Holtidő 20 csillagozás

Holden Rose: Holtidő

Jason egy teljesen átlagos fiú, pedig már tizenhét éves. Ez azért gond, mert a különlegeseket képző Birodalmi Lumen Akadémia növendéke, ahol elvárás, hogy megmutassa a tehetségét. Emiatt újabb és újabb hazugságokba kényszeríti magát, mígnem a sors váratlanul a császár ellen lázadók táborába sodorja. Ekkor teljesen felfordul körülötte a világ. Már azt sem tudja, kiben bízhat, ki az ellenség, miközben arra is rá kell jönnie, kicsoda ő valójában. Enélkül ugyanis reménytelen, hogy valaha is visszakapja az életét. Aztán a holtidő kíméletlenül és véglegesen elsodor mindent. Semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt. Jason úgy érzi, nem képes lépést tartani a valósággal. Azonban a túlélésért ezen mindenképp változtatnia kell.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Főnix Nova, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632235

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Holden Rose: Holtidő

Ez az olvasás számomra érdekes kirándulás volt egy új stílusba, mert távol áll tőlem a steampunk témája, de nem feltétlenül azért, mert nem szeretem, hanem inkább azért, mert nem igazán találkoztam még ilyen jellegű olvasmányokkal. Az ifjúsági- és gyermekirodalmat viszont szeretem, tehát nagyon kíváncsian vágtam bele Holden Rose új könyvébe.

A nagy kalandok a könyv közepe táján kezdődnek, addig lassan haladunk, de engem ez a lassú rész különösen érdekelt, mert itt ismerhettem meg és kerülhettem közel valamennyire a szereplőkhöz. Nekem az sem lett volna baj, ha nem gyorsulnak be a könyv közepe táján az események, én így is egész jól beleképzeltem magam a történetbe.

Amikor viszont felgyorsulnak az események, egyik izgalomból a másikba csöppenünk, csatákban veszünk részt, titkokra derül fény, és biztosak lehettek benne, hogy érnek még benneteket meglepetések.

El tudnék képzelni folytatást is a könyvnek, végülis azt mondhatom, tetszett ez a világ. :)

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/07/holden-rose-holtido.html

>!
Niitaa P
Holden Rose: Holtidő

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/03/holden-rose-holtido.html

"A történet elég jól pörög, s kifejezetten sok mondanivalója van. Jason karaktere sokkal többet hordoz magában, mint ahogy az első pillantásra tűnik. A Holtidő megmutatja a mai fiataloknak, hogy bizony nem baj az, ha valaki átlagos. Nem kell mindenkinek kiválasztottnak lenni, bőven elég, hogyha megtalálja azt a területet, amiben ő maga tehetséges, s ott csillantja meg a tudását. Rávilágít arra is, hogy mindenkinek szüksége van barátokra, támogatói csoportra, akikre számíthatunk a bajban. Nem kell minden problémánkat egyedül megoldani. A sok, humorral tarkított jelenet pedig igazán megfűszerezi ezt az alapjaiban is izgalmas kötetet.
Elsősorban a célközönségnek ajánlanám, a 12 év feletti kamaszoknak, fiúknak és lányoknak egyaránt. Ugyanakkor a kicsivel idősebb korosztály tagjai számára is ugyanolyan élvezeti fokot tud nyújtani, ha nyitottak erre a nem mindennapi világképre. Engem mindenféleképp meggyőzött."

>!
abstractelf P
Holden Rose: Holtidő

„Ezt miként fogalmazzam meg röviden?” Az értékelés írója hosszas gondolkodás után végül az alábbi szempontokat emelte ki (a teljesség igénye nélkül):

A Holtidő remek ötletek és kevésbé sikeres kivitelezések összessége. Egy olyan világban járunk, ahol néhányan különleges képességekkel rendelkeznek (lumenek); a birodalomban egy autokráciát gyakorló császár uralkodik; s van egy kisebb csoport, aki lázadni próbál ellene. Ez egy bevált alap, amelyet többféleképpen is egyedibbé lehet tenni. Holden Rose végül a történet egyes részeivel tette azzá – két olyan fordulat is belekerült a történetbe, amely komolyan megdobta a cselekményt.
Ezeken kívül azonban a megszokott kliséket alkalmazta az író, ami, ha elég figyelmet kap, akár működhet is. Mivel azonban a szerző pörgős cselekményt akart, a regény második feléig olyan volt, mintha csak dobálta volna be az ötleteket egymás után; így viszont nem pörgősnek érződött a cselekmény, hanem darabosnak.

Ezt az érzést pedig a karakterek reakcióhiánya is elősegítette. Ha reflektáltak is bizonyos eseményekre, az maximum 1-2 mondatot vett igénybe, utána pedig továbbléptek, mintha mi sem történt volna. Tudom, vannak helyzetek, mikor ez muszáj, de utólag sem kaptam meg ezt az érdemi reakciót, holott jó pár traumatikus esemény történt a kötetben.

A Holtidő világára áttérve nem nagyon lehet mit kiemelni. Kaptunk információkat róla elszórva a könyvben, de nálam nem állt össze egésszé. Rengeteg kérdés maradt bennem – a lumenektől kezdve a viaszbábuk működéséig.

A szereplők közül Magnust kedveltem meg egyedül; Jason bosszantó volt, a többiek pedig nem voltak rám hatással. Itt is hiányoltam a karakterek személyiségének megmutatkozását. Persze le volt írva, hogy milyenek, de a cselekedeteikben nem tükröződött ez.

És eljutottunk a fő vesszőparipámhoz, a romantikához. Nem kell megijedni, nem kapott komoly hangsúlyt a románc, aminek alapvetően örültem volna. De a páros tagjainak kiléte… na az egy teljesen más kérdéskör. Engem nem szokott könyv önszántán kívül feldühíteni, de itt nem tudom közömbösen szemlélni a helyzetet. Úgyhogy a lelki békém érdekében maradjunk annyiban, hogy nem tudtam értékelni – különösen a megoldást.

Úgyhogy összességében nem tetszett ez a kötet. Volt benne lehetőség, de ez most nem működött számomra.

>!
chibizso
Holden Rose: Holtidő

"A Holtidő emberközeli főszereplőjén túl is mutat valami frisset a young adult történetek tengerében. A cselekményben találunk néhány idegesítő, YA-ra jellemző részt (pl. a szerelmi háromszög, ami hiába indul aranyosan, gyermekien, a későbbiekben inkább kötelező elemnek érződik), de ezeken túl, szerencsére nem a műfajtól megszokott sablonokból építkezik az író. Persze akadnak olyan fordulatok, amelyeket nem kerülhetett ki: ilyen például az a jelenet, amikor Jason rádöbben, hogy a császár nem az a jóságos uralkodó, amit a birodalmi propagandából ismer. Azonban a legtöbb fordulat nem kiszámítható, Holden Rose többször is meglepi az olvasót, és ha lehetett, kerülte a megszokott, unalmas megoldásokat a regényben, ezenfelül pedig akcióból sincs hiány.
(…)
Az összképet a könyvbéli univerzum kevéssé részletes kidolgozása rontja kicsit. A történet elején in medias res kerülünk az események sűrűjébe, így számtalan kérdés felvetődik: Kik azok a lumenek? Miért alapította meg a császár ezt az elit hadsereget? Miért lázadnak a lázadók? Később kapunk válaszokat – ezeket a magyarázatokat a szerző szinte belesimítja a cselekménybe, nem töri meg annak ritmusát, de sajnos nem mindenre derül fény. Például több magyarázatot érdemelt volna a lumen faj, ugyanis pár típuson (pl. vér, föld, mecha) és azon kívül, hogy nem mindenkinél jelennek meg a lumentulajdonságok nem sokat tudunk róluk. Még jó lett volna többet olvasni a Birodalom haderejét jelentő, steampunkosított mechagépezetekről, és a néha felbukkanó, mágiát idéző jelenségekről."

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2018/09/04/egy-atlagos-kissrac…

>!
Demencze_Ilona_blogger
Holden Rose: Holtidő

Aki szereti a tini forradalmáros, technikai vívmányos, gőzgépes, agyafúrt csavaros sztorikat, annak garantáltan betalál ez a könyv.
Ajánlómat bővebben az Olvass Hazait! blogon olvashatjátok:
https://olvasshazait.blog.hu/2018/09/20/a_hosse_valasho…

>!
diamondfox P
Holden Rose: Holtidő

„Ezzel nincs semmi baj, mert cserébe szereplők egész seregével kell foglalkoznunk! Ami nekem először szemet szúrt, hogy nem Jasonnel indult a történet – ami meglepő és ugyanakkor figyelemfelkeltő indítás volt. Elvégre ezt szoktuk meg, nem? Hirtelen elindult az élet, a főszereplő felbukkan és megismerjük. Itt előbb találkoztunk Diaz vezetővel, egy ideges sofőrrel, Magnussal a szekrénynagyságú fiúval és így bukkant csak fel Jason és a Gobak oktatórobotja. De annyira „bezavart” a borító, hogy nem tudtam hova tenni még itt. Felbukkant végre egy lány, a tizenegy (majdnem tizenkettő!) éves May, leplezetlen csodálattal viseltetett ifjú hősünk iránt (aki itt még csak ifjú és cseppet sem hős, inkább szeleburdi). Viszont a borítón egy jóval idősebb lányt látunk, pedig a leírás alapján azt hittem, hogy May az. Plusz Jasonre számítana az ember, elvégre mégis miatta kerültünk bele az egészbe – és erre itt egy ilyen fricska, amiért puszi jár a hasakra.”

(LINK: https://hogyacsudaba.blogspot.hu/2018/04/holden-rose-ho… )

4 hozzászólás
>!
BlueDeath IP
Holden Rose: Holtidő

Ismételten rádöbbentem, hogy én szeretem a steampunkot XD
A sztori érdekes volt, a vége pedig egyenesen megdöbbentő. Nyilván nem az én korosztályomnak készült, ezt valahogy végig éreztem is.
Szívesen megtudtam volna többet a lumenekről is, de mindent nem lehet :D
spoiler

>!
petitrenard
Holden Rose: Holtidő

Jason-t, bár nem sikerült megkedvelnem, tökéletesen megértem. A történet simán magába szippantott, alig bírtam letenni a könyvet. Remélem, előbb-utóbb megfilmesítik, mert azon kevés könyvek egyike, amit szívesen meg is néznék.

>!
Cetti94 P
Holden Rose: Holtidő

"Holden Rose már több műfajban is bebizonyította, hogy az írás neki való, minden korosztályban és műfajban megtalálja az olvasóhoz vezető utat, az ifjúsági irodalomban pedig egyenesen remekel. Amikor egy beszélgetésünk során szóba került, hogy egy steampunk regényen dolgozik, egyből felkeltette az érdeklődésemet, mert ezt a műfajt nagyon kedvelem.

Bevallom, nem voltak túl nagy elvárásaim a könyvvel kapcsolatban, mert tudtam, hogy komolyabb csalódás nem érhet. Most már igazolni is tudom, hogy nem tévedtem, egy remek young adult könyvhöz volt szerencsém, ami nem volt éppen kalandoktól, izgalmaktól és csavaroktól mentes."

"A komoly események okozta feszültséget időnként oldja a fiatalos szleng, és persze a humor, ami egy young adult könyv elengedhetetlen része. Vár ránk pár felfedezésre váró titok, amelyek miatt hiba lenne bárhol is feladni a kalandot. Kapunk egy szerelmi szálat is, persze nem ez viszi a történet fő vonalát, azonban egy kicsit megfűszerezi az amúgy sem éppen unalmas cselekményt. A történet során számos karakterrel találkozunk, akiket nem biztos, hogy elsőre jól kiismerünk. Sok kérdés felmerül bennünk olvasás közben, később persze a könyv befejezése után is.

Mégis mit jelent a Holtidő? Mi történik azzal, aki valamilyen úton-módon belekerül? És mit tudunk kezdeni a Szitakötővel, mire való, hogyan működik? Jason miért más, mint a többiek? Mi Gobak titka? És a Birodalomé?

Ezekre, és még sok hasonló kérdésre megtaláljuk a választ, sőt, még sokkal többet is kapunk a könyvtől, mint amennyit várnánk. Ha pedig nem várunk semmit, akkor is garantált a meglepetés!"

Bővebben: http://szellemicsemegek.blog.hu/2018/02/24/holden_rose_holtido

>!
bfg3 P
Holden Rose: Holtidő

Első benyomás: pocsék. Második benyomás: nagyon pocsék, mert már azt is látom, hol a hiba. Kifejtem.
Ez a könyv darabkákból van összefércelve. A világ, a történet, a karakterek jelleme egytől egyik egymás után fűzött elemekből áll,a melyek önmagukban néha érdekesek lehetnének, de teljesen esetleges egymás után fűzésük olykor a követhetetlenségig zavarossá fokozódik. Még az ötlet utáni bánkódást sem érzem, mert annyira sovány, kidolgozatlan elképzelésekre épül, hogy nincs mit sajnálni a megvalósításon.


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Igaz, attól hogy valaki zsarnok, nem feltétlenül hülye.

235. oldal

>!
Niitaa P

– Mocsokul nehéz mindig megfelelni (…)

234. oldal

>!
Niitaa P

„Ez a valaha volt legbénább lázadás, amit csak el lehet képzelni.”

(első mondat)

1 hozzászólás
>!
Niitaa P

Jó élni és túlélni, még akkor is, ha egy kicsit egyedül van az ember utána.

194. oldal

>!
Niitaa P

Lehet olyan dolgokért nosztalgiát érezni, amiről kiderült, hogy hazugság volt?

207. oldal

>!
Niitaa P

És nem szeretném, ha visszavonulás közben elveszítenéd valamelyik puskámat. Arra eléggé érzékeny vagyok.

190. oldal

>!
Niitaa P

Az ember nekimegy az ég összes haragos démonjának, de ha a feleség félbehagyja a dolgát, mert meg akarja nézni, hogy halad az ura a barikádjával, hát összezavarodik még az egyszeregy is.

318. oldal

>!
BlueDeath IP

A hátukból kiálló tőr csupán rosszindulatú pletyka.

165. oldal

>!
Molymacska 

Hiszen bármelyik sráccal egy pillanat alatt elbánt volna, ha ilyennel próbálkozik, de ez itt mégiscsak egy lány… Ráadásul nem is túl nagy. Egy ilyen nyeszlett kis gyereket még akkor se nagyon lehetne rendesen felképelni, ha fiú lenne. Csak összemaszatolná vele a palatót meg az egyenruháját.

58-59. oldal

>!
Molymacska 

És bizony az élettapasztalat nem lekváros fánk!

62. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vivien Holloway: Végtelen horizont
Peter Sanawad: Hívószó
Peter Sanawad: Hollóvér
Cassandra Clare: A hercegnő
Marissa Meyer: Scarlet
Scott Westerfeld: Behemót
Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret
Charlie N. Holmberg: A mestermágus
Catherine Fisher: Incarceron
Diana Wynne Jones: A vándorló palota