Az ​ellopott karácsony (Howard Matheu különös esetei 4.) 43 csillagozás

Holden Rose: Az ellopott karácsony Holden Rose: Az ellopott karácsony

Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és ami most hiányzik nekem, az egy karácsonyi ajándék.
Gillel közösen adtuk volna Nitának, de egyszer csak nyoma veszett. Persze nem magától vált köddé, hanem ellopták!
Ez nem egy szokványos karácsonyi történet, mert kimarad belőle a Télapó meg a csengettyűs zene. Helyette ott lesz a papi, egy zűrzavaros nyomozás és egy szemtelen szellem, akinek valahonnan kulcsa van a kémiaszertárhoz.
Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.

Mielőtt belekezdesz, fontos, hogy tudd: ez nem mese!
Ez egy detektívtörténet gyerekeknek.

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632884
>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2015
156 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637051821 · Illusztrálta: Varga Zsolt

Enciklopédia 1


Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Nem csak Titusz szereti Howard Matheu és társai kalandjait, hanem én is. Szeretem a közvetlenségét, a szöveg és a történet egyszerűségét és azt, hogy a szerző tud gyerekfejjel gondolkodni, gyerekszemmel látni, nem bonyolítja túl a dolgokat, és teljességgel elhiszem, hogy Howard Matheu – született 8 éve és hét hónapja Southamptonban – történetét, naplóját olvasom.

Tetszenek a rejtélyek, amelyeket ki kell nyomozni, ebben a részben egyszerre két ügye is lett a nyomozócsapatnak, bár Nita a szeretetszolgálatnál végzett elfoglaltságai és más egyéb okok miatt csak az egyikben tudott részt venni. Ez pedig az iskolában napról napra nyitva lévő kémiaszertár ajtaja, amelynek szigorúan zárva kellene lennie, ezzel szemben minden reggel nyitva találják. Ennek az ügynek a kiderítésével maga a Falábú, azaz az igazgató bízza meg Howardot és a csapatot, majd a fiúk Nitára bízzák az esetet.

A történet karácsony előtt egy héttel kezdődik és karácsony este ér véget. Nagyon vidám szereplője a történetnek Howard nagypapája, aki a nagymamájával együtt ideiglenesen vigyáz Howardra, Gilre és Nitára. Szerettem a papit, és vicces megnyilvánulásait, ugyanakkor azzal is nagyon a szívembe lopta magát, hogy komolyan vette a gyerekek nyomozási ügyeit, sőt segített is nekik.

Igaz, karácsony még nincs a történetben, van viszont reggelire fogyasztott majdnemfagyi, azaz csokoládéparfé, ajándékvásárlási akció, havazás, igazi téli hideg, szeretetszolgálat, izgalmas kalandok, no és egy rózsaszín sál esete.

A nagypapa és Howard kapcsolatán keresztül megjelent az elmúlás gondolata, nagyon szépen, finoman, ettől nemcsak Howard torka szorult el, hanem az enyém is.

Olvasmányos, izgalmas történet, szeretettel, barátsággal, családdal, rejtélyekkel és humorral.

http://konyvutca.blogspot.hu/2016/12/holden-rose-az-ell…

Chivas>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Tetszett. Nagyon. Igazából mindkét ügy megoldása meglepetés volt, annyira szeretem ezeket az egyszerű rejtélyeket! :) Az én agyam már a borzasztó és nyomasztó esetekhez van szokva… A tél, a havazás, és az állandó didergés jól esett, és hiányzik már. :)))
Annyit még szeretnék írni, hogy a példány amit olvastam, egyenesen a Dorogi Könyvtárnak lett dedikálva 2016. novemberében. :)))

1 hozzászólás
Jagika P>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Barátságból, empátiából és logikából remekül vizsgáznak a barátok! Az, hogy spoiler Kalandból is van bőven, a nyomozás is izgalmas – biztos vagyok abban, hogy az ifjú olvasóknak is tetszenek az események. A gyanúsítottak során én is jól szórakoztam, jó kis karakterek vonultak fel. A bajom leginkább a nagypapával volt, aki eredeti ugyan és humoros is, de spoiler

KönyvParfé P>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Még hetekkel ezelőtt olvastam, de nem akartam addig értékelést írni, míg egy kedves ismerősöm 9 éves fia szintén nem végez vele. Sosem volt gond köztünk a beszélgetés, nagy spanok vagyunk, számtalan közös témánk van (szuperhősök, Star Wars, Lego, stb.), de erről a könyvről tényleg rengeteget dumáltunk. Howard Matheu megérdemli az öt csillagot, mert nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is szórakoztató olvasmány. Egyszerű a nyelvezete, érhető, jó a stílusa. Könnyen lehet haladni vele, humoros, nyomozós, ugyanakkor komoly és fontos témákat is érint. Biztos fogok még olvasni a sorozatból. Ha szőrözni akarnék, levonnék egy fél csillagcsücsköt, mert nem tetszenek annyira az illusztrációk. Szerintem nem illik a könyvhöz… de nem leszek kekec. A történet szuper, és a célközönséget meggyőzte. Ennek pedig ma délután szem- és fültanúja voltam. :)

Dinah>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Jaj, de jó volt újra Howardékról olvasni. Főleg Nitáról, azok után, hogy Az aranykapu rejtélyéből kimaradt.

Üdítő történet, remek új szereplőkkel. Az eddigi legjobb könyv szerintem.

Hiába szól gyerekeknek, a felnőttek is ugyanúgy képesek arra, hogy élvezzék a történetet, nevessenek a poénokon, és találgassák, ki, miért és hogyan.

Papi remekül lett megalkotva, már előre lehet szeretni. Mindenkinek ilyen nagyapa kellene, és örülhet az, akinek meg is adatott.

A két megoldandó rejtély bitrizgálja az olvasó fantáziáját, nem tud nem azon agyalni, hogy ki a ludas bennük.

Igazi kics karácsonyi történet, ami ugyan nem akkor játszódik, mégis érezhető rajta minden, ami az ünnepet jelenti. És nem utolsó sorban tele van tanulságokkal.

Alig várom, hogy megszerezzem A fáraó jogarát is, hogy kiegészítse a polcon a sorozatot. Csak azt sajnálom, hogy nincs meg kisfüzetként a két novella.

3 hozzászólás
Citrompor>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Ez volt a második különös eset, amibe Howard Matheu úgy bonyolódott, hogy én is olvastam. :) Ezúttal is szórakoztató és humoros volt a történet, de kevésbé éreztem dinamikusnak és izgalmasnak a cselekményt A Nyúl aktához képest. Tetszett a cinkos és belevaló nagyapa, a minden lében kanál nyomozócsapat, és az, hogy a gyerekek a barátjuk öröméért milyen áldozatokra képesek. Ebben a részben is volt egy olyan felnőtt-gyerek elbeszélgetős jelent, amilyen A Nyúl aktában az alma metaforával jellemezhető drogprevenciós részlet volt, csak itt a diófa-szilfa hasonlat az elmúlás feldolgozásával kapcsolatos. Jó ötlet ilyen komoly témákat belecsempészni a kis nyomozók kalandjaiba.

Gelso>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Ez a második Howard Matheu rejtélyes nyomozós történet, amit olvastam, de ez kevésbé tetszett, mint A Nyúl akta. A Nyúl izgalmas, már-már túlságosan is az volt, de az ügyhöz és nyomozáshoz kell is némi izgulnivaló. Ebből a történetből viszont, úgy érzem, hiányzott az a „kéztördelős-fajta” izgalom.
Sajnos, a könyvtárunkba csak mostanra szerezték be a kötetet, így, mikorra a zsűri döntött a Merítés-díj könyvlistájának összeállításáról, ahhoz Az ellopott karácsony kapcsán nem tudtam érdemben hozzátenni. Egyrészt, mivel nem ismertem a könyvet, nem voltam a könyv listába kerülése ellen, másrészt úgy éreztem, jó, ha szerepel a listánkban könyv a kicsit nagyobb korosztály részére is. Utólag viszont most már sajnálom, hogy nem sikerült elolvasni, mert a fentiek miatt inkább a Nyúl aktát javasoltam volna – amely összetettebb, komolyabb, nagyobb kihívásokat rejt, és a gyerekek is sokkal aktívabban szerepelnek a történetben, sokkal több oldalukról ismerhetjük meg őket, sokkal kezdeményezőbbek, ötletgazdagabbak, sőt, már veszély-határán lévő izgalmakat is felvállalnak.
Azt is sajnálom, hogy ebben a kötetben alig gazdagodtam újabb infókkal a már megismert gyerekek, iskola, tanárok, család stb. kapcsán, és a karácsony hangulata sem kapott el – pedig ezt minimum elvárhatja az olvasó ilyentájt játszódó történetektől. Meglehet, ennek az az oka, hogy nyáron olvastam, de azért a karácsony hangulata ott lehetett volna egy picit, mely körülvesz és átölel… amikor már alig várjuk, hogy illatos fenyőt díszíthessünk, és ajándékokat kaphassunk…
Ezeknek a dolgoknak a hiánya miatt értékelem ezt a részt kevesebbre a Nyúlnál.
A nagypapa, mint bébicsősz szerepeltetését nagyon jó dolognak tartottam, de jó lett volna, ha a gyerekek gazdagodtak volna ebben a kapcsolatban… A „Látsz vagy csak nézel?” játék jó ötlet.

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

„ha valaki ellopja tőlünk az örömszerzés lehetőségét, az magát a karácsonyt lopja el”

Trudiz>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Papi volt a legszimpatikusabb szereplő ebben a gyerek-detektív történetben. Picit többet vártam a kedvelhető kezdetet követően. Olykor jókat mulattam egy-egy beszólásnál.

Honey_Fly P>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Öt csillag, nem is kérdés. De ki is fejtem, miért. A könyv elején a nagypapi leírása nagyon személyes. Szeretet és tisztelet sugárzik belőle. Eleinte azt gondoltam, hogy kicsit talán túl komoly is ez a fajta elfogadás és egy felnőtt megértése egy 8,5 éves gyerek szájából. A könyv végére már egyáltalán nem érzetem így. A papi egyébként gyerek szemmel nagyon jó fej. Egy az egyben apukámat juttatja eszembe aki képes az unokáival egész nap négykézláb mászkálni vagy homoksütit enni, focizni, esetleg némi smink által hercegnővé avanzsálni (3 lány és egy fiú unoka). Mind unoka, mind szülő szemszögből páratlan egy ilyen nagyszülő. Komoly és szigorú szülőként persze jár(na) néha nekik némi dorgálás, de ez általában elmarad :) Tetszett, hogy ebbe a történetbe is került komoly téma. Ezúttal az elmúlásról. Nagyon szépen írja le azt, hogy lesz idő amikor a szeretteink már nem lesznek velünk. Bevallom, én azért itt kicsit könnyeztem :) Ugyanígy nagyon találó a nagypapa monológja arról, hogy az együtt töltött időnél értékesebb dolgot keveset adhatunk egymásnak. Tapasztalatom szerint a gyerekek ezt még ösztönösen tudják és igénylik. Aztán kinövik, kinőjük. Sajnos. Harmadik ami szintén tetszett az önkéntesség és a rászorulók segítésének megjelenése. Sajnos ezek a dolgok egyre inkább előtérbe kell, hogy kerüljenek és fontosnak tartom, hogy a gyerekeket is bevonjuk az ilyen tevékenységekbe is. Felnőttként számomra az a könyv egyik legnagyobb varázsa, hogy a saját gyerekkoromat idézi fel bennem. Igaz, nekünk nem nyomozóirodánk, hanem babaruha varrodánk volt a szomszéd sokáig félbehagyott épülő házban, de az érzés ugyanilyen. Valami közös dolog a barátokkal, ami csak a miénk. Szerintem ilyen (lenne) az igazi gyerekkor.

2 hozzászólás
kellyolvas P>!
Holden Rose: Az ellopott karácsony

Felnőttként is élvezetes történet, nyomozós is, poénos is, és ami a legfontosabb, tanulságos minden olvasó számára. Az a pillanat igazolta a saját véleményemet, amikor a kislányom is egy ültő helyében kiolvasta, és nagy mosollyal az arcán lelkendezett a történetről. Azóta már körbejárt a könyv a barátnők körében is. Olvassátok, érdemes!


Népszerű idézetek

Trudiz>!

– Én már nyugdíjas vagyok, tehát tulajdonképpen majdnem gyerek.

41. oldal

Citrompor>!

Vannak ilyen fura dolgaik a felnőtteknek. Az egyikük mond valami nem vicceset, és a többiek mégis nevetnek. A legrosszabb, amikor utána meg is magyarázzák…

14. oldal

Trudiz>!

Amíg az ember fiatal, azt hiszi, a legértékesebb dolog a világon egy tárgy vagy mondjuk az arany, esetleg valami más… pedig az idő. Mert ami igazán fontos, azt csak időért kapod meg.

145. oldal

1 hozzászólás
Chivas>!

Az összes gyerek közül, akit csak ismerek, egyedül Nitának nem volt telefonja, meg persze Logan Kingmannek, de őneki csak azért, mert minden héten elhagyott egyet…

17. oldal, 3. fejezet - A szertár (Főnix Könyvműhely, 2015)

Tinte I>!

A koronatanú az szokott lenni, aki ott van a bűnös mellett, amikor az a rosszat csinálja, de ő nem csinálja, csak egész közelről látja. Például állsz valahol, és pont melletted egy rossz gyerek kiszúrja valakinek a labdáját. Ekkor a labdás gyerek sírni kezd, a rossz gyerek elszalad, te meg koronatanú leszel. Ennyi az egész.

127. oldal, 13. fejezet - Ryan (Főnix Könyvműhely, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: koronatanú
Chivas>!

Aztán belibegett mellénk Aurora Basco, mint egy szellem. Ő a kémiatanárnő. Szerintem legalább tíz fokot hűlt a levegő, ahogy mindig szokott, ha a fehér arcával meg a nyakig begombolt, szürke ruhájában megjelenik. Az ötödikesek szerint csak olyankor mosolyog, ha felrobbant valamit kémiaórán.

25. oldal, 4. fejezet - Valaki a Scotland Yardtól (Főnix Könyvműhely, 2015)

Chivas>!

Aztán jött a keserű felismerés: egy huncut használt elem sem maradt a házban, mert a mami, amióta megérkezett, mindent átpakolt, meg kitakarított. Gondolom, szeretett volna meglepetést okozni anyuéknak, és ahogy apu dolgozószobáját láttam, lesz meglepetés, nem is kicsi.

51. oldal, 6. fejezet - Az ajtónyitogató (Főnix Könyvműhely, 2015)

Tinte I>!

Van egyébként az ilyen kislányoknak egy fajtája, akik mindig ártatlannak tűnnek, mert úgy tudnak nézni az emberre. Ilyen a húgom is, szóval én nem dőlök be ennek. Legalábbis elsőre biztosan nem.

48. oldal, 6. fejezet - Az ajtónyitogató (Főnix Könyvműhely, 2015)


A sorozat következő kötete

Howard Matheu különös esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Jeff Kinney: Négy fal között
Maja Lunde: Hónővér
J. K. Rowling: A karácsonyi malac
Margit Auer: Behavazva
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Holly Webb: Az ellopott kiskutya
Jo Nesbø: (Dermesztően) csendes éj
Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója
Jostein Gaarder: Tükör által homályosan