó a történetben. És hasonlóan árnyalt utalásokkal tűzdelt. Néhol már nem is próbálkozik a burkolt utalásokkal. Fájdalom. Szó szerint. Ráadásul a szerzőnek valami idegbecsípődése lehet a konkrét matematikai számok iránt, itt a 19 éves feleség utazik a 2 évvel idősebb, tehát 21 éves férjével, karján a fél éves gyerek, és egy éve ifjú házasok. Ezt így egy mondatban.

Elképesztő az a színvonaltalanság, amit a regény képvisel, minden szempontból. Nem tudom, hogy röhögjek, önmaga paródiájának tekintsem, vagy sírjak, amiért ez megjelent.
Az időutazás, a testtelenség, gondolaterő, szuperemberek, fekete emberek, szuperagy – az első pár fejezet után olyan szintű szellemi leárnyékoltság lesz úrrá rajtad, legszívesebben tarkón vágnád magad a könyvvel.
A figyelemfelkeltő címet pedig még nem is említettem. Mindenkinek szüksége van hősünkre. Aki kicsit béna, kicsit gyengécske, kicsit nagyon vállalhatatlan, de a miénk. A Magyar Superman. Azonban a hősök azok, akik végigszenvedik ezt a szemetet.
Vagy talán jobb lenne a Magyar Supermant nyugodni hagyni.

Omb az én személyes hősöm. Akit addig ütnék egy péklapáttal, amíg gondolaterejének segítségével létrehozott halhatatlan szupertestében egy fikarcnyi élet is van.

14 hozzászólás
>!
Bíró_Júlia P
Holecz László: Magyar Superman egy másik bolygó vadonában

Amikor az idegen, ámbátor a mi Földünkhöz egyenlítői térségében megszólalásig hasonlító Fuld ősvadonából visszatért, Jul, a 26 és fél éves, 174 cm magas, fehér bőrű és kék szemű, angolul, törökül és turistaszótáralapkifejezések szinten izlandiul beszélő cirka 85 kilós magyar bölcsészember jónak látta összegezni, kinek is ajánlhatná az utánajövők közül ezt a virtuális látogatást ebbe a kalandregénynek szánt logikai-asszociatív zsákutcába.
Összegzett tapasztalatai álljanak alant.

*fordítóprogram átáll holeczi magyar nyelvről standard magyarra*

E tömény 44 oldalnyi agylohasztás különösen javallott, amennyiben az olvasó:

– … rövidtávú memóriája sérült vagy kihagyásra hajlamos. Ebben az esetben különös figyelmességnek tekinthetjük, hogy a cselekmény egyes részeit vagy egészét cirka háromoldalanként összefoglalják a szereplők, a narrátor, esetleg a kivégzés alatt álló statiszták, arról nem is beszélve, hogy a főszereplőnek és családjának eposzi jelzőiből komplett előtörténetek rekonstruálhatók minden egyes felmerülő alkalommal.

– … akik szeretik a számokat, a hajszíneket és az izmokat. Ezekből ugyanis sok van. Minden pozitív karakter izmos, a férfiak akár a társkereső rovatok űrlapjait is kitölthetnék egyúttal életkor, magasság, súly bicepszkörméret, hajszín, szemszín és testalkat tekintetében, míg a nőket inkább hajszín és ruházat alapján tudjuk megkülönböztetni de minek?.

– … akik szerint egy (kis)regény környezete nem igazán lényeges a karakterdrámával szemben, elég pár támpont, a többit szeretik a fantáziára bízni. Egyszerűen imádni fogják a Földhöz megszólalásig hasonló felépítésű Fuld bolygót. Látott már Ön dzsungelt?…Na, legalább képen? És szavannát? Na azért. Máris látja a fuldi flórát, faunát, az meg ne nagyon zavarja, hogy a ragadozók egymás szájában élnek, időnként szó szerint. Lényeg a vizualizáció.

-… akik szerint a karakterdráma vagy a jellemrajz nem igazán lényeges a sci-fi vonulattal és kérdésfelvetésekkel szemben például (gratulálunk, ez esetben Ön rokon vonásokat mutat Nemes Nagy Ágnes sci-fi szemléletével, bizony) .Megnyugtathatom a célcsoportot, jellemekkel mutiba se nagyon fog találkozni senki. Vannak persze jók (ezek izmosak vagy nők), akik megölik a rosszakat, és rosszak, akik hihihi, hahaha önfeledten kacarásznak nagyjelenetbe illően, meg néha embert is esznek, bár igazából ezt nem is rója fel nekik senki míg nem a főhös haverjait akarnák megenni, de ennyi. Csak semmi lelki válság, dilemma, szerelem vagy ilyesmi, a születés-halálozás rovatot három sorban letudja a szerző per alkalom. ráadásul a legtöbb gonosz az állatvilág tagja, bár nekik azért cizelláltabb a lelki életük: kudarc feletti elkeseredést, félelmet és zavarodottságot éppúgy látunk tőlük, mint a halált megelőző, mindent elsöprő, szívünk mélyéig megható elszántságot.

– … akik szerint a sci-fi kérdésfelvetések fárasztóak és érdektelenek . Semmi baj, ennek a történetnek lényegében nincs kérdése. Nem kell aggódni, hogy egy óvatlan lapozás (vagy PDF-doksi esetében görgetés) után ott állunk lélekben az Archaikus Apolló-torzó előtt, és találgathatjuk, hogyan is változtassuk meg éltünket?! Itt nincs más, csak állatok, növényzet, harcoló törzsek, meg valami nagyontitkos tudományosan fejlett faj, de tőlük se kell félni: tolnak Ombnak pár emlékmozit, és turbózzák kicsit a testét, meg időgépelnek egy keveset, de semmi komoly.

-… akik szeretik az igazi hungaricumokat . Ombnál magyarabb és szuperebb és egyedülállóbb hőst még nem látott a világ! Eleve, a magyarok felsőbbrendűségét bizonyítja, hogy aki nem magyar, annak csak béna egyszótagos, esetleg avarralépős-hangutánzó neve lehet. Ez már csak jelent valamit. Különben is, aki szuperember (és izmos és magas), az mind magyar, kérem. Ez nem véletlen.

– … akik szívesen érnek tetten irodalmi és populáris utalásokat egy történetben .Nem spoilerezek, de a szerző ügyesen elrejtett epikus 44 oldalán egy Grimm-mesetöredéket és egy szórakoztató irodalmi karaktert (nem Superman az illető, hiszen magyar könyv lévén a szövegben már csak magyar szuperember szerepel). Hajrá!

– … akik egyébként is szívesen megnézegetik tízéves unokaöccsük/húguk/gyerkőcük saját mancsúlag írt és illusztrált meséit és történeteit . Mert gyerekek, olyan nincs, hogy ezt egy felnőtt, kifejlett világnézetű humanoid vetette papírra, nem. Nézzük csak: olvasott és filmen látott történések összeollózása, hajszínalapú szereplőgárda, magas és izmos pozitív hősök, gizda (vagy dzsungelállat lévén nem releváns testalkatú) negatívak, kezdetleges berzerker- és időgépábrázolás, és egy olyan befejezés, amitől az ember szemei helyet cserélnek, és a szerzőn kívül senki nem érti, hogy a fenébe lett happy így az end… ami pedig a mama és nem mondjuk a nagymellű mellékszereplő mellett képzeli el az élet teljességét egy 20 éves izmos magyar szupertarimember számára is. Bár melyik az a kiskamasz regényíró, aki félsorokat ír a nősténymajomember (sic!) lifegő melleiről? Ehh…
Annak, hogy ezt bárki büszkén kiadta, saját magánvagyonát nem kímélve (kétszer is!!!), nem lehet más magyarázata, mint hogy a papa szeme fénye, a Holeczék Lacikája egyszerre megdicsőült pofival előhozta az ő első igazi regényfüzetét, amit mind-mind-mind teleírt izgalmasnál izgalmasabb kalandokkal. Ebben az esetben valami különösen rosszindulatú nagybácsi vagy unokatestvér kellett legyen az, aki a szöveget (esetleg a Molyon szereplő kiadást is) első ízben feltöltötte a netre, olyan kekec alakokkal is megismertetve-életkor és kontextus híján – ezt a remekművet, mint például e sorok írója.

Bármi más magyarázat romba dönti az emberiségbe vetett hitemet.

Ezt a csodát @vicomte Rém(es) irodalom kihívására olvastam, köszönöm a motiváló plecsnit. Köszönöm továbbá @bonnie9-nek a szüntelen és megértő támogatást, valamint a húgomnak, hogy nem fojtott meg az ötödik felolvasott idézetnél. Nélküle ez az értékelés sem jöhetett volna létre.

12 hozzászólás
>!
bonnie9 +SP
Holecz László: Magyar Superman egy másik bolygó vadonában

Helyezkedj meditációs pózba. Hunyd le a szemed. Koncentrálj a légzésedre, töltsd meg a tüdődet békességgel és nyugalommal. Kilégzéskor eressz ki magadból minden aggodalmat és szorongást, mert hidd el, jó lesz ez….OmmmmmmmmmmB! OmmmmmmmmB! OmmmmmmmB!
Most megkezdjük belső utazásunk Emese, Levente és Attila társaságában egy másik bolygó idegen vadonába…annyit mondhatok, kalandos utunk lesz…
Rendben, tegyük félre a viccet Hihihi, hahaha, lehetetlen, és nézzünk néhány példát kedvcsinálónak.
Mind tudjuk, „a jelző valamely dolog vagy élőlény tulajdonságát, mennyiségét vagy birtokosát fejezi ki.” (Wikipédia) Pontosítja a közleményt, segíti az olvasót az elképzelésben. Holecz László semmit sem bízott a véletlenre. Ha valaki csak egy szemernyi önálló képzelőerőt is latba merne vetni, bizony mondom néked, az éj koromfekete sötétjében egy két méter magas, nagyon izmos, rendkívül értelmes arcú, ifjú magyar vadember, bal csuklóján bőrszíjjal jobb markában egy két méter hosszú dárdát markolva, amelynek hegye, akárcsak a nyílvesszőké, hosszan kihegyezett csontból készült, szóval az izmos szuperember meg fog állni az ágyad mellett és álmodban ravaszul, diadalmas kacajt hallatva torkon döf.
De most visszatérve a pontosan kettővel ezelőtti mondat közepéhez, haladjunk tovább.
Menet közben tekintsünk el a többszörösen fellépő, ifjú magyar nagyon izmos szuperfőhősünk által szándékosan okozott időparadoxonoktól. Szemeket szorosan csukva tart.
Jobbra és balra tekintve láthatják, hogy itt az esetek kirívó többségében minden és mindenki 2/20 (ritkább esetben5/50/100) m/cm/fős/éves, széles/hosszú/magas/mély/csapat.
Eközben gondolják csak végig, hogy ezen a remekbe szabott Földön Fuldon, miközben minden ily csodásan remekbeszabott jelzőt kapott, vajon miért csak sivár dzsungelfű és dzsungelfanő a dzsungelfolyó mellett…Na? Valaki a helyes válasszal? Hangosabban, ha kérhetném, nekem sajnos nincs szuperhallásom.
Jut eszembe, nem tudom, említettem-e már a semmilényslég mibenlétét. Nem? Ó, milyen kár – mondtam szomorú arccal, miközben sandán és huncutul kacsintva, magamban jót nevettem, hiszen ezt még szuperaggyal is nehéz volt Ombnak megérteni. No majd legközelebb elmesélem. Tájékozódás céljából szíveskedjenek az idézetek közt böngészni.
Ifjú magyar vademberek, hölgyeim, uraim, tarimok, dályfok, semmilények, egyszeműek remélem senkit nem hagytam ki! Öröm volt Önökkel részt venni ezen a mélyenszántó gondolatokkal teli úton, annyira rossz, hogy már tényleg kifejezetten szórakoztató! Az utazás során elsorvadt agysejtjeik pótlására kérem szíveskedjenek más polcról könyvet választani. Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
És most lassan kinyitod a szemed és fellélegezhetsz…
Köszönet illeti @vicomte és @petamas molyokat, amiért kihívásaikkal megismertetnek a magyar kortárs irodalom műremekeivel. Hálám üldözni fog Titeket! :)

17 hozzászólás
>!
Bogoj
Holecz László: Magyar Superman egy másik bolygó vadonában

Azt a román élet…
Ez valami nagyon durva élmény volt. Nagyjából olyasmi lehet az érzés, mint amikor az ember végignéz egy Asylum-filmet.
Úgy vélem, a szerző 10 év körüli lehet, aki elolvasott pár Tarzan könyvet, a szülei elvitték néhány színházi előadásra, és ez alapján úgy vélte, nem lehet nagy kunszt megírni egy regényt. Csakhogy kiderült, hogy mégis az, az író túlságosan felül értékelte önmagát, amit a szülei azonban nem vettek észre gyermekük iránti elvakult szeretetükben. Csak így tudom elképzelni, hogy ez az iromány kiadásra került.
Nem a könyv megírása a probléma, sokan próbálkoznak ilyennel; írnak az íróasztal fiókjának. A gond az, ha valaki többre tartja a munkáját, mint amennyit ér.
Nem kívánom ecsetelni a szörnyűségeket, amiket átéltem olvasás közben, ezt már páran megtették előttem. Mazochistákon kívül senkinek nem ajánlom.


Népszerű idézetek

>!
Bíró_Júlia P

– Levente! A szüleid már biztos nagyon várják a megérkezésünket! – szólította meg 20 éves férjét mosolyogva a 19 éves fiatalasszony.
– Igen, drága Emesém, és ugyanúgy örülni fognak nekünk, mint amikor legutóbb meglátogattuk őket – válaszolta a félnehézsúlyban tavasszal birkózó világbajnokságot nyert barna hajú és szemű, értelmes arcú férj.

19 hozzászólás
>!
bonnie9 +SP

-Azért, te híres fehér féreg, mert így többé nem állhatsz az utamba! Hihihi, hahaha! – röhögött fel koromfekete lelke minden örömével az öreg varázsló, majd, mint aki tudja, hogy áldozata elpusztult, így folytatta…

Culu varázsló gonosz ármánykodása

23 hozzászólás
>!
petamas P

A 2000-es évek elejének egyik júliusi délutánján Budapest aranyló napsugarakban fürdött. Ezen a szép napon a többi jármű között elvegyülve egy személygépkocsi is elhagyta a várost északkeleti irányban.
Az autót egy 2 méter magas és nagyon izmos fiatalember vezette, aki Ózdon lakó szüleit akarta meglátogatni mögötte ülő feleségével és annak ölében alvó 1 éves kisfiával együtt.

(első mondatok)

>!
Bíró_Júlia P

– Jó napot kívánok! Na, hogy van a mi fiatal birkózó világbajnokunk? – kérdezte mosolyogva a Levente sportdicsőségét ismerő ősz hajú orvos.

A találkozás

22 hozzászólás
>!
Cicu

Egyedül a kannibálok fővezére mert utána dobni egy jól irányzott marokkövet, amely pont a tarkójához csapódott. Más halandó átvágott nyaki ütőérrel, és súlyos sebtől vérzőn zuhant volna a földre, de a szuperember, mintha semmi sem történt volna, futott tovább.

(Menekülés az égő máglyáról)

4 hozzászólás
>!
Algernon +SP

Az ifjú magyar vadember, amint lefelé mászott az egyre meredekebbé váló hegyoldalon, észrevette, hogy nem messze maga alatt egy kiszélesedő sziklapad áll ki a számára ismeretlen hegyoldal felületéből. Egy perccel később már rajta is volt.
(…)
Csodálatos szaglására és hallására hagyatkozva lopakodott egyre előrébb.

4 hozzászólás
>!
Cicu

– Üdvözöllek téged földi nő! Biztosan kitaláltad már, hogy mi egyszeműek nem földi, hanem egy másik bolygóról jött idegen lények vagyunk. Ez valóban így is van. Azért raboltunk el benneteket, hogy felajánlhassuk a testeteket Tulunak, a végtelen galaktikák nagy Úristenének.

4 hozzászólás
>!
Bíró_Júlia P

A fiatal magyar szuperember sok-sok napig tartózkodott még a barátságos semmilények föld alatti objektumában, s eközben nagyon jól érezte magát.

A semmilények földalatti objektumában

12 hozzászólás
>!
Cicu

– Én is láttam a hatalmas termetű fehér embert harcolni. Sebezhetetlen volt, és legalább húsz harcosunkat legyilkolta az átkozott! – szólalt meg Buk helyettese, Ták.

3 hozzászólás
>!
Cicu

– Emese! Nem tudom megjavítani a kocsit, s mivel otthon hagytuk a rádiótelefonunkat, vissza kell gyalogolnom autószerelőért abba a faluba, amit 10 perccel ezelőtt hagytunk el – tájékoztatta szépséges feleségét a férj.

14 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Gage: A legszomorúbb kisrobot
Kurt Hörtenhuber: A szeretet nagykövete
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Paulon Viktória: Kisrigók
Békés Pál: A Félőlény
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Szabó Magda: Tündér Lala
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Csukás István: Süsü, a sárkány