Piros ​és Bodó – Az időutazás 15 csillagozás

Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Mi történik, ha megáll az idő? Piros és Bodó utána jár és megoldja a problémát.
Ez egy beszélgetős és egyben figyelemfejlesztő mesekönyv. Emellett megtanítja a gyermekeknek a napszakokat és az óra járását. Piros és Bodó kalandja a felolvasást beszélgetéssé, az együtt töltött időt hasznos élménnyé varázsolja. Neveljünk értő olvasót! Olvassunk mindennap a gyermekünknek!
A felolvasás, az esti mese különösen fejleszti a gyermek szövegértését, fantáziáját, szókincsét, ha figyel. Ha hallja! Előfordulhat ugyanis, hogy elkalandozik, miközben a szülő hiába igyekszik.
Én is így jártam, ezért kipróbáltam egy új módszert. Olvasás közben visszakérdeztem, hogy követi-e a történetet. És bevált!
Ez a könyv nem csak egy mese! Tartalmazza a kérdéseket és a korának megfelelő témaköröket, amiket a felolvasó és a hallgató, szülő és gyermeke megbeszélhetnek

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155697258

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink SMP
Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Nagyon örültem az elején a bevezetőnek, hogy miért is készült ilyen visszakérdezős könyv, és a tényleg hasznos tanácsoknak, hogyan olvassuk a könyvet gyerekekkel, akár kihagyva a kérdéseket, ha csak akadályozzák a mese élvezetét.

Aztán jött maga a szöveg. Rögtön az első mondat után három kérdés hangzik el, kipróbáltam, felnőttek se tudnak rá válaszolni. (https://moly.hu/idezetek/996449) Egyrészt. Másrészt azt mondja, mintha megállt volna az idő. Kérdés: tényleg megállt az idő? Válasz: dehogy, az idő nem állhat meg! Következő mondat: Szélesdombon tényleg megállt az idő. Ühüm. Ugyanitt szeretném „jó illatú kis röpködő”-díjra (https://moly.hu/idezetek/859992) jelölni a „legelő balerináját”.

Az történhetett, hogy túlságosan akart. Túlságosan akart szókincset fejleszteni, túlságosan akart tanítani, túlságosan akart kérdezni. Nem egyszer olyanokra kérdezett így rá, amikre felnőtt fejjel is keresni kell a választ, mert nem az lett volna ott a jó kérdés, nem ott lehetett volna mérni, figyel-e a szövegre a gyerek. Kivéve ha gépies szómegjegyzést várunk, esetleg valami auti-szűrésre lehetne hasznos.

Az, hogy a teljes felnőtt lakosság olyan életképtelen, hogy semmit nem képesek csinálni, ha nem mutatja a királyság egyetlen órája a pontos időt, mondjuk, mellékes, hát mese. Hogy a király kicsit aggódik, elengedje-e egy idegennel a lányát, de hát nagyon éhes, úgyhogy menjen csak az a gyerek… hát, ez már kicsit neccesebb, de más királyok hozzá is adják az első jöttmenthez. Csak nem azért, mert baromira korog a gyomruk. spoiler

A gyerekek az első fejezetet hallgatták meg, aztán inkább elmentek játszani, egyedül fejeztem be. A négyéves szívesen nézegette a képeket, többször végiglapozgatta. Talán jobb lenne egy meglévő mesébe kevesebb, de relevánsabb kérdést illeszteni, vagy egyszerűen csak kérdezzünk vissza időnként magunktól. A szándék nagyon jó, a kivitelezés sajnos nem annyira.

45 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P
Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Holden Rose ezúttal a legkisebbeknek írt könyvet, amelyhez saját, szülőként szerzett tapasztalatai adták az ötletet. A minden este felolvasott esti mese sokmindenre jótékony hatással van, többek között a gyerekek szókincsére, a képzeletére, a történet megértésére. Mindez igaz akkor, ha nem azt vesszük észre, hogy többször is elkalandozik a figyelme, és már nem is figyel arra, amit olvasunk.

Két dolgot tehetünk ekkor. Vagy választunk egy másik meséskönyvet, mert talán megvan az oka annak, hogy nem figyel és nem köti le a figyelmét, például egész egyszerűen az, hogy nem tetszik neki, vagy csinálhatjuk azt is, amit Holden Rose, azaz Kovács Attila, beszélgetéseket kezdeményez olvasás közben. Kérdéseket tesz fel, amire a gyerek válaszolhat, és akár egy nagyobb beszélgetés is kerekedhet ezekből a kérdésekből.

Saját tapasztalatom szerint a gyerekek nagyon szeretik, amikor valamilyen módon be vannak vonva a történetbe, akár úgy, hogy kinevezik magukat Piros hercegkisasszonynak, vagy éppen Bodónak, de akár úgy is, hogy a történet megbeszélésébe kapcsolódhatnak be aktívan és tevékenyen.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/08/holden-rose-leona…

>!
PTJulia P
Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Tudom, hogy most nagyon szemét és személyeskedő leszek, de egyszerűen nem bírom magamban tartani, hogy a könyv már az írói álnévvel „belopta magát a szívembe”. Erről a névről rögtön a pornóiparra sikerült asszociálnom, olyan odavaló művésznős. Meg is lepődtem alaposan, amikor a név mögé kukkantottam, és egy snájdig fiatalember mosolygott vissza rám.
Most pedig a mű. E könyvecske szerint teljes létjogosultsága van társadalmunkban az okostelefonoknak, okosóráknak és tádám, az okoskönyveknek. A mai szülők ugyanis olyannyira hülyék, hogy képtelenek fenntartani a gyerekeik érdeklődését azon ritka vagy gyakori alkalmak során, amikor meseolvasásra adják a fejüket és csemetéjük fülét a hallgatásra. (Figyelem: ez előbbi mondat igyekezett némiképp visszaadni elemzett remekművünk stílusát!!) De ki a hibás ebben? Ad 1. A mesekönyvek, mert unalmas meséket prezentálnak. Ad 2. A szülők, mert nem kérdeznek vissza, illetve nem képesek kitalálni pár egyszerű, logikus, a gyermek számára érthető kérdést, ami az addig felolvasottakra vonatkozott. Ad 3. A gyermek belealszik a mesébe – a könyv használati útmutatója szerint jelen mesét e célre nem ajánlott alkalmazni, kifejezetten ellenjavalt, ha ezt a célt (ti. aludjon el végre az ebadta!) akarjuk elérni Ad 4. A gyermek már széttabletezte az agyát, így egyéb függőségek – mint pl a papíralapú irodalom – nem férnek bele az életébe. A könyv szerint hovatovább egyenesen káros, ha a gyermek „elkalandozik a saját kis gondolatvilágában molyol, miközben a szülő hiába igyekszik.” (A johadt éjetbe, máj nem is szabad gondolkodni, mert anya-apa kudajcnak éli meg, hogy sikejtelen az újabb fejlesztő feladat!) A feladat: a gyermek gondolkodjon, de csak az általunk előírt mederben. (Végül is nem árt időben elkezdeni az iskolára való felkészítést…)
Szóval ezekre a gondokra megoldásként csak most, csak ennyiért, csak önöknek megszületett egy forradalmian új módszer, amely leveszi a szülőkről a kreatív visszakérdezés terhét, s a meséhez gondosan illő előregyártott instant kérdéseket, és kedves, beszélgetésindító gondolatokat illeszt a mese folyamába. Hiszen egy mese lényegi eleme, hogy melyik oldalt áll a várkapunál az alacsonyabb, és melyiken a tizedes őr, és hogy a rigóféle (sic!) füttyös madár miből készítette a fészkét. Mondjuk jó is a részletekre figyelni, mert a mese egésze olyan igazán sokat nem tesz hozzá a gyermeki lélekhez. Bár arra remekül megtanít, hogy milyen stílusban soha, de soha ne fogalmazzunk, ha anyanyelvi magyarnak szeretnénk látszani! Ha egy idegen ajkú írta volna magyarul ezt a mesekönyvet, megsüvegelném érte; de egy anyanyelvi magyartól ez botrányos! És már megint a gyerekeink kezébe akarnak szemetet adni, nem értem, hogy miért nem lehet kiszűrni az igénytelen, magyartalan, stílustalan gyermekirodalmat! A kiadót is minősíti, ha ilyen fércművekre is pazarolja azt a drága papírt…
Konklúzió: kétféle szülő van: az egyik nem olvas mesét a gyereknek, a másik olvas. Eme második kategóriába tartozó egyedek 99%-a van olyan fejlett, hogy magától is képes felmérni, hogy leköti-e utódját a mese, és ha nem, orvosolni tudja a problémát.
(Az illusztrációkról még nem is írtam: megértem a karakteres illuszrátorokat, hogy azért akármit nem vállalnak el…)

4 hozzászólás
>!
Honey_Fly P
Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Az alapkoncepciónál elvérzett ez a könyv nálunk. Meseolvasásnál mi másik iskolát képviselünk, miszerint hagyjuk a gyereket a saját világába beilleszteni azt amit hall. Ha elkalandozik az nem baj, és főleg nem az ő „hibája”. Kísérletező olvasóként eleinte próbálkoztam a kérdésekkel, de senkinek nem jött be ez a fajta mesélés. Abban maradtunk, hogy ezeket a részeket átugrom és csak a mesét olvassuk. A történet szerintem maga is elég döcögős, de az ötévesnek tetszett. spoiler Abban viszont biztos vagyok, hogy továbbra sem szeretnék a meseolvasásból kérdezz-feleleket csinálni.

>!
dianna76 P
Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Nekem ez most, az eddigi Holden Rose könyvek után, csalódás volt. Nagyon jó törekvés a szerző részéről, hogy minél jobban, különféle ötleteket bevetve próbálja a gyerekeket olvasóvá nevelni. Engem azonban zavartak a történet minden negyedik-ötödik mondata után beiktatott kérdések. Hozzáteszem, némelyikre sajnos nem tudtam a választ, csak visszaolvasva. Persze lehet, hogy azért, mert nem kötött le maximálisan a történet. Habár ezeket a részeket ki lehet kerülni, s folyamatossá lehet tenni a mese olvasását, a szemem mégis mindig odatévedt a kérdésekre. A történet alapötlete jó, tetszik ez a kis rejtély – amiről kiderül, hogy annyira nem is az – és a probléma megoldása, melybe némi bonyodalom is kerül. A mese megtanítja a gyerekeket az idő, ill. az ismeretének fontosságára. De azért talán nem kéne megállnia az életnek, ha megáll az óra…
Na jó, nem én vagyok a célközönség, hanem az óvodások, akik biztosan örömmel hallgatják ezt a mesét.

>!
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155697258
>!
R_J_Hendon IP
Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Tökéletes meseköny 4-7 éves gyermekek számára! A 4 éves kisfiam imádja, a kérdésekkel remekül fenn tudjuk tartani az érdeklődését és a figyelmét.

>!
MeseFolt P
Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Az első ami meghökkentett: a használati útmutató. Nem sok mesekönyvben találkoztam eddig hasonlóval.
Ennek a könyvnek ugyanis nem a benne futó történet a legnagyobb erőssége. Egyszerű, bár jópofa sztori, kedves szereplőkkel, rövid fejezetekre tagolva. Mindez nagyon választékosan, mégis játékosan megírva.
Picit bennünket is zavartak a közbeszúrt kérdések. Ha a fiam egyedül olvasta, kizökkentette őt is. Ha én olvastam fel, volt, hogy másra kérdeztem rá, ismerve a gyenge pontjait. :-) Nekünk jobban bevált volna az egyes fejezetek végén összegyűjtött pár szempont.
De az alapötlet, az elgondolás mindenképp megérdemli az 5 csillagot! Elősegíti az értő olvasást ha már egyedül is képes olvasni a gyerkőc és felolvasásnál, a folyamatos kérdésekkel fenntartja a kisebbek még könnyen elkalandozó figyelmét is.

2 hozzászólás
>!
matka
Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Nagyon tetszik a nyelvezete, gyönyörű szókapcsolatokat tartalmaz! Végre egy könyv, ahol az író nem a legegyszerűbb kifejezéseket használja csak azért, mert gyerekeknek ír.
A történet kedves, nem túl bonyolult, 4 évesem érdeklődését végig fenntartotta.
Mivel esti mesének olvastuk, a kérdések most kimaradtak, de biztos, h sort kerítünk még rájuk és újra fogjuk olvasni.
Szeretnék belőle saját példányt! :-)

>!
ellayeats
Holden Rose: Piros és Bodó – Az időutazás

Kedves történet. Kisfiammal olvastuk és neki is nagyon tetszett. A kérdések segítségével még inkább fenntartható volt a figyelme. Fejezetenként olvastuk esténként és nagyon szórakoztató volt. A nyelvezete is nagyon jó, választékos a szókincse. Holden Rose kiválóan érti a gyerekeket és megtalálja a hangot, ami megfogja őket. Az illusztrációk pedig nagyon jól kiegészítik a mesét.


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

A felnőttek sokszor bánnak így a gyerekekkel, mert azt hiszik, a gyerek nem értené meg, amit gondolnak, ezért inkább nem is mondják el neki. Viszont hümmögnek, meg csóválják a fejüket, hogy mindenki lássa a nagy gondjukat.

38. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Az ember otthon sokszor kisebb dolgokért is toppant, idegen helyen viszont még a nagyobbakért sem.

45. oldal

>!
blueisthenewpink SMP

A szélesdombi vásár felett aranysárgán kerekedett a nap, lustán nyújtóztak a fehér, bodros felhők, és a világ oly gondtalannak tűnt, mintha megállt volna az idő.

    MIT CSINÁLT A NAP? – KEREKEDETT.
    MIT CSINÁLTAK A FELHŐK? – NYÚJTÓZTAK.
    ÉS TÉNYLEG MEGÁLLT AZ IDŐ? – DEHOGY, AZ IDŐ NEM ÁLLHAT MEG!

Szélesdombon tényleg megállt az idő. (…)

8. oldal - Piros (Katica-Könyv-Műhely, 2018)

1 hozzászólás
>!
PTJulia P

Így történt hát, hogy a rigóféle visszaülhetett a tojásaira, és nem győzött hálálkodni a kis bodónak a segítségért.

17. oldal

1 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP

Bodó szabadon játszhatott a lágy szellőben, a nyári napsütésben, körülötte pedig ott lihegett a kutyája, Szafli. Az eb hol távolról vakkantott, hol közelebbről, mert éppen egy égszínkék lepkét próbált bekapni. Csaholva veszekedett a legelő balerinájával, de nem biztos, hogy győzni akart. Csak előreszaladt, és amikor már elöl volt, onnan hátratrappolt. Hátulról pedig ismét előre. Ebben nagy örömét lelte.

14. oldal - Bodó (Katica-Könyv-Műhely, 2018)

1 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP

Már a vár felé haladva kiszúrta, milyen lusták a mutatók, ezért a fiú nem húzta az időt, azonnal a toronyhoz sietett, egész pontosan az ajtajához, ahhoz az ajtóhoz, amelyik az órához vezető lépcsőre nyílt, de ott Bodó megtorpant. A megtorpanás az, amikor mennél tovább, viszont valami nem enged. Meg kellett torpannia Bodónak is, mert a bejárat zárva volt! Fülét az ajtóra tapasztotta, és ahogy előre sejtette, nem hallott semmit.

22. oldal - A kulcs (Katica-Könyv-Műhely, 2018)

1 hozzászólás
>!
PTJulia P

A nagy kérdésből aztán nagy ÉRTÉS lett. Egy megértés

24. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: A bohóc és a kismajom
Szepes Mária: Eleven képeskönyv
Vadadi Adrienn: A Palacsinta tábor
Hekli Éva: Játékos foglalkoztató ovisoknak
Szigetlaki Júlia Lilla: Lilimesék
Vadadi Adrienn: Maja barátokra lel
K. László Szilvia: Marci és a galibák – Elalvástól csúfolásig
David Melling: Apu, hová tűnt a puszim?
Jékely Zoltán: A három törpe
Walt Disney – Chip és Dale óvodája